Tujina

FOTO: V Londonu snega za rekord

London/Pariz/Bruselj, 02. 02. 2009 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sneženje in druge vremenske težave so danes povzročale hude težave po vsej Evropi. Najhuje je v Veliki Britaniji, kjer je sneg ohromil prestolnico London, snežilo pa je tudi v Maroku.

Dele Velike Britanije je v nedeljo zvečer zajelo močno sneženje, ki povzroča veliko težav v prometu. Zaradi snega so morali za nekaj časa zapreti londonski letališči Gatwick in City, letališče Heathrow bo ostalo zaprto vse do 17. ure po lokalnem času, iz Londona pa poročajo tudi o prometnem kaosu.

Zasnežena vozna steza je bila na letališču Heathrow usodna za letalo ciprskega prevoznika Cyprus Airways, ki je s steze zdrsnilo, potem ko je po pristanku peljalo proti letališki stavbi. V nesreči ni bilo poškodovanih, saj se je letalo v snežnem metežu premikalo zelo počasi. Letališče so po nesreči zaprli, saj je vzletno in pristajalno stezo zaradi močnega sneženja praktično nemogoče sproti čistiti, letališče pa bo ostalo zaprto do 17. ure po lokalnem času.

Zaradi sneženja, ki je najmočnejše v zadnjih 18 letih, so motene tudi železniške povezave med Londonom in jugom države ter mestni promet v britanski prestolnici. V Londonu zaradi snega na ulicah ne vozijo avtobusi, zaprtih je tudi nekaj prog podzemne železnice, na drugih pa prihaja do zamud. Zaprli so tudi del avtocestnega obroča okoli Londona. Londonski gospodarstveniki so medtem že izračunali, da bo gospodarska škoda zaradi zmanjšane produktivnosti samo v Londonu zaradi težav z vremenom znašala okoli 53 milijonov evrov.

Sneg v Londonu
Sneg v Londonu FOTO: Reuters

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes še snežilo in ponekod lahko zapade tudi do 20 centimetrov snega, zato so oblasti vse prebivalce že pozvale, naj, če je le mogoče, ostanejo doma. Letošnja zima je sicer na Otoku najhladnejša v zadnjih 13 letih. Danes so se temperature spustile na okoli –1 stopinje Celzija, v naslednjih dneh pa naj bi se spustile na –5 stopinj Celzija.

O težavah zaradi sneženja in poledice poročajo tudi iz Francije. Odpovedati so morali tretjino poletov s pariškega letališča Roissy-Charles-De-Gaule, oviran pa je tudi cestni promet v Parizu in okolici. Francoski letalski prevoznik Air France KLM je zaradi težav s snegom tako že odpovedal preko 30 poletov, pri večini ostalih letov pa naj bi prihajalo do dveurnih zamud.

Sneg je pobelil tudi francosko prestolnico.
Sneg je pobelil tudi francosko prestolnico. FOTO: Reuters

O močnem sneženju poročajo tudi iz Belgije, kjer naj bi bila pod snežno odejo celotna država, sneženje pa povzroča težave predvsem v prometu. V jutranji prometni konici so tako zabeležili več prometnih zastojev v skupni dolžini 408 kilometrov. Iz Belgije poročajo tudi o manjših zamudah v železniškem prometu.

Zimsko vreme povzroča težave tudi v Italiji. Sever države je zajelo močno sneženje, kot drugje po Evropi pa tudi sosedom sneg največ težav povzroča v prometu. Zaradi snega in ledu je promet oviran na več kot 800 kilometrih severnoitalijanskega avtocestnega omrežja, na letališčih v Milanu in Bergamu pa so morali odpovedati že več poletov. Zaradi močnih padavin in vetra so popolnoma zaprli tudi pristanišče v Genovi. Na jugu države se soočajo z močnim deževjem. To je konec tedna povzročilo poplave na več območjih, ki so med drugim terjale tudi tri smrtne žrtve.

Sneg v Londonu
Sneg v Londonu FOTO: Reuters

Medtem iz španske Malage poročajo o silovitem neurju, ki so ga spremljali močni vetrovi. Te je španska meteorološka agencija opisala kot tornado, saj je vrtinčast veter pihal s hitrostjo do 180 kilometrov na uro. Veter je ruval drevesa, prevračal avtomobile in odnašal reklamne panoje. V neurju je bilo ranjenih 25 oseb, večina zaradi ureznin z razbitim steklom, ki ga je močan veter raznašal po mestu. Neurju naj bi v nekaterih delih Španije po napovedih vremenoslovcev v prihodnjih dneh sledilo sneženje.

O močnem sneženju in deževju poročajo tudi iz severnega in osrednjega dela Maroka. Slabo vreme, ki je državo zajelo konec tedna, je povzročilo številne poplave, več gorskih vasi ob vznožju gorovja Atlas pa je zaradi večje količine snega povsem odrezanih od sveta. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo slabo vreme v tej severnoafriški državi nadaljevalo še vsaj do sobote, na območju Atlasa pa pričakujejo tudi nove snežne padavine.



  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrt007
03. 02. 2009 19.34
razvajeni evropski pusiči... tile britanci so sploh najhujši!
_alpe_
03. 02. 2009 15.52
No, glede na to da je okrog Zemlje -271°C se z -5 še kar dobro držimo kajne? :) To da pada sneg morajo biti čisto prave okoliščine. Ko se voda v plinasti obliki (para) počasi ohlaja in zmrzuje, ter tako oblikuje kristale. Za tak proces mora obvezno biti temperatura od -1 do 1. Od -273 pa do recimo sončevih 6000 je 2 stopinji zelo malo. To pa pomeni, da smo snega lahko zelo veseli, saj na drugih nam znanih planetih ne pride do takih izjemnih vremenskih okoliščin, da bi nastal sneg. Še mavrica je bolj pogost pojav kot sneg. Kakšne zanimivosti nam nudi naša draga Zemljica, mi smo pa tako nemarni z njo. c-c-c!
zogby
03. 02. 2009 15.36
Tisti ki v to neverjamete,pa :"Tudi pred tisoč leti marsikdo ni verjel,da bomo nekoč leteli,prišli v vesolje,se potopili globoko pod morsko gladino,..." Tako da,čisto vse je mogoče,vendar je samo vprašanje časa,celo v zdravstvu bodo čez kakih 50 let imeli cepivo proti debelosti,ki ga bodo dobili že otroci! -->Kar bo zmanjšalo stroške za zdravstvo,ker ne bo več debelih(pre-debelih) podobno je tudi z drugimi boleznimi tako fizičnega kot psihološkega izvora itd... Vse samo vprašanje časa...........
zogby
02. 02. 2009 22.55
Tadej1965 Že ,da gre za nekaj centimetrov snega,ampak verjetno si že slišal za topel morski tok ,ki prihaja iz Mehiškega zaliva,no ta poskrbi za mile zime na Irskem in v VB,torej tam niso vajeni snega,tudi ceste so narejene po drugačnih principih in iz drugačnih sestavin materijalov kot pri nas(pa še kaj drugega),ker tega včasih niso pričakovali,sedaj je pa vreme čist v rasulu,vročina,mraz,nalivi,neurja,.... Drgač pa nč skrbeti za globalno segrevanje,saj že delajo znanstveniki na tem da bi ogljikov dioksid(odvečen) in ostale škodljive snovi absorbirali na nekakšne drogove,ki bi te materijale absorbirali in jih vezali nase v kristalizirani obliki! Torej v trdnem agregatnem stanju,ti "tramovi" bodo bili iz posebnih snovi in bodo lahko delovali tako v morjih kot na kopnem! Torej dejansko se bo slabšanje poznalo do nekako leta 2050,potem se bo pa Zemlja začela prečiščevati(oz jo bomo mi) in nekoč bo bolj čista,kot je bila za časa Antike(ko še ni bilo izpušnih plinov)!
.eu.
02. 02. 2009 21.42
Zima mi že najeda
Petra.
02. 02. 2009 21.20
Sneg jeee, glej zunaj sneeeg jeee...lalala=)
Cofar
02. 02. 2009 20.48
Joj jst sm bil že tolkrat v Londonu nikol pa ne v snegu :)
marjana25
02. 02. 2009 20.35
gremo se kepat!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
02. 02. 2009 20.11
Dejstvo je, da je Janez Janša med predsedovanjem malo pretiraval v borbi proti segrevanju ozračja!
sajfrizer
02. 02. 2009 20.00
ja ti ni nobena zima da tprvo pada sneg pol pa kr od ne veš kje pa kr dež....
Taurus29
02. 02. 2009 19.58
idioti pa že računajo, kolko denarja so zgubli!! nvm, no! meni je bad
McMxL
02. 02. 2009 19.58
@freakxor skozi celotno zgodovino se je temperatura na Zemlji spreminjala.. od ledene dobe, do peklenske vročine. Nevem zaboga, kaj bi pričakovali .. 100 let konstanto temperaturo 25 st. C ??? To se v celi zgodovini planeta ni dogajalo in se tudi ne bo... Segrevanja skozi leta je popolnoma naravno, čez 100 ali več let, pa je možno, da se bo temp. začela počasi spuščati.. Namesto zasluškarskih dokumentarcev, priporočam kako knjigo o podnebju na Zemlji..
McMxL
02. 02. 2009 19.40
@goso a to ti je prava zima ? Sprva pada 2 dni sneg, nato dež... to ni zima butl
goso
02. 02. 2009 19.32
No ja, če 18 let ni blo tolk snega, ni rečen, de ga ne sme več bit tolk. Na vsake 50 let ga bo še več. Mi smo tud mel 3 zaporedne zelene zime. Evo, zdej pa spet eno ta pravo...
Svobodni Umetnik
02. 02. 2009 19.01
majo pa isti tip snega v londonu k mi....bel pa mrzu
hatesummer
02. 02. 2009 18.53
Ahhh snegec pegec...folk, za par trenutkov se nehite obremenjevat z globalnim segrevanjem, pa nehite se zmerjat, pa pejte rajši mal ven zdejle na en sprehod in uživajte v snegu!!!....ahhh snegec wiiiiiiii......nimaš bolšga
alky10
02. 02. 2009 18.35
"spaparnas 02.02.2009, 12:37 hm hm nas kar pošteno zebe in to ravno v času globalnega segrevanja LOL vreme še vedno ne sodeluje s cerkvijo svetega globalnega segrevanja" HAHAHAHAHA, ker bedak, se prec vid na katerem nivoju je XD, takim bi mogl prepovedat da hodjo v javnost. mislm če bi ti kej vedu o cerkvi globalnega segrevanja kokr ti temu rečeš. bi vedu da se zaradi segrevanja topi led na severnem tečaju, in s tem ohlaja topli zalivski tok, ga s tem upočasni, in ker ni več tople vode vb morju ampa k je samo hladna se ozračje en more segret in je tako vsa zahodna evropa v mrzlem vremenu. BEDAK rdečkarji so bedni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
freakxor
02. 02. 2009 18.34
tr00: Gre se o temperaturnih spremembah... Poleti rekordno visoke temperature...pozimi rekordno nizke temperature...
bakerman
02. 02. 2009 18.25
tadej1965 a mogoče v veliki britaniji ni kaos če je obstal celoten javni promet ? dej taki nerazgledanci bodte raj tihu ... banda belogardistična
me_only
02. 02. 2009 18.23
zjutrej se zbudiš in anglija je v snegu...wiiiii:D the best!