Tujina

Krvavi napad na ulicah Kabula

Kabul, 29. 10. 2011 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bombnem napadu v Kabulu je umrlo 13 vojakov mirovnega korpusa Isaf. Tokratni napad je najhujši v zadnjih nekaj letih, odgovornost zanj pa so prevzeli talibani.

Tiskovno predstavništvo mirovnega korpusa sil ISAF v Kabulu je sporočilo, da je samomorilski napadalec z avtom bombo napadel avtobus, s katerim so se v oporišče peljali pripadniki ameriškega korpusa v Kabulu.

Tokratni napad na enote Isaf je najhujši od začetka vojne. V napadu je bilo ubitih 13 ameriških vojakov, afganistanski policist in trije civilisti, odgovornost za napad pa so prevzeli talibani.
Tokratni napad na enote Isaf je najhujši od začetka vojne. V napadu je bilo ubitih 13 ameriških vojakov, afganistanski policist in trije civilisti, odgovornost za napad pa so prevzeli talibani. FOTO: Reuters

Napad se je zgodil v zahodni soseski Kabula Darulaman, v napadu pa so umrli še trije afganistanski civilisti in policist. Ranjene in žrtve napada so prepeljali z Natovimi helikopterji.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so sporočilo o tem posredovali medijem. Predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da so bili cilj napada ameriški inštruktorji. V avtomobilu samomorilskega napadalca je bilo 700 kilogramov eksploziva, je še povedal Mudžahid. Tokratni napad je najhujši napad na tuje vojake od začetka vojne.

V strelskem napadu, ki ga je zakrivil moški, preoblečen v afganistansko vojaško uniformo, so bili danes ubiti tudi trije avstralski vojaki. V napadu, ki se je zgodil na jugu države, je bil ubit tudi napadalec. Po statistikah pa se je letos v Kabulu zgodilo več napadov kot leta 2010.

V glavnem mestu vzhodne province Kunar, Asadabad, pa se je danes razstrelila ženska. Pri tem sta bila ranjena afganistanska policista, je povedal vodja tamkajšnje policije Mohamed Hevas. Ženska naj bi poskušala izvesti napad na poslopje lokalnih oblasti, vendar so varnostniki postali nanjo pozorni in so začeli streljati, nakar je sprožila eksploziv, poroča AP.

Kljub vsemu je zaskrbljujoče dejstvo, da so lahko talibanske in pakistanske enote teroristične mreže Hakani prebile mestne obrambne linije. Septembra so pripadniki mreže Hakani napadli ameriško ambasado in sedež Isafa, napad pa je trajal kar 20 ur.

V zadnjih mesecih se napadi na tuje vojake stopnjujejo, militantni skrajneži pa napadajo dobro varovane cilje navkljub dejstvu, da je v Afganistanu trenutno kar 130.000 tujih vojakov. Talibani so prevzeli tudi odgovornost za napad na predstavnike zahodnih sil in vojaško osebje v Kandaharju. Napad so ubranili šele po 15-urnem boju. ZDA so napovedale, da nameravajo svoje sile iz Afganistana umakniti in lokalnim oblastem predati nadzor nad varnostnimi razmerami do leta 2014.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
29. 10. 2011 18.31
ZDA se ne bodo nikoli umaknile iz Afganistana, ker tam nemoteno pridelujejo opij, katerega preko kosova izvažajo v EU Amerika se sesuje ob prenehanju proizvodnje opija... Afganistan je uničil že dva imperija, ameriški bo tretji.
CrusaderKnight
29. 10. 2011 18.20
BogatunLOL29.10.2011, 17:470 Hehe nepreverjene izjave, seveda takih izjav antiameriških opranoglavcev je vedno več, za vse kar je narobe se krivi ameriko, a da bi imeli kakšen dokaz, pa ne! Ne vem zakaj Bin Laden ko so ga obtožili za napad na WTC, ni zbežal v Kitajsko, ki so mu jasno dali vedeti da mu bodo dali zatočišče, če pove resnico o napadih. Bin laden je to zavrnil, takrat je tudi kitajski vrh začel dvomiti v Teorijo zarote! In zato so samo teroije zarote, katera dejstva so izmišljena!
BogatunLOL
29. 10. 2011 17.47
Ahmed Rashid poroča, da je takratni šef CIA William Casey, leta 1986 pozival s pomočjo agencije ljudi po svetu, da se pridružijo Afganistanskemu Jihadu. Priribližno 100.000 islamskih militantnih fundamenentalistov, je med letoma 1982 in 1992 prispelo v Pakistan. Od teh borcev jih je 6.000 obiskovalo fundamentalistične šole v Pakistanu, brez, da bi sodelovali v bojih. Jasno, kot beli dan nam postaja, da je Al-Qaida kreacija Združenih držav, načrtno, da ustvarijo temelje za današnje sranje. John Cooley, nekdanji novinar za US ABC in avtor knjige »Nesveta Vojna; Afganistan, Amerika in mednarodni Terorizem«, je razkril, da so bili islamski fundamentalisti rekrutirani v ZDA, poslani v Camp Peary, vohunski kamp za usposabljanje vohunov v lasti CIA v Virginiji. Večinoma so bili to mladi fantje, arabci iz Egipta in Jordanije, nekateri so celo prihajali iz Afrike in klicali so jih »črni muslimani«. Učili so jih veščin sabotaže, ki se dandanes še vedno nadaljuje v Afriki. Britanski »Independent« je prvega novembra 1989 poročal, da je eden izmed obtoženih za bombni napad na ambasade v Keniji in Tanzaniji; Ali Mohammed uril Bin Ladnove operativce leta 1989. Senca na ameriško-fundamentalistično navezo je padla. Ti operativci so bili rekrutirani v »Al Kifah Refugee Centre« v Brooklynu, New York. Urili so jih kasneje v New Yorku in jih poslali v Afganistan, kjer so se pod ameriško asistenco prikjučili Hekmatyarjevim silam. Mohammed je bil član ameriške elitne vojske »Zelenih Beretk.« Independet poroča, da je ta program bil del v Washingtonu odobrene misije »Operacija Ciklon«. V Pakistanu je »mujaheddinom«, organizacija znana kot Maktab al-Khidamar (Office of Services – MAK), dobavljala rekrute, denar in opremo. MAK je bila Pakistanska fronta njihove veje CIA; Inter-Service Intelligence Directorate (ISI). Isi je skrbela za vse Pakistansko-Afganistanske scenarije in delovala za interese iluminatov in verjetno tudi Jezuitov. Osama Bin Laden je bil eden izmed treh ljudi, ki so vodili MAK. Leta 1989 je Osama vzel popolno kontrolo nad MAK-om. Med tistimi, ki jih je prej omenjeni Mohammed uril so bili tudi El Sayyid Nosair, ki je leta 1995 pristal v zaporu, ker je ubil Izraelskega desničarja Rabbi-ja Meir-a Kahano in se je zarotil z mnogimi ter načrtoval napade na New York, vključno z WTC. Kasneje je Bin Ladna in njegovo skupino CIA izkoristila, ko je sama podrla WTC in jih okrivili. Fundamentalisti so pri napadih mogoče samo sodelovali. Smrtno rano je zadala CIA s pomočjo FBI sama, a to je zgodba, ki se ji bom posvetil drugič. Independent tudi namigne, da je Shiekh Omar Abdel Rahman, Egipčanski verski vodja, ki je med drugim tudi zaprt zaradi bombardiranja WTC v letu 1993, prav tako del »Operacije Ciklon«. Z CIA-ovim dovoljenjem je leta 1990 vstopil na ozemlje ZDA. Tajno poročilo poroča, da je CIA posredno odgovorna za bombardiranje WTC, leta 1993. Torej lahko mirne glave sklepamo kdo je odgovoren za napade leta 2001.
bobocat
29. 10. 2011 17.11
Vojni v Afganistanu in Iraku se odvijajo samo zaradi vojnega dobičkarstva pokvarjenih elit... Nedolžni umirajo, pokvarjeni bogatijo!
bobocat
29. 10. 2011 17.10
Že zdavnaj izgubljena vojna za Nato.
HellWolf
29. 10. 2011 16.47
To je to kar čaka Libijo v bližji prihodnosti...