Tujina

Španiji bo pomagala Evropa, Valencii pa Španija

Madrid, 20. 07. 2012 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
158

Finančni ministri držav z evrom so potrdili 100 milijard evrov pomoči za španske banke. Evropska solidarnost torej deluje, čeprav se državljani držav, ki bodo sredstva prispevale, sprašujejo, ali ni to stran vržen denar. Slovenija bo za začetek prispevala 174 milijonov poroštev.

Španske banke so se v težavah znašle predvsem zaradi posojil v času razcveta gradbeništva. Veliko teh posojil zdaj ostaja neodplačanih, banke kopičijo nepremičnine, za katere ni kupcev, ljudje pa ostajajo brez strehe nad glavo. Neuradno pa sta glavna krivca za težave korupcija in propadle visoko rizične naložbe, ki so namesto milijonskih dobičkov prinesle milijonske izgube.
Španske banke so se v težavah znašle predvsem zaradi posojil v času razcveta gradbeništva. Veliko teh posojil zdaj ostaja neodplačanih, banke kopičijo nepremičnine, za katere ni kupcev, ljudje pa ostajajo brez strehe nad glavo. Neuradno pa sta glavna krivca za težave korupcija in propadle visoko rizične naložbe, ki so namesto milijonskih dobičkov prinesle milijonske izgube. FOTO: Reuters
Finančni ministri evroobmočja so potrdili 100 milijard evrov vreden paket pomoči za obubožane španske banke. Sprva bo Špancem na voljo 30 milijard iz začasnega reševalnega sklada EFSF, saj stalni mehanizem ESM še ne deluje. Delati naj bi začel šele septembra.

EFSF nima statusa prednostnega upnika. Za vračanje posojila bo sicer odgovorna država, preko katere bodo banke dobile pomoč. Mehanizem za neposredno reševanje bank naj bi namreč začel delovati šele prihodnje leto.

Slovenci bomo v prvem, 30-milijardnem obroku prispevali za 175 milijonov evrov poroštev, bili pa smo med državami, ki so se zavzemale, da bi Španija vso pomoč dobila iz ESM, saj tako javni dolgovi držav, ki bodo pomoč prispevale, ne bi bili obremenjeni.

V težave so banke zabredle same, brez pomoči se ne morejo rešiti

Španske banke so se v težavah znašle po več letih kreditiranja gradbenih projektov, ko pa je nepremičninski balon počil, so posojila ostala neplačana, kupcev za nepremičnine, ki so vmes izgubile velik del svoje vrednosti, pa ni mogoče prodati. Nekoliko bolj po tihem se sicer govori, da za težave najbolj prizadete Bankie ni kriv le pok nepremičninskega mehurčka, ampak korupcija in visoko rizične naložbe, zaradi česar se s to banko ukvarja tudi španski urad za boj proti korupciji.

Španska vlada je v svoje banke sicer poslala že na milijone evrov, a to ni bilo dovolj, državi pa je zaradi težav s prazno državno blagajno enostavno zmanjkalo denarja.

Pomoč ni zastonj, Španci besni zaradi varčevanja

Čeprav so pogoji veliko manj strogi kot na primer v primeru Grčije, pa bo v zameno za pomoč nekaj zahtev morala izpolniti tudi Španija. Med njimi sta prestrukturiranje bank, ki bodo prejele pomoč, in ureditev celotnega bančnega sistema.

Vzporedno pa mora Španija nadaljevati uresničevanje zaveze za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja in napotke za odpravo makroekonomskih neravnovesij. Čeprav to ni pogoj za pomoč, se je vlada Mariana Rajoyja odločila, da bo temu tudi sledila.

Po že tako ostrih varčevalnih ukrepih v preteklih mesecih je španski parlament zdaj prižgal še zeleno luč za naslednji, 65 milijard evrov vredni varčevalni paket. Ta med drugim vključuje zvišanje davka na dodano vrednost na 21 odstotkov, ukinitev božičnice za javne uslužbence, ukinitev davčnih spodbud za kupce nepremičnin in znižanje nadomestil za brezposelne od šestega meseca naprej. Na ulice španskih mest se je zato znova podalo veliko protestnikov, po nekaterih ocenah okoli 100.000. Pravijo, da so zaradi varčevanja ostali goli in bosi, zato zahtevajo konec proračunskih rezov.

Niso pa vse španske regije v enakih težavah. Med najbolj zadolženimi je poleg Katalonije še regija Valencia, ki bo špansko vlado zaprosila za finančno pomoč, saj nima dovolj sredstev za izpolnjevanje finančnih obveznosti. Podpredsednik regije Jose Ciscar ni želel komentirati višine sredstev, za katere bo zaprosila Valencia.

Španci protestirajo proti varčevanju.
Španci protestirajo proti varčevanju. FOTO: Reuters

Gospa Merkel, bomo še kdaj videli svoj denar?

Španci so očitno le prišli do pomoči za svoje banke, a je veliko državljanov evroobmočja z novo pomočjo za banke, ki so krizo pravzaprav zakuhale, izjemno nezadovoljnih.

Še posebej vroče je bilo ob potrjevanju pomoči za Španijo v Nemčiji. Čeprav je za pomoč Španiji glasovalo kar 81 odstotkov poslancev, Nemci kanclerko Angelo Merkel sprašujejo, kdaj bo konec reševanja nasedlih evropskih bank in držav. V okviru 100-milijardnega paketa bo namreč Nemčija prispevala kar tretjino. A za zdaj velja, da je bolje gasiti požar kot pustiti, da propade peto največje gospodarstvo v Evropski uniji.

Protesti izničili učinek napovedane pomoči

Zahtevana donosnost na 10-letne španske državne obveznice se je pred telefonsko konferenco evroskupine sicer znova povzpela nad psihološko mejo sedmih odstotkov. Vlagatelji so tudi pod vtisom vnovične krepitve odpora proti varčevalnim ukrepom na ulicah španskih mest.

Donos do dospetja na 10-letne španske državne obveznice je na elektronski borzi MTS trenutno pri 7,10 odstotka.
Nekoliko se je zvišala tudi zahtevana donosnost na italijanske državne obveznice, ki je trenutno pri 6,08 odstotka.

Znižuje pa se donos do dospetja na nemške obveznice, ki je pri le 1,16 odstotka. Prav tako vlagatelji zahtevajo nižjo donosnost na francoske, avstrijske, finske, nizozemske, irske in celo portugalske obveznice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
21. 07. 2012 10.48
+1
bančniki pa letujejo na Barbadosu in si manejo roke...
zgaga002
21. 07. 2012 08.51
+1
Ni denarja, ljudje moramo varčevati, zategniti pas ... Nateg da ni večjega!!!!
M_teorija
20. 07. 2012 22.56
+6
Zadnjič je Bergant Edija Zakrajška spraševal zakaj ne uvedajo davek na finančne mahinacije, kot se je govorilo. Pa je kratko malo odgovoril, da zato ker se temu upirajo (FINANČNI LOBIJI OZ. FINANČNIKI) da ohranjajo privilegije. In vsa ta posojila od Grčije do Španije je le en velik nateg elit, da bodo imela še več. Ta posojila bodo pocuzali, ljudem bodo pa še bolj zategovali pasove. Samo za to gre ŠE VEČ, ŠE BOLJ NA POSKOK NEOLIBERIZEM!
Michael Myers
20. 07. 2012 21.46
+1
Tonček Balonček
20. 07. 2012 21.36
+4
Še sreča, da lahko plačujejo Messija in Ronalda!
Thor-1st
21. 07. 2012 05.37
+1
Oba kluba sta finančno globoko pod vodo, tako nekako kot Electa.
platon26
21. 07. 2012 09.14
+0
joschka se vidi da ne veš kaj govoriš ne o penzijah ne o teh dveh klubih ne o ekonomiji! Real in barca imata okoli 250 miljonov kreditov katere z lahkoto odplačujeta Real celo dela plus! Očitno se še nikoli nisi šla biznisa ko širiš proizvodnjo greš po kredit če ni dovolj sredstev pač finančniki izračunajo če boš sposoben odplačevati in če bo razširitev proizvodnje prinesla ta ekstra potrebni denar! Očitno ena ki ni več kot za trak!
on_solid_ground
20. 07. 2012 21.29
+1
sloveniji pa bo nlb pomagala
Braavos
20. 07. 2012 20.48
+4
Na RT pišejo,da se protestira v 80 mestih--a ni to že revolt
matic cad
20. 07. 2012 21.02
+2
pa ko so policaji preganjali protestnike, so iz oken starejši ljudje metali na policaje teglce rož
Tonček Balonček
20. 07. 2012 21.37
Predvščerajšnjim so ap v Valenciji policisti sneli čelade in mahali protestnikom!
and1977
21. 07. 2012 20.50
Ja no če bi to bilo v Rusiji bi že to bil revolt, ampak v zahodnem svetu se to imenuje DEMOKRACIJA!
borisl1
20. 07. 2012 20.34
+2
ne bi morala ravno slovenija bit tista ki dobi pomoč, ne pa da še drugim dajemo!!?? pol pa zakaj smo v krizi... no pa če je janša prepričan da ne rabimo potem bo že držalo. on nas bo sigurno rešil.
janez6bb
20. 07. 2012 19.55
+8
ŠPANIJA SE SPET ZBIRA:) VSEENO KJE SE ZAČNE REVOLUCIJA, SAMO DA SE:)ČIMPREJ:) LAČEN FOLK NE BO ODŠEL NA POČITNICE:) GO GO ŠPANIJA
platon26
20. 07. 2012 19.40
+7
Slovenija si bo kmalu nabrala za 2 miljardi poroštev no ja saj to ni tako veliko hahahaha smo 20% letnega BDP kaj je to za nas:)
platon26
20. 07. 2012 19.39
+3
Ljudje ustvarja se pritisk da bodo lahko nastale ZDE! K temu pozivajo vsi direktorji centralnih bank politii pa mahajo z repki kot kaki kužki! No ja saj ste se smejali ko smo nekateri omenjali Portugalsko pa Španijo ter Italijo za naše Slo ovčice so Grki lenuhi kaj so pa Španci Portugalci Irci? No sej počasi sledi Italija ter sam Francoski vlak morda bo takrat komu kapnilo kaj;)
Ofca1A
20. 07. 2012 19.16
+1
Drgac ce so se te pomoci tko "razcvetele" pac naj bodo,...da bomo zapufani,.....
Ofca1A
20. 07. 2012 19.17
+1
denar itak nebo več sveta vladar,...a ste misnli da bo? LOL
kozlarija2
20. 07. 2012 19.10
+2
Jz na tole pomoč gledam tkole.. 1 Državi grčiji, španiji.. ki so preveč zakrediterane "pomagamo" s tem da jim dajemo nove kredite s tem jih še bolj zakrediteramo, 2 Te kredite dajejo države to je isto kot bi neka slovenija vzela dolg države kateri kao pomaga to je videno pri grčiji bank ne zanima kdo si je sposodil denar niti kdo ga vrača pomembno je samo da se vrača. Na dolgi rok pomeni da bodo vse države (začenja se pri najšibkejših) EU zaprosile za pomoč. 3 tale "pomoč" nikakor ne deluje neka španija ima na koncu še večje dolgove, da bi pa prebivalci EU v to rešitev verjeli im si trgali od ust se pa zaprosi za zamrznitev plačil (grčija, španija), s tem se preloži probleme za leto dve takrat pa bo imela probleme tudi nemčija če se ne bodo krediti vračali. Ja nemčiji gre dobro ker denar iz cele EU prihaja k njim. Da se ustanovi združena država evrope je potrebno imeli krizo, in EU poslanci odlično opravljajo svoje delo oz. ustvarjajo krizo.
Ofca1A
20. 07. 2012 19.02
+6
Slovenci se bo.do zbudl pa takrat,...cez kakih 12mesecev,...ko bo Krko hu.dic popapcal, pa ka bo Renault selu firmo iz Novega mesta,....pa se mrskej,...ampak takrat bo prepozn,.... In to samo zaradi poziruhov direktorjev in ostale gola.zni, ki ka.sirajo na mesec po 50jurjev,.....Ma sk.oda krkol govo.rt,.....Jansa, Pahor, Jankovic in to,...to je za v cuzo,...al ste se mal priza.deti in to gledate? Vsi so isti,..ce pa m.islis da niso si pa SAM veliko slabsi. lol pa se rima se,.... Ne res sram.ota,...kok trdne zivce mate res,..
Ofca1A
20. 07. 2012 19.03
+6
pikce v kaki besedi so zaradi tega, ker mi ni hotelo komentar nalimat,...včasih imam filing da žvim slabi kot hlapci v Severni Koreji
.VOY.
20. 07. 2012 18.53
-3
Kje je Jankovič..MI SMO 99%...heeeeee.. -Kje je gibanje 15o?? -Kje sta Semolič,Štrukelj??
platon26
20. 07. 2012 19.37
+8
Kje je janko in njegovih 10 +100? Ob njegovem obnašanju pred volitvami ter obljubam bi že zdavno morali biti iz krize in tik za Švico HAHAHAHAHA
Prekmurje Slovenija
20. 07. 2012 20.40
-4
ČE pa je jankovič vsemu proti kaj reče janša. Tako da je slovenija v osebni vojni med Jankovič-Janša. Nobeden ne bo popustilTudi če bodo ponovne volitve in bo jankovič na vladi bo enako. Amapak taki kot ti tega ne razumejo pa zato se nit ine splača objasevati. Raje kot da tu čepiš se primi za neko delo da boš boljše živel ne pa se samo pritoževal. Poglej mene. Imam polno denarja, polno nepremičnin in delam kar se mi zahoče pa me malo briga za krizo v svetu ker pri meni doma ne bo kriza ;)
pluton12
20. 07. 2012 21.11
+0
platon26 kako bi ti teku če bi ti jaz pod noge metu polena, frnikule a....aja ti sploh nebi teku bi raje sedu in gledu tko k v stari jugi, ah sej bojo drugi hahaha
platon26
20. 07. 2012 21.45
+4
skoz so polena pod nigamu orvo pahorčček zdej janko vsi so nesposobni in hlapci sistema! Prekmurje ja ti si pa res bogat s tistimi famoznimi 2000 tisočaki na mesec hahahaha vemo pa da je hekrat zemlje v prekmurju kot 10 kvadratov stanovanja v LJ tko da ne živi v oblakih kot sem pa že bral pobiraš subvencije EU resi si sposoben ko ti drugi rihtajo papirje da lahko en hlev postaviš!
samanto
20. 07. 2012 18.35
+4
gremo na ulce
molotov
20. 07. 2012 19.38
+1
slovenski narod si tega ne upa raje doma komentirajo za računalniki NOBEN PA NIMA JAJAC da bi stopu ven ,,upam da je z mladimi drugače in da bomo vsaj mi poštimal zadeo
Alteist
20. 07. 2012 18.28
+11
Denarja ni premalo, le razporejen je slabo. Za začetek bi bilo potrebno omejiti pogodbe (tudi vrhunskih) športnikov na max. 100.000 evrov na sezono. Je tole več kot dovolj denarja. Tako pa občasno beremo o absurdnih zneskih za posamezne športnike - 100 milijonov in več.
elah74
20. 07. 2012 18.52
+2
Še 100.000 je dosti, saj se samo igrajo, delajo nič nena !
Gr@bnv@ler
20. 07. 2012 18.16
+14
NAM ZMANJŠUJEJO PLAČO DA DRUGIM DEVAMO KEŠ????????? ALO NI TO MAL ?!?!??!??!?!?"$#?"!=%*"#&)(#!"$&("*#$&%)(*"#$&%()*$")&%( ZAKAJ MORM JS BIT OB ZID PRTISNJEN ŽIVET NA MINIMUMU ČEŠ NI KEŠA ONI PA DAJEJO KEŠ DRUGIM???? PA KERE BEDNE MA TA SLOVENIJA TAK ME GUZI TA DRŽAVA DA MI BO ANUS RAZTRGAL SEJ TO NI RES ABSURDDDDDDDDDDD
Oreel
20. 07. 2012 17.41
+9
kako smo tik pred bankrotom če pa daje naša sveta vlada poroštva kot po tekočem traku,očitno samo mečejo pesek v oči vsem nam da lahko kradejo denar kar ga je še potem bo pa janša odstopil,zato pa prelagajo glasovanje
KREN49
20. 07. 2012 18.30
+3
lotmerzanec
20. 07. 2012 19.27
Ni problema takoj nam bodo POSODILI in ne dali vendar pod njihovimi pogoji Pokojnine -20% plače v JS-20% ne vem,če si ravno to Slovenci želimo???
molotov
20. 07. 2012 16.41
+6
Globalisti se zavzemajo za “Združene države Evrope”. Evropski globalisti izvajajo novo dejanje ekonomskega terorizma z izrabo evropske dolžniške krize za namene vzpostavitve “Združenih držav Evrope”, na čelu z predsednikom sveta evrope Hermanom von Rumpoy-em, ki je naznanil, da je pripravljen voditi skupino. Poteza, ki ima zastrašujoče podobnosti, če jo primerjamo z načrti vrhovnih nacistov, od katerih jih je mnogo ustanovnih članov EU, z namenom vzpostavitve enotne ekonomske regulacije kontinenta. Voditelji EU zastrašujejo s posledicami, če bi se države članice odpovedale euru, grozeč z ijavami, kot naprimer, da če bi euro propadel, bi to vodilo do t.i “martial law-a” in celo do državljanske vojne. Njihova “rešitev” je, da se jim preda še več moči za vzpostavitev skupne ekonomske politike.