Tujina

Pred 30 leti bi se lahko 3. svetovna vojna začela v Jugoslaviji

London, 28. 02. 2012 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski časopis Daily Mail je objavil odlomke iz Vojne knjige, v kateri so zapisane priprave in bojazni pred izbruhom tretje svetovne vojne. Britanci pod vodstvom Thatcherjeve so bili pripravljeni tudi na uporabo jedrskega orožja.

Nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher
Nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher FOTO: Reuters

Kljub temu da je bila nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher znana kot Železna Lady, pa to še ne pomeni, da se ni srečala s težkimi problemi. Leta 1981 se je namreč resno spraševala, ali je na vidiku tretja svetovna vojna, in se je nanjo tudi začela pripravljati, poroča britanski časopis Daily Mail. In kje naj bi ta izbruhnila? Na območju nekdanje Jugoslavije, torej tudi pri nas.

Marca 1981 je Thatcherjeva svoji vojski ukazala, naj izvede vaje, katerih namen so bile priprave na morebiten izbruh vojne. V omenjenem času je bila namreč hladna vojna na vrhuncu. Sovjetska zveza je na božični večer leta 1979 napadla Afganistan, odnosi med Zahodom in Vzhodom pa so dosegli najnižjo točko od začetka kubanske raketne krize leta 1962.

Ameriško anksioznost je refleksiral izid predsedniških volitev, na katerih je novembra 1980 zmagal Ronald Reagan, sovjetske oblasti, ki jih je takrat vodil Leonid Brežnjev, pa so se bale, da bi Nato izvedel napad presenečenja. Thatcherjeva je pristala na namestitev ameriških balističnih raket. Napetosti so rasle tudi za železno zaveso, kjer so Poljaki ustanovili sindikat Solidarnost in se tako uprli komunistom.

Stopnjevanje napetosti tako v Veliki Britaniji kot tudi na Vzhodu

Buckinghamska palača je po scenariju, predvidenem v Vojni knjigi, objavila sporočilo, da kraljica Elizabeta II. nima namena zapustit Londona.

Vaja se je začela 9. marca, ko so vladin kabinet preimenovali v vojaški odbor, ki se je omenjenega dne prvič sestal. Sovjetske sile so bile na zemljevidu označene z oranžno barvo, zavezniške pa z modro. V Sovjetski zvezi so senilnega Brežnjeva strmoglavili z oblasti, na oblast pa je prišla vojaška hunta, ki so jo vodili vse bolj nazadnjaški kadri tajne službe KGB.

Tako kot v prvi svetovni vojni je bil sod smodnika na Balkanu, kjer naj bi sovjetski imperij zvrstil svoje sile ob meji z Jugoslavijo, sicer komunistično državo, ki pa se je vse bolj spogledovala z Zahodom. Tako Velika Britanija kot tudi ZDA so okrepile svoje sile v Zahodni Nemčiji, sovjetske vojaške ladje pa naj bi že nadlegovale ribiče v Norveškem in Severnem morju.

Tudi v Veliki Britaniji ni bila rožnata slika. Vrstile so se stavke zaradi naraščanja brezposelnosti in zaradi krčenja sredstev za javno porabo. Vrstile so se tudi demonstracije, ki jih je organizirala organizacija Škrlatni mir, ki naj bi jo financirali komunisti. Prav tako naj bi na meji z Walesom valižanski skrajneži zažigali javne zgradbe.

Jedrsko orožje bi Zahod uporabil, da bi tako prisilil Sovjetsko zvezo, da pride za pogajalsko mizo, a hkrati se je bal tudi povračilnih ukrepov.
Jedrsko orožje bi Zahod uporabil, da bi tako prisilil Sovjetsko zvezo, da pride za pogajalsko mizo, a hkrati se je bal tudi povračilnih ukrepov. FOTO: Reuters

Nato je obrambno ministrstvo lansiralo operacijo, s katero je iz Zahodne Nemčije evakuiralo okoli 100.000 žena in otrok britanskih vojakov. Zaradi panike je začelo primanjkovati konzervirane hrane, sladkorja in moke, veliko bencinskih servisov pa je ostalo brez goriva.

Pred vojaškimi bazami so bili številni protestniki, na cestah so proti vladi protestirali tudi študentje, zaradi protestov pa so bile okrnjene tudi tradicionalne vojaške ceremonije. Iz britanskih zaporov pobegne še 24 pripadnikov komunističnih skupin, ki želijo ohromiti britanske vojaške priprave.

Sovjeti zasedejo Jugoslavijo, Irak vzhod Turčije, okupirana pa je tudi Norveška

In 11. marca zjutraj se zdi, da je tretja svetovna vojna tik pred izbruhom. Dva dni kasneje sile varšavskega pakta vdrejo v Jugoslavijo, iz Bližnjega vzhoda poročajo, da je Irak napadel vzhod Turčije, norveški viri pa poročajo, da se na severno-vzhodni meji z Norveško kopičijo vojaške enote.

Glede na scenarij kot ga predvideva Vojna knjiga, na podlagi katere so opisani zgornji dogodki, pa bi London objavil vojno Sovjetski zvezi, potem ko bi začele padati bombe na Veliko Britanijo, kjer bi že bilo razglašeno izredno stanje. Potem ko bi Rdeča armada prebila zahodno obrambo, pri čemer bi uporabila kemično orožje, Zahodna Nemčija in Norveška pa bi se znašli na robu prepada, bi v trenutku, ko bi poveljnik Nata v Evropi zahteval napad z jedrskim orožjem čez železno zaveso, Thatcherjeva brez oklevanja sprejela odločitev o začetku jedrskih napadov. Ugotovili naj bi namreč, da je bolje, če se takoj odločijo za uporabo jedrskega orožja, kot pa da čakajo, da pred tem pokleknejo vse konvencionalne zavezniške enote. Najprej bi, kot naj bi to predlagal vrhovni poveljnik sil Nata, bombardirali tarče v Vzhodni Nemčiji, na Češkoslovaškem, Poljskem, Madžarskem in v Bolgariji, ne pa na ozemlju Sovjetske zveze, saj bi bilo to preveč provokativno. In Thatcherjeva bi tako akcijo odobrila.

Po teh vojaških vajah so v Veliki Britaniji organizirali še podobne teste sposobnosti Britancev, kako odgovoriti na morebiten izbruh vojne, pri čemer je Vojna knjiga služila kot glavni priročnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pelcev
01. 03. 2012 13.40
+2
si pa upaš brisat komentar....prihajam na 24ur!
Pelcev
01. 03. 2012 13.39
+1
PRVIČ STE NEPISMENI , DRUGO KOT DRUGO LAŽETE SAMO SEBI NE NAM..., VAŠ SISTEM MANIPULIRANJA ZGLEDA VPLIVA NA 20% LJUDI...SEDAJ VIDIM KAKO DEJANSKO VIDITE LJUDI...KOT NEKA NERAZGLEDANA BITJA KI NE MISLIJO IZ SVOJO GLAVO..TO SO JANŠEVCI TER PODPORNIKI DEMOKRACIJE TER AMERIŠKEGA SISTEMA TER NEW WORLD ORDER! SRAM VS NEJ BO! ..TISTI KI TO PODPIRATE...PRIZNAJTE DA STE SAMO TRMASTI KER USTVARILI SI ODKAR SMO SAMOSTOJNI KAJ PREVEČ NISTE...tako kot ste si lahko prej ustvarjali=)
Pelcev
01. 03. 2012 13.36
+1
tako in tako usi vemo da delate za vlado?...=)
DarkT
01. 03. 2012 13.15
+1
Marinaconti ti še sam ne poznaš zgodovine. :). Vsem priporočam, da si sposodite kakšno kjigo v knjižnici pa jo preberete. :)
we.see.we.judge
29. 02. 2012 12.37
+10
3. svetovna vojna se že odvija, a zaenkrat so učinki taki, da jih še ne opazimo, to mi je povedal najboljši prijatelj od ''pokojnega'' Osame Bin Ladna
Marinaconti
29. 02. 2012 12.26
-10
Rusija se nikoli ni "spogledovala" z zahodom ampak je "pogledovala" oz. si hotela podjarmiti celi svet! Komunizem najhujši in najbolj zločinski - tiranski sistem, ki je bil lepo upodobljen v filmuj "Planet opic". Kdor si je ogledal vsaj eno izmed nadaljevank iz te serije, mu je bilo jasno, da se je v komunizmu živelo kot na planetu opic, kjer so opice poveljevale ter uničevale oz. zatirale vse kar je bilo humanega in inteligentnega!
plavno9
29. 02. 2012 12.44
+3
hočš rečt da je zahod hotu podjarmit celoten svet ;)) in še dons to hočee ;))
hubertfast
29. 02. 2012 13.14
+3
Tukaj se ne bi s tabo strinjal, komunizem kot teorija je super sistem. Včeraj sem govoril z kolegom duhovnikom.
hubertfast
29. 02. 2012 13.16
+9
Tukaj se ne bi s tabo strinjal, komunizem kot teorija je super sistem. Včeraj sem govoril z kolegom duhovnikom in sva prišla do zaključka, da bi za vsako stvar morala biti neka meja, ki mora biti seveda dostojna. Govorim o minimalni meji in maksimalni meji glede na delovno mesto. A je res potrebno, da recimo nekdo zasluži 500.000, milijon ali še več na leto. V to, da smo v krizi nas ni pripeljala Pahorjeva vlada, Pahorjeva vlada se je na krizo samo slabo odzvala in ni ukrepala kakor bi mogla. Prav tako nas v krizo ni pripeljal komunizem, temveč pravi gnili kapitalizem v najhujši obliki, po domače rečeno pohlep. Če bi človek bil duhovno bolj razvit in malo manj pohlepen, mi verjemi, da bi bilo za vse skupaj bolje. In če kdo misli, da bo čez 5 let krize konec, se moti. Krize bo konec ko bo konec 3. svetovne vojne, v to vojno nas bo zopet pripeljal kapitalizem, kakor že v prvi dve.
janez6bb
29. 02. 2012 16.23
+4
marinaconti komunizem je bil nedolžen proti tistemu kar nam grozi- new world order, G. Bush starejši, leta 1982 kar poglejte si njegov govor.
Pelcev
01. 03. 2012 13.27
+1
bi te kr udaru res..marsikoga ker ste taki nerazgledani debi.li . ker ste stari 20 let in mislite da poznate politiko?..take bi vs dav na ponovno šolanje resnične zgodovine...mal preveč poslušate propagande ter preveč gledate ameriške kanale...prizadetost do amena!
Pelcev
01. 03. 2012 13.29
+3
marina..komunizem je zakon!..živel sm v njemu...živel sem tudi v socializmu kateri je še bolši...demokracija je najslabša stvar....24ur kr brište komentarje...vaš ameriški sistem vas bo pokopal!...amerika je največje zlo tega sveta...vn iz nata vn iz eu nazaj v socializm..odprimo poti..tovarne da bodo službe...dejmo dejmo kaj se bo usak fjaku...treba je tud kej delat..ne sam jamrat..če jamrate pejte pa do tistga k je kriv osebno pa ga polom..najbl simpl..
I_LL_BE_BACK
29. 02. 2012 12.17
+0
...In potem je NATO izkoristil propad "imperija "zla" ter zmetal "pametne" bombe samovoljnemu Miloševiću na glavo.
Marinaconti
29. 02. 2012 12.27
-4
CDROM
29. 02. 2012 12.15
+2
Ja zmeraj kriv Balkan in ljudje na njem, saj smo bili krivi že za 1.sv. vojno. Tretja sv. vojna pa se jim ni izšla po načrtih!
Marinaconti
29. 02. 2012 12.28
-4
Zgodovine se bo treba naučiti oz. vsaj proučiti tisto o čemer so te v komunajzarskem sistemu "učili"....
Marinaconti
29. 02. 2012 12.29
-6
kalimero, kdo pa je balkance "pozival" k vojskovanju v Evropi? Doma bi ostali, pa bi bilo vse v redu!
gulmor
29. 02. 2012 11.30
+6
Tale Tačerca je bila čisto zmešana. Z njo se je začela vladavina finančne industrije.
RISHA.
29. 02. 2012 11.16
+15
realno, ce se ne bi v Jugoslaviji med sabo pobili, bi bila intervencija zahoda taksna kot jo vidimo danes v drzavah kot so Libija Sirija itd. Poanta je da smo imeli 4 armado na svetu, amerikanjeci bi si razbili zobe na nasi vojski, poleg tega bi se BRATSTVO IN ENOTNOST okrepila, kar je bila zadnja stvar katero so hoteli.
Marinaconti
29. 02. 2012 12.32
-15
herman, zatakni si tvoje bratstvo in enotnost nekam! Mi slovenci nikoli nismo bili v bratstvu z balkanci, smo pa bili zasužnjeni s starni komunistično balkanske bratovščine! In še, ali smo se mi Slovenci borili oz. napadli balkan ali so balkanci napadli Slovenijo? A, se še nisi poučil o pravi zgodovini!
revanšist
29. 02. 2012 12.37
+7
nekaj podobnega se bojijo tudi v siriji včeraj sem pri odmevih gledal in polsušal nekega strokovnjaka za bližnji vzhod in je lepo razložil v čem je finta sirskega problema vojsko imajo v rokah pripadniki ljudstva,ki so bili stoletja zatirani bojijo se tega ,če se oblast spremeni bodo zopet zatirani enostavno- je razložil- je treba tem ljudem dopovedati da ne bo nihče več zatiran. amerigosi hočejo pa ta strah med sirci obdržati zato stalno nekaj hujskajo. ja v tistih časih sem sam služil JNA in vem kako mogočna je bila Jugo armada strah in trepet vse evrope zato se ni nihče upal drezati v tov.Tita ne Brežnjev ne Hruščov še manj pa Reagan
Mile91
29. 02. 2012 12.53
+2
@Marinaconti: Seveda ste napadli Balkan, bedak! Saj ste bili sestavni del avstro-ogrske vojske ki je napadla Srbijo.
Sandi Bogataj
29. 02. 2012 10.53
+4
Amerikanci so in bodo vedno mojstri akcijskih filmov in fantastik.
ibra177
29. 02. 2012 10.01
+16
Kakšno domišljijo imajo Američani in Angleži. Svaka jim čast!
yarrick
29. 02. 2012 14.22
+2
upaj smo da to ostane v knjigi oz domišljiji.Glede na to kako Triger happy so (poleg angležev, francozev in izraelcev) ni dvakrat za reči da bi res uporabili jedrsko orožje.je pa hec, da bi NAJPREJ sesuli članice sedanje EU(poljska, češka)...Me prav zanima kolk bi jih take države po vojni še podpirale, če bi na njih zmetali nagleži in imeričani jedrsko orožje.
nebvedu
29. 02. 2012 08.13
+11
Scenarij za tretjo svetovno vojno je pripravil en britanski general leta 1975, potem pa to opisal v svoji knjigi. Potek naj bi bil celo tak, da bi ruse pustili v jugo in bi jih začeli ustavljati šele nekje na julijcih in karavankah, ker se da tukaj utrdit položaje in bi hribi zaustavili grmado tankov. Tako da podatek, da bi rusi bili na meji z jugoslavijo ne drži - bili bi na meji z italijo in avstrijo. Po nekih drugih scenarijih, pa bi jih ustavljali na ravnini - v panonski nižini in bi bilo vse skoncentrirano na ta del, tako da bi v tistem času bila slovenija kar dobro na udaru, pa se tega nikol nismo zavedali.
hubertfast
29. 02. 2012 11.02
+4
Marinaconti
29. 02. 2012 12.35
-4
nebvedu, pa res ne veš! Ravno v 80 letih smo bili ogroženi (ponovno) od rusov, ki so "razkazovali svoje mišice " (ker možganov itak nimajo, kot vsi rdeči narodi) ter se razvrščali vzolž ob meji med madžarsko in slovenijo - jugovino!
hubertfast
29. 02. 2012 13.19
+2
Ne podpiram komunuizma ampak za boj sta potrebna dva, nobene vojne do zdaj ni začel komunizem.
yarrick
29. 02. 2012 14.23
+3
Marinaconti LE kdo danes razkazuje mišice bo bližnjem vzhodu, po južnem kitajskem morju In na meji med severno in južno korejo? A so Ameri potem takem tudi RDEČI ?
hubertfast
29. 02. 2012 07.39
+7
Angleži, kraljica in vodstvo predvsem, se imajo za nekaj več. Za nekaj več se ima tudi evropsko plemstvo in visoka politika. Vse te skupine spadajo v združenje Bilderberg. Katerega delovanje je lepo opisano v dokumentarcu End game. Dokumentarec kroži po internetu, televizijske postaje ga ne predvajajo. Tam se lepo vidi, da te skupine same poskrbijo za vojno. Prav tako nas čaka odstrel človeštva, tako kot je z divjadjo v gozdu, če jo je preveč. Po nekih najhujših scenarijih bodo človeštvo zdesetkali za 90%, upam, da še ne tako hitro…
scipio
29. 02. 2012 06.54
-2
boga (pa ne indijskega Shivo!) zahvalite, da se taveliki v času pred Gorbačovom niso ponovno spenkljali in da danes lahko živite v tej Evropi in v miru z njimi, celo tako da lahko tukaj gor vsak dan šimfate čeznje in greste nato v Špar ali Merkator po fasngo ali zvečer v kitajsko ali mehiško na en burrito. če bi hudič takrat zares vzel šalo, bi balkan krvavel tako kot je vedno v svoji tisočletni zgodovini: od tujih in od svojih, tako pa je samo od svojih. od slovencev bi (tako kot po vsaki vojni) preživelo le nekaj rokovnjačev in nadaljevalo naš sijajni rod, ostalo bi tako ali drugače izginilo.
tomii83
29. 02. 2012 07.20
+4
hecate
29. 02. 2012 12.19
+2
mojca2011
29. 02. 2012 06.15
+14
Ne zavedamo se, da je bil svet takrat res tik pred novim izbruhom vojne. Preprečilo jo je predvem dejstvo, da je bilo na vseh straneh toliko atomskega orožja, da bi atomska vojna pomenila uničenje vseh in vsega. Atomskega orožja je bilo toliko, da bi lahko uničili šest zemelj! K sreči je zmagala zdrava pamet na vseh straneh. In tako smo še vedno tukaj. Svetujem, da tisti, ki se teh časov ne spomnijo ali so premladi, preberejo kakšno knjigo ali objave v tujih časopisih iz tistih časov.
yarrick
29. 02. 2012 14.26
+1
emm...tolk orožja še danes nimajo ;), je pa res da bi uničili večino kopnega za naslednjih 1000 let....
Tomaž Škof
29. 02. 2012 06.12
-5
KAJ VAS RUSI ŠE ZDAJ ŠPIJONAŽA!
eiffel
29. 02. 2012 00.04
+5
Do zdaj bi je bilo že konec...
polikarbonatka
28. 02. 2012 23.52
+12
To kar sta zakuhala ta arogantna baburina in kvazi holivudski zvezdnik,posledice čutimo danes in jih bomo še 5-6 let
aauum
29. 02. 2012 01.37
-7
neumna mularija raj si kakšno knjigo preberte!!! Halo!!
fakinshit
29. 02. 2012 10.17
+0
ej kretencek knjige se se kar precej spremenile od kar si jo ti nazadnje bral, tako da ne govori bedarij
TheGreatRusia
28. 02. 2012 23.49
+31
TIPIČNA ANGLOSAKSONSKA BARABA, SPOMINJA ME NA ELIZABETO, ČIVKARICA, KI BI CELEMU SVETU VSILJEVALA SVOJO "DOBROTO" UŠ BRITANSKA, NAJ GRE SAMA NA BOJIŠČE STARKA
aauum
29. 02. 2012 01.38
-11
fakinshit
29. 02. 2012 10.16
-3
kvaj stabo aaum a si full pimetan a kva, verjetn si en izmed tistih ki mu je juga full pobrala