Tujina

FOTO in VIDEO: Policisti ubili brata Kouachi in osvobodili talca

Pariz, 09. 01. 2015 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
380

V stavbi tiskarskega podjetja v bližini letališča Charles de Gaulle, kamor sta se skupaj s talcem zatekla napadalca na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, je odjeknilo več eksplozij. Na tak način so policisti zmedli brata Kouachi, zato sta pritekla ven in streljala nanje, a ti so ju ubili, talca pa osvobodili. V stavbi je bil še en moški, ki se je pred napadalcema uspešno skrival.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z Ajo Gruden Barba
    00:55
    Iz SVETA: Pogovor z Ajo Gruden Barba
  • Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
    02:46
    Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
  • Iz 24UR: Konec drame v Parizu
    02:38
    Iz 24UR: Konec drame v Parizu
  • Iz 24UR: Kdo stoji za napadoma?
    01:41
    Iz 24UR: Kdo stoji za napadoma?

Policija je danes ubila brata – 32-letnega Cherifa in 34-letnega Saida Kouachija, ki sta izvedla pokol v Parizu, v katerem je umrlo 12 ljudi, med njimi več članov uredništva Charlie Hebdo in dva policista.

Brata Kouachi je iskalo okoli 88.000 policistov in okoli 800 vojakov.

Ko so ju izsledili, sta osumljenca ukradla avtomobil in zbežala. Zaprla sta se v stavbo manjšega tiskarskega podjetja CTD (Création Tendance Découverte) v kraju Dammartin-en-Goële, ki je od Pariza oddaljen 35 kilometrov in je v bližini pariškega letališča Charles de Gaulle. Pri tem sta zajela enega talca – gre za 26-letnega delavca, ki je bil tedaj v stavbi – nato pa so stekla pogajanja s policijo. Osumljenca sta po poročanju francoskih medijev sporočila, da želita umreti kot mučenika.

Več kot tisoč policistov je povsem zablokiralo območje. Zaprli so vse ceste, prebivalcem naročili, naj ne zapuščajo hiš, otroke iz bližnjih šol pa evakuirali. Nad krajem so krožili helikopterji, tja so pripeljali tudi vojaško mehanizacijo, med drugim tudi tanke.

Po več urah zatišja so v stavbi kar naenkrat odjeknile eksplozije, s katerimi so policisti zmedli osumljenca. Brata Kouachi sta pritekla ven in streljala na policiste, zato so ju ti ubili, talca pa osvobodili.

Nista vedela, da je v stavbi še ena oseba

Ves čas je bil v stavbi še en moški, ki naj bi bil zaposleni v podjetju. Napadalca nista vedela, da se še kdo skriva v stavbi, poročajo tuji mediji.

Eksplozije so odjeknile v industrijski coni v kraju Dammartin.
Eksplozije so odjeknile v industrijski coni v kraju Dammartin. FOTO: Reuters
Francoska televizija BFM-TV je bila danes v stiku z napadalcema Cherifom Kouachijem in Amedyjem Coulibalyjem in je po njuni smrti objavila pogovor z njima. Kouachi je med drugim dejal, da ga je poslala teroristična organizacija Al Kaida v Jemnu, Coulibaly pa, da je prejel navodila s strani Islamske države. Četudi naj ne bi prihajala iz iste organizacije, je Coulibaly zatrdil, da je bil glede napadov v stiku z bratoma Kouachi. "Da, za operacije smo bili usklajeni," je dejal.

Hollande je nadzoroval dogajanje

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je na tiskovni konferenci povedal, da je izjemno hvaležen ljudem, ki so tvegali svoja življenja, da bi zaščitili druge. "Zaščita talcev, ki so v rokah teroristov, je iz organizacijskega vidika zelo zakomplicirana. Rad bi se zahvalil policistom in drugim uslužbencem notranjega ministrstva, ki so reagirali zelo dobro in osvobodili talce," je povedal.

Na tiskovni konferenci je še pred koncem drame spregovoril tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je poudaril, da zaupa varnostnim organom, ki so se tokrat združili v iskanju osumljencev. Pohvalil je tudi mednarodni odziv in solidarnost drugih držav.

Hollande je takole nadzoroval dogajanje na ministrstvu za notranje zadeve:

Ob koncu vsega pa je Hollande obe krvavi drami s talci označil za nacionalno tragedijo.

Prodajalec: Rokoval sem se s teroristom

Štirje posamezniki, ki so bili med sredinim terorističnim napadom huje ranjeni, so še vedno v resnem stanju, a njihova življenja niso več ogrožena, je sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Nek prodajalec, ki se je predstavil samo kot Didier, je za francoski radio France Info povedal, da se je danes pred začetkom obleganja v tiskarni rokoval z enim od bratov. Ta je bil oborožen in se mu je predstavil kot policist.

Prodajalec je povedal, da je v tiskarno prišel na srečanje s svojim klientom. Ko je prišel do vhoda, je njegov klient Michel prišel iz poslopja z oboroženim moškim, ki je rekel, da je policist. Klient mu je rekel, naj odide, kar je tudi storil. Pred tem sta se rokovala, rokoval pa se je tudi z oboroženim moškim.

Oborožen moški, oblečen v neprebojni jopič, mu je dejal, naj odide, saj "tako ne ubijajo civilistov". To ga je zelo presenetilo, zato je poklical policijo. "Če ne bi rekel, da ne ubijajo civilistov, bi lahko bil policist, saj je bil oborožen kot pripadnik specialnih enot," je dodal.

Rekel je še, da je imel očitno zelo veliko srečo in da bo zato danes vplačal loterijo.

Odgovornost za napad je prevzela IS

Imam Islamske države (IS) Abu Saad al Ansari pa je danes dejal, da je za smrtonosni napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo odgovorna Islamska država.

Revija, ki sicer običajno izide v nakladi 60.000 izvodov, bo prihodnji teden izšla v milijonski nakladi, s čimer se bodo poklonili spominu na devet umrlih sodelavcev.

"Začeli smo z operacijo v Franciji, za katero prevzemamo odgovornost. Jutri bo na vrsti Velika Britanija, ZDA in druge," je v današnji pridigi v iraškem mestu Mosul, ki ga nadzira IS, dejal al Ansari. "To je sporočilo vsem državam, ki sodelujejo v koaliciji, ki jo vodi ZDA, in v kateri so bili ubiti člani Islamske države," je še dejal al Ansari.

Že dlje časa na seznamu teroristov

Po poročanju francoskih medijev je Said Kouachi leta 2011 odpotoval v Jemen, kjer se je udeležil vojaškega urjenja jemenske skupine Al Kaida. Brata naj bi bila že leta na ameriški črni listi teroristov in sta zato tudi imela prepoved letov v ZDA.

Reuters navaja, da se je Kouachi v Jemnu leta 2011 srečal tudi s zdaj pokojnim voditeljem tamkajšnje skupine Al Kaida Anvarjem Al Avlakijem.

Saïd in Chérif Kouachi
Saïd in Chérif Kouachi FOTO: Twitter/@prefpolice

Po najdbi molotovk in islamistične zastave v avtomobilu, ki sta ga napadalca uporabila med begom, francoske oblasti domnevajo, da sta načrtovala še več napadov.

Množice so se poklonile žrtvam

V Parizu so se tudi sinoči zbrale množice, ki so se poklonile žrtvam. Tudi od drugod še vedno prihajajo besede sožalja. V Washingtonu se je predsednik Barack Obama vpisal v žalno knjigo na francoskem veleposlaništvu. ''Gremo naprej skupaj v vedenju, da terorizem ni kos svobodi in idealom, ki jih zagovarjamo,'' je zapisal in dodal ''Vive la France'' (Naj živi Francija).

PREBERITE ŠE: Kdo pravzaprav je Charlie Hebdo?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni