Tujina

BP del krivde za tragedijo vali na pogodbenike

London, 08. 09. 2010 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V BP po štirimesečni preiskavi trdijo, da je eksplozijo naftnega vrelca povzročilo puščanje betona na dnu vrtine. Plini so prek vrtine nato uhajali v prostore z motorji, kjer so se vneli.

Pokrov na vrtini
Pokrov na vrtini FOTO: Reuters

BP je objavil poročilo po notranji preiskavi vzrokov za eksplozijo na naftni ploščadi v mehiškem zalivu. Po preiskavi, ki je trajala štiri mesece, so v BP zaključili, da za tragedijo ni kriv le en dejavnik, temveč zaporedje več napak.

Preiskavo je vodil vodja varnosti in operacij v BP Mark Bly, sodelovalo pa je več kot 50 tehničnih strokovnjakov iz BP in od zunaj. V preiskavi so odkrili, da cement na dnu vrtine ni zadrževal ogljikovodikov v rezervoarju, kot bi moral. Zato so plini in tekočina lahko uhajali. BP in Transocean sta sprejela rezultate negativnega testa pritiska. Poleg tega potem še druge odgovorne ekipe niso zaznale puščanja ogljikovodikov. Zaradi uhajanje plina skozi ventilacijski sistem v sobe z motorji pa je nato nastala eksplozija. Varnostni sistemi tega uhajanja niso zaznali in preprečili, zatajili pa so tudi po eksploziji.

Generalni direktor BP v odhodu Tony Hayward je dejal, da prinaša poročilo kar nekaj novih informacij glede vzroka tragedije in da je evidentno, da je krivih več različnih dejavnikov, ne pa zgolj ena napaka. Med krivci naj bi bili po njegovem tako BP kot Transocean in Halliburton. Glede na preiskavo ni zelo verjetno, da bi konstrukcija naftne ploščadi povzročila eksplozijo, saj so ogljikovodiki puščali iz dna vrtine, je še dejal Hayward.

Bob Dudley, ki bo oktobra na čelu BP zamenjal Haywarda, je dejal, da so v BP od začetka govorili, da gre za deljeno odgovornost, to poročilo pa naj bi to še dodatno potrdilo.

Strokovnjaki so v poročilu zapisali tudi priporočila, ki jih bodo v BP v celoti upoštevali, je še dejal Dudley.

Ločeno preiskavo o dogodku sicer vodi tudi ameriška vlada, ki pa preiskave še ni zaključila.

Na naftni ploščadi BP v mehiškem zalivu je 20 aprila odjeknila eksplozija, nato pa se je ploščad potopila. V nesreči je življenje izgubilo 11 oseb, v morje pa je nato stekla velika količina nafte, ki je onesnažila velik del mehiškega zaliva. Do sredine julija, ko so vrtino uspeli zamašiti, naj bi v morje steklo 696,5 milijona litrov nafte, BP pa naj bi imel za 4 milijarde dolarjev stroškov s sanacijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
09. 09. 2010 10.46
Iskreno povedano pa jim ne moremo očitati popolnega neznanja, saj zelo sumljive aktivnosti na borzi oseb in organizacij, povezanih z BP, kažejo da so uspeli pomembni strateški partnerji rešiti (vsaj) svoje interese: * Goldman Sachs se je v prvem četrtletju letos znebil kar 44% delnic v BP, ki so pozneje izgubile 36 % svoje vrednosti (96 milijonov dolarjev, vredno je poudariti, da izguba še raste). Trenutni predsednik Goldman Sachs Peter Sutherland je bil še lani predsednik korporacije BP. * Švicarska banka je prodala kar 97 % delnic podjetja BP. * Tony Hayward je prodal svoje delnice BP le nekaj tednov pred razlitjem. * v dvomljivem napadu intuicije je dober teden pred eksplozijo Halliburton presenetil vse z nakupom manjšega podjetja za nadzor vrtin in gašenje požarov na ploščadi (to podjetje Boots & Coots zdaj aktivno sodeluje pri reševanju).