Tujina

Bombni napad ni terjal žrtev

Manama, 04. 12. 2011 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V bližini britanskega veleposlaništva v bahrajnskem glavnem mestu je v zgodnjih jutranjih urah eksplodirala bomba, podtaknjena pod parkirano vozilo. V napadu ni bil nihče poškodovan.

Bahrajnske oblasti za proteste krivijo šiitske vernike, v ozadju bombnega napada na britansko veleposlaništvo pa bi bil lahko Iran.
Bahrajnske oblasti za proteste krivijo šiitske vernike, v ozadju bombnega napada na britansko veleposlaništvo pa bi bil lahko Iran. FOTO: Reuters

Kot je potrdilo bahrajnsko notranje ministrstvo, je bila bomba podstavljena pod bližnje parkirano vozilo, bomba pa razen gmotne škode ni terjala življenj v britanski ambasadi v glavnem mestu Manama. Po oceni varnostnih organov je bilo eksplozivno telo opremljeno z močnim razstrelivom, razneslo pa naj bi minibus, ki je bil parkiran približno 50 metrov od stavbe veleposlaništva. Odgovornosti za napad ni do sedaj prevzela nobena izmed militantnih milic.

Nocojšnja eksplozija je po mnenju analitikov lahko posledica vse slabših socialnih razmer in konfliktov v Bahrajnu, domala vsakodnevno pa prihaja v državi do spopadov med šiiti in policijskimi enotami. Šiiti v teh dneh praznujejo praznik ašura ter tako obeležujejo dan spomina na smrt Mohamedovega vnuka Huseina.

V Bahrajnu so razmere od februarja dalje, ko so na ulice stopili prodemokratični demonstranti in po zgledu Egipta ter Tunizije zahtevali več svoboščin, zelo napete. Vlada je v državi za čas treh mesecev uvedla vojno pravo, v tem času pa so varnostni organi pridržali veliko ljudi, na sodiščih pa so sodili velikemu številu protestnikov.

Vlada, ki jo vodi sunitska muslimanska družina Al Khalifa, zatrjuje, da so protesti, ki jih vodijo pretežno šiitski verniki, pretežno versko obarvani, podpihuje pa jih šiitska velesila Iran. Komisija, ki jo podpira vlada in jo sestavljajo pravni strokovnjaki za mednarodno pravo in varovanje človekovih pravic, vpletenosti Irana v demonstracije ni potrdila, Bahrajn pa se sklicuje na objave v iranskih medijih, ki nakazujejo na nasprotna dejstva.

Diplomatska kriza med Iranom in Veliko Britanijo se je še zaostrila minuli teden, ko je množica mladih izgrednikov vdrla v britansko veleposlaništvo v Teheranu in z nasiljem nasprotovala uvedbi sankcij proti Iranu, ki ne spoštuje omejitev glede svojega jedrskega energetskega programa. Uradni London je iz Teherana umaknil svoje diplomate, nemudoma pa odrekel gostoljubje iranskim diplomatom. Svoje odposlance so iz Irana odpoklicale tudi druge evropske države.

Mednarodna skupnost zaostruje sankcije proti uradnemu Teheranu, vse ostrejše sankcije pa zaostrujejo že tako napete odnose Irana do zahodnega sveta.
Mednarodna skupnost zaostruje sankcije proti uradnemu Teheranu, vse ostrejše sankcije pa zaostrujejo že tako napete odnose Irana do zahodnega sveta. FOTO: Reuters

Mednarodna javnost zaenkrat ni omejila izvoza iranske nafte, uradni Teheran pa svari, če bodo zaostrene sankcije proti Iranu dejansko sprejete, bi lahko cena za 159 litrski sod surove nafte zlahka presegla dvojno ceno 250 ameriških dolarjev. Iran še vedno zanika, da je jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja.

Novo rožljanje z orožjem v Perzijskem zalivu

Za dodaten incident je poskrbel tudi poostreni varnostni nadzor nad iranskimi silami, ki ga z vohunskimi sateliti in brezpilotnimi letali izvajajo zahodne sile. Gre za napredno brezpilotno letalo, ki se ga lahko uporablja tudi za bojne naloge. Proizvajalec je ameriški Lockheed Martin, ameriška vojska pa ga uporablja od leta 2007.

Po poročanju državne televizije je iranska vojska na vzhodu Irana sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Pentagon se na navedbe še ni odzval, uradni Teheran pa eklatantno kršenje iranskega zračnega prostora označuje za mednarodni incident, ki ne bo ostal omejen le na ozemlje Irana.

Natove enote Isaf so proti večeru potrdile, da že od prejšnjega tedna dalje pogrešajo brezpilotno letalo, s katerim so pred dnevi izgubili stik med preletom nad zahodnim Afganistanom. Kot so sporočili iz poveljstva Nata, obstaja verjetnost, da je iranska vojska sestrelila prav pogrešano letalo, a potrditve zaenkrat ne morejo podati.

ZDA in Izrael v primeru, da diplomacija ne bo dosegla dogovora po politični poti, ne izključujejo vojaškega posredovanja, cilj napadov pa bi bili sporni jedrski objekti na iranskih tleh. Iran na medijsko najavo, da so načrti za napad že v pripravi, odgovarja, da bo odgovoril na sleherni napad in z vsemi sredstvi, tarče napadov pa bi bili vsi ameriški cilji v Perzijskem zalivu. Prek morskih poti se tovori kar 40 odstotkov načrpane surove nafte.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
04. 12. 2011 17.03
+3
Sumim da je bil to še en zrežiran ''napad'' na veleposlaništva da bi se našel še dodaten povod za pričetek vojne... NATO rabi hudo dobre razloge zakaj bi poslal vojsko na Iran. Iranci vedo kdo je glavni, novačenje ''upornikov'' iz sosednijh držav ne bo vžgalo tako da se mora drugač speljat povod za vojno. Samo vsepovsod se pojavljajo ''uporniki'' oziroma prodemokratični aktivisti... enako kot v Libiji in ostalih zasedenih območjih v Afriki in državah v arabskem svetu. Sedanji sistemi delujejo dobro brez t.i. ''demokracije''. Samo vodje držav nočejo bit sužnji pod taktirko bankirjev ZDA. Zato pa so kot orodje za metanje iz stolčkov ustanovljene takšne in drugačne tajne službe da se v država dela nered in da se lahko preko ''demokratičnih' volitev nastavlja svoje lakaje. Problem je tud da bo Iran branla kitajska oblast ker bi jim napadli glavni vir energentov... kar pa pomeni gospodarski kolaps v momentu. Vsi generali v zvezi NATO niso tako zabiti da nebi vedli da se gol z volkovi ne gre igrat.
Bolivar
04. 12. 2011 23.42
+4
Po NWO-ju hočjo to vsi od NATO, ZDA, Kitajske, Rusije, Irana in vseh vpletenih, vse vodi ena vlada. Če pa bi bili Iranci sami premočni, bi jih Ahmadineđad sam napadel in oslabil, saj on je tudi Bilderberg in dela tako kot mu naroči vlada Zionistov. Seveda to govori NWO teorija.