Tujina

FOTO: 18 mrtvih v bombnem napadu na ZN v Nigeriji

Abudža, 26. 08. 2011 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V eksploziji avta, ki se je zaletel v poslopje Združenih narodov v nigerijski prestolnici Abudža, je bilo ubitih najmanj 18 ljudi. Napad je obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo, Žbogar pa je pisal Ban Ku Munu.

Avto, napolnjen z eksplozivom, se je zaletel v vežo stavbe Združenih narodov in eksplodiral.
Avto, napolnjen z eksplozivom, se je zaletel v vežo stavbe Združenih narodov in eksplodiral. FOTO: Reuters

Eksplozijo v poslopju Združenih narodov (ZN) v nigerijski Abudži je potrdila policija, v Ženevi pa je tiskovna predstavnica ZN Alessandra Vellucci dejala, da je eksplozijo povzročila bomba.

Neimenovani vir iz vrst varnostne službe je za agencijo Reuters dejal, da se je v stavbo ''zaletel avto in eksplodiral. Najverjetneje za napadom stoji Bokko Hakam ali Al Kaida v islamskem Magrebu, napad pa bo resno zaostril varnostno situacijo v Nigeriji. Gre za najhujšo stvar, ki bi se lahko zgodila,'' je dejal neimenovani vir. V eksploziji naj bi se sicer porušila cela stena zgradbe. Kasneje je BBC poročal, da so jih kontaktirali predstavniki omenjene skupine, ki se bori za uvedbo šeriatskega prava in potrdili, da so oni izvedli napad.

''Lahko potrdim eksplozijo v poslopju Združenih narodov,'' je dejal tiskovni predstavnik nigerijske policije. ''Na kraj dogodka smo poslali policiste in strokovnjake za odkrivanje bomb. Za ocene o številu žrtev je še prezgodaj,'' je dejal. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bilo mrtvih sicer najmanj 18 ljudi.

''Videli smo zgolj eksplozijo v stavbi. Vsi ljudje v pritličju stavbe so bili ubiti. Njihovi ostanki so vsepovsod po avli poslopja. Videl sem najmanj pet mrtvih,'' je dejal očividec Michael Ocilaje, ki je zaposlen pri Združenih narodih.

Na napad se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki ga je ostro obsodilo. Zunanji minister Samuel Žbogar je v pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu izrazil sožalje za žrtve napada ter obsodil tovrstna dejanja na ZN in njene agencije, so sporočili z MZZ.

Napadi in umori se v zadnjih mesecih predvsem na severovzhodu Nigerije vrstijo skoraj vsak dan, odgovornost za večino žrtev pa nosi skupina Boko Haram, ki se po lastnih besedah zavzema za uvedbo šeriatskega prava v tej najbolj številčni afriški državi. Nasilje je od začetka leta zahtevalo že več kot 150 žrtev. Besedna zveza Boko Hakam v dobesednem prevodu iz jezika Hausa pomeni ''zahodnjaška izobrazba je greh''.

V četrtek je sekta Boko Hakam napadla policijsko postajo in oropala več bank na nigerijskem severovzhodu. Samo včeraj je bilo v napadih sekte ubitih 12 ljudi, vključno z vojakom in policistom.

Tudi Ban Ki Mun ostro obsodil nasilje

Na napad se je že odzval generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. "To je bil napad na tiste, ki posvečajo svoje življenje pomoči drugim. Absolutno obsojamo to grozno dejanje," je v sporočilu za javnost zapisal Ban in izrazil sožalje svojcem žrtev.

Napad je obsodil tudi nigerijski predsednik Goodluck Jonathan in napovedal, da bodo nigerijske oblasti ulovile storilce. Obenem je poudaril, da se je zvezna vlada obvezala, da se bo aktivno borila proti vdoru vseh oblik terorizma v Nigerijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
26. 08. 2011 17.01
Najlazje je ljudi obvladovati tako, da jih ves cas strasis, kako so ogrozeni.
ljx
26. 08. 2011 15.45
Afrika kot kontinent nima nobene velesile,zato pa drugi hočjo šarat in rezat po njenih naravnih bogatsvih kot jim paše,ampak prvo je treba zanetit vojne in njene posledice da se lahko rešijo domačega prebivalstva in prav dobr jim gre.
Martian
26. 08. 2011 15.20
..pri Nigeriji je sumjivo tudi to...da je tm predsedniku ime Goodluck...
šala bajzer
26. 08. 2011 15.04
@Martin majo tudi zlato
cucjetina
26. 08. 2011 14.49
hahahhaahahahahhahaa
janez6b
26. 08. 2011 14.16
pop tv a to ista alkaida, ki v libiji poizkuša strmoglaviti režim suverene države, aja tm so dobri, tukaj pa teroristi, JAO.
janez6b
26. 08. 2011 13.33
ne ne al kaida je bila iz jame s 5* hehe.
Ferry77
26. 08. 2011 13.19
Martian...se strinjam!!!!
Martian
26. 08. 2011 13.16
komi čakam na nove teorije zarot....ej...Nigerija ima nafto..veliko nafte....napadli so sedež OZN.....mogoče zarad tega da je OZN dobil izgovor za napad na Nigerijo..
vpn1938
26. 08. 2011 13.09
Ubogi nedolžni ljudje :( To se na svetu enostavno ne bi smelo dogajat! R.I.P.
zajcek_bine
26. 08. 2011 13.01
evo, začenja se gadafijevo maščevanje....slatko maščevanje...