Tujina

Bruselj stopil na stran Romov

Bruselj, 14. 09. 2010 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija bo zaradi spornega izgona Romov proti Franciji sprožila postopek zaradi kršitve evropske zakonodaje. "Dovolj je," pravijo v Bruslju. V Franciji so nad tem začudeni.

Evropska komisija je napovedala, da bo proti Franciji zaradi spornega izgona bolgarskih in romunskih Romov sprožila postopek zaradi kršitve evropske zakonodaje. Kot je v Bruslju napovedala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, bo komisija odločitev o tem oblikovala v prihodnjih dveh tednih.

"Dovolj je," je dejala Redingova. "Nobena članica EU ne more pričakovati posebnega obravnavanja, ko so na preizkusu temeljne pravice," je dodala. "Prepričana sem, da komisija ne bo imela druge izbire kot sprožiti postopek proti Franciji," je bila še prepričana Redingova.

"Nisem si mislila, da bo Evropa po drugi svetovni vojni še priča takšnim razmeram," je bila še ogorčena Redingova, ki je tudi poudarila, da diskriminacija na podlagi etničnega izvora ali rase nima prostora v Evropi, saj je v nasprotju z vrednotami, na katerih je bila ustanovljena EU.

Francija - 3
Francija - 3 FOTO: Reuters

Pri tem je izrazila nezadovoljstvo nad ravnanjem francoske vlade v luči okrožnice, ki je prišla v javnost in ki je v "jasnem nasprotju" z zagotovili dveh predstavnikov francoske vlade Bruslju, da ukrep ni bil uperjen proti določenim etničnim skupinam. "V razmerah tovrstnega pomena to ni majhna kršitev," je dejala. "Po 11 letih izkušenj v komisiji bi rekla še več, to je sramota," je dodala.

Razlog za ostro kritiko Redingove je interna okrožnica francoskega notranjega ministrstva, naslovljena na vodje prefektur, v kateri je pisalo, da mora biti v roku treh mesecev odstranjenih 300 nezakonitih naselij, predvsem romskih.

'Ne smejo se spreminjati le besede'

Francoska ministra Eric Besson in Pierre Lellouche sta medtem Redingovi in komisarki za notranje zadeve Cecili Malström podala politična zagotovila, da v Franciji ne ciljajo posameznih etničnih skupin, je danes spomnila komisarka za pravosodje. "Zdi se mi zelo moteče, da država članica z ravnanjem svoje administracije tako grobo pod vprašaj postavlja skupne vrednote in zakonodajo EU," je dodala.

Pri tem je povedala, da je francoski notranji minister Brice Hortefeux v ponedeljek popoldne sicer podpisal novo okrožnico, ki se ne nanaša več na določeno etnično skupino, to je Rome. "Pomembno je, da se ne spremenijo le besede, temveč tudi ravnanje francoskih oblasti. Francoske oblasti zato prosim za takojšnje pojasnilo te zadeve," je poudarila.

V Franciji začudeni

Francija - 4
Francija - 4 FOTO: Reuters

Na napoved Redingove so se v Parizu danes odzvali z začudenjem. "Menimo, da tovrstne izjave ne bodo pomagale izboljšati položaja Romov, kar je naša osrednja skrb," so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva, kjer so hkrati dali vedeti, da se ne nameravajo spuščati v polemiko.

Spomnimo ...

Desnosredinska francoska vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja je pred približno mesecem dni začela z izgonom tujih Romov, ki živijo v nezakonitih naseljih v Franciji. Ti iz Francije odhajajo ali prostovoljno, pri čemer jim francoske oblasti izplačajo 300 evrov, ali pa na osnovi odredbe o izgonu, ker naj bi ogrožali javni red.

Francija je v tem času v Romunijo in Bolgarijo izgnala skoraj 1000 Romov, od začetka leta pa že več kot 8000. Lani jih je Francija deportirala 9875.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
15. 09. 2010 06.36
DOBRO JUTRO Barosso
m12
14. 09. 2010 23.51
skratka, ker odstranjujejo NEZAKONITA, naj poudarim, nezakonita naselja, je sedaj tak halo.... ob tem smo diskriminirani vsititi, ki za svoje nepremičnine dejansko rpidobimo vsa dovoljenja in zemljo tudi plačanmo....
tasha-be
14. 09. 2010 23.45
Problem ni v tem da izganjajo ilegalno priseljene Rome. Problem je v tem da (zaenkrat) izganjajo LE ilegalno priseljene Rome. Drugi ilegalni priseljenci vecinoma iz severne pa tudi centralne Afrike, Turcije in nekaterih drzav bliznjega vzhoda ki so tudi problematicni pa so ze tako stevilni, povezani in organizirani da takoj ko enega hocejo spravit na letalo se takoj zberejo tisoci demonstrantov in novinarjev in clovekovih pravic in to preprecijo. Pa naj se kdo govori o ubogih revezih ki nimajo kaj jest. GSMe in internet majo pa vsi!
xes
14. 09. 2010 21.39
LedStorm: zresni se! Rome izganjajo zaradi KRIMINALA ki ga le ti vzganjajo.... bruseljska gospoda pa si neizmerno zatiska oci in usesa pred tem dejstvom in to zato, ker nimajo pojma kako se problematike lotiti.... kot kazejo izkusnje z romi pri nas pa se samo tudi ne bo uredilo!
xes
14. 09. 2010 21.38
LedStorm: zresni se! Rome izganjajo zaradi KRIMINALA ki ga le ti vzganjajo.... bruseljska gospoda pa si neizmerno zatiska oci in usesa pred tem dejstvom in to zato, ker nimajo pojma kako se problematike lotiti.... kot kazejo izkusnje z romi pri nas pa se samo tudi ne bo uredilo!
manemejebat
14. 09. 2010 21.16
Desktop.Messiah Ne vem, ali je to tvoje pocetje ena navadna pubertetniska provokacija ali pa si resnicno potreben zdravljenja.
Nita11
14. 09. 2010 21.01
saj je čisto prav, zakaj bi se jim moralo popuščati. Vsi visijo na socijalni podpori, vedno nekaj stokajo, jamrajo... Ko pa mi rečemo nekaj čez njih, je pa vse narobe. Sej, če bi se obnašali kot normalni civilizirani ljudje, mislim da težev ne bi bilo.
omega6
14. 09. 2010 20.44
Pri nas bi bil kakšen Sarkozy zelo dobrodošel.
Osvald
14. 09. 2010 20.43
Od kdaj je prepovedano podirati ilegalno postavljena naselja in izganjati ilegalne priseljence. Sicer pa bi tudi jaz živel od Francoske socialne podpore
Strelja?ko
14. 09. 2010 20.31
Kako zdaj z multikulturnostjo? Romi so začetek. Se bo dalo na isti zemlji živet s črnci, romi, arabci? Se bo dalo, bojim se da bolj tško... Kaj pravte? Babilon je že bil, pa je propadu...
Spetsnaz
14. 09. 2010 20.13
Jaz mislim, da ce prides v mojo hiso, ni prav, da gres srat v omaro. ce to storis, te bom nagnal. lahko si bel, crn zelen, homo, pijanc....nima veze v moji omari se ne sere...jasno?
coach_sly
14. 09. 2010 20.01
N7014.09.2010, 16:351 Ja, začetek konca! Dobro bi bilo, da tudi mi začnemo z izseljevanjem romov, ker čez 20 ali 30 let to ne bo več SLOvenija, ampak ROMenija Si se zmotil. Slovenijo bomo preimenovali v Gipsyland. LOL Zdaj pa navalite z negativnimi rasisti ZA je bani
Audy
14. 09. 2010 19.57
Zdrava pamet je že davno pobegnila iz Bruslja, pregnali so jo skrajni levičarji - grobarji Evrope.
canelo
14. 09. 2010 19.27
Ne ne morem verjet kam gre ta svet res ne!!!! A ni logično da če nekdo biva nekje na nezakonit način da se ga v skaldu z veljavno zakonodajo tudi obravnava!!!! Desktop.Messiah taki neobjektivni pogledi in komentarji samo še poslabšujejo razemre in dajejo tej etnični skupini še večjo potuho in moč za zlorabo zakonodaje in še masičesa drugega. Nisem za diskrimincijo pozitivno ali negativno sem za enkovredno obravnavo TO JE TO!!!!!
RedRocket
14. 09. 2010 19.25
Pri nas v Kočevju je 30% romskega prebivalstva, niti sanja se vam ne kaj moramo preživljati. Naj samo povem: I LOVE SARKOZY.
kwa.dugaja
14. 09. 2010 19.21
pa kaj se prepirajo, naj jih deportirajo v bruselj, bomo videli koliko časa bodo še pametni.
spet-jest
14. 09. 2010 18.30
ma kwa si francozi sam misljo? nej se zgledujejo po nas. če kkšen mal preveč krade, pa se ga sosedje naveličajo prenašat pa mal znorijo, rata to tak cirkus, de je na konc sam biuši predsednik (drnovšek) interveniru pa jim zrihtu bajto s kero so bli na konc zadovolni, k najprej jim jih kr neki ni blo dost dobrih. pa pravico majo krast, sam de ne pretiravajo. do določene usote sevede. sm slišu de okol 70 eurou na dan, k to de je del njihove kulture. do te usote jim mende policija niti požugat ne sme. pa črne gradne. in to ne kjerkol, praviloma na zemli kkšnga kmeta, k more pol še zmer dauke plačvat za to zemlo, čeprou so gor romi. dol se jih da spraut pa edin tko, de jim dajo nadomestno hišo, s kero pa morjo bit zadovolni, drgač pa razni aktivisti za človekove pravice dvignejo tak cirkus, de jih majo še u bruslu polhn kufr. pa še, pa še, pa še...jest bi uzakonu, de kdor ih zagovarja, jih mora uzet k seb domou pa sam zajne skrbet, pa bi pol vidl kok bi blo takih, pa kok doug bi še blebetal o človekovih pravicah
* KSIHT *
14. 09. 2010 16.59
asha-be 14.09.2010, 16:40 N7014.09.2010, 16:280 Belgijci, torej belgijski drzavljani ne odlocajoo nicemer, niti o svoji lastni drzavi ne Ni bilo to tako mišljeno ... Belgijci kot narod, temveč izbrani ***** v Bruslju.
tasha-be
14. 09. 2010 16.42
N7014.09.2010, 16:280 Belgijci, torej belgijski drzavljani ne odlocajoo nicemer, niti o svoji lastni drzavi ne
* KSIHT *
14. 09. 2010 16.35
Ja, začetek konca! Dobro bi bilo, da tudi mi začnemo z izseljevanjem romov, ker čez 20 ali 30 let to ne bo več SLOvenija, ampak ROMenija.