Tujina

Bruselj predlaga odpravo vizumov za Turčijo in Kosovo. Ankara se veseli že pred končno odločitvijo

Bruselj/Ankara, 04. 05. 2016 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turčija mora izpolniti 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet, da bi jim odpravili vizume za vstop v EU. O predlogu komisije bodo sedaj odločale države članice in Evropski parlament. V Ankari pa so že pozdravili odpravo vizumov. S tem se, kot pravijo, odpira novo poglavje odnosov z EU.

Angela Merkel v Turčiji - 4
Angela Merkel v Turčiji - 4 FOTO: AP

Evropska komisija je priporočila odpravo vizumov za Turčijo pod pogojem, da turške oblasti izpolnijo preostala zahtevana merila v skladu z danimi zavezami.

Turčija mora izpolniti 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet. Ta se med drugim nanašajo na boj proti korupciji, varovanje podatkov in sodelovanje z evropskimi pravosodnimi organi. Gre tudi za biometrične potne liste in vprašanja, ki se nanašajo na človekove pravice – čeprav je Ankara v zadnjih tednih "naredila občudovanja vreden napredek", je v Bruslju dejal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

S tem je komisija odprla pot za odločitev o odpravi vizumov za turške državljane do konca junija. Predlog komisije morajo sedaj potrditi še države članice in Evropski parlament.

Ankara: Odprava vizumov bi odprla novo poglavje v odnosih z EU

Odprava vizumov za turške državljane v EU bi lahko odprla novo poglavje v odnosih med Ankaro in osemindvajseterico, je danes izjavil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Tako se je odzval na odločitev Bruslja, ki je danes ob določenih pogojih priporočil odpravo vizumov za Turčijo.

"Poleg tega, da ta odločitev prinaša preobrat za brezvizumsko potovanje naših državljanov, je tudi novo poglavje v procesu naših odnosov z EU, ki je pred nami," je novinarjem v Ankari povedal Cavusoglu.

Ankara se tako že pred dokončno odločitvijo v Evropi – o priporočilu Evropske komisije morajo sedaj odločati še države članice in Evropski parlament – veseli odprave vizumov.

Odprava vizumov za turške državljane je del dogovora med EU in Turčijo, ki v zameno za turško pomoč pri zajezitvi migracijskega toka v Evropo predvideva pospešitev vizumske liberalizacije za turške državljane do konca junija.

Turčija je sicer prav danes izpolnila še eno merilo EU. Kot piše na spletni strani turškega parlamenta, so oblikovali policijsko opazovalno komisijo, ki bo poslej skrbela, da se bo pritožbe glede varnostnih sil obdelalo hitreje in učinkoviteje, če bo treba, pa bo uveden tudi disciplinski postopek.

Zakon, ki zajema policijo, žandarmerijo in obalno stražo, mora biti pred dokončno uveljavitvijo objavljen še v uradnem listu. Zakon, ki odpravlja vizume za vse državljane EU, s čimer bodo lahko Turki prosto potovali v schengenskem prostoru, pa je v Turčiji v veljavo stopil v torek.

Nadzor na meji
Nadzor na meji FOTO: AP

Bruselj predlaga podaljšanje nadzora v schengenskem območju za največ šest mesecev

Evropska komisija je medtem danes predlagala podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah članicah schengenskega območja, med njimi Nemčiji in Avstriji, za največ šest mesecev. V Bruslju so predlog utemeljili s tem, da nekaterih ugotovljenih pomanjkljivosti v zvezi z nadzorom zunanje meje v Grčiji ni bilo mogoče ustrezno odpraviti.

Evropska komisija je danes predlagala tudi reformo evropskega azilnega sistema, ki predvideva bolj pošten in učinkovitejši sistem porazdelitve prošenj za azil med članice. V ta namen uvaja korektivni mehanizem, za države, ki ne bodo sodelovale, pa predvideva neke vrste finančno kazen. Predlog predvideva tudi preoblikovanje evropskega azilnega urada.

Komisija v današnjem priporočilu državam članicam predlaga podaljšanje nadzora na notranjih mejah Nemčije, Avstrije, Švedske, Danske in Norveške za največ šest mesecev. Te države so lani jeseni zaradi migracijskih pritiskov začasno uvedle nadzor na svojih mejah.

Po besedah evropskega komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa je Grčija storila velik napredek pri odpravljanju ugotovljenih pomanjkljivosti, vendar vse v trimesečnem roku še niso bile odpravljene.

Evropska komisija je v začetku februarja predlagala priporočila za ukrepanje Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji EU. Med drugim je Atene pozvala k izboljšanju procesa registracije migrantov in vzpostavitvi učinkovitega obalnega nadzora na meji s Turčijo.

V aprila objavljeni oceni akcijskega načrta Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji je sicer bil ugotovljen bistven napredek, a je Bruselj obenem grške oblasti pozval k nadaljnjim izboljšavam.

Bruselj predlaga odpravo vizumov za prebivalce Kosova

Evropska komisija je danes predlagala odpravo vizumov za prebivalce Kosova. V skladu s predlogom bodo ti ob predložitvi biometričnih potnih listov lahko potovali v schengensko območje za obdobje, krajše od 90 dni.

Komisija je današnji predlog predstavila na podlagi pozitivne ocene o izpolnjevanju zahtev iz časovnega načrta za liberalizacijo vizumskega režima za Kosovo. O predlogu komisije morajo sedaj odločati še države članice in Evropski parlament.

Kosovo je sicer edina država Zahodnega Balkana, katere državljani doslej niso mogli potovati v EU brez vizumov. Kosova uradno še ni priznalo pet članic EU.

Evropski komisar Dmitris Avramopulos je v Bruslju danes dejal, da je Kosovo naredilo velik napredek pri uresničevanju obsežnih in težkih reform, pri čemer je izpostavil reforme na področju pravosodja in notranjih zadev.

Od Kosova v Bruslju pričakujejo, da bo do končne potrditve predloga ratificiral sporazum o mejah s Črno goro in okrepil boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

Thaci: 'Vizumsko liberalizacijo smo si zaslužili'

Kosovski predsednik Hashim Thaci je državljanom čestital ob predlogu za vizumsko liberalizacijo, pri čemer je poudaril, da so si to zaslužili. "Po večdesetletni izolaciji ne bo več čakanja pred veleposlaništvi in zavrnitev vizumov," je na družbenih omrežjih zapisal Thaci. "To ni bilo darilo, mi smo zaslužili vizumsko liberalizacijo z našim skupnim delom. Ko delamo skupaj, ni meja, ki bi nas ustavile," je dodal.

Kosovski premier Isa Mustafa pa se je zahvalil EU in posebnemu predstavniku unije v Prištini Samuelu Žbogarju za dobro novico. "To je velik uspeh," je dejal Mustafa po srečanju z Žbogarjem.

Evropska komisija je lani decembra sprejela pozitivno stališče glede vizumske liberalizacije za državljane Ukrajine, Gruzije in Kosova. Medtem ko je za Ukrajince in Gruzijce nekaj mesecev kasneje odpravo vizumov dejansko tudi predlagala, je od Kosova zahtevala izpolnitev dodatnih meril.

Kosovo si prizadeva za tesnejše odnose z EU. Bruselj in Priština sta lani oktobra podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, ki je začel veljati 1. aprila letos. Sporazum ureja sodelovanje med stranema na vrsti področij, od trgovine, okolja in energetike do pravosodja in notranjih zadev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HolyRomanEmpire
05. 05. 2016 16.28
+5
Turki i vaši potomci spokajte iz evrope tu ni kaj za vas. kvečem obuditev bizanca, ideje?
contadino
05. 05. 2016 16.04
+4
Rinit v evropo in hkrati kritizirat odločitve Brusla . Tu nekaj ne štima . Premalo je korajže , da bi priznali , kako politično odvratne so odločitve iz EU prestolnice .
the kop
05. 05. 2016 14.33
+8
NA NI ŽE DOSTI MIGRANTOV IZ AFRIKE IN BLIŽNJEGA VZHODA?! SE BO KOSOVO V POL LETA IZPARAZNILO!
lordslayer
05. 05. 2016 11.43
+6
napaka ... na žalost mehke lule bruslja tega ne bodo občutile, ker jim cela evropa fila dnar v rit zato, da se lahko iz vsega delajo norce ...
morjeblata
05. 05. 2016 11.41
+7
Bruseljskim birokratom se je do konca skisala pamet .
StrikeOne
05. 05. 2016 11.43
+5
Njim ne, njim je pamet na mestu že cel čas saj metodično izvajajo svoje načrte. Skisalo se je samo mutavim slepcem in ovcam, ki še kar naprej ne glede na vse spoštujejo te birokrate in njihove zakone! Ampak potem že mora biti tako.
dostojevski II
05. 05. 2016 09.44
+10
Prav nobenega argumenta ni, da bi odpravili vizume za Turčijo. Iz varnostnega vidika, bi morali celo zaostriti nadzor na meji s Turčijo. Ker obstajajo dokazi o sodelovanju Turčije in Islamske države. Kot je ruski predsednik Vladimir Putin povedal novinarjem, je dokaze o tem posredoval tudi drugim voditeljem držav na srečanju G20. "Kolegom sem pokazal fotografije, posnete iz zraka in letal, ki jasno kažejo na razsežnost nezakonitega trgovanja z nafto in naftnimi derivati," pravi Putin. "Skupina vozil se vije več deset kilometrov, kar je z višine od 4000 do 5000 metrov vidno, kot da se raztezajo nad obzorjem."
Vabis
05. 05. 2016 09.25
+12
Samo še da za Turke in kosoarje ukinejo vizo potem je res v parih letih konec Evrope,"Evropske" kulture in načina življenja.
StrikeOne
05. 05. 2016 10.14
+4
ČISTO PRAV! Kar so počeli Srbom ter je večina evrope želela in se veselila naj se sedaj Evropa nažere tega lastnega dre... in zlobe!!! BOG IMA DOOOLGO ŠIBO!!!
Nightyfly
04. 05. 2016 20.56
+21
Kdorkoli ste ze , ki upravljate z Evropo , unicevanje tega kontinenta in vsega gar je bilo ustvarjenega v stoletjih , vam uspeva 300 na uro . Sram naj vas bo .
Nightyfly
04. 05. 2016 20.59
+14
Se posebno pa Angelco ´´Schwarz´´. Upam , da bo enkrat odgovarjala za njene odlocitve .
LLLEPI
04. 05. 2016 21.04
+15
Nic JIH NI SRAM SO SE PONOSNI NA TO IN SI IZPLACUJEJO ZA SVOJO IZDAJO eu NARODOV PO 40 000 EVROV IN NAPREJ.Navadnim evropejcem ki pa posteno delajo pa vsako leto povecujejo davke
LLLEPI
04. 05. 2016 20.49
+17
Bruselski politiki zelijo, uniciti vse evropske drzave;Kar jim zadje case zelo dobro uspeva
LLLEPI
04. 05. 2016 20.51
+15
Upam da eu cim prej propade ker to ni vec unija evropskih ljudi.To je le se unija politikov ki ropajo evropske narode
mertseger
04. 05. 2016 20.39
+18
Jaz se skos sprašujem ali imajo ti EU birokrati sploh še kakšno vezo z realnostjo. Kaj ima sploh še šengen smisla če je njegov primarni namen omejiti vstop ljudem tipa Albanci in Turki. p.s poznam približno 25 albancev večina se jih vozi v avtomobilih 50k€+ pa nihče ni zaposlen......ostalo izračunajte sami.
LLLEPI
04. 05. 2016 20.54
+13
Sengen je namenjen samo prebivalcem EU in njihovi kontroli drugi pa imajo prost vstop in prdtok brez vseh dokumentov pa se zaston prevoz bivalisce in hrano.Pa tudi ce naredijo kaksen zlocin se to prekrije
poslanka sexs
04. 05. 2016 20.23
+11
ena velika mafija bo vec ce bi vi vedli kako kosovska mafija deluje v skandinaviji
masni
04. 05. 2016 20.14
+19
Če ukinemo vizum za Kosovo, nas bodo preplavili in tako rekoč GOTOVI SMO,socialne službe pa bodo bankrotirale zaradi otroških dodatkov.Edini iz jugo republik so začeli dovažati svoje žene in pri nas jih je že kot mravelj .Čimprej nove volitve in pognati to noro vlado ki bo nas izbrisala iz zemljevida.
LLLEPI
04. 05. 2016 20.57
+7
Volitve ne resijo nic dokaz zadnih 25 let Cedalje je slabse.Dokler narod ne ocisti drzave politicnih zajedalcev ne bo nobene spremembe.Oziroma pricakujte spremembe se na slabse
Mle?na cesta
04. 05. 2016 19.57
+20
HUDA NAPAKA ! Nikoli, ampak NIKOLI jim ne bi smeli dovoliti tega, žal je EU pod pritiski Amerike...
LLLEPI
04. 05. 2016 21.06
+10
Bruselski politiki so pod pritiskom dolarjev za katere so izdali vse eu narode
alicante123
04. 05. 2016 19.40
+20
Samo letos je v članicah EU za azil zaprosilo več kot 400 državljanov BiH, 600 državljanov Makedonije, 3000 državljanov Albanije, 800 državljanov Moldavije in 2500 državljanov Srbije. V teh "varnih državah" verjetno potekajo hude vojne in politična preganjanja. Po ukinitvi vizumov Turčiji in Kosovu nas čaka eksodus milijonov ljudi v EU. Ljudje božji Turkov je 80 milijonov !
LLLEPI
04. 05. 2016 21.00
+11
Stoletja smo se borili proti turcizmu za ohranitev nase kulture.Sedaj so se pa nasi in politiki eu odlocili da jim placamo okupacijo eu drzav
spletni_nepridiprav
04. 05. 2016 19.36
+21
turki sploh niso evropsko ljudstvo. tisti mali okupirani del zemlje ki geografsko leži na evropskih tleh so ukradli bizantincem in ni upravičeno njihov. zločinsko so napadli ciper in pol otoka okupiral. ne priznavajo genocida nad grki in armenci, podpirajo isis jihadiste, pobijajo kurde..... wilkomen EU hehe. 75 miljonov. pol evropskega parlamenta bo jihadistov saj se sedeži talajo glede na število prebivalcev članice... kosovci so pa isti šmoren kot turki mogoče so še celo bolj radikalni tak da... TO BO ŠE ŠPAS.
Krentam2
04. 05. 2016 19.01
+16
Uhhh kaj sledi šele Nemčiji, ta zadnji Turk k zapusti Turčijo in se preseli v Nemčijo naj ugasne luči za sabo ;) Nemci bodo kmalu manjšina v svoji državi ;)
korintos23
04. 05. 2016 19.24
+10
walter2
04. 05. 2016 18.40
+25
Upam,da Slovenija obdrži vizume za državljane Kosova drugače bodo preplavili Slovenijo!
Saj ni res
06. 05. 2016 21.06
+1
Brabus
04. 05. 2016 18.23
+14
A to so tisti, ki morajo imeti v parlamentu gas maske za pasom?? Takšni bodo neomejeno potovali po EU?? Ja, ne vem, kdaj bomo zapustili ta balkanski kotel.
LLLEPI
04. 05. 2016 21.13
+3
tony_abcde@yahoo.com
04. 05. 2016 18.13
+26
Počasi bo treba dat pobudo za izstop iz EU, ker kot kaže gre z vsakim letom na slabše...
LLLEPI
04. 05. 2016 21.13
+6
tony_abcde@yahoo.com
04. 05. 2016 18.12
+23
Če bi res živeli v demokratični EU bi državljani EU odločali o takih vprašanjih. Pa pravijo, da v Jugoslaviji ni bilo demokracije...
tali?ni tom
04. 05. 2016 20.09
+2
pravijo , in verjamejo jim samo naivni ki tam v večini niti tavali niso