Tujina

Bombni preplah še pri nemškem predsedniku

Berlin, 19. 04. 2013 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Nemška policija je v bližini predsedniške palače razstrelila sumljiv paket, ki je bil poslan v pisarno nemškega predsednika Joachima Gaucka. Strokovnjaki so opravili nadzorovano eksplozijo, nato pa so policisti sporočili, da v pismu ni bilo eksploziva.

Joachim Gauck
Joachim Gauck FOTO: Reuters

V predsedniški palači Bellevue v Berlinu so prejeli paket s sumljivo vsebino. Takoj so poklicali policijo, ki je v parku v bližini prostorov nemškega predsednika Joachima Gaucka izvedla nadzorovano eksplozijo paketa. "Po prvi oceni je paket predstavljal konkretno nevarnost," je povedal predsednikov predstavnik. Gauck v času dogajanja ni bil v dvorcu Bellevue.

Po navedbah predsednikovega tiskovnega predstavnika so strokovnjaki za razstrelivo ob navzočnosti policistov v parku pred rezidenco opravili nadzorovano eksplozijo, nato pa so sporočili, da v pismu ni bilo eksploziva.

Časnik Die Welt in revija Focus sta sicer poročala, da naj bi bil v paketu prašek heksametilen triperoksid diamin, dokaj močan inicialni eksploziv, ki ga pogosto uporabljajo v rudarski industriji in ki ga je mogoče izdelati doma. Medija sta se sklicevala na vire iz varnostnih sil. Vendar pa notranje ministrstvo vztraja pri uradnih ugotovitvah in trdi, da ni šlo za eksplozivno snov. "Preiskava kriminalne policije ni potrdila teh sumov," so dejali.

O primeru je bilo obveščeno tudi nemško zvezno generalno tožilstvo, ki pa primera še ni prevzelo. Ni še namreč znano, ali ima zadeva politično ozadje. V predsedniški palači so sodelavce pozvali k pozornosti. Podoben primer grožnje nemškemu predsedniku, ki ima v veliki meri zgolj simbolično vlogo, ni znan. Jeseni 2010 pa je paket bomba pripotoval na naslov kanclerske palače, a so ga prav tako pravočasno odkrili.

Incident se je zgodil le dan po tem, ko so ameriške oblasti moškega iz Misisipija obtožile zaradi pošiljanja pisem z nevarno vsebino na naslov ameriškega predsednika Baracka Obama in senatorja Rogerja Wickerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
19. 04. 2013 17.35
+12
Rešitev za EU je, da se prijateljsko razide, vsi krediti in finančne mahinacije izničijo, barabam in koruptivnežem pa naj ljudstvo sodi. Države naj delajo in živijo po svojih zmožnostih, ne pa po diktaturi lenuhov in pokvarjencev iz Bruslja. Tista gospoda, ki jim pa to ne odgovarja pa naj gre po svetu, samo problem je da lenuhov in prevarantov nihče noče. Delavci naj ostanejo doma, od njihovega dela je odvisna gospodarska rast in razvoj države, ne pa od političnih pridigarjev in RKC.
luckyss
19. 04. 2013 17.18
+9
"Prve ugotovitve kažejo, da je paket predstavljal resno nevarnost," je dejal predstavnik predsednika. Mogoče je vseboval naše državne obveznice....
olyca
19. 04. 2013 17.25
+8
nekaj od tega bo najbrž res, sicer pa bomo ljudje pomalem morali stvari vzeti v svoje roke, s tako Evropo in lažmi se še 100 let ne more nič spremeniti !