Tujina

Brez boga, brez gospodarja

Zagreb, 10. 03. 2009 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagrebški mestni prevoz je zavrnil ateistično kampanjo zaradi gesla Brez boga, brez gospodarja. Za umik oglasa so se odločili, ker ni bil v skladu z njihovo marketinško politiko.

Ateistična kampanja v Zagrebu, ki se je začela s plačanim oglasom Brez boga, brez gospodarja na mestnih tramvajih, je trajala le en dan. Javni mestni prevoznik se je odločil, da geslo ni v skladu z njihovo marketinško politiko, čeprav je pobudnik akcije Ženska mreža Hrvaške za mesečni oglas plačala 11.000 kun (1460 evrov).

Kampanja z naslovom: Bog najverjetneje ne obstaja. Ne skrbite in uživajte življenje.
Kampanja z naslovom: Bog najverjetneje ne obstaja. Ne skrbite in uživajte življenje. FOTO: Reuters

Izvirno anarhistično geslo je del mednarodne kampanje Koalicije za sekularizem, ki so jo v sredstvih javnega prometa uresničili v Veliki Britaniji, Španiji, Italiji, Nemčiji in Kanadi. Na Hrvaškem se je akcija končala isti dan, kot se je začela – 4. marca, je dejala koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov. Pojasnila je, da je od mestnega podjetja Zagrebški električni tramvaj (Zetu), s katerim se je dogovorila za mesečno reklamo na treh tramvajih, dobila račun.

Kot je izjavila Genova, so v Zetu povedali, da so se ljudje pritoževali in so zaradi tega umaknili reklamo. "Ne gre le za kršitev pravice za svobodo govora, temveč za poslovno prevaro, najslabše od vsega je, ker gre za javno podjetje, ki je v lasti državljanov. Kako si jemljejo pravico, da se igrajo boga?" je izjavila Genova za hrvaške medije. Ocenila je, da na Hrvaškem ne obstaja enakopravnost, ko gre za svobodo govora, ker se stališča vernikov lahko slišijo, ateistov pa ne.

Odgovor na zgornji slogan v Madridu z naslovom: Bog obstaja, uživajte življenje s Kristusom.
Odgovor na zgornji slogan v Madridu z naslovom: Bog obstaja, uživajte življenje s Kristusom. FOTO: Reuters

Medtem so v Zetu objavili, da niso podpisali pogodbe z Žensko mrežo in da niso bili zavezani k spoštovanju dogovora na podlagi računa. Dodali so, da so denar vrnili omenjeni nevladni organizaciji, in pojasnili, da geslo ni bilo podpisano, zato niso želeli, da bi državljani menili, da gre za stališče Zeta. V sporočilu za javnost so še izpostavili, da "načela oglaševanja ne dovolijo gesla, ki se lahko interpretirajo kot napad na moralna, verska ali politična prepričanja njihovih someščanov".

Na zadnjem popisu prebivalstva leta 2001 se je na Hrvaškem več kot 90 odstotkov državljanov opredelilo za vernike, predvsem Katoliške cerkve, medtem ko se je približno sedem odstotkov državljanov opredelilo za ateiste, agnostike ali nevernike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
11. 03. 2009 10.09
@hot-shot 69: "Vsi pametni ateisti si morate pogledat epizodo south parka na temo evolucije in ateizma." Hvala, si jo bomo :) Vsi pametni verniki pa si lahko pogledate epizodo south parka o mormonih, kristusovem pasijonu, Jezusu in Satanu ter o škodljivostih raznih fanatičnih verskih ločin. Skratka, South park se dela norca iz vseh takih zadev; vendar glede na to, da je ver dosti, ateizem pa je le eden, je zato tudi precej več zafrkancije na vero kot pa nevero. @alter2: "V splošnem ateisti verjamejo v državo namesto Boga, ne pa v svoje sposobnosti." Em, zelo me zanima, iz katerega vira si potegnil ta umotvor ;) Po tem namreč ateist ne bi smel verjeti v svojo izobrazbo, fizično moč ter psihično in finančno stanje. Na vprašanja: "Katero stopnjo izobrazbe imaš?", "Koliko kil lahko dvigneš?" ali "Koliko si ta mesec zaslužil?" bi torej ateisti morali odgovoriti z "Ne vem, vprašaj državo, ona ve." :)
pijanec22
11. 03. 2009 05.26
Ti verniki v organizirane religije so pravi hinavci. Če verjameš v neko vero, potem moraš verjeti v vse njene dele. Ne pa kao ti verniki, ki selektivno izberejo ven, v kaj bodo verjeli. To potem več ni vera v tisto religijo npr. krščanstvo, ampak so s tem tvorili neko svojo, novo vero. Kar samo dokazuje, da je vse skupaj pesek v oči.
pre_mar@hotmail.com
11. 03. 2009 00.14
alter2, bi rad rekel, da ateist ne more biti anarhist? Ne vem sicer, kaj je tako kompliciranega pri ateizmu. Gre preposto za to, da nekdo ne verjame pravljicam za odrasle. hot-shot69 nisem sicer gledal, ampak ne vidim, zakaj bi nekdo, ki verjame v znanost pobijal ljudi, ki verjamejo v drugačne znanstvene teorije. Za razliko od verskega larifarija gre pri znanosti za ponovljivost eksperimentov.
alter2
10. 03. 2009 22.18
V splošnem ateisti verjamejo v državo namesto Boga, ne pa v svoje sposobnosti.
vodnavila
10. 03. 2009 20.17
Zanimivo mi je predvsem to, za kakšne neumnosti nevladne organizacije zapravljajo denar. Ženska mreža pa taka...
hot-shot69
10. 03. 2009 20.16
Vsi pametni ateisti si morate pogledat epizodo south parka na temo evolucije in ateizma. Na zelo komičen način prikazano, kako bomo v prihodnosti verjeli samo še v znanost in pobijali ljudi, ki verjamejo v drugačne znanstvene teorije :)
yeyo.white
10. 03. 2009 20.00
ocitno je lasnik hudo veren... lahkovernik
pre_mar@hotmail.com
10. 03. 2009 19.38
Še nekaj drugega mi je zelo spornega pri veri oz. prit tistih, ki skušajo prikazat boga in vero kot izvir vsega dobrega, poštenja, .... Kaj to pomeni, da bi verniki, če bi nenadoma ugotovili, da boga ni, postali pokvarjeni, slabi, hudobni, ...?
TRN V PETI
10. 03. 2009 18.16
Enako kot verni starši svoje otroke vpeljejo v vero, storijo ateisti z nevero. Samo neiskreni se s to trditvijo ne bodo strinjali.
nosferatu
10. 03. 2009 17.41
@nmjev: "rajs sem "kao vern" kot pa nek tezki ateist." Vredu, če ti paše ;) "Če vera ne veseli nekoga potem naj rajs postane ateist." Super, ko bi vsaj vsi verni starši mislili isto za svoje otroke... "vernik ce bo v kaki velki zadregi naj bo to financni ali pa psihicni problem bo mel se upanje na zivljenje in bo rekel sej mi bo on zgoraj pomagal in bo skusal spet kj narest... ateist se bo pa ustrelu, k bo zgubu svoj "materializem". Hehe, če bi to držalo, bi bilo sedaj ogromno ljudi na svetu mrtvih. Ateisti niso enako materialisti; večina jih verjame v lastne sposobnosti ter se zanaša na same sebe, zato ne rabijo "nekoga tam gori", da jim pomaga, ker vejo, da ga ni ter da bodo svoje tegobe najhitreje rešili na lastno pest.
TRN V PETI
10. 03. 2009 17.34
Še najbolj zakrkjen ateist na smrtni postelji župnika kliče.
nash.fido
10. 03. 2009 17.32
ateisti 10 Kaj, da boste lahko svoje ateistično sranje vsiljevali še drugim!
nash.fido
10. 03. 2009 17.30
ateist Kaj, da boste lahko svoje ateistično sranje vsiljevali še drugim!
nash.fido
10. 03. 2009 17.27
Kaj, da boste lahko svoje ateistično sranje vsiljevali še drugim!
nash.fido
10. 03. 2009 17.26
Čuj kaj je s tabo admin? Kaj mi brišeš!
nash.fido
10. 03. 2009 17.20
hint In seveda tudi brez taki ljudi, kot si ti!
hint
10. 03. 2009 17.12
Vere ne služijo ničemur, razen povečevanju prepada med različno vernimi ljudmi. Svet bi bil lepši brez njih.
mr.dejstvo
10. 03. 2009 16.20
naj ze prepovejo vere da bo koncno mir na svet!!!!!
nmjev
10. 03. 2009 16.14
nosferatu rajs sem "kao vern" kot pa nek tezki ateist. Tisti starsi pa k silijo svojega otroka k mas je pa res taka glupost, npr. po masi bo tist otrok reku: "joo p*zda ni se mi dalo pricat tiste gluposti", ce vera ne veseli nekoga potem naj rajs postane ateist. npr vernik ce bo v kaki velki zadregi naj bo to financni ali pa psihicni problem bo mel se upanje na zivljenje in bo rekel sej mi bo on zgoraj pomagal in bo skusal spet kj narest... ateist se bo pa ustrelu, k bo zgubu svoj "materializem".
Skynet
10. 03. 2009 16.13
Ne pozabite cekinčkov pustiti v cerkvi, ker bog vse vidi, bog vse ve, greha delati se ne sme!