Tujina

Brez rojstnega lista za državo ne obstajajo

New York, 11. 12. 2013 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsak tretji otrok do petega leta starosti uradno ne obstaja. Kar 230 milijonov rojstev namreč nikoli ni bilo registriranih, opozarja Unicef. To pomeni, da ti otroci nimajo dostopa do izobraževanja, zdravstvene oskrbe in socialnega varstva.

Vsak tretji otrok na svetu, mlajši od pet let, oziroma kar 230 milijonov otrok uradno ne obstaja, saj njihova rojstva niso bila nikoli registrirana, v danes objavljenem poročilu opozarja Unicef. Pri organizaciji zato poudarjajo pomembnost identifikacije vsakega otroka.

V vzhodni in južni Afriki ima samo polovica registriranih otrok rojstni list, na globalni ravni pa le eden od sedmih otrok.
V vzhodni in južni Afriki ima samo polovica registriranih otrok rojstni list, na globalni ravni pa le eden od sedmih otrok. FOTO: Reuters

"Registracija rojstva je več kot pravica. Je odraz, kako družba sprejme ter prizna identiteto in obstoj otroka. Registracija rojstev hkrati zagotavlja, da otroci niso pozabljeni, da so spoštovane njihove pravice in da ne izostanejo od napredka države," je dejala namestnica izvršnega direktorja Unicefa Geeta Rao Gupta.

Poročilo organizacije združuje najnovejše statistične podatke o registraciji rojstev v 161 državah in ugotavlja, da je bilo leta 2012 zabeleženih samo 60 odstotkov vseh rojstev na svetu. Deleži se zelo razlikujejo med regijami, najmanj rojstev pa je registriranih v južni Aziji in podsaharski Afriki.

Tudi kadar so otroci evidentirani, mnogi ne prejmejo potrdila o registraciji. V vzhodni in južni Afriki ima samo polovica registriranih otrok rojstni list, na globalni ravni pa le eden od sedmih otrok. V nekaterih državah rojstnih listov ne izdajajo in družine ne prejmejo nobenih potrdil o registraciji rojstev, ponekod pa je za pridobitev rojstnega lista potrebno plačati, opozarjajo pri Unicefu.

Med državami z najnižjim deležem registriranih rojstev so Somalija, kjer so registrirani trije odstotki novorojenčkov, medtem ko so v Liberiji zabeležili štiri odstotke rojstev, na repu pa je tudi Pakistan, kjer je bilo registriranih 27 odstotkov rojstev.

Otroci, ki ob rojstvu niso bili registrirani ali nimajo osebnega dokumenta, pogosto tudi nimajo dostopa do izobraževanja, zdravstvene oskrbe in socialnega varstva. Kadar so otroci v naravnih nesrečah, oboroženih spopadih ali kot posledica zlorab ločeni od svojih staršev, je njihova združitev težja, če nimajo uradnih dokumentov.

Unicef zato poudarja, da pomanjkljiva registracija rojstev kaže na obstoj neenakosti in razlik v določeni družbi. Temu so najbolj podvrženi otroci iz etničnih in verskih manjšin, oddaljenih predelov, revnejših družin in otroci neizobraženih staršev.

"Posebni programi morajo biti usmerjeni k temu, da odpravljajo vzroke, zaradi katerih družine ne prijavijo rojstev svojih otrok, vključujoč plačilo takse, nepoznavanje predpisov, kulturne ovire in strah pred diskriminacijo," so še dodali pri Unicefu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bokijunior ?uro
12. 12. 2013 08.12
+3
Za tako stanje je odgovoren tudi Unicef, ker obstaja že 50 let vsako leto pobere donatorskih sredstev na 10 milijard za otroke pa nameni mogoče od 0,1 - 1% od vsega zbranega denarja, vse ostalo gre za njihove plaće in privilegije!! Ne vem, ali ljudje res tako hitro pozabljajo, da pred 2 leti, ko je odstopila ambasadorka Unicefa v Slo Milena Zupančič in jih pozvala naj razkrijejo na kakšen način in kam gre denar, so se nekaj tednov sprenevedali in čakali, da zgodba potihne.... Enostavno več kot neke laži niso spravli skupaj. Direktorica Unicefa v Slo je imela okoli 8 tisoč € plače, itd... Če kdo hoče darovati naj ne daruje preko Unicefa, ker zase zadržijo 99%!!!!!!!!!!!
Phoe Nix
11. 12. 2013 14.02
+17
in še bolj pomembno, davčna jih nemora terjat ker ne obstajajo. to še napište.
Ramzess
11. 12. 2013 20.46
+1
Ostale omenjene institucije pa ne škodit in podjarmit.