Tujina

Šef preiskovalcev: avtopilot je bil ves čas vključen, zadnja sekunda posnetka zahteva natančno analizo

London/Kairo, 07. 11. 2015 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Egiptovski preiskovalci podrobno pregledujejo posnetke nadzornih kamer. Preverjajo, če se je kdo izmuznil detektorjem, prežijo pa tudi na morebitno nenavadno vedenje policistov in osebja. Podatki črnih skrinjic medtem kažejo, da je bil avtopilot ves čas vključen. Analiza zadnje sekunde posnetka bo ključna.

Okoliščine strmoglavljenja ruskega letala, ki je minulo soboto letelo iz Šarm el Šejka v ruski Sankt Peterburg, še vedno niso znane, vse bolj pa se krepi prepričanje, da je letalo nad Sinajskim polotokom kmalu po vzletu uničila podtaknjena bomba.

Strmoglavljenje ruskega letala v Egiptu - 2
Strmoglavljenje ruskega letala v Egiptu - 2 FOTO: Reuters

Šef egiptovskih preiskovalcev: zadnja sekunda posnetka zahteva podrobno analizo

Danes sta pred medije z novimi informacijami stopil egiptovski zunanji minister Sameh Šukri in prvi mož službe za preiskovanje letalskih nesreč Ajman al Mokadem. Slednji je dejal, da so preiskovalci uspešno prenesli podatke s črnih skrinjic letala. Ti po prvih ugotovitvah kažejo, da je letalo ves čas pridobivalo višino. Letalo je iz za zdaj še neznanega razloga razpadlo po 23 minutah letenja. Vse do hrupa, ki ga je slišati 23 minut in 14 sekund po vzletu letala iz Šarm el Šejka, je bil po njegovih besedah vključen avtopilot. Omenjeni zvok, ki ga je slišati tik pred koncem posnetka bo zahteval zelo podrobno analizo v laboratorijih, zato je še prezgodaj zaključevati, da je šlo za eksplozijo bombe, pravi. Napovedal je spektralno analizo.

Ostanki letala so bili najdeni na 13 kilometrov širokem območju, kar resnično priča o tem, da je letalo razpadlo v zraku, še dodaja. 

Kot je sicer danes za CNN dejal strokovnjak na danem področju Richard Quest, bi bilo v primeru, da bi bila kriva katastrofalna napaka na letalu, v črnih skrinjicah na razpolago veliko več podatkov. Če bi letalo razpadlo zaradi težav s strukturo, bi bilo slišati veliko več hrupa in trajalo bi veliko dlje.

Razbitine ruskega letala - 7
Razbitine ruskega letala - 7 FOTO: Reuters

Pregledujejo posnetke nadzornih kamer

Egipčanski preiskovalci sicer danes temeljito preverjajo posnetke nadzornih kamer na letališču. Kot so potrdili pristojni, so pozorni na kakršnokoli nenavadno dogajanje. "Želimo ugotoviti, ali se je denimo kdo izmuznil varnostnim organom ali pa morda detektorjem kovin. Prav tako smo pozorni na morebitno sumnljivo aktivnost policistov in letališkega osebja," so pojasnili.

Egipčani jezni, ker tuji preiskovalci ne delijo podatkov

Zunanji minister Šukri je evropske države, ki jih sicer ni imenoval, danes tudi obtožil, da z uradnim Kairom niso delile obveščevalnih podatkov, povezanih s strmoglavljenjem ruskega potniškega letala družbe Metrojet minulo soboto nad Sinajem. Nad ravnanjem je razočaran. 

Pred dnevi sta sicer tako ZDA kot Velika Britanija nakazali, da na podlagi obveščevalnih podatkov obstaja velika možnost, da je bila na letalu bomba.

"Pričakovali smo, da bodo z nami delili tehnične informacije, ki so na voljo, preden so jih objavili v medijih," je dejal Šukri. 

Pri preiskavi sicer sodeluje 58 strokovnjakov iz Egipta, Rusije, Nemčije, Francije in Irske.

Tudi Adria odpovedala sobotni let v Šarm el Šejk

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je že pred dnevi odpovedal za danes predvideni polet v Šarm el Šejk. Je pa izvedel polet v Hurgado, ki je na drugi strani Rdečega morja. Kot so sporočili iz Adrie Airways, so se tako odločili na podlagi informacij iz "javno dostopnih virov kot iz komunikacije z drugimi letalskimi prevozniki".

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Reuters

Za danes je bil načrtovan polet v egiptovsko letovišče Hurgada ter nato povraten let nazaj v Ljubljano s postankom v Šarm el Šejku. Ta vmesni postanek so odpovedali, že v četrtek pa so se odločili tudi za prilagoditev poleta tako, da se izognejo Sinajskemu polotoku. Na današnjem letu so bili tudi štirje varnostniki. Potniki, ki so jih na letališču na Brniku pričakali novinarji 24UR, so po pristanku povedali, da so jih na egiptovskem letališču večkrat  temeljito pregledali, od tamkajšnjih uradnih oseb pa so dobili tudi navodila, da večkrat preverijo tudi svojo prtljago. 

Letalo Adrie Airways, ki opravlja čarterske polete za slovenske turistične agencije, ki tržijo počitnice v Egiptu, naj bi v Šarm el Šejku v soboto vkrcala še nekaj slovenskih turistov, ki bi se vrnili v domovino. Kot je pojasnil Šter, so se ti zdaj s svojimi turističnimi agencijami dogovorili, da se bodo v domovino vrnili z rednimi letalskimi linijami, ki še gredo iz Šarm el Šejka.

Avgusta se je britansko letalo za las izognilo raketi

Britansko potniško letalo, ki je avgusta letos letelo v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk, se je za las izognilo raketi, poročajo britanski mediji. V mednarodni javnosti zaradi ugibanj o morebitni podtaknjeni bombi sicer močno odmeva nesreča ruskega letala, ki je pred enim tednom s 224 ljudmi na krovu strmoglavilo nad Egiptom.

Letalo družbe Thomson Airways je 23. avgusta s 189 potniki poletelo iz Londona proti Šarm el Šejku. Ko se je približevalo letovišču ob Rdečem morju, se je bil pilot letala primoran izogniti raketi, ki je bila oddaljena okoli 300 metrov, poroča časnik The Guardian, ki se sklicuje na vire v britanski vladi. Letalo TOM 476 je nato varno pristalo, potniki pa o incidentu niso bili obveščeni.

Iz družbe Thomson Airways so sporočili, da je posadka po pristanku v Šarm el Šejku nemudoma obvestila pristojni britanski oddelek za transport (DfT) o bližnjem srečanju z raketo v skladu z obstoječim protokolom.

'Ne verjamemo, da je bila raketa namerno izstreljena proti letalu'

DfT je incident potrdil, a hkrati navedel, da ne verjamejo, da je bila raketa namerno izstreljena proti britanskemu letalu. Šlo naj bi za raketo egiptovske vojske, ki je takrat izvajala vojaške vaje, so pojasnili po poročanju časnika.

Prihod britanskih turistov na Otok
Prihod britanskih turistov na Otok FOTO: Reuters

Britanci bodo doma v 10 dneh

Velika Britanija je po nesreči ruskega letala v sredo kot prva država ustavila polete v in iz Šarm el Šejka, v petek pa začela evakuacijo britanskih turistov iz tega letovišča. Tam je ostalo "ujetih" okoli 20.000 Britancev, ki jih zdaj skušajo s posebnimi leti prepeljati v domovino. Samo danes so prepeljali okoli 2000 oseb, vse pa naj bi v domovino prepeljali v desetih dneh. 

V dolgih vrstah na letališčih tudi ogromno Rusov

Na letališču v Moskvi so mnogi razočarano ugotovili, da so njihovi leti v Egipt odpovedani.
Na letališču v Moskvi so mnogi razočarano ugotovili, da so njihovi leti v Egipt odpovedani. FOTO: Reuters
Velika Britanija je po nesreči ruskega letala v sredo kot prva država ustavila polete v in iz Šarm el Šejka, v petek pa začela evakuacijo britanskih turistov iz tega letovišča.

Ruske oblasti ne načrtujejo evakuacije svojih turistov iz te države, je danes sporočila tiskovna predstavnica ruske turistične zveze Irina Tjurina. V Egiptu je sicer po ocenah ruskih turističnih delavcev trenutno skoraj 80.000 ruskih turistov. Vsi pa se bodo lahko vrnili domov, kadar bodo hoteli, je dodala.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek iz varnostnih razlogov odredil ustavitev vseh poletov v Egipt, dokler ne bo razjasnjen vzrok strmoglavljenja ruskega letala s 224 ljudmi na krovu nad Sinajskim polotokom pred tednom dni. Več ruskih letalskih družb je sicer v Egipt poslalo prazna letala, da bi odpeljala ruske turiste domov, a le, če bodo ti želeli.

Tako je iz prestolnice Kairo proti Moskvi davi poletelo letalo družbe Aeroflot s 86 potniki. Na letalu bi jih moralo biti 199, vendar se preostali potniki niso želeli vkrcati, saj bi zaradi poostrenih varnostnih ukrepov smeli s seboj vzeti zgolj ročno prtljago.

Da bodo smeli ruski turisti, ki se vračajo v domovino iz Egipta, s seboj vzeti zgolj ročno prtljago, je v Moskvi danes potrdil tudi direktor turistične zveze Oleg Safonov. Za prevoz preostale prtljage pa bo poskrbela ruska civilna zaščita, ki bo v Šarm el Šejk in Hurgado poslala transportna letala.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
08. 11. 2015 09.49
+9
Nato in Gladio sta leza 1972 ubila z bombnim napadom na železniški postji 70 italijanov, pa ne bodo jenkiji sesuli enega aviončka, ko jim je <putin takšen trn v peti, odkar so začeli Rusi sesuvati ISis v rusiji! ISIS new order.
Manu Cocker
08. 11. 2015 08.26
+3
Electronic hijack- 3 malezijski avioni pa se en german wings - pa da ne omenjam 911 avionov. Daljinsko vodeni teroristi - tehnologija CIA v sodelovanju z Mosadom.
BandaRde?aSkorumpirana
08. 11. 2015 08.02
-11
Raj se naj pripavijo putinovci kdaj bo naslednji dol padu, pa to ...
mokocoko
08. 11. 2015 08.12
-4
vetlan
08. 11. 2015 11.27
+2
ali pa ISISovci in njihovi podporniki ameri, ker je Putin duplo pojačil napade
1907955
08. 11. 2015 07.10
+6
Informacijska pooblaščenka: dopusti nam komentirat članke o beguncih!! A je Zlovenija demokratična deželica, al ni!??
mokocoko
08. 11. 2015 07.40
-4
od 91....a ne veš...od kar je lujz obnovu kužna znamenja kapelce in cerkve kar je zelo odebelilo naše denarnice....
prašek
08. 11. 2015 08.02
-3
Na Nora 24 TV lahko komentiraš vse ! Samo zamenjaj portal in lahko boš pljuval .......
vetlan
08. 11. 2015 11.29
+1
kakšna demokracija? to pravljico smo že dali skoz
1907955
08. 11. 2015 07.03
-4
Američane naj vprašajo...Verjamem v teorijo zarote: amerji so sami zrežirali 11.september, pa da ne bi sklatili en ruski potniški avion..!!?? Navadnim zemljanom se nam niti ne sanja, kaj vse je zrežirano...
mraxxx
08. 11. 2015 06.37
+7
Doli divja vojna, folk pa še kar rine na tista območja. Omejenci. Potlej pa gledam, da so ruski potniki razočarani, ker ne morejo leteli v Sharm El Sheik. Rajši naj bodo veseli, bodo vsaj živi ostali.
Infraping
07. 11. 2015 22.06
+12
pojavilo se je vprašanje, ali je slovenija demokratična država. odgovor je, da ni, ker ne moremo komentirati pod članki o beguncih - slovenija ni bila nikoli demokratična država, pravzaprav
najots
08. 11. 2015 17.26
+3
Slovenija niti država ni, saj dnevno na tisoče ilegalcev brez dokumentov prečka njene meje!!!
Klimova
07. 11. 2015 22.05
+8
Prav tista skupina (vilajat al sinaj), ki je ubbila Hrvata Tomislava, se hvali da je sesula rusko potniško letalo. Do sedaj naj bi bili usmerjeni predvsem na ugrabitve tujih državljanov in lokalne napade, vendar so čisto lahko prišli do raket dolgega dosega na Sinaju, kjer cveti črni trg z orožjem.
korintos23
07. 11. 2015 22.06
+3
Da je bila raketa ne bi tako dolgo mencali s Črno skrinjico!
Klimova
07. 11. 2015 22.06
+4
Klimova
07. 11. 2015 22.07
+2
Fifi 24
07. 11. 2015 21.31
+0
Oče ekstrenih muslimano je cia ki jih je ob ruski invaziji na afganistan šolala dodatno extremizirala in opremljala saj so ugotovili da se fanatičen vernik najbolj bori proti neverniku(komunistu) vse ostalo je posledica tega
korintos23
07. 11. 2015 21.55
+4
Klimova
07. 11. 2015 21.24
+9
Snowden je lepo povedal, da isis ni obstajal, dokler ameri niso začeli bombati Iraka in Sirije.
Klimova
07. 11. 2015 20.49
+8
Sirijci isise tollčejo z zastarelimi migi-21in ročno izdelanimi bombami. Eni avioni niso niti prefarbani in pregledani, ampak so kljub temu zelo varni in lahko izpolnijo vse naloge. Tko, da mi ne govort o ruski stari šari. Vsak pilot poleti 3-4x na dan in so besni, ker zahod širi dezinformacije kaj se v resnici dogaja tam dol. Men so carji!
karlo6
07. 11. 2015 19.44
+0
Kakšen novodobni eksploziv so le izumili teroristi da ni pustil nobene sledi v pločevini ali kjerkoli drugje v letalu.Zakaj se obešajo ravno na tisto zadnjo sekundo?? Če je bil eksploziv nameščen v podvozju ali pa v notranjosti plovila je sledi le tega z današnjo teniko odkriti čisto enostavno v vsakem primeru.
BULDOH
07. 11. 2015 19.23
-4
Samo tisti, ki zdaj trdi, da je Janša kriv-je res usekal mimo.....
HellWolf
07. 11. 2015 19.55
+7
trunck
07. 11. 2015 20.15
+4
Ja seveda je kriv; fant se je prelevil iz ortodoksnega komunista v verujočega. Se je zdaj odločil, da bo zamenjal vero. Muslimani so to izvedeli in se zdaj bojujejo med seboj za Janezovo naklonjenost.
mismotu
07. 11. 2015 18.53
+7
Podkupljivi varsnostniki. Sta Angleža lepo povedala, kako sta šla za 20 funtov mimo kontrole.
mismotu
07. 11. 2015 18.53
+3
Saj so itak tudi oni drugače versko usmerjeni.
mismotu
07. 11. 2015 18.54
+1
Moderator, kar briši, saj vemo kdo je lastnik pop in 24ur.
113113
07. 11. 2015 18.29
+19
Sem že enkrat nekje napisal pa bom še enkrat. Zakaj kamer ni v avijonu, ki bi pošiljala podatke v živo in hkrati v črno skrinjico? Tehnika je na višku, tako da???
BULDOH
07. 11. 2015 18.42
+6
Vprašaj Muserjevo-ona ti bo znala razložit.....
Kajetan
07. 11. 2015 18.00
+1
Samovprašam kje se nahajajo črne skrinjice letala ki beležijo podatke o letu in snemanje pogovora letala. Ne mi rečt da slučajno v repu letala. Torej se tudi teorija da se je kratko malo rep odtrgal pije vodo in je dokaj verjetna. Verjetno se tudi pri kakibombi sliši še vsaj kako sekundo dlje nekaj na posnetkih podatkov, tukaj pa gre za kratko malo v delčku sekunde za prekinitev. Ne vem no na repu so dejali da so idne poškodbe kot da so del slabega popravila, in da je padel daleč stran od letala kot prvi del ki je odpadel. Tukaj pa vsak dan ene informacije en krat da je hotel zasilno pristati drugič da je imelo letalo tehnične okvare tretjič da je bilo vse ok četrtič da so američani zaznali toplotni udar preko satelitov, pol pa da ni bilo eksplozije in sedaj pa še to da se egiptovski preiskovalci pritožijejo da ne dobijo od ostalih preiskovalcev podatkov. Pol pa skličejo tiskovno konferenco pa rečejo da morajo analizirat zadnjo sekundo leta. Enako kot pri nas pri balonih ko je preiskovalec prepovedal lete vsem balonom dasiravno ni šlo za tehnično napako ...
Aijn Prenn
07. 11. 2015 18.19
+0
Bemti, kako je mogoče, da tebe niso vključili v preiskavo?? Res so ga polomili in zdaj jih tepe neznanje in tavajo v temi...
BULDOH
07. 11. 2015 18.35
+5
V repu letala je celo preživela steverdesa-zakaj ne bi črne skrinjice....
Maady
07. 11. 2015 18.00
+2
Kdaj bodo razpustili Evropski parlament, ker Evropa razpada, vsak RAZPAD pa je lohka tragedija tako da se naj demontira vsaj brez žrtev..
BULDOH
07. 11. 2015 18.39
-1
Cmerko in njegova vlada bojo kmalu razpadli-kot je že napovedal vseved Janša -drugo leto ,spomladi....
bema1201
07. 11. 2015 17.56
+8
Največja napaka je bila ko so se Američani že pred leti začeli vtikati v arabski svet, samo ko se jim je pa šlo za nafto, ne pa izvoz demokracije.
Ramzess
07. 11. 2015 17.49
-2
Sekunda ni veliko.
MUNGATUMBA
07. 11. 2015 18.34
+14
Odvisno na kateri strani straniščnih vrat se nahajaš... :-)
deltex
07. 11. 2015 17.07
+20
Kakorkoli že obrneš, ZDA so s svojim nasilnim izvažanjem "demokracije" v muslimanske države totalno razkurila skrajneže, ki zdaj brez milosti kruto tolčejo po "brezbožnikih". Potem je tu še umetno ustanovljen Izrael in kaos je popoln. Evropa sicer počasi spoznava, da ljubezen z ZDA ni brezpogojna, upam, da pravočasno.
trunck
07. 11. 2015 17.25
-5
Kaj je vse enostavno; če je nekaj OK, smo zaslužni mi, če gre narobe, pa Amerika. Da se običaji spreminjajo, da demokracija pomeni tudi večjo svobodo za ženske, da je ljudi preveč, da je kapitalistična neenakot že ne meji vzdržnosti, da je informacijska doba približala informacije tudi zatiranim in ubobožanim,.. Ali je tudi za vse to kriva Amerika??
deltex
07. 11. 2015 17.52
+3
Trunck, seveda je Amerika zaslužna za marsikaj, toda rušenje diktatorjev v povsem tujih državah zaradi lastnih interesov, je bila napaka. EU pa jo je slepo podpirala.
tankopiš
07. 11. 2015 17.57
+2
Kdo bo kriv če ne Amerika in Janša,tudi Globus pravi tako.
deltex
07. 11. 2015 18.27
+1
Kje si zdaj JJ-ja našel, OK, on je tudi večni ubožec, ki mu neprestano nekdo hoče škoditi, a z njim se ne ukvarjam več. Globus???
trunck
07. 11. 2015 20.09
-1
Deltex, ali je bila Amerika tudi kriva za razpad Jugoslavije. Tito je umrl sam, brez diktatorja pa bi Jugoslavija ostala skupaj samo z ogromnimi denarnimi injekcijami (nenazadnje jih je dobivala tudi pod Titom, ker jih je znal prepričati). Jaz ne želim in ne morem tako poenostavljati zadev, so mnogo bolj kompleksne.