Tujina
Oglas

Bovec, priljubljene aktivne počitnice ob Soči!

Ljubljana, 07. 06. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V teh vročih poletnih dneh, ko v pisarnah odpiramo okna, v učilnicah napenjamo možgane ob zadnjih testih, se v prometnih konicah prepoteni prebijamo proti domu, se več kot prileže osvežitev v objemu mogočnih Julijskih Alp.

Foto: Arhiv LTO Bovec, F.A.BOBO
Foto: Arhiv LTO Bovec, F.A.BOBO FOTO:
V teh vročih poletnih dneh, ko v pisarnah odpiramo okna, v učilnicah napenjamo možgane ob zadnjih testih, se v prometnih konicah prepoteni prebijamo proti domu, se več kot prileže osvežitev v objemu mogočnih Julijskih Alp, kjer ne manjka možnosti za nepozabne dogodivščine na reki Soči in sproščujoče izlete v osrčje Triglavskega narodnega parka.

BOVEC JE V POLETNEM ČASU ENA NAJBOLJ PRILJUBLJENIH SLOVENSKIH DESTINACIJ!
Foto: Arhiv LTO Bovec, Dan Briški
Foto: Arhiv LTO Bovec, Dan Briški FOTO:

Bovško v poletnem času obišče skupno skoraj 50.000 obiskovalcev. Najbolj so nad počitnikovanjem navdušeni domači gostje iz vse Slovenije, vedno znova pa se, predvsem zaradi kajakaštva in pohodniških možnosti, na Bovško vračajo tudi nemški gostje, ki se v veliki meri odločajo za dvotedenske počitnice v kampih ob Soči.

Tisti, ki se raje razvajajo z udobjem, navadno izberejo počitniške ponudbe, ki jih pripravljajo bovški hoteli in penzioni. V letošnjem letu je še posebej veliko povpraševanja po počitnikovanju na turističnih kmetijah, kjer ne manjka dobrih lokalnih kulinaričnih dobrot in pristnega domačega vzdušja. Čompe in skuta, znameniti bovški sir, slastni krafi, domači mesni izdelki in druge dobrote popeljejo v svet najrazličnejših bovških okusov. Tisti, ki raje kuhajo sami, se odločajo za najem apartmajev, ki jih na Bovškem ne manjka.

MEKA ZA LJUBITELJE VODNIH ŠPORTOV


Le redke destinacije ponujajo v poletnem času toliko možnosti za športne pustolovščine kot Bovško. Obiskovalce po reki Soči varno popelje več kot 20 športnih agencij, ki organizirajo rafting izlete, kajak šole in druge športne aktivnosti. V zadnjih letih je vse bolj priljubljeno spoznavanje skritih kotičkov, divjih sotesk, v katere nas varno popeljejo usposobljeni vodniki.

Foto: Arhiv Soča rafting
Foto: Arhiv Soča rafting FOTO:
Foto: Arhiv LTO Bovec, F.A.BOBO
Foto: Arhiv LTO Bovec, F.A.BOBO FOTO:

SPROSTITEV S KOLESOM ALI PEŠ

Žuborenje živahnih voda, mogočnost slikovitih slapov, šumenje neskončnih gozdov vabijo slehernega pohodnika, da si nabere novih moči! Triglavski narodni park, ki je pomemben del bovške občine, razvaja tako pohodnike kot kolesarje z nepozabnimi razgledi in naravnimi znamenitostmi. Na znamenito Soško pot se lahko podamo z usposobljenim vodnikom, ki pozna skrite in najlepše kotičke doline Trente! Potep ob Soči mimo samotnih domačij in smaragdnih tolmunov je priljubljen navdih fotografov: divja Velika korita Soče, skrivnostni izvir Soče, Trentarski muzej, samotne domačije in mogočni vrhovi, ki se vzpenjajo nad dolino, srečanja z domačini …
V dolini Soče je svoje zareze pustila tudi prva svetovna vojna. Danes si lahko na Poteh miru ogledamo številne ostaline in utrdbe. Najbolj mogočna je gotovo trdnjava Kluže poleg slikovite koritniške soteske. Zanimiva sta tudi muzeja v naravi Čelo in Ravelnik.

KANIN POLETI

Poleti je Kanin (2202 m) prava izhodiščna točka za planinske izlete na okoliške vrhove. Do okrepčevalnice Prestreljenik na višino 2202 m se je možno brez »grizenja« kolen ter vzpenjanja prek klinov in jeklenic pripeljati kar s kabinsko žičnico. Od tam vodijo označene poti na vrhove kaninskega pogorja, ki je prepredeno s številnimi kraškimi pojavi. Te si, predvsem tisti, ki so manj vešči hoje v visokogorju, lahko ogledajo na kratki naravoslovni učni poti. Poleg nepozabnih razgledov vse tja do Tržaškega zaliva se pohodniki izjemno navdušujejo nad Prestreljeniškim oknom, skozi katerega je mogoče pokukati na italijansko stran mogočnega julijskega gorovja.

Foto: Arhiv LTO Bovec, Sebastjan Vehar
Foto: Arhiv LTO Bovec, Sebastjan Vehar FOTO:
PROTI MANGARTU VODI NAJVIŠE LEŽEČA GORSKA CESTA V SLOVENIJI
Foto: Arhiv LTO Bovec, Romeo Černuta
Foto: Arhiv LTO Bovec, Romeo Černuta FOTO:

V visokogorje na Bovškem pelje tudi najvišje ležeča gorska cesta v Sloveniji. Potep na Mangartsko sedlo si lahko privoščimo peš ali z avtomobilom. Z dobro fizično pripravljenostjo se v spremstvu vodnika odpravimo iz zatrepa doline Koritnice proti enemu najvišjih slovenskih vrhov, Mangartu (2679 m), s katerega se odstirajo nepozabni razgledi na Julijske Alpe. Tisti, ki ne marajo potenja, se proti sedlu navadno podajo z avtomobilom. Priložnost za prvi postanek je že pri Mangartski planini, kjer lahko okusimo domačo sirotko in kupimo slasten bovški sir, nadaljujemo pa proti sedlu. Obiskovalci pogosto pohvalijo odlično enolončnico, ki jo pripravljajo v koči na Mangartskem sedlu.

PESTRO POLETNO DOGAJANJE

Tudi letošnje poletje na Bovškem bo postreglo s pestrim dogajanjem! Že 11. junija se lahko pridružite dogajanju na prireditvi Bovec Trek Race, teden kasneje pa navijate za najboljše kajakaše na ICF svetovnem prvenstvu v spustu, ki bo potekalo v Trnovem ob Soči med 17. in 19. junijem.
Prvi teden v juliju bo predvsem kulturno in etnološko obarvan. Začenja se znameniti Festival Kluže, mednarodni festival ambientalnega gledališča, v sklopu katerega si lahko vsak večer brezplačno ogledate gledališke in druge umetniške stvaritve. V juliju ne zamudite Buškega dne, tradicionalnih Kmečkih iger v Čezsoči in Bovških četrtkovih večerov, ki so rdeča nit animacije na bovškem trgu skozi vse poletje. Od 21. do 27. avgusta bo potekala prireditev FAI Evropsko prvenstvo za modele jadralnih padal, kolesarji pa se bodo na Mangartsko sedlo tradicionalno podali 21. avgusta v sklopu prireditve 11. kolesarski vzpon na Mangart.

Več o poletnem dogajanju lahko preberete v rubriki Koledar dogodkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja