Tujina

Britanija terorista zamenjala za nafto

London, 30. 08. 2009 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika Britanija naj bi organizatorja napada nad Lockerbiejem izpustila zaradi pogajanj med Libijo in britanskim British Petroleumom. Odločitev naj bi že pred dvema letoma sprejel Jack Straw.

Kot danes poročajo britanski mediji, ki se sklicujejo na navedbe časnika The Sunday Times, je britanski pravosodni minister Jack Straw pred dvema letoma odločil, da je v ''ogromnem interesu'' Velike Britanije, da se Abdelbaset Ali Mohamed al Megrahi lahko vrne v Libijo. To odločitev naj bi sprejel po tem, ko so pogovori med Libijo in britanskim naftnim velikanom British Petroleumom (BP) glede črpanja nafte zasli v težave. Šest tednov po tem pa je bil dogovor podpisan.

Je Jack Straw že pred dvema letoma odločil o izpustitvi al Megrahija?
Je Jack Straw že pred dvema letoma odločil o izpustitvi al Megrahija? FOTO: Reuters

Časnik naj bi pridobil nekatera ministrova pisma, iz katerih je razvidno, da je bil al Megrahi sprva izključen iz dogovora o transferju zapornikov med Londonom in Tripolijem, vendar so si kasneje premislili. Straw sicer vztraja, da je imela zadnjo besedo v tem primeru vedno Škotska, kjer se je napad tudi zgodil in da je bil al Megrahi izpuščen iz usmiljenja, saj umira za rakom na prostati.

Ima Gadafijev sin torej prav?

Al Megrahija so v Libiji sprejeli kot heroja.
Al Megrahija so v Libiji sprejeli kot heroja. FOTO: Reuters

Gadafijev sin Sejf al Islam je že pred tem večkrat izjavil, da je izpustitev al Megrahija povezana s trgovinskimi dogovori z Veliko Britanijo, kar je London odločno zanikal. "V vseh trgovinskih pogodbah, za nafto in plin, z Veliko Britanijo, je bil (al Megrahi) vedno na pogajalski mizi," je Islam izjavil za libijsko televizijo Al Mutavasit. "Vsi britanski interesi so bili povezani z izpustitvijo Abdelbaseta al Megrahija," je dodal.

Downing Street je te navedbe odločno zanikal. "Nobenega dogovora ni bilo," je dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Gordona Browna. Izjave Gadafijevega sina je zanikalo tudi zunanje ministrstvo.

57-letni Al Megrahi je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno kazen zaradi napada na letalo družbe PanAm leta 1988 na škotskim Lockerbiejem, v katerem je umrlo 270 ljudi. Ob vrnitvi v domovino ga je kot junaka pričakala navdušena množica, čeprav so ZDA Libijo opozorile, da bi javno praznovanje njegove izpustitve lahko škodovalo odnosom med državama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
31. 08. 2009 22.38
:) resnična dejstva nekoga matrajo haha minuskarji
Abacus
30. 08. 2009 23.54
Sovjetska zveza je tudi financirala upor v Jemnu , imeli so na svoji strani Siriji ,Libijo ,Irak(sprva zaveznik Zahoda ,nato Sovjetske zveze) ,Egipt (ta je kasneje zamenjal stran in postal zaveznik ZDA) ,Alžirijo ,Sudan, Iran Kot je ZDA imela svoje zaveznike Saudsko Arabijo ,Katar ,ZAE ,Kuwait ,Pakistan ,Jordanija,... To so območja kjer je največ zalog nafte in logično je da so vse velesile posegle v regijo s svojimi zavezniki ,tako ZDA kot Sovjetska zveza in Kitajska ,Evropa,...
Abacus
30. 08. 2009 22.47
korotan1 30.08.2009, 09:44 14 Ker se je Libijski voditelj el_Gadafi se je l. 1986 ponosno uprl Ameriško-Angleškemu izsiljevalskemu načrtu,sta MI6 in CIA izdelali načrt "lokerbi",ki je služil kot izgovor za napad in osamitev Libije ,češ da podpira terorizem . Gadafi je podpiral boj za svobodo in neodvisnost arabcev pred vztrajno ameriško najezdo in vsako dnevno ameriško razglasitvijo nekakšnih con strateškega interesa . Edini pravi strateški interes američanov je kako se varno vrniti v anglijo in irsko .Tavhanje po mirsi gladini bo najbolj varno. ---------------------- Ne Lockerbi so naročili Iranci za maščevanje ZDA ,ker so američani med tankersko vojno lv Zalivu zmotoma sestrelili iransko potniško letalo... Gadafi je bil navaden agent KGB-ja ,le da je imel svojo državo ,je pa res da se je zavzemal za pan-arabsko združbo...
SLOHaider
30. 08. 2009 20.37
Me zanima ce res ta terorist po 3 mesecih bo se zivel??? Smilijo se mi sorodniki teh umrlih
skydrol7
30. 08. 2009 20.14
Sramota za U.K.
Jani.
30. 08. 2009 16.50
Tako to danes laufa...
manco-capac
30. 08. 2009 13.35
Zmeraj bolj sem prepričan, da je bil izpuščeni "terorist" samo žrtveno jagnje Angležev in Gadafija, da se pomiri svojce žrtev, češ pravici je zadoščeno, saj smo zaprli krivca.
MAGNUM50
30. 08. 2009 13.25
Kapitalizem je vrednota,kjer so človeška zivljenja pod zasluški posameznikov!! Živela Severna koreja in Iran!!!
neumna_ovca
30. 08. 2009 11.32
hahaha, samo da je nafta, človeške žrtve so itak samo kolateralna škoda geopolitičnih igric...
Milenko Kvo?ka
30. 08. 2009 11.17
...pa to ni nič novega; bosna, afganistan, irak, somalija, kuba, kosovo in še povosd drugje po svetu, kjer se NATO igra mirovnika ali kjer so ZDA vojaško ali kako drugače posredovale je povezano z nafto, nameščanjem vojaških baz ali drugimi interesi...in zakaj jih VB ne bi kopirala?kaj je 270 življenj v primerjavi z milijardami evrov od nafte?nič...
wolf123
30. 08. 2009 11.08
libija embargo jim naredite sej jo angleži loh od američanov dobijo
wolf123
30. 08. 2009 11.07
sej pravim ljudje v VB so smotani (ne vsi da ne bo pomote), američani pa tudi(seveda ne vsi ) saj je bila to nekaj časa angleška kolonija uglavnem te dva naroda samo sranje delata po svetu
october
30. 08. 2009 10.43
Čista lekcija kapitalizma
trust_no_one
30. 08. 2009 10.41
aha zaj ko pa gre za njihovo rit (da nebi ostali brez nafte) pa se vse da zmenit pa uredit pol pa zanikajo vse in trdijo da je šlo za pomoto ali pa kaj podobnega...
Leandra
30. 08. 2009 10.15
Le kaj so pa zamenjali v Iraku za nafto..Američani in etična, moralna polna lepih besed za človekove pravice.. Evropa.. Demokracijo, človekove vrednote Krščanstvo v celofanu v bistvu pa do podna pokvarjeno svojo naravo...požrešnost ter smrt za nafto...???
darvil
30. 08. 2009 09.44
Ker se je Libijski voditelj el_Gadafi se je l. 1986 ponosno uprl Ameriško-Angleškemu izsiljevalskemu načrtu,sta MI6 in CIA izdelali načrt "lokerbi",ki je služil kot izgovor za napad in osamitev Libije ,češ da podpira terorizem . Gadafi je podpiral boj za svobodo in neodvisnost arabcev pred vztrajno ameriško najezdo in vsako dnevno ameriško razglasitvijo nekakšnih con strateškega interesa . Edini pravi strateški interes američanov je kako se varno vrniti v anglijo in irsko .Tavhanje po mirsi gladini bo najbolj varno.