Tujina

Bruselj sprožil postopek zoper Google, v katerem mu očita zlorabo položaja

Bruselj, 15. 04. 2015 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je začela postopek zoper Google, v kateri mu očita zlorabo položaja. V pritožbi navajajo sum, da Google zlorablja svojo moč prevladujočega iskalnika, s čimer ovira konkurenco.

Evropska komisija je danes po petih letih preiskave in prizadevanj za sporazumno rešitev sprožila ofenzivo proti ameriškemu spletnemu velikanu Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi ukrep se nanaša na sistematično dajanje prednosti Googlovim storitvam pri iskalnih rezultatih, drugi pa na mobilni operacijski sistem android.

V primeru, da se sum izkaže za upravičenega, Googlu grozijo milijardne kazni.
V primeru, da se sum izkaže za upravičenega, Googlu grozijo milijardne kazni. FOTO: Thinkstock

Evropska komisarka Margrethe Vestager je danes sporočila, da so zelo zaskrbljeni, ker ima družba nepošteno prednost pred konkurenco. Opozarja na sporno prakso Googla, ki pri spletnem iskanju preusmerja promet od konkurence.

Google ima 10 tednov časa, da se odzove

Komisija je Googlu zato poslala tako imenovano izjavo o nasprotovanju zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu s sistematičnim dajanjem prednosti svojim storitvam v iskalnih rezultatih. Ameriški velikan ima deset tednov časa za odziv, na podlagi katerega bo komisija odločila o nadaljnjem ukrepanju, je povedala Vestagerjeva.

Posebna preiskava glede sistema android

Poleg tega je komisija danes uradno sprožila ločeno preiskavo glede Googlovega mobilnega operacijskega sistema android. Preiskavo so sprožili zaradi suma nepoštene konkurenčne prednosti na področju mobilnih operacijskih sistemov, aplikacij in storitev za mobilne naprave.

Bo moral Google plačati skoraj 6 milijard evrov?

Preiskava v prvem primeru bi se lahko po neuradnih navedbah končala v začetku leta 2016 z globo več kot šest milijard dolarjev, saj je v skladu z evropskimi pravili za varstvo konkurence kršitelju zagrožena kazen do deset odstotkov letnih prihodkov, ki so v Googlovem primeru lani znašali 66 milijard dolarjev.

Google ima na trgu spletnega iskanja v EU več kot 90-odstotni tržni delež, v ZDA pa 70-odstotnega.
Google ima na trgu spletnega iskanja v EU več kot 90-odstotni tržni delež, v ZDA pa 70-odstotnega. FOTO: Reuters

Komisija je preiskavo Googla v tem primeru začela leta 2010 na podlagi pritožb tekmecev, med katerimi so Microsoft, Nokia, Trip Advisor, Oracle in nemška podjetja. Googlu so očitala, da daje pri iskalnih rezultatih svojim storitvam nepošteno prednost. Na primer, izdelke ali hotele, ki se oglašujejo prek Googlovih storitev, naj bi v iskalnih rezultatih bolj izpostavljal.

Vestagerjeva sicer danes potuje v ZDA. Odločitev za postopek proti ameriškemu internetnemu velikanu je pomembna tako z vidika pogajanj o čezatlantskem trgovinskem sporazumu kot v sklopu prizadevanj EU za vzpostavitev enotnega in konkurenčnega evropskega digitalnega trga.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
16. 04. 2015 09.26
+1
Potem mora prepovedati APPLE izdelke ker Google je veliko bolj FREE okolje kot iOS :) Tu si še s hardware-jem limitiran....dolžina oblika banan, kako močan je lahko vonj čebule....mislim EU bljak...res sami s sabo neveste kaj bi
Atmaii
15. 04. 2015 19.18
Seveda bodo svoje storitve preferirali. Odločitev je pa na strani uporabnika, ne google. A bodo oglobili tudi uporabnike? Pri vseh drugih perečih problemih se ukvarjajo s takšnimi neumnostmi. Konkurenci pa ni padlo na pamet, da bi sami nekaj storili glede svojih izdelkov in si tako ustvarili konkurenčno prednost? Ma ne, zakaj, če lahko z izsiljevanjem in nič dela zaslužijo lep denar.
odpisan2x
15. 04. 2015 13.44
+0
briga mene za te brskalnike sem si svojga naredu,da mini treba ves čas po temp brisat
oxy.elite
15. 04. 2015 13.13
+5
Ta Bruselj si že naj 1x napiše svoje Windowse in naredi svoj iskalnik ...
wurm5
15. 04. 2015 13.10
+0
Očitno so v Bruslji nekaj močnega skadili. Vsi iskalniki so brezplačni, izbira je na strani uporabnika. Se pravi je v EU prepovedano nudit bistveno boljšo storitev od konkurence, ker drugače postaneš monopolist in te oglobijo?
vezuv_
15. 04. 2015 13.00
+4
očitno je najboljši in najustreznejši za uporabnika :) :) ni kaj - jah ni to nemško sr.... in so favšni
poslanka sexs
15. 04. 2015 13.17
+1
evropski poslanci so zelo skuropirani in seveda bi radi ukinili Google