Tujina

Breivikov kapitan: Na otok nevede pripeljal morilca, ki mu je uničil družino

Oslo, 03. 05. 2012 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Enajsti dan sojenja skrajnežu Andersu Behringu Breiviku so na prostor za priče stopili preiskovalci prizorišča zločina, varuh otoka je razložil, kako ga je Breivik pretental, da je v resnici policist, kapitan trajekta pa je govoril o plovbi, ki se je spremenila v njegovo osebno tragedijo.

Nekatere od Breivikovih žrtev.
Nekatere od Breivikovih žrtev. FOTO:

Še preden se sodna dvorana na norveškem sojenju stoletja povsem napolni, so vsak dan na svojih mestih že vsi štirje psihiatri. Dva sta prepričana, da je množični morilec Anders Behring Breivik neprišteven, dva, da je bombni in strelski napad zagrešil pri polni zavesti. Sojenje 33-letniku, ki ne zanika, da je povzročil smrt 77 ljudi, a pravi, da so bile to nujne žrtve, se nadaljuje že enajsti dan.

Na prostor za priče je kot prvi stopil Simen Brenden Mortensen, paznik na otoku Utoya. Njegova naloga je bila, da preverja, kdo prihaja na otok, zabeleži imena in ima tako vedno pripravljeno evidenco, kdo se zadržuje na otoku, ter pisanje parkirnih kazni za neposlušne voznike.

Še preden začne s pričanjem, pove, da Breivik ni vreden, da bi mu namenil svoj pogled, zato ves čas pričanja strmi v tožilce. Breivik njegovo pričanje spremlja pozorno, a brez kančka čustev. Je pa doslej na sodišču že jokal. A ne za žrtve, ampak ko so pokazali videoposnetek, na katerem je razkril svoj peklenski načrt.

Mortensen je povedal, da ga je Breivik zlahka pretental, da ga ni imel za zločinca. Bil je miren, imel je veliko orožja in policijsko uniformo. Poleg tega se Mortensenu po tem, ko je slišal, da je v Oslu prišlo do eksplozije, ni zdelo nič nenavadnega, da je na otok prišel do zob oborožen policist. Nenavadno se mu je zdelo le, da je prišel z dostavnim avtomobilom.

Tudi po tem, ko je zaslišal prve strele, je bil Mortensen še vedno prepričan, da se ne dogaja nič hudega. Mislil je, da policist pač testira orožje.

Voda na Breivikov mlin je bila usodnega dne tudi njegova mirnost. Kapitan trajekta, ki ga je pripeljal na otok, namreč na moškem v policijski uniformi ni opazil nič posebnega. A kmalu po prihodu na otok je Breivik ubil kapitanovo življenjsko sopotnico. Monica Bosei je bila skrajneževa druga žrtev na otoku.

Še ko je videl, da so padle prve žrtve, je kapitan menil, da bo šlo le za situacijo s talci. Za ugrabitev, kjer je prva žrtev le opomin drugim, kaj se jim bo zgodilo, če ne bodo poslušni. A Breivik se ni ustavil le pri prvi žrtvi.

Kapitan je v pričanju tudi povedal, da se je nekaj prestrašenih ljudi zateklo nazaj na trajekt in čakalo na policijo. "A se ni zgodilo nič. Prepričan sem bil, da bodo po klicu na pomoč nebo nad otokom preplavili policijski helikopterji, a ni bilo nikogar."

Pričanje vidno pretresenega kapitana, ki je na otoku izgubil življenjsko sopotnico, njegove hčerke pa mamo, se Breivika ni dotaknilo. Streljanje je nepoškodovana preživela njegova 18-letna hčerka, njena mlajša sestra pa se je ta dan otoku izognila za las. Oče je menil, da zaradi možnega slabega vremena ni primeren dan za izlet na otok.

Enajsti dan sojenja so strokovnjaki s pomočjo fotografij orisali dogajanje usodnega dne.
Enajsti dan sojenja so strokovnjaki s pomočjo fotografij orisali dogajanje usodnega dne. FOTO: Reuters

Enajsti dan sojenja je pričal tudi kriminalistični strokovnjak, ki je vodil preiskavo na kraju zločina in identifikacijo žrtev. Med drugim je povedal, da so našli dokaze, da je Breivik skrbno načrtoval svoj smrtonosni pohod, med drugim zemljevid poti na otok in otoka, kjer si je podrobno označil glavna poslopja in pomembne poti. Zbrani v dvorani pa so si lahko ogledali tudi fotografije s prizorišča zločina in fotografije Breivikovega morilskega orožja ter druge opreme, med drugim tudi zloglasno policijsko uniformo, ki mu je pravzaprav omogočila tako enostaven pohod, in lažno policijsko izkaznico.

Breivik je zdolgočaseno zrl v dokazni material, medtem ko je izvedenec s pomočjo fotografij zbrane vodil po poti smrti. Med drugim je pokazal fotografije pokritih trupel in kavarne, ki je bila skoraj popolnoma prekrita s krvjo. Samo ob vhodu v kavarno je bilo sedem trupel. Izvedenec je opozoril tudi na potopljeni čoln, s katerim je poskušalo pobegniti nekaj mladih, Breivik pa je vanj streljal tako dolgo, da je potonil.

Na prostor za priče so stopili tudi preživeli v bombnem napadu v Oslu, tožilstvo pa se že pripravlja tudi na naslednji dan sojenja, ko bodo nastopili medicinski izvedenci in spregovorili o vzrokih smrti posameznih žrtev. Tožilstvo je dobilo dovoljenje sodišča, da pričanje pospremi s fotografijami žrtev, dejali so namreč, da bi bilo navajanje podatkov o številu smrtonosnih strelov in drugih poškodb preveč neosebno in hladno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
04. 05. 2012 07.25
+3
Problem podoben kot v Sloveniji.... Ko je vroče in res rabiš policiste, jih boš čakal praviloma do umiritve situacije... Sam si pomagaj in Bog ti bo pomagal pravijo. Nekomu pri vrhu je kot izgleda ustrezalo, da je policija nedopustno pozno prišla. Komu, bodo pa verjetno naslednje volitve pokazale.
Maruša Šuštar
03. 05. 2012 21.35
+13
''Prepričan sem bil, da bodo po klicu na pomoč nebo nad otokom preplavili policijski helikopterji, a ni bilo nikogar." - to pove ogromno,če ne vse. Naj se tožilci spravijo še na odgovorne v policiji, pa verjetno še na koga zadaj... Tule ni bil samo en psihopat na delu, je imel podporo!
Kara213
03. 05. 2012 23.13
+5
če se ne motim je bilo takrat tako, da je bila velika večina policistov v mestu (ne vem točno katerem) kjer je tale Breikvik najprej sprožil eksplozije, ker je bila seveda cela panika
Draža
03. 05. 2012 21.10
-13
V Makedonijo in Kosovo bi ga poslali,dela za njega na pretek.
isse
03. 05. 2012 19.05
-9
nekam čudno se mi zdi stvar okoli čuvaja otoka.. ne vem ali je to navada, da policisti preizkušajo orožje in podobno ali pa samo nismo navajeni Amerike..
yaks
03. 05. 2012 19.33
+23
siptar1337
03. 05. 2012 18.55
+8
Če bi imeli tudi v Sloveniji take probleme z priseljenci in masivno islamizacijo kot na Norveškem bi vedeli zakaj je to storil. To je, kot da bi pri nas postrelil kamp na Bledu namenjen spoznavanju južnjakov in njihovih podpornikov. S tem komentarjem nisem mislil nič agresivnega/hostilnega proti katerikoli rasi, veri ali naši prelepi slovenski vladi, tako da upam da me ne prijavi kakšen whiteknight na spłetno oko.
curlie
03. 05. 2012 18.58
+8
vseeno zaradi tega ne moraš pobijat ljudi
siptar1337
03. 05. 2012 19.04
+3
isse
03. 05. 2012 19.07
+24
nekako mi ne gre skupaj tvoj komentar in prikazno ime?!
DedekLakai
03. 05. 2012 18.28
+4
Prolem naše demokracije je to, da se takšne psihiče tako dolgo obravnava in sojenja trajajo več let. Dajmo se malo zgledovati po kakšni Kitajski ker bi bila tale pošast že teden po svojem strelskem pohodo pred strelsih vodom. In pravici bi bilo zadoščeno, pa še denarja se bi ful prišparalo (vem, da tole z denarjem deluje malo neumno ampak res je). Pa tudi družine umrlih bi verjetno kr srečni bli ne pa sedaj ko so še vedno v dvomih in v strahu, da bo na koncu ta bedak pristal v kakšni psihiatrični bolnišnici za 10 let pol bo pa prostost spuščen...
BigLebowski
03. 05. 2012 22.45
Stric, naj ti zaupam skrivnost. TO, kar praviš, je še najmanjši problem demokracije....
alpe00
03. 05. 2012 17.39
+12
breivik je dobil kar je zelel...SVETOVNO " slavo".......upam le da ne bo imel veliko "podmladka" zrtve pa naj pocivaju v miru
KnightTemplarSL
03. 05. 2012 18.14
-3
In to je problem 90% sploh nezna zakaj je to storil....
TheAirborn
03. 05. 2012 18.19
+7
zaradi tega ker ne ceni življenja.. in čisto nič drugega, niti malo ni drugačen ko vehabije in drugi islamski pacienti...
boer
03. 05. 2012 18.40
-1
kdor je bral braivikov manifesto in njegovo zgodovino lahko spozna da je Breivik naredil ta zločin prav zaradi tega ker VE kaj žiovljenje je in ker ga ceni. človek je pred napadom bil podpornik multikulture in integracije fora je v tem da ima dovolj inteigence da je spoznal da se z multikulturo manipuira in jo izrablja za politično ideologijo
Kara213
03. 05. 2012 23.16
+2
ja pa ne moreš zaradi tega pobit ene same osebe, kaj šele toliko ljudi! tle ni kej za razmišljat, naredil je narobe tudi če so razlogi mogoče v osnovi bili normalni.
boer
03. 05. 2012 17.21
+0
pa kakšen novinar piše članke? njegove hčerke pa mamo... sonyboy jaz res ne vem kaj se 15 17 letn froci silijo pisarit po forumih... sploh tisti ki niso sposbni nič drugega kot explodirat s čustvi.. ti veš klinca zato si pa tako pameten po forumu, drugače ne bi šel pisat tistega *kar mi že vsi vemo*
grdavs
03. 05. 2012 18.23
+4
boer, najprej globoko vdihni, potem pa beri dalje: A ves, slovenci imamo tudi dvojino in mnozino. Zato besedi "njegove hcerke" pomeni, da ima doma VEC HCERA, ki so izgubile mamo.
boer
03. 05. 2012 18.36
-2
grdavs ni fora o zaimkih fora je v vezniku *pa* kakšen novinar uporablja besedo pa za vezanje samostalnikov v članku?
DeBill
03. 05. 2012 20.05
+1
saj vsi bolniki trdijo da so normalni, ala boer
boer
03. 05. 2012 20.08
-1
četudi praviš da nisem normalne pa dobro , še veeesno je na tebi da me sprejmeš ker sem zgolj drugačen,
-limonca-
04. 05. 2012 07.27
+3
boer, še enkrat globoko vdihni: "kapitana, ki je na otoku izgubil življenjsko sopotnico, njegove hčerke pa mamo" - namreč pomeni, da je kapitan izgubil življenjsko sopotnico, njegove hčerke pa (so izgubile) mamo
Sonyboy
03. 05. 2012 17.07
+22
pa jezusmarija kak cirkus delajo okol tega psihiča?! je psihopat ampak je bil čisto priseben! to je dejstvo in vsi vemo to! lepo v rest do smrti pa mir! če ne pa metek v čelo še najbolše! pa uvedit smrtno kazen za tako kruta dejanja!
SBR
04. 05. 2012 09.07
on je to hotu...da bi folk podobnga mišlenja kot on spodbudu v taka dejanja in da bi se javno razkril kako dobr načrt je imel in ga dobro izpeljal.. in evo sodni sistem mu je omogoču točno to kar je hotu! čeprou sodišče misli da bojo s kaznijo ljudem nagnal strah v kosti da nebi tega delal...eh ja