Tujina

'Branim našo prihodnost'

Kijev, 08. 10. 2008 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je septembra razpadla vladna koalicija, je ukrajinski predsednik Juščenko zdaj razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve.

"V skladu z ukrajinsko ustavo razpuščam parlament in napovedujem parlamentarne volitve," je v televizijskem nagovoru sporočil Viktor Juščenko. Vladna koalicija je razpadla septembra, ko je iz nje izstopila Juščenkova stranka, ker je stranka premierke Julije Timošenko podprla prizadevanja opozicije za zmanjšanje pristojnosti predsednika države. Točen datum volitev še ni znan, bodo pa to že tretje parlamentarne volitve v Ukrajini v manj kot treh letih.

"Globoko sem prepričan, da je demokratična koalicija razpadla iz enega razloga – zaradi ambicij ene osebe, lačne oblasti, in prevlade osebnih interesov nad nacionalnimi," je dejal Juščenko, pri čemer je meril na premierko Timošenkovo.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve.
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve. FOTO: Reuters

Timošenkova verjetno ne bo zadovoljna z odločitvijo predsednika, saj se je oklepala premierskega položaja in ni želela odstopiti. Dejala je, da bi bil sklic volitev pred koncem novembra neustaven, zato je napovedala, da bo izpodbijala takšno odločitev. V skladu z ukrajinsko ustavo mora sicer predsednik razpustiti parlament, če v 30 dneh po razpadu vlade ni oblikovana nova.

Juščenko je poudaril, da je njegova odločitev edina pot za ohranitev demokracije in nacionalnih interesov. "Želeli so nas vrniti v preteklost in tako kot v preteklosti tudi zdaj branim našo prihodnost," je dejal in zagotovil, da bodo volitve demokratične in zakonite.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
09. 10. 2008 12.10
če ste pametni boste bežali od rusije ni že dovolj da j e6 mil ukrajincve umrlo zaradi rusov ni dovolj da so padli vkomunizem kaj bi še radi?