Tujina

VIDEO: Gadafi ima 72 ur časa, da odstopi

Tripoli/Ras Lanuf, 08. 03. 2011 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik nacionalnega sveta, ki so ga oblikovali Gadafijevi uporniki, je libijskemu voditelju dal 72 ur, da odstopi in preneha z bombardiranjem. V tem primeru bodo tudi Libijci odstopili od njegovega pregona, je obljubil.

Zračne sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija so danes vsaj štirikrat napadle območja na vzhodu Libije, kjer leži naftno pristanišče Ras Lanuf. V enem od poskusov so rakete zadele tudi del mesta, kjer so stanovanjske hiše. "Med zračnim napadom je bila v stanovanjskem delu Ras Lanufa zadeta ena hiša. V pritličju dvonadstropne hiše je velika luknja," je sporočil poročevalec Alexander Dziadosz. "Ko so rakete zadele stanovanjsko območje, se je dvignil ogromen oblak dima in prahu. Na kraj so prihiteli moški, ki so kričali 'Allahu Akbar' (Bog je največji)," je še povedal Dziadosz in dodal, da je bilo videti, kot da so bile hiše, tudi tista, ki jo je raketa zadela, evakuirane. Rakete so zadele tudi del vodovoda, zato bo v mestu motena oskrba z vodo, poročil o žrtvah napadov pa ni, je še dejal.

Pokop upornika po spopadih v Bin Džavadu
Pokop upornika po spopadih v Bin Džavadu FOTO: Reuters

Se Gadafi res pogaja z uporniki?

Medtem pa so se pojavile govorice, da naj bi Gadafi z uporniki poskušal skleniti dogovor, na podlagi katerega bi odstopil v zameno za zagotovilo, da bi on in njegova družina lahko varno zapustili državo ter da ne bo kaznovan, kar je predstavnik libijskega zunanjega ministrstva že zanikal. Predstavnik režima, svetovalec zunanjega ministra, pa je dejal, da so poročila o takem dogovoru "popoln nesmisel".

Informacijo o pogajanjih so zanikali tudi na državni televiziji in na televiziji Al Arabia. Na slednji so povzeli predstavnika libijskega zunanjega ministrstva, ki je dejal, da si obtožbe uporniškega nacionalnega sveta ne zaslužijo odgovora.

Predstavnik upornikov Mustafa Geriani pa je za Al Jazeero potrdil, da je vladni predstavnik res vzpostavil stik z namenom, da bi se pogajal o Gadafijevem umiku. "Ne bomo se pogajali z osebo, ki je in še preliva libijsko kri. Zakaj bi danes zaupali temu človeku?" je dejal Geriani.

Mustafa Abdel Džalil, predsednik nacionalnega sveta, ki so ga oblikovali libijski uporniki, in nekdanji pravosodni minister pa je danes dejal, da se mora bombardiranje končati, in Gadafiju dal 72 ur časa, da odstopi. "V tem primeru bodo tudi Libijci odstopili od njegovega pregona,“ je obljubil.

Neizkušeni uporniki

Bojišče v vzhodni Libiji, kjer so pomembni naftni terminali, je postalo prizorišče napadov in protinapadov med slabo opremljeno uporniško vojsko, ki jo sestavljajo mladi prostovoljci, in vladno vojsko.

Ranjeni uporniki se umikajo med zračnim napadom.
Ranjeni uporniki se umikajo med zračnim napadom. FOTO: Reuters

Libijski uporniki so večinoma neizkušeni, manjka pa jim tudi primerna oprema. Mladi prostovoljci namreč nimajo vojaških letal, zanašajo pa se predvsem na težko, protiletalsko orožje, ki ga prevažajo z manjšimi tovornjaki. Trenutno jih rešujeta le spretnost in hitrost, s katero se premikajo.

Kdo obvladuje mesto Zavija?

Al Jazeera poroča, da so se vladne sile vkopale na poti v Sirte. Uporniki se bodo morali soočiti s težkimi spopadi, če bodo želeli do mesta. V mestu Brega pa je trenutno več kot 40 ranjenih upornikov, najmanj osem je mrtvih. Zaradi pomanjkanja vojaških izkušenj se uporniki v večini primerov poškodujejo sami.

Tunizijski prostovoljci delijo hrano in vodo beguncem na libijsko-tunizijski meji.
Tunizijski prostovoljci delijo hrano in vodo beguncem na libijsko-tunizijski meji. FOTO: Reuters

Uporniki so v težkem položaju tudi v mestu Zavija, kjer oblasti s tanki in topništvom obstreljujejo center mesta. Tako uporniki kot Gadafijeve sile trdijo, da so prevzeli nadzor nad mestom. Vsi vhodi v mesto so pod vladnim nadzorom. V bolnišnicah pa primanjkuje prostora in zalog. Ranjene oskrbujejo kar na tleh.

Gadafijev sin Saadi je v pogovoru za televizijo Al Arabia dejal, da očetove vojaške sile niti še niso napadle z vsemi močmi. Gadafi naj bi zadrževal vojsko, zaradi možnosti tujega napada in zaradi varovanja "občutljivih območij". "Vsa plemena so oborožena, vojska je v pripravljenosti in vzhodna regija je oborožena. Situacija ni taka kot v Tuniziji ali Egiptu," je povedal Saadi. "Kdo bi prevzel nadzor, če bi se kaj zgodilo voditelju? Začela bi se državljanska vojna."

Več kot milijon oseb – tako begunci kakor ljudje, ki so ostali v državi – pa potrebuje humanitarno pomoč. "Humanitarne organizacije morajo takoj dobiti dostop do teh ljudi," je dejala predstavnica Združenih narodov (ZN) Valerie Amos. "Ljudje so ranjeni in umirajo, pomoč potrebujejo takoj." ZN so pozvali druge države, naj priskočijo na pomoč. Da bi lahko v naslednjih treh mesecih pripravili zatočišča, dovolj hrane in zdravil za begunce, ZN potrebujejo 160 milijonov dolarjev.

V pripravi resolucije o prepovedi letenja nad Libijo

Britanski sekretar za zunanje zadeve William Hague je dejal, da s partnerji pripravljajo "resolucijo o prepovedi letenja nad Libijo. Jasno je, da potrebujemo regionalno podporo, jasen razlog za sprejem resolucije in primerno pravno podlago," je pojasnil. Po njegovem mnenju je tovrstne možnost realna in praktična, v kolikor zanjo obstajajo pravne osnove.

Predstavniki 27 držav članic EU so se dogovorili za zaostritev sankcij proti tamkajšnjemu režimu in zamrznitvi premoženja petih libijskih finančnih ustanov, med katerimi sta po podatkih evropskih diplomatov tudi libijska centralna banka in libijska investicijska služba, ki naj bi imela poslovne interese v več evropskih državah in ZDA. Sankcije naj bi uradno potrdili v petek.

Tudi Francozi naj bi po nekaterih podatkih skupaj s partnerji iz ZN že pripravljali resolucijo. Zalivske države so prav tako pozvale k prepovedi letenja, Arabska liga pa bo v soboto na izredni seji razpravljala o libijski krizi.

Odprte so vse možnosti

Obrambni sekretar Združenih držav Amerike (ZDA) Robert Gates, ki je v Afganistanu, kjer se ZDA vojskujejo že deset let, je dejal, da mora biti vsako posredovanje mednarodno podprto. Bela hiša je sporočila, da so odprte vse možnosti, tudi oboroževanje upornikov.

Ameriški predsednik Barack Obama je povedal, da želi poslati zelo jasno sporočilo libijskemu ljudstvu, in sicer da jim bodo ZDA stale ob strani v teh težkih trenutkih.

Rusija pa je še vedno proti vsakršnemu vojaškemu vmešavanju. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je poudaril, da lahko ukrepajo le, če pridobijo dovoljenje ZN. "Ne predstavljam si, da bi mednarodna skupnost in ZN stali ob strani in pustili, da Gadafi s svojim režimom še naprej napada libijsko ljudstvo," je dejal.

Japonska pa je sporočila, da so v skladu z resolucijo varnostnega sveta ZN zamrznili Gadafijevo premoženje v državi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xpkmaster1
09. 03. 2011 16.46
Pepar, tvojih obsodb o moji uporabi plenic ne bom komentiral. Kar se pa tiče tujega vmešavanja v kakršnemkoli smislu (sem spada torej tudi morebitna prepoved letov) sem preprosto proti, zaradi nešteto možnih načinov manipulacije, ki jo lahko tuje države izvajajo s pomočjo takšnih in podobnih izgovorov. Morda bi se s to možnostjo dejansko strinjal če bi svetovnim silam resnično bilo kaj mar za libijsko ljudstvo. Ampak žalostno dejstvo je, da bodo za kakršnokoli "pomoč" zahtevali kasneje svoj "kos kolača". Libijsko ljudstvo je v očeh gospode popolnoma nepomebno, to je v nasprotju s kapitalistično logiko. Pomemben je samo kapital
miha_321
09. 03. 2011 12.56
Je municije pa hrane zmanjkalo, zdej bi se pa radi pogajali. :)
BALIENCRIP
09. 03. 2011 01.48
upornik007
08. 03. 2011 22.52
pridruzite se skupini na facebooku ki se glasi :POZIVAM VSE LJUDI DA SE UPREJO MAFIJI KI VLADA V NAŠI DRŽAVI!!2 sta dve isti skupini na fb samo da ima ta na koncuu 2
Las Vegas
08. 03. 2011 22.10
ZDA... Stojimo vam ob strani ....PRI NAFTNIH VRELCIH!!!
major1
08. 03. 2011 21.38
Pahor, Zidar in Janković pa bodo po vodi splavale vaši virtualni projekti.
BALIENCRIP
08. 03. 2011 21.33
olaf glede otrok, ZDA so jih zopet 12 ubili pred enim tednom v Afganistanu,izgovor je kot ponavadi ponesreci med bombardiranjem, in kaj so se ZDA naredili..Da ne nastevamo.. Libija je se eno maslo ZDA
korintos1
08. 03. 2011 21.19
badabing Libijci se borijo na terenu, ti pa v dnevni za računalnikom. Na zdravje.
srpko
08. 03. 2011 20.00
Časopisi že pišejo, da je Gadafi že odpovedal denar namenjen dokončanju Stožic. Zdaj bodo dogovorjeni tudi drugi poslo z Libijo - odpovedani. Spet so naši politiki bili na napačni strani. EU, kateri sledimo bo šele bolela glava. Če zmagajo uporniki bo Libija še ena muslimanska država z verskim fanatizmom. Ali ni en Iran zadosti?
playback
08. 03. 2011 19.40
Zakaj morajo ljudje umirati zaradi enega samodržca ?? Zakaj morajo ljudje trpeti zaradi nespossobne slovenske vlade?
BananaPoslanec
08. 03. 2011 19.36
Gaddafi naj odstopi...prevelike so bile izgube med libijci...zasluzijo si zmago...pokazite malo spostovnja libijcem ker so se uprli levu afrike!!!MI SE NE BOMO NIKOLI UPRLI NAŠIM NARKO KARTELOM....
gozdar1
08. 03. 2011 19.15
@slovenija-tone Streljajo se ne vec..podpisali so mirovni sporazum...zame je to konec vojne
Martian
08. 03. 2011 18.44
sej to je pa taka ponudba,da bi bil nor če jo ne bi sprejel...odstopi,s cel kupa dnarja nekam odputuje in uživa do konca svojih dni...
smajser
08. 03. 2011 18.01
kakšen odstop, saj ni nor
ljx
08. 03. 2011 17.58
Če sem čisto iskren bi raje videl naše vojake v Libiji kot v Afganistanu,Libija ma saj nafto,ampak tuki mi niti povohat ne bomo smeli.
.eu.
08. 03. 2011 17.38
Gadafi je dvoličnež in naj ga čimprej odstavijo. Nismo še pozabili Bolgarske zdravnike katere je hotel usmrtiti, pobija 3 leta stare otroke in si ustvarja neko svojo resnico katera ne obstaja. Dol z njim.
pepar
08. 03. 2011 17.32
pkmaster1 08.03.2011, 16:16 34 Kako si sploh lahko neke tuje sil vzamejo pravico za odobritev ali prepoved poletov v neki državi. To je stvar Libije. Tudi uporniki se ne vedejo ravno najbolj modro; obglavljanje zajetih vladnih vojakov sestreljenega letala ni ravno "višek demokratičnosti" in pot k "osvoboditvi" Ne morem soditi,kaj se prav za prav dogaja v Libiji,je pa dejstvo da se je ljudstvo uprlo in vsak narod ima to pravico,ki je sveta. Kar se vmešavanja tujih sil,pa samo tole. Ko je bila osamosvojitvena vojna,sem bil vpoklican v obrambne enote,se pravi,da smo bili uporniki proti mnogo močnejši vojaški sili. Najbolj smo se bali vojaškega letalstva takratne JLA in nič nismo imeli proti,kot tudi preostali prebivalci Slovenije, da bi se bile tuje sile vmešale tako,da bi prepovedale polete vojaških letal nad našo državo. Zato nekateri tule gor,ki vam očitno še plenice gledao izpod hlač,bodite raje tiho v svojem svetu igrač in peskovnikov.
HLAPCI.HLAPCI
08. 03. 2011 17.26
Intervencija se že dogaja, samo mi še ne vemo za njo. Manjše enote že delujejo po Libiji, ne bi se čudil da tud kak avion ipd
HThief
08. 03. 2011 17.21
prepoved letov je dejansko vojna napoved, ker morajo letala ki izvajajo zono, prvo bombardirati proti letalsko obrambo, s tem NATO napade Libijo, s tem je Slovenija v vojni z Libijo. Verjetno bi to pomenilo raketiranje Malte s strani Libije in zakaj bi to naredili? zaradi par tisoc zadetih roparjev, da tudi zahodni "objektivni" novinarji porocajo, da vecina teh upornikov cel dan kadi hasis, no razen ko gredo mal ropat po trgovinah in hotelih "osvobojenih mest". Sej veste rabs neki jest ce si fejst zadet. Najvecji stos je pa da se Gaddafi pogaja o svojem odstopu, res zanimivo gleda na to, da sesuva upornike na vseh frontah
HLAPCI.HLAPCI
08. 03. 2011 17.13
Zakaj ni nobenega posnetka bombardiranja glavnega mesta in protestnikov tam? Ker bombardiranja ni bilo?