Tujina

Britanci izgubljajo podatke kot po tekočem traku

London, 02. 11. 2008 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred nekim pubom v Veliki Britaniji so našli izgubljen USB ključ, na katerem so bila shranjena gesla enega največjih portalov javne uprave. Gre za še eno v vrsti odkritij o izgubi državnih podatkov na Otoku.

Na parkirišču enega izmed pubov v Veliki Britaniji so našli USB ključ, na katerem so bila shranjena gesla enega od največjih internetnih portalov javne uprave. Internetni portal vlade The Governement Gateway, na katerem se uporabniki registrirajo, da lahko postanejo uporabniki okoli sto javnih uslug, vključno s plačilom in vračilom davka, so, potem ko so našli izgubljeni USB ključ, zaprli. Ministrstvo za delo je že odredilo preiskavo, je sporočila tiskovna predstavnica in povedala, da so bila na USB ključu shranjena uporabniška imena in gesla nekaterih posameznikov, vendar so podatki zakodirani.

Britanci z dokumenti res ne znajo (simbolična slika).
Britanci z dokumenti res ne znajo (simbolična slika). FOTO: Kanal A

Gre le še za eno v vrsti odkritij o izgubi državnih podatkov na Otoku v zadnjem letu dni. Kot kaže statistika, so v Britaniji podatke izgubili praktično vsak mesec.

Nazadnje je USB ključ izgubil uslužbenec podjetja Atos Origin, ki je zadolžena za internetni portal britanske vlade. Podjetje je sporočilo, da je uslužbenca že kaznovalo, saj ti nimajo pravice prenašati podatkov iz službenih prostorov. Atos je še poudaril, da bodo pri preiskavi tesno sodelovali z britansko vlado.

Oktobra je obrambno ministrstvo priznalo, da so izgubili podatke o 600 tisoč osebah. Septembra je pravosodno ministrstvo izgubilo podatke o svojih pet tisoč zaposlenih, avgusta pa je notranje ministrstvo priznalo izgubo podatkov o 84 tisoč zapornikih v Angliji in Walesu. Julija je obrambno ministrstvo sporočilo, da so izgubili 121 USB ključev, priznalo pa je tudi to, da so v preteklih štirih letih izgubili dvakrat več prenosnih računalnikov, kot so sprva objavili. Junija je agent obveščevalne službe v potniškem vagonu vlaka pozabil podatke z oznako 'najvišja državna skrivnost'. Aprila pa so izpod stola v McDonald'su, na katerem je sedel novinar časopisa britanske vojske, ukradli računalnik, januarja so prenosni računalnik ukradli tudi časopisu kraljeve mornarice, na katerem je bilo več sto tisoč podatkov o osebah, ki so se želele pridružiti mornarici in letalstvu. Novembra lani so v Britaniji izgubili podatke socialnih služb o izplačilih otroških dodatkov za okoli 7,25 milijona družin. Premier Gordon Brown je odredil preiskavo, ker so bile te osebe v nevarnosti, da bi jim ukradli identiteto.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
03. 11. 2008 12.51
...in zgodba se nadaljuje. Katia, morda še ne veš, eni znajo kopirat podatke, s ključka pa je še najlažje. Ni vprašanje ključ spodatki, pač njihove kopije.
mc_burek@email.si
02. 11. 2008 21.42
uf klera novost, sploh ni več presenečenje :D
tony_abcde@yahoo.com
02. 11. 2008 21.07
to je pa zdaj že čisto nekaj normalnega v VB
price
02. 11. 2008 20.36
Zadnjič je tut tajni agent prodal fotoaparat z slikami alkaide.
_vanilla_
02. 11. 2008 19.09
to je že malo smešno...se mi zdi da nekdo to zanalašč dela..ker pomoje da ko se jim 1x ali 2x to zgodi bi ful nadzor pooistrili..razen če nimajo nič v glavi pa jim kratkomalo dol visi..
Ben Boy
02. 11. 2008 19.07
Sprašujem se kaj je finta ker v tem članku je kar lep kos kjer so naštete vse te afere ni logično.
Marc.
02. 11. 2008 19.06
LOL, slučajno se izgubi 121 zelo pomembnih usb ključkov v enem mesecu, seveda :DD
Lopahin
02. 11. 2008 18.05
hah še dobr da ta ključ ni zašel v kakpne nepridiprave roke ...jooj pol bi pa blo ja prva!