Tujina

Brazilija Evropi obljubila pomoč pri krizi evra

Bruselj, 05. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska unija ne more pričakovati, da bo izšla iz gospodarske krize samo z varčevalnimi ukrepi, sprejeti mora ukrepe za spodbujanje rasti in zmanjšanje brezposelnosti, opozarja brazilska predsednica Dilma Rousseff.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff vodi državo, ki naj bi po ocenah Mednarodnega denarnega sklada letos imela 3,8-odstotno povečanje bruto domačega proizvoda, medtem ko EU lahko pričakuje 1,6-odstotno rast.

Po vrhu EU-Brazilija je predsednica dejala, da Evropska unija in preostali razviti svet ne moreta pričakovati, da bosta izšla iz gospodarske krize samo z varčevalnimi ukrepi, sprejeti morata ukrepe za spodbujanje rasti in zmanjšanje brezposelnosti.

"Svet razmere v razvitih državah spremlja z veliko zaskrbljenostjo. Znova smo soočeni s scenariji recesije, ki jih zaznamujeta visoka brezposelnost in poslabšanje zgodovinskih dosežkov na socialnem področju," je poudarila.

"Zgodovina nas uči, da bomo izhod iz krize našli s spodbudami za gospodarsko rast, skupaj s stabilno makroekonomsko politiko in tudi s socialnimi politikami s ciljem oblikovanja delovnih mest in prihodkov. Samo sprejemanje restriktivnih proračunskih ukrepov ni dovolj," je poudarila.

Ob tem je predsednica izrazila pripravljenost Brazilije, da EU pomaga pri iskanju izhoda iz dolžniške krize v evro območju. "Lahko računate na nas. Brazilija, in prepričana sem, da izražam tudi stališče gospodarstev v razvoju, je pripravljena prevzeti odgovornost v kolektivnem duhu. Smo partnerji EU," je zagotovila po pogovorih s predsednikom EU Hermanom Van Rompuyjem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Dilma Rousseff je omenila tudi možnost, da bi države BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika) lahko pomagale EU.
Dilma Rousseff je omenila tudi možnost, da bi države BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika) lahko pomagale EU. FOTO: Reuters

Van Rompuy je brazilski predsednici zagotovil, da bo Evropa ukrepala za zajezitev dolžniške krize. "Predsednici sem zagotovil, da je EU odločena ohraniti stabilnost območja evra in da bo spodbujala strukturno gospodarsko rast in produktivnost," je dejal. Dodal je še, da bosta EU in Brazilija na vrhu skupine G20 v Cannesu prihodnji mesec tesno sodelovali, da bi preprečili, da bi globalno gospodarstvo znova padlo v recesijo.

'Razvoj dogodkov v Siriji je zaskrbljujoč

EU in Brazilija sta objavili tudi skupno izjavo, v kateri sta izrazili resno zaskrbljenost zaradi razmer v Siriji. Izpostavili sta pomen tega, da Varnostni svet Združenih narodov in Svet ZN za človekove pravice stalno spremljata razmere v državi. Sirske oblasti je treba stalno pozivati k prenehanju nasilja nad protestniki in k začetku mirnega prehoda v demokracijo, so poudarili.

Van Rompuy pa je po vrhu dejal, da je v pogovoru z brazilsko predsednico "opozoril na alarmanten razvoj dogodkov v Siriji in nujnost, da VS ZN hitro sprejme ostro resolucijo in pokaže, da svet ne dopušča nesprejemljivega nasilja s strani režima". Predsednica Brazilije, ki je nestalna članica VS ZN, o tem vprašanju po vrhu ni govorila, novinarji pa niso smeli postavljati vprašanj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
05. 10. 2011 20.14
@sloeuro: Taksne kvacke pa ti svojim prijateljem trosi. Brazilija ima cca. 11 000 dolarjev BDP-ja. Slovenija cca. 27 000 dolarjev. To pomeni, da letno dobi vsak prebivalec drzave to deljeno z 12. Torej povprecno dobi vsak Brazilec cca. 900 dolarjev mesecno, Slovenec 1700 dolarjev. To je statistika in tako to je. Ti pa sodis drzavo po tem, koliko place imajo inzenirji? Salis se je tako? Sej pri nas tudi ni meje navzgor, ce si DOBER inzenir in imas znanje - da tebe potrebujejo delodaljalci, ne pa ti njih (kar je pri nas zal praksa), potem lahko racunas s konkretno placo. To, da pa je v Braziliji 50 procentov ljudi brez minimalne oskrbe, to pa je drugo dejstvo. Ocitno se nisi bil tam, ali pa si bil samo v velemestih. Drugic odpotuj malo na obronke mest, kjer zivi polovica vseh brazilcev. Tam pa je pesmica drugacna kot jo pojes ti. Tako da. Seveda pa je Brazilija bogata drzava, kar pa ne pomeni, da se tam zivi lepse kot pri nas. Seveda bogati zivijo tam lepo, ampak pri nas prav tako. Bogata pa je vsaka drzava, ki ima toliko prebivalcev, saj ima skupni BDP ogromen. Sej tudi Kitajska je bogata, ker jih je toliko, da skupaj v blagajno doprinesejo ogromne denarje. AMpak se vedno jih polovica ne dobiva osnovnih dobrin, naprav bogatim. Tako da vcasih je fajn prej premislit, preden pises na pamet!
justime
05. 10. 2011 16.55
kaj pa bodo naredili????nam bodo brazilke v eu pošiljali??
Tarcio França 1
05. 10. 2011 16.05
Bravo Brazilija...sam tako še naprej! Delamo za naše in za probleme od drugih. Dilma rocks!
dannyer
05. 10. 2011 12.47
mene je motilo to da je evropa metala na 1000milijard evrov drugim državam da moramo imeti kumare iz 180 držav zato pa evropa nima denarja zato pa imam po 2% rasti medtem pa ostali 10 in več ja čudna razmišljanja ima naš razviti svet seme smo oslabili uničili zdaj pa imamo res ne vem več
byteME
05. 10. 2011 11.58
to je samo zavajanje naroda ... češ ZDEJ smo pa že tak nizko da nam more Brazilija pomagat... pffffuuuuuj
tinetone
05. 10. 2011 11.55
@robbenrega o ja izvažajo... les ki ga posekajo, govedino, ki jo gojijo na območjih posekanega lesa, železo, ki ga izkopljejo ugani kaj uvažajo? STROJE!!!! kaj bo ko bo zmanjkalo lesa, travniki bodo nerodovitni železa pa tudi nebo več?
gruber74
05. 10. 2011 11.08
Sem bil 2 krat v Braziliji in prav smešno je da oni nam govorijo o tem.Najprej naj svoj narod pošlihtajo da bodo imel sploh kaj za jest in ne da nemoreš v Sau Paulo zvečer kot tujec it sam ven ,ker te za 20 evrov lahko vstrelijo.Revščina na kvadrat in upam da tega nikol nebo v evropi in da bi živeli kot tam živi folk.
robbenrega
05. 10. 2011 10.54
@eljaske kaj pa ti veš sploh o braziliji? oni izvažajo čuda in pol po svetu, ne pa mi k mamo samo podjetja k gredo v stečaj. Nenazadnje kriminal k si ga omenu v braziliji, prinese ogromno denarja in vrjem da ima tudi drzava veliko od tega ;)
tinetone
05. 10. 2011 10.49
@sloeuro o ja ne dvomimo o visokih plčah v braziliji, ki jih im 10% ljudi... 90% pa beda od bede...
eljaske
05. 10. 2011 10.30
KAJ BO BRAZILIJA,SAMI SEBI NE MOREJO POMAGATI,SAMI REVEŽI IN KRIMINAL,IN BOJO EVROPI POMAGALI,PROSIM VAS!!
A.L.O.
05. 10. 2011 10.04
rast jim omogoča eksplotacija naravnih bogastev,vendar je tega premalo za 160 milijonsko državo
A.L.O.
05. 10. 2011 10.00
mater ste smešni,ima rast celih 3.6 procentov in sedaj so indija koromandija,pa slovenija je še pred leti imela po 5 procentov gospodarske rasti,brazilija je država z ogromnimi razlikami kjer je velika večina revežev in kjer 12 letniki strašijo z kalašniki,ne pisat bučl
sloeuro
05. 10. 2011 09.52
A.L.O. Favele so ilegalno postavljene hiše, v katerih živijo vglavnem priseljenci brez kakršnekoli izobrazbe. Brazilija že veliko let gradi nova brezplačna stanovanjska naselja ki so veliko boljša kot je 50% Ljubljanskih blokov in so na voljo prebivalcem favel da se vanj vselijo. Vendar ti to nočejo, ker so lokacije teh zgradb bolj odročne izven mesta, raje živijo v podrtijah v centru. Brazilija v zadnjih letih naredila ogromno pri infrastrukturi favel in njihovi varnosti. Že več kot eno leto so v Riu policijske postaje v središčih favel, kar je bilo prej nemogoče, prebivalci pa se po hribih vozijo v brezplačnih gondolah, ki so boljše kot tale naša ki pelje na Vogel.
lipov list
05. 10. 2011 09.47
Brazilija nas bo kupila :)
sloeuro
05. 10. 2011 09.41
Zdaj pa ne vem ali je večina slovencev neumnih ali pa je temu kriva samo slaba izobrazba in nerazgledanost. Brazilija je ena izmed najbogatejših držav na svetu, to je vedno tudi bila. Srednji sloj tam zasluži vsaj 2X slovenskih plač. Inženirska plača v Braziliji se giba od 2.000 do 4.000 EUR ... na gor ni omejitve, medtem ko v sloveniji znaša 1.000 do 2.000 EUR. Res je da so razlike med tisimi ki imajo denar in tistimi ki ga nimajo ogromne, je pa to stalnica v vsaki kapitalistični državi, tudi v sloveniji bo tako. Evro je proti Brazilskemu realu v zadnjih 8 letih izgubil skoraj 40%. Zdaj pa kar pišite o revni državi tretjega sveta, ki bo če bo hotela pomagala "razviti" Evropi in Sloveniji.
A.L.O.
05. 10. 2011 09.39
kako lepo od njih,vendarle bi bilo bolje da prvo poskrbijo za favele, potem bi nekako verjel v njihovo pomoč
neverminder
05. 10. 2011 09.37
Drug drugemu si pomagamo, denar pa odteka ...
Duška Duska
05. 10. 2011 09.36
Razočarali so me vsi voditelji in vsi vodilni v podjetjih,ki so nekoč prejemali take velike nagrade za uspešno delo Jaz in Tito bi zadevo rešila v enem letu. Samo poleg golega otoka,ki rabila še en otok.
Jimi1
05. 10. 2011 09.28
....sprejeti mora ukrepe za spodbujanje rasti in zmanjšanje brezposelnosti,..... To še posebno velja za Slovenijo !
Elias47
05. 10. 2011 09.13
Zgleda, da imajo namen na ta način bankrotirali tudi Brazilijo! Verjetno pa bodo kmalu "pomagale" še ostale revne države!