Tujina

Brez smeti v štirih mesecih?

Neapelj/Rim, 08. 01. 2008 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Toliko časa je dal premier bivšemu policijskemu šefu, ki se bo ukvarjal z neapeljsko smetarsko krizo.

Neapelj je poln smeti.
Neapelj je poln smeti. FOTO: Reuters
Ponoči je znova prišlo do spopadov med policijo in lokalnimi prebivalci, ki želijo s cestnimi blokadami preprečiti vnovično aktiviranje odlagališča, ki je zaprto že 12 let. Odprtje deponije je bila ena od rešitev, ki jo je predlagala italijanska vlada, da bi uredila neznosne razmere v Neaplju in okolici.

Po novi nemirni noči v neapeljski četrti Pianura, kjer prebivalci zaradi pomislekov glede vpliva na javno zdravje ostro nasprotuje vnovičnemu odprtju odlagališča smeti, si italijanski premier Romano Prodi prizadeva za celovito rešitev krize s smetmi v Neaplju in širše v celotni deželi Kampaniji. Na krizni seji naj bi vlada poskušala oblikovati paket ukrepov, kako odstraniti preko 110.000 ton odpadkov, ki so se v zadnjih tednih nagrmadili v deželi.

Na prvi izredni seji vlade v ponedeljek je okoljski minister Alfonso Pecoraro Scanio zahteval, da bi vojska, ki jo je vlada v ponedeljek zaposlila pri odvažanju smeti, te odnašala ne samo izpred šol v Kampaniji, ampak tudi drugod. Vojska naj bi v Neaplju ostala, vse dokler ne bi odstranili vseh kupov odpadkov. Smeti naj bi začasno odlagali na osmih deponijah v drugih delih Italije, od tega na treh vojaških. Poleg tega naj bi si italijanske oblasti prizadevale za čimprejšnjo izgradnjo vsaj dveh centrov za ravnanje z odpadki, kjer bi biomaso predelali v vire energije.

Nekdanji policist v boj z odpadki

Prodi pa je imenoval tudi posebnega vladnega predstavnika, ki naj bi Neapelj in okolico očistil smeti. To je nekdanji poveljnik policije Gianni de Gennaro. Premier mu je dal štiri mesece časa, da nalogo izpolni. De Gennaro je sicer že sedmi človek na tej funkciji, njegovi predhodniki so bili neuspešni.

Neapeljska kriza s smetmi

Italijansko mesto Neapelj z okolico se že nekaj časa sooča s kupi smeti, ki polnijo tamkajšnje ulice. Ker so glavne deponije v deželi Kampanija zaprte, se je na ulicah mesta nabralo 5.200 ton smeti, v celotni deželi pa že okoli 110.000 ton smeti. Gasilci morajo zaradi vžiga smeti, ki naj bi jih zakurili kar stanovalci mesta sami, na več mestih tudi gasiti manjše požare. Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da bi se pri požarih lahko v ozračje sprostile tudi nevarne snovi, kot je na primer dioksin.

Dežela Kampanija, kjer je tudi Neapelj, se že več let sooča s težavo, kam s smetmi. Na območju primanjkuje prostora za deponije, pa tudi sežigalnic odpadkov. Že v preteklih letih je večkrat prišlo do protestov tamkajšnjih prebivalcev, podobno kot v teh dneh se je tudi maja lani na ulicah Neaplja nabralo na tone smeti. Smeti so doslej pošiljali celo v sežigalnice v Nemčijo, kar je mesto Neapelj stalo okoli 250 evrov na tono smeti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

megla007
10. 01. 2008 19.46
V Vezuv naj jih pomečejo.
DarthRevan
09. 01. 2008 10.23
Hehe...kriss714, saj v bistvu me sploh ne preseneča da bi ti kar italijančke ponucal "da bi naredili red" v Sloveniji. Saj to zate ni nič novega, ka-li?
kriss714@amis.net
09. 01. 2008 00.39
No, če jim pa to rata, pol jih pa lahko še mi angažiramo, da nam skidajo združeno listje enkrat za zmeraj.