Tujina

FOTO in VIDEO: Evropska unija od Mursija pričakuje svobodo za ljudi

Kairo, 25. 06. 2012 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi je obljubil, da bo deloval v dobro vseh Egipčanov, si prizadeval za izpolnitev ciljev revolucije in okrepil odnose z Iranom. Čestitke novemu predsedniku prihajajo z vsega sveta.

Zmagovalec prvih demokratičnih predsedniških volitev v Egiptu Mohamed Mursi je takoj po izvolitvi pozval k narodni enotnosti in 60-letni kandidat Muslimanske bratovščine se je poklonil vsem, ki so bili ubiti v lanskih protestih zoper strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.

"Brez krvi mučenikov ne bi bil izvoljen," je dejal Mursi in dodal, da se bo revolucija nadaljevala, dokler ne bodo doseženi vsi cilji. Mursi, po poklicu inženir, ki je v 80. letih kot profesor predaval tudi na univerzi v Južni Kaliforniji, je obljubil, da bo deloval v dobro vseh Egipčanov, ne glede na njihovo versko prepričanje.

Slavje pozno v noč

Privrženci prvega islamističnega egiptovskega predsednika so njegovo zmago proslavljali pozno v noč, nekaj pa jih je še vedno na trgu Tahrir. Po poročanju tujih medijev so se med splošnim veseljem, ki so ga začinili z ognjemeti in metanjem petard, slišali predvsem vzkliki "dol z vojaško vladavino."

Med prvimi, ki so čestitali novemu predsedniku, je bil egiptovski vojaški voditelj Husein Tantawi, ki državo vodi od Mubarakovega padca februarja lani, nato pa so se zvrstile čestitke iz tujine. Čestitke so mu poslali tudi iz Bele hiše, kjer pričakujejo, da se bo Egipt še naprej zavzemal za mir na Bližnjem vzhodu.

Novemu predsedniku Egipta pa je čestital tudi predsednik Slovenije Danilo Türk. "Pripravljeni smo polno podpreti vaše napore, da usmerite izjemni potencial dinamičnega egiptovskega naroda v demokratično, pluralistično in enakopravno družbo, ki bo temeljila na univerzalnih vrednotah in človekovih pravicah pod vodstvom vlade, ki bo odražala raznolikost egiptovske družbe," je v čestitki Mursiju zapisal Türk. Spomnil pa je tudi, da sta Slovenija in Egipt v minulih 20 letih razvila "močne prijateljske vezi in vzajemno koristno sodelovanje".

Mursi je prejel nekaj več kot 13 milijonov ali 51,7 odstotka glasov, Šafik, egiptovski premier v času vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka, pa milijon manj ali 48,3 odstotka glasov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da upa, da se bo dolgotrajno obdobje miru med Egiptom in Izraelom nadaljevalo. Egipt je bil pred 33 leti prva arabska država, ki je podpisala mirovno pogodbo z Izraelom, vendar nekaj bojazni obstaja, saj je Muslimanska bratovščina nasprotovala mirovni pogodbi med državama. Mursi pa je v prvem intervjuju po včerajšnjih volitvah povedal, da si želi še okrepiti odnose z Iranom, s ciljem, da bi v širši regiji dosegli strateško uravnoteženost.

Zunanji ministri EU so na današnjem zasedanju v Luksemburgu novoizvoljenemu predsedniku Egipta čestitali v skupni izjavi in izrazili pripravljenost EU na sodelovanje z njim. Egiptu so tudi znova zagotovili "polno podporo" pri prehodu v demokracijo.

Izvolitev prvega predsednika Egipta, ki je civilist in ne prihaja iz vojaških vrst, so ministri označili kot "pomemben mejnik" in "zgodovinski trenutek". Še posebej so pohvalili Mursijevo izjavo po nedeljski objavi volilnih izidov, da želi oblikovati vlado enotnosti za vse Egipčane, ki bo zastopala vse politične in družbene skupine v državi.

V Luksemburgu so sicer pozvali k čimprejšnjemu prenosu oblasti na izvoljene, civilne predstavnike ljudstva ter izrazili zaskrbljenost ob nedavni razpustitvi egiptovskega parlamenta.

Novoizvoljenemu predsedniku je čestital tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je obenem izrazil upanje, da bo Egipt pod Mursijevim vodstvom nadaljeval s socialnimi in gospodarskimi reformami ter da bodo vsi Egipčani uživali pravice in svoboščine, ki jim pripadajo.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz pa je v svoji čestitki poudaril, da bo Evropa Egiptu pomagala "na poti k reformam, demokraciji in blaginji", če bo nova vlada spoštovala zahteve ljudi po več svobode, dostojanstva in priznanja.

Najbolj goreči privrženci še vedno slavijo Mursijevo zmago.
Najbolj goreči privrženci še vedno slavijo Mursijevo zmago. FOTO: Reuters

Izide egiptovskih predsedniških volitev bi komisija morala objaviti že v četrtek, a je to zaradi očitkov o kršitvah preložila za nedoločen čas. S tem je sprožila številne kritike in proteste v Egiptu, kjer sicer že nekaj časa vlada napeto vzdušje.
Vladajoči vrhovni vojaški svet, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani, je namreč pred dvema tednoma razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. Nato je 17. junija, tik po zaprtju volišč, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Zaradi tega sta se Muslimanska bratovščina in vrhovni svet javno ostro sporekla, a so začele krožiti govorice, da naj bi se skrivoma pogajala, tudi o izidu volitev. V zadnjem tednu je vzdušje v državi zato postajalo vse bolj napeto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
26. 06. 2012 12.16
Kakšen naslov, pa ne moreš od drugih pričakovati, da bodo dali to, česar sam ne daš.
BattleBeast
25. 06. 2012 12.43
+5
Sumljivo je vse to, ker so zionisti v Izraelu tiho ves ta čas. Ali so presrani, ali pa se pripravljajo na nove preventivne napade, ker je čisto možno, da so sami zrežirali in podprli revolucijo, zato, da na oblast pride takšna vlada, ki bo Izraelu dovoljevala širjenje vojne in ustanovitev Velikega Izraela. Bojim se, da se bo arabska pomlad spremenila v zionistično poletje.
n0mistakez
25. 06. 2012 13.15
-3
ni res..baje da ta muslimanski brotherhood CIA...kokr sm js slišu
Slo4theist
25. 06. 2012 14.36
+1
Po tvoji logiki potem sodelujeta tudi Iran in ZDA, ker Iran je javno priznal da denarno podpira MB v Egiptu in drugod za nihove kampanje.
BattleBeast
25. 06. 2012 14.42
+1
TI uporabi svojo, Iran misli,da jim bo MB prinesla kaj koristi, vendar jim v resnici ne bo. Iran si poskuša ustvariti ščit okoli sebe, Izrael ga ruši - primer Sirija. Egipt je v planih Izraela - Misr.
Slo4theist
25. 06. 2012 14.56
+2
Vidim da je pa tebi logika tuja! Mal si poglej njihova srečanja relije, in kaj govorijo, imaš na memri tv, pa ti bo kmalu jasno! Vbistvu imajo popolnoma enake plane kot iran, in to tudi povejo na javni televiziji! No sej boš priča nadaljnimi dogotki, pa ti bo slika kmalu jasna.
Balki30
25. 06. 2012 15.16
+1
Iran naj lepo dokonča tale jedrski program pa bodo razmerja moči mal drugačna.Pol pa ne bodo več tolk lajal Izraelci.
Misija1
25. 06. 2012 16.48
+1
@ Sanel Avdic, zgodovina je pokazala, da so ravno muslimanske sosede tiste, katere so sposobne iti v novo vojno z Izraelom. Ravno Egipt je bil tisti, ki je v eni izmed vojn v katerih je odkrito napadel Izrael, na koncu izgubil in izraelska vojska je bila od Kaira oddaljena manj kot 100 km in bi ga lahko zavzela, pa so se umaknili. Toliko o tem, kdo ima kaksne namene. Bo treba malce pregledati zgodovino in literaturo ;) je pa res, da je Egipt prvi ugotovil, da se nima smisla bojevat z Izraelom, ker so veckrat na lastni kozi obcutili moc izraelske vojske, ko so v kontranapadih Izraelci prakticno unicili celotno letalstvo in vecino tezkega orozja in je tako na sreco zdaj ze dobrih 30 let v mirnih in lepsih odnosih z Izraelom.
Iafna
26. 06. 2012 12.45
-1
Saj ni Egipt in ostale arabske države, ki so napadle Izrael v več vojnah, deloval samostojno. Sovjetska Zveza je bila glavni motivator pri teh napadih na Israel(ali pa IsraHELL kako želite meni je vseeno na katero stran se razvrščate), to je tudi ugotovil Egipt po letu 1973, ko ga je ravno tako Sovjetska Zveza speljala v Jemensko vojno in več arabsko-izraelskih vojn, so zato v Kairu sklenili se obrniti proti Washingtonu po pomoč, s čimer se niso nič izboljšali, saj so kot lutka le zamenjali gospodarja, le vojnam so se v prihodnje izognili.
Slo4theist
26. 06. 2012 14.17
-1
lafna točno tako, Sovjetska zveza je takrat Egipt in 13 muslimanskih držav peljala v vojno z posredovanjem lažnih informacij, da Izrael kopiči vojsko na meji z libanonom, tako je egipt prekršil sporazum, ki govori da je kopičenje vojske na sinajskem polotoku ter blokada Hormoške ožine odprta napoved vojne! In izrael je leta 67 zasegel Sinajski polotok, ter ga tudi vrnil, za kar sta zaslužena Amerika in Britanija.
BattleBeast
26. 06. 2012 15.08
+2
Misija, a ti sploh veš kok je velka država Egipt? A se ti zavedaš sploh tega? A veš kok ma prebivalcev? Za vojno moraš met casus belli, a veš kaj je to? A se zavedaš da je Izrael umetno prisilno nastala država na tujem ozemlju? Da za njih ne veljajo nikakršni dogovori niti sporazumi ker jih konstatno kršijo. Takrat niso mogli priključiti Misra, ker niso bili tako močni, in ker so imeli na hrbtu Sirijo. To se pa trenutno dela, zakaj misliš da se ruši oblast v Siriji? Zato da se zavaruje hrbet Izraelu!!
Jožajoža
25. 06. 2012 12.11
-3
naši so imeli srečo, na oblast so prišli brez žrtev , ker se je kučan in ostala takratna politična nepokvarjenih komunistov spogajala o mirni odcepitvi slovenije. žal, ostale republike niso imele te sreče. so politiki preveč skregali narode ,sosede, prijatelje med sabo. smolo v sloveniji smo imeli samo zato, ker so to izkoristili pokvarjeni komunisti
Slo4theist
25. 06. 2012 14.39
+2
haaaahahahaha
25. 06. 2012 10.15
+0
hahaha , res huda revolucija , vse kar ste dosegl , je to da ste padl v isti koš kot smo mi , pod kontrolo Washingtona .Bliža se čas , ko bojo vse te države k so jim Američani vrgl režime , padle pod Veliki Izrael
Martian
25. 06. 2012 11.28
+6
hahahahhaa...a oni so zdej pod kontrolo Washingtona????..joj ste eni nepoučeni...res nimate pojma o zadevah... če je bil kdo pod kontrolo Washingtona in Židov,je bil to Mubarak.. ta muslimanska bratovščina...ki je že napovedala tesnejše stike z Teheranom...njihov glavni klerik pa je napovedal da bo gavno mesto Egipta postal Jeruzalem...je pa kvečjemu pod kontrolo Irana...
Slo4theist
25. 06. 2012 11.45
+2
Točno tako, in tako kot so povedfal, sedaj veste kdo je začel proteste, Mzslimanska bratovščina, ter njihov največji podpornik Iran. Po vrhu pa ima ta MB še take nečedne plane s sosedi, samo dvomim da bodo prišli iz planov na dejanja!