Tujina

Brazilci zahtevajo, da se Lochte udeleži zaslišanja

Rio de Janeiro, 26. 08. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zoper ameriškega plavalca Lochteja, ki je lagal o oboroženem ropu med olimpijskimi igrami, so brazilski tožilci vložili obtožnico. Lochteju za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen.

Ryan Lochte
Ryan Lochte FOTO: AP

Brazilski policisti so zoper ameriškega plavalca Ryana Lochteja spisali kazensko ovadbo, tožilstvo pa je vložilo obtožnico. Američan je namreč podal lažno prijavo, da je bil v Riu skupaj s svojimi kolegi žrtev oboroženega ropa.

Preiskava in posnetki varnostnih kamer so pokazali, da si je 32-letni Lochte vse skupaj izmislil.

Brazilsko pravosodje je za sodelovanje že zaprosilo ameriško, saj tožilec zahteva, naj se plavalec udeleži obravnav v Riu. Ameriška stran je že potrdila, da ve za poziv. Športnik je namreč zapustil Brazilijo, še preden so ga lahko preiskovalci zaslišali in obravnavali o lažni prijavi ropa. Lochteju za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen. Njegov kolega James Feigen je na primer plačal 11.000 ameriških dolarjev, ki jih je daroval v humanitarne namene, in se tako rešil obtožb.

Ameriški plavalci so si v drugem tednu iger, torej po plavalnih nastopih, izmislili zgodbo o dramatičnem oboroženem ropu. V resnici pa so se plavalci v jutranjih urah vračali z zabave. Taksi se je ustavil na črpalki, saj so plavalci morali na stranišče. Sledilo je razgrajanje in uničevanje stranišča. Varnostniki so zahtevali naj prenehajo, eden od plavalcev pa je na koncu tudi poplačal nastalo škodo.

Kaj pa so povedali plavalci? Da so jih oboroženi moški, ki so dejali, da so policisti, na silo ustavili, v njih uperili pištolo in zahtevali denar in druge vredne predmete.

Varnostne kamere so torej pokazale, da se to ni zgodilo, tudi ko so se plavalci vrnili v hotel, je bilo razvidno, da imajo denarnice, telefone ter da delujejo dobre volje in neprizadeto.

Lochte je nato priznal, da je bil preveč pijan in se je za laži opravičil. A prepozno. Ostal je brez številnih sponzorjev.

Varnostna kamera: ameriški plavalci na črpalki
Varnostna kamera: ameriški plavalci na črpalki FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galjot
26. 08. 2016 11.06
Če ima kaj.....naj pride in nosi odgovornost
Soze
26. 08. 2016 09.13
+7
Kaj bi ga pisunčki novinarski raztrgal, če bi bil Rus...
Sam Il
26. 08. 2016 08.51
+7
Pravilno! Saj je tudi rekel, da bo odgovarjal za svoja dejanja. Zdaj ima priliko.
bus303
26. 08. 2016 08.35
+10
Ameriški lažnivec .. nič novega.