Tujina

Britansko ministrico 'odneslo' srečanje z izraelskimi predstavniki

London, 08. 11. 2017 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska ministrica Priti Patel je odstopila, potem ko se je v Izraelu brez kakršnegakoli mandata srečala z izraelskimi predstavniki in namignila, da bi lahko razvojno pomoč namenili izraelski vojski. Patelova je že druga ministrica v vladi premierke Mayeve, ki je odšla v zadnjem tednu dni. Veljala je sicer za eno uglednejših članov kabineta.

Britanska ministrica za razvojno pomoč Priti Patel je danes odstopila, potem ko je prišlo na dan, da se je v Izraelu brez kakršnegakoli mandata srečala z izraelskimi predstavniki in namignila, da bi lahko razvojno pomoč namenili izraelski vojski. To je že druga ministrica, ki je odšla iz vlade premierke Therese May v samo tednu dni.

Patelova se je med svojim zasebnim družinskim dopustom v Izraelu v avgustu srečala z dvanajstimi izraelskimi uradniki in predstavniki različnih organizacij, med njimi tudi s premierjem Benjaminom Netanjahujem, o tem pa ni v naprej obvestila ne zunanjega ministrstva ne urada premierke.

Med drugim je nakazala možnost, da bi Velika Britanija namenila svojo razvojno pomoč za medicinsko obravnavo sirskih beguncev, ki bi prišli na Golansko planoto. Pri kasnejšem pojasnjevanju Mayevi ni povedala, da to oskrbo izvaja izraelska vojska in da bi torej razvojna sredstva šla vojski.

Poleg tega ima Velika Britanija Golansko planoto za okupirano ozemlje in kot je v torek poslancem povedal predstavnik obrambnega ministrstva, financiranje izraelske vojske na tem območju "ne bi bilo primerno".

Nekdanja ministrica Priti Patel.
Nekdanja ministrica Priti Patel. FOTO: AP

V ponedeljek se je Patelova za vse skupaj javno opravičila in dejala, da je šlo zgolj za "entuziazem", ki so ga narobe razumeli. Mayeva jo je potem tudi javno okarala. A potem je v torek zvečer prišlo na dan še, da je imela septembra še najmanj dve srečanji z visokimi izraelskimi predstavniki brez vnaprejšnjega pooblastila za to.

V torek je Patelova sicer odpotovala na tridnevni obisk v Ugando, a se je morala danes na zahtevo Mayeve vrniti v London. Zatem je odstopila s položaja.

V odstopnem pismu se je opravičila in dejala, da so njena dejanja "padla pod standarde glede transparentnosti in odkritosti, ki jih je sama zagovarjala".

Patelova je tako že druga ministrica, ki je zapustila britansko vlado v zadnjem tednu dni; prejšnjo sredo je odstopil obrambni minister Michael Fallon, potem ko so se v javnosti pojavile obtožbe na njegov račun glede spolnega nadlegovanja.

Patelova je bila sicer ena uglednejših osebnosti v vladi Mayeve. Bila je tudi ena vodilnih zagovornic odhoda Otoka iz EU v lanski referendumski kampanji. 45-letna hči Indijcev iz Ugande je bila poslanka od leta 2010 in mnogi so jo videli tudi kot aspirantko za vodenje Downing Streeta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
09. 11. 2017 18.40
Super. Pomoč, celo razvojno, Izraelski vojski. To pa nikakor. Naj sprejmejo Odrešitelja, da jih ne bo tokrat za vedno poslal v prah. Do takrat se pa naj malo vrilajo. Banda pokvarjena. Pa nej kak od "židov prinese tisto, kar sem jaz, tudi nekaj Židovske krvi. O razumevanju Bogovega sporočila.
ni_mi_vse_eno
08. 11. 2017 22.02
+4
Priti Patel dobro ve, kdo so današnji gospodarji. Izrael je napadel ZDA (USS Liberty, 1967) in ni bil nikoli kaznovan, celo nasprotno, ZDA so tesni zaveznik Izraela.