Tujina

Bruselj: letališka policija stavka zaradi slabe varnosti, na katero so opozarjali že pred napadi

Bruselj, 01. 04. 2016 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bruseljsko letališče ostaja zaprto, saj so se letališki policisti zaradi nezadovoljivih varnostnih ukrepov, predvidenih za ponovno odprtje, odločili za stavko. Le štiri dni pred terorističnim napadom so zaradi slabih razmer grozili s stavko. V odprtem pismu so policisti opozorili, da je na letališču zaposlenih vsaj 50 podpornikov IS, ki imajo dostop do letal.

Potrebnih bo še nekaj mesecev, da bi letališče Zaventem znova v celoti delovalo.
Potrebnih bo še nekaj mesecev, da bi letališče Zaventem znova v celoti delovalo. FOTO: AP
Načrte, da bi danes delno odprli bruseljsko letališče Zaventem, je prekrižala stavka letaliških policistov. Za stavko so se odločili, ker so zaskrbljeni zaradi varnostnih razmer, ki po njihovem mnenju niso zadostne.

Največji belgijski policijski sindikat SLFP je za BBC povedal, da so varnostni ukrepi, ki so jih sprejeli za ponovno odprtje, nezadostni.

Predsednik sindikata Vincent Gilles je dejal: "Stavkamo zaradi tega, kar se je zgodilo 22. marca – ne moremo kar nadaljevati, kot da se ta dan ni zgodil."

"Policija meni, da varnostni ukrepi, ki jih je sprejel upravitelj letališča, niso zadostni, tako za letališke delavce kot za potnike," je dejal. Pozval je k večjemu nadzoru dostopa do odhodnih terminalov, vključno z uporabo detektorjev kovin, telesnih skenerjev in rentgenskih naprav za pregledovanje prtljage.

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) zaradi izboljšanja varnostnih razmer v Bruslju v varnostnih priporočilih za Belgijo od danes ne odsvetuje več potovanj v belgijsko prestolnico. Na svoji spletni strani odsvetujejo zadrževanje na območjih, kjer se zbira večje število ljudi in priporočajo dosledno upoštevanje navodil lokalnih oblasti.
"Prav tako moramo preveriti, ali vsi ljudje in vsa prtljaga, ki gre skozi to območje, dejansko letijo na nadaljnje destinacije, imajo torej vozovnice," je dejal.

Vodstvo letališča je sicer pred dnevi sporočilo, da bodo letališče delno odprli danes zvečer. Dejali so, da bi območje odhodov, ki je bilo v bombnih napadih močno poškodovano, obratovalo le z 20-odstotno kapaciteto. Sprejemali bi le od 800 do 1000 potnikov na uro (prej so jih sprejeli 5000 na uro).

Zdaj pa so sporočili, da to zaradi stavke ne bo možno.

Belgijski mediji poročajo, da sicer tudi vlada še ni odločila ponovnem odprtju letališča. "Najti moramo ravnovesje med ekonomskimi potrebami in varnostnimi potrebami," je dejal obrambni minister Steven Vandeput .

Letališki policisti le štiri dni pred napadom napovedovali stavko zaradi nezadovoljivih varnostnih razmer

Policisti so oblastem poslali odprto pismo, ki ga je objavila belgijska televizija VRT.  V njem so zapisali, da so že nekaj časa pošiljali "močne signale o zaskrbljujoči stopnji varnosti na letališču". Namigovali so tudi, da ima preveč letaliških uslužbencev kriminalna ozadja.

Zaventem
Zaventem FOTO: AP

V odprtem pismu je policija zapisala, da je na letališču zaposlenih vsaj 50 podpornikov skrajne sunitske skupine Islamska država. Delajo s prtljago, kot čistilci in v oskrbi s hrano.

Policisti so zapisali, da so opozarjali na simpatizerje teroristov, ki imajo zaradi svojih delovnih mest in zadolžitev dostop do letal, a so ti vseeno ostali zaposleni.

Zapisali so tudi, da so opozarjali na to, da so na letališču večkrat videli ljudi, ki so jih sumili, da so se borili v Siriji, pa so se kot lažni turisti sprehajali po letališču in ga ogledovali. Zapisali so, da ne vedo, ali so odgovorni na podlagi teh obvestil in opozoril tudi kaj storili ali ne.

Zapisali so, da so postali sumničavi do določenih zaposlenih, med katerimi so bili posamezniki, ki so proslavljali po pariških napadih, v katerih je umrlo 130 ljudi.

"Ko smo jih preverili, smo bili presenečeni. Med njimi je bilo več moških s skrajnimi prepričanji in obsežnimi policijskimi kartotekami," so zapisali. Še danes na letališču dela vsaj 50 podpornikov IS, ki imajo vsi dostop do letal. "V preteklosti so več ljudem odvzeli značke, ker so bili podporniki IS. A več kot očitno ne vsem, še posebej ne osebju v trgovinah, čistilnih servisih in pri delu s prtljago, kjer smo našli najbolj sumljive ljudi," so zapisali v pismu. 

Policija je problem nezadostne varnosti izpostavila le štiri dni pred napadom. Policijski sindikat NSPV je notranjemu ministrstvu v petek 18. marca sporočil, da bodo začeli stavkati, če se varnostne razmere ne bodo izboljšale. Po napadu pa so dejali, da so očitno njihove skrbi bile upravičene. "Zahtevamo večjo varnost in več zaposlenih," so sklenili.

Letališče tako do nadaljnjega ostaja v celoti zaprto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 04. 2016 10.26
+0
"Namigovali so tudi, da ima preveč letaliških uslužbencev kriminalna ozadja." Preveč splošno zapisna trditev, tako kot so zadeve napisane, lahko in bodo vodile v zlorabe, saj vse mečejo v isti koš.
Ramzess
02. 04. 2016 10.24
+0
Ključni igralci na določenih delovnih, političnih, itd. mestih niso nobeno naključje. Folk je še kar slep, in preveč zmanipuliran, ... ko po le spoznal zna biti že prepozno. Saj se jih prebuja vse več, a nekam prepočasi gre, druga negativna sila je še vedno močna, ... človek sam je ne bo mogel premagati.
Ramzess
02. 04. 2016 10.18
-1
Dostop do letal je relativna zadeva in ni vezana na določeno skupino, ... zaradi izgovorov omenjenih v članku bodo preganjali celo nedolžne.
Ramzess
02. 04. 2016 10.17
-1
Skratka izgovor za povečanje kontrole, nadzora, itd.
Ramzess
02. 04. 2016 10.19
+0
Teroristi so majhna grožnja v primerjavi s podporniki in izvajalci NWO.
Bojan-F
02. 04. 2016 08.15
-1
Pro memoria ... med teroristi so samo drzavljani Zdruzenega kraljestva, Francije in Belgije rojeni v eni od teh drzav. Njihovi (stari) starsi so bili morda begunci v 50-tih in 60-tih letih.
IVO1965
01. 04. 2016 20.00
+8
zakaj ste si jih pa navlačili gor, zdaj jih pa imejte!!!!!!!!!
CRNALUKNJA
01. 04. 2016 20.55
-6
masni
01. 04. 2016 19.51
+10
Sami ste hoteli begunce v Evropi sedaj pa cela Evropa z našimi defektnimi levičarji jokajo in si ne upa odpreti niti letališča ki so tako ali tako presneto zastražena.
korintos23
01. 04. 2016 19.48
+6
Toti policisti tam vedo daje med njimi najmanj 50 IS borcev samo so jih pozabili aretirati? Zato je pa potreben štrajk!
TellingTheTruth
01. 04. 2016 19.44
+9
Lahko bi uvedli rasno profiliranje. Pri izraelcih zelo dobro deluje, pa imajo pol manj detektorjev na letaliscih. Ne vem zakaj si je treba zatiskati oci pa biti politicno korekten ce so napadalci vedno eni in isti. In to se da povsem enostavno resit z sortiranjem. Treba je locit zrno od plevela!
Petrovc
01. 04. 2016 19.52
+12
Vstop v Izrael je drakonsko nadziran! In Izraelci imajo prav! Izrael je zaprl vrata, Avstralija je zaprla meje, USA so zaprle meje! Rusija je zaprla meje! Samo Europa ne ve kaj bi z svojimi PRAVICAMI, ki so nad življenji svojih državljanov!
ONniON
01. 04. 2016 19.33
+9
malo se zamislite zakaj prihaja do takšnih napadov pa kdo jih generira, večinoma se zgodijo v multikulturnih okoljih kjer je veliko muslimanskega prebivalstva
Mr.Somebody
01. 04. 2016 17.25
+26
kulturna obogatitev očitno zelo uspešna tudi na Bruseljskem letališču.
LLLEPI
01. 04. 2016 17.47
+9
To je cisto normalno v Bruslju je ze vec kakor 35% muslmanskega prebivalstva.Tu pa so se delovna mesta ki so slabo placana in niso za prave Belgice in so namenjena tujcem.Tu je pa pomebno da je delavec poceni in ni pomebno ali bo delal varno ali pa predstavlja nevarnost za druge. Vazno da je poceni tako pac deluje kapitalizem
piuski
01. 04. 2016 17.24
+11
bravo,prav tako je treba kaznovat vse odgovorne.
Salamandros
01. 04. 2016 17.17
+30
hahahaha še zaposlijo jih. Kdo je bolj nor, ISIS borci? Ali zahodni politiki? hahaha Sicer se pa itak ve, da je ISIS otrok NATO vojske.