Tujina

Britansko letalo napadli z laserji

London, 23. 02. 2016 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potniško letalo British Airways je bilo tarča nepridipravov, ki so z laserji svetili v pilotsko kabino. V britanski letalski družbi niso potrdili dogodka, so pa poudarili, da laserske napade jemljejo zelo resno. Zveza britanskih pilotov je že večkrat pozvala, da naj bodo laserji označeni kot orožje.

British Airways
British Airways FOTO: Reuters

Že drugo potniško letalo v bližini londonskega letališča Heathrow je bilo tarča nepridipravov, ki so z laserji svetili v pilotsko kabino. Napadeno je bilo letalo British Airways, ki je iz Amsterdama v ponedeljek nekaj pred 20. uro pristajalo.

Kot navaja Guardian, je pilot pri tem utrpel poškodbe oči, saj je bil laserski žarek izjemno močan.

Pred devetimi dnevi pa se je zaradi preventivnih razlogov na letališče vrnilo letalo Virgin Atlantic, ki je poletelo proti New Yorku, ko so v pilotski kabini zagledali laserski žarek.

Britanska policija je sporočila, da letalo v ponedeljkovem incidentu sicer ni bilo v nevarnosti in da ni bil še nihče aretiran.

V britanski letalski družbi niso potrdili dogodka, so pa poudarili, da laserske napade jemljejo zelo resno. Zveza britanskih pilotov je že večkrat pozvala, da naj bodo laserji označeni kot orožje. ''Letala so z laserji čedalje večkrat napadena in moči laserjev so vse večje,'' je poudaril generalni sekretar britanske zveze pilotov Jim McAuslan.

Opozoril je, da je to izjemno nevarno, saj laserji ogrožajo tako letalo kot potnike. ''Če bi bili laserji označeni kot orožje, bi lahko policija aretirala lastnike, ki bi laserje posedovali brez ustreznih razlogov,'' je dodal.

Laserji lahko predvsem ponoči začasno oslepijo pilote, žarek se še dodatno razprši zaradi stekla. Še v večji nevarnosti so piloti na helikopterjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
24. 02. 2016 00.46
-3
Hvala za idejo, to moram pa sprobat!
Ramzess
23. 02. 2016 21.20
+2
Laser je presplošen pojem, ne morejo ga označiti kot orožje, ... laserji se na splošno uporabljajo marsikje. Izjava v članku kaže samo na kratkovidnost osebe.
Ramzess
23. 02. 2016 21.23
-4
Ramzess
23. 02. 2016 21.25
-4
Misija1
23. 02. 2016 21.16
+7
Laser ni igracka, se moram stirnjat s prvim komentarjem v tej temi. V CD predvajalnikh so del čitalne glave laserji moči tudi do 150mW, kar je konkretna jakost. Marsikdo ga je raztavil, ven vzel čitalec - lasersko glavo, prikljucil na napajanje in oslepel ob slednjem. Še pri vklapljanju laserjev moči 5mW (recimo pointerji), katere uporabljajo za spektrarne analize, uporabljajo posebna očala. Še večja nevarnost so laserji v spektru katerega mi ne vidimo, če se ne motim, se nahajajo v Bluray predvajalnikih in ravno zaradi tega niso tako zanimivi za potencialno raztavljanje, ker se ne vidijo. So pa ravnotako močni kot tisti v CD playerjih, le da žarka ne vidimo, škodo pa naredi enako, le da ne vemo kam svetimo!
skydrol7
23. 02. 2016 20.50
+7
vedno vec je teh incidentov z uporabo laserjev ,oblasti bi morale vzeti to igranje z zivljenji letalskih potnikov bolj resno saj direkten zarek laserja lahko trenutno oslepi pilota v najbolj kriticnem trenutku poleta,to je pri doletu letala.....
Megaclite
23. 02. 2016 18.33
+10
Ljudje generalno mislijo, da so laserski pointerji, ki nekontrolirano prihajajo s Kitajske, igrače. Sploh se ne zavedajo nevarnosti laserja. Moj sosed je malemu kupil kitajski laser, sem ga skoraj okoli kepe, starega, da ne bo pomote, ker je tako nor, da mu je kupil močan laser. Že odbita svetloba lahko povzroči poškodbe oči, kaj šele direktni snop.