Tujina

Brata Kouachi, rojena v Francji, zaprta v Franciji in radikalizirana v Franciji

Pariz, 13. 01. 2015 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

To je bila skupina slabo izobraženih otrok, brez politične opredelitve, brez izkušenj, brez socializacije, pravi novinar, ki je poročal o otroštvu bratov Kouachi. Ko sta vstopala v puberteto, jima je umrl oče, kmalu pa tudi mati. Radikaliziral pa ju je guru, ki zdaj njun napad obsoja.

Brata Cherif in Said Kouachi
Brata Cherif in Said Kouachi FOTO: Twitter
Brata Kouachi, ki sta izvedla pokol v uredništvu francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi, sta se rodila in sta odraščala v Parizu. Tam sta bila tudi radikalizirana. Cherif Kouachi, sicer dostavljavec pic, je pogosto rekreativno tekel mimo stojnic, paviljonov, restavracij, piknikarjev in igrišč za otroke. To je počel skupaj s prijatelji iz severovzhodnega dela Pariza.

Skupno jim je bilo, da so imeli večinoma slabše ocene v šoli, posledično pa tudi niso dobili obetavnih služb. Zato so se pogosto zatekli k manjšemu kriminalu.Takšni so bili vse, dokler niso v lokalni mošeji spoznali karizmatičnega verskega voditelja, ki je bil le leto starejši kot Kouachi. Gre za Farida Benyettouja, ki je delal kot čistilec, vendar pa je pogosto govoril o džihadu (za muslimane sveti vojni).

To se je zgodilo leta 2004, približno eno leto po tem, ko so Američani skupaj s široko mednarodno koalicijo napadli Irak. A Francija pod takratnim predsednikom Jacquesom Chiracom takrat v koaliciji ni sodelovala, zato skupina takrat ni bila nastrojena proti Franciji. Se je pa odločila, da odide v Irak in se pridruži vojni proti Američanom.

Po učnih urah džoginga in nekaj prezentacijah, kako v rokah držati kalašnikovko, se je peščica res odpravila v Irak. Trije med njimi so bili ubiti, ostali pa so se vrnili močno poškodovani. Drugim je odhod preprečila policija.

"To so bili pionirji francoskega džihadizma," je dejal novinar francoskega časopisa Le Monde Jacques Follorou. "To je bila skupina slabo izobraženih otrok, brez politične opredelitve, brez izkušenj, brez socializacije. To je bila skupina prestopnikov in brezposelnežev. V svojem mentorju, ki je bil njihovih let, so imeli manipulatorja. Iskali so svojo identiteto," je še dejal omenjeni novinar.

Ko so bili zaprti, pa so v zaporu spoznali svet, ki ga prej niso poznali. "Če je bila skupina Butte-Chaumonts neuradna šola džihada, potem je bil zapor vrhovna diploma," je nadaljeval. Kouachi je bil namreč zaprt v zloglasnem zaporu Fleury-Mérogis, v katerem je prostora za 3800 zapornikov. Zgrajen je bil v 60. letih preteklega stoletja in je večji kot vsi zapori v Veliki Britaniji. Znan je po nasilju, drogah, napetostih in samomorih. Trenutno zapor prenavljajo, ko pa je v njem svojo kazen služil Cherif, so bile njegove kapacitete zapolnjene 150-odstotno. V nekem poročilu je celo pisalo, da so imeli takrat zaporniki manj prostora, kot bi ga namenili živalim.

Glede na poročanje Le Mondea, se je ob aretaciji, ko je odhajal v Damask, policistom predstavil kot musliman iz geta. Pozneje je nastopil tudi v dokumentarnem filmu francoske televizije, ki je govoril o radikalizaciji mladih Francozov. "Zapisano je, da je dobro umreti kot mučenik," je med drugim dejal v dokumentarnem filmu.

Starši Amedyja Coulibalyja prihajajo iz Malija.
Starši Amedyja Coulibalyja prihajajo iz Malija. FOTO: Reuters Video

S Coulibalyjem sta se spoznala v zaporu

Eden izmed zapornikov, ki so sodelovali pri razkrivanju težkih razmer v zaporu, je bil tudi Amedy Coulibaly. Zaradi oboroženega ropa je prestajal že svojo tretjo kazen, tokrat zaradi ropa, sprejemanja ukradenih predmetov in uporabe lažnih registrskih tablic. Coulibaly in Kouachi sta se spoznala v zaporu in se v sedmih mesecih, kolikor sta bila nameščena v istem krilu zapora, močno zbližala. A manj kot deset let za tem, se je Coulibaly pridružil bratoma pri izvedbi terorističnega napada, v katerem je ubil policistko, drugega policista je ranil, pozneje pa je ubil še štiri talce, preden so ga ustrelili policisti.

Kouachija so francoski organi prijeli leta 2005, ko je bil na poti v Damask, od koder naj bi se prvič podal v Irak. Na sodišču je izrazil hvaležnost, da so ga pri tem ustavili, saj v resnici ni želel oditi. "Bolj ko se je moj odhod približeval, bolj sem se od njega želel oddaljiti," je dejal. In dobil je relativno nizko kazen - tri leta zapora, saj proti njemu, razen letalske vozovnice za Damask ni bilo veliko dokazov.

Odvetnikom se je med sojenjem zdel kot krhek mladenič s peščico političnih idej, ki je bil zmanipuliran v manjšo skupino. Po letu 2008 pa se je umirili in dobil službo v veleblagovnici, kjer je delal za pultom v ribarnici.

A, niti desetletje za tem sta Cherif in dve leti starejši brat Said Kouachi izvedla najhujši teroristični napad v zadnjih 50 letih v Franciji. Tri dni pozneje ju je ubila policija, istočasno pa se je v košer trgovini na vzhodu Pariza, kjer je 32-letni Coulibaly zadrževal talce, odvijal podoben scenarij. Vsi trije napadalci so Francozi z območja Pariza. Vzgojeni in radikalizirani so bili v Franciji.

Coulibaly je v košer trgovini zajel več talcev. Preden so ga ubili policisti, je sam ubil štiri talce. Dan pred tem pa je ubil policistko ter huje ranil še enega policista. Ranil naj bi tudi naključnega tekača.
Coulibaly je v košer trgovini zajel več talcev. Preden so ga ubili policisti, je sam ubil štiri talce. Dan pred tem pa je ubil policistko ter huje ranil še enega policista. Ranil naj bi tudi naključnega tekača. FOTO: Reuters Video

Vlada se zdaj sooča z vprašanjem domačega terorizma in se sprašuje, kako so se lahko obsojenci na zaporne kazni in, ki so bili na ameriški črni listi, izmuznili skozi sito.

'Bil je zelo dober in pri mojem predmetu se je zelo trudil'

O bratih Kouachi je za medije spregovorila tudi njuna učiteljica Francoise Ronfet. Učila je na šoli v Treignacu, kamor sta bila brata poslana, ko sta bila stara 12 oziroma 14 let. Takrat je umrl njun oče, mati pa je imela težave z vzgajanjem. Ko je ona umrla, sta brata še vedno obiskovala šolo, njuna sestra pa je prav tako obiskovala to šolo, ki je skrbela za otroke s socialnimi težavami in posebnimi potrebami. Ronfetova je za revijo The Times ocenila, da je bil njun intelekt prešibak, da bi se lahko uprla rekrutaciji v teroristične skupine.

Ko sta končala šolanje, sta se kot mlada odrasla človeka vrnila v Pariz. Bila sta brez družine, ki bi jima lahko nudila neko zaščito. Takrat sta spoznala prijatelje, ki so jima predstavili bolj trdo obliko islama.

Ronfetova se spominja mlajšega Cherifa. "Bil je zelo dober in pri mojem predmetu se je zelo trudil. Ni imel zelo visoke intelektualne ravni. Vendar pa se je trudil in shajala sva zelo dobro," je dejala.

Današnji džihadisti bolj izobraženi in bolj premožni

V Franciji danes opozarjajo, da v državi živi okoli 1400 ljudi, ki so se oziroma se željo ali pa nameravajo pridružiti džihadu v Siriji in Iraku. V teh dveh državah naj bi do zdaj umrlo približno 70 francoskih državljanov, a kot že zapisano, se je radikalizacija bratov Kouachi in Coulibalyja začela že dolgo pred sirsko krizo.

Danes francoski džihadisti, ki odhajajo v Sirijo, prihajajo iz srednjega razreda, včasih gre za izobražene ljudi, ki imajo tudi svetlo prihodnost. Tega pa ni mogoče trditi za tiste, ki so odhajali v Irak pred desetimi leti, ko je šlo predvsem za psihološko krhke osebe, ki so živele v revščini in brez svetle prihodnosti.

A, Kouachi je bil rojen v Parizu leta 1980. Bil je eden izmed petih otrok, njegova starša pa sta se v Francijo priselila iz Alžirije. Vir, ki je govoril za britanski časopis The Guardian, je dejal, da je imel precej kaotično otroštvo. Ko je postal polnoleten, se je skupaj s starejšim bratom vrnil v Pariz.

Cherif Kouachi
Cherif Kouachi FOTO: Twitter

"Živel je skoraj tako kot brezdomci. Vedno je spal pri nekom, vendar gre bolj za spanje na tleh, kot pa za resničen dom. Zelo jasno je bil postavljen ob rob. Bil je nedorasel. In bil je maščevalen. Odpravil se je v mošejo, a je končal v klubih, delal je rep glasbo, kadil je hašiš in je pil. Ni bil puščavnik," je pojasnil vir.

Nato pa ga je navdušil Benyettou, mlad guru. "Ob njem se je čutil pomembnega, ga je poslušal in ga obravnaval kot posameznika. Cherif Kouachi je bil krhek, želel si je družine, ki je ni imel, da bi mu nudila podporo," nadaljuje Guardianov vir.

"Takrat tudi ni razlikoval med islamom in katolicizmom," pravi vir in dodaja, da je bil Cherif precej neizobražen.

Benyettou obsodil napad

A Benyettou, ki je bil vodja skupine Butte-Chaumonts zdaj napade Coulibalyja in Kouachija obsoja. Benyettou je bil obsojen na šestletno zaporno kazen, ker naj bi za teroristično mrežo Al Kaida novačil mlade Parižane, vključno s Kouachijem. Po izpustitvi iz zapora pa se je začel šolati za medicinskega brata. V času sredinega napada na satirični tabloid je bil v glavni pariški bolnišnici, kamor so pripeljali ranjene v napadi. Za televizijo iTele je napad obsodil. "Nekateri mislijo, da Francija zatira muslimane. Sam sem dokaz, da temu ni tako. Imam kriminalno ozadje. Bil sem obsojen zaradi terorizma, to je najhujša obsodba. Kjub temu, pa me ni nihče radikaliziral. Ravno nasprotno, pomagali so mi. Ljudje mi še naprej zaupajo," je povedal. Pojasnil je tudi, da je po dogodkih v preteklem tednu govoril tudi s policisti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni