Tujina

VIDEO: 'Pokole v Siriji izvajajo vojska in varnostne sile'

Damask, 15. 08. 2012 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
58

Odgovornost za pokol v Huli je komisija Združenih narodov pripisala vojski in milici Šabiha. Pripadniki teh enot naj bi pobili več kot sto civilistov, od tega skoraj polovico otrok. Uporniki so izvedli napad na hotel z opazovalci ZN, v Libanonu pa so šiiti ugrabili več kot 20 ljudi. Maščujejo se sirskim upornikom.

Pogreb žrtev pokola v Huli
Pogreb žrtev pokola v Huli FOTO: Reuters

Sirske vladne sile in njihova zavezniška milica Šabiha so zagrešile vojne zločine in zločine proti človečnosti, vključno z umori in mučenji, so sporočili preiskovalci Združenih narodov za človekove pravice. Sirski uporniki, ki se borijo za odstavitev predsednika Bašarja al Asada, so prav tako zagrešili vojne zločine, vendar pa njihove kršitve niso dosegle take "teže, pogostosti in stopnje" kot tiste, ki so jih zagrešile vojska in varnostne sile.

"Komisija utemeljeno meni, da so vladne sile in Šabiha z umori in mučenjem zagrešile zločine proti človečnosti, vojne zločine in grobe kršitve mednarodnega prava človekovih pravic in mednarodnega človekoljubnega prava, vključno z nepravičnimi usmrtitvami, mučenjem, arbitrarnimi aretacijami in pridržanji, spolnim nasiljem, nediskriminiranimi napadi, ropanjem in uničevanjem lastnine," je komisija, ki jo vodi Paulo Pinheiro, zapisala v svojem več kot sto strani dolgem poročilu.

Dodali so, da so tako uporniki kot tudi vladne sile kršile pravice otrok. "Ugotovili smo, da sta obe strani storile vojne zločine, seveda pa jih je več zagrešila vladna stran," je povedala ameriška strokovnjakinja Karen AbuZayd, ki je članica Pinheirojeve komisije.

Poročilo se nanaša na preiskavo pokola v vasi Huli, severno od Homsa, kjer je bilo konec maja ubitih več kot sto civilistov, skoraj polovica med njimi pa je bila otrok. Odgovornost za ta pokol pripisujejo vojski in milici Šabiha.

Eksplozija pred hotelom z opazovalci ZN

Sicer pa današnji dogodki iz Sirije vse bolj spominjajo na "sektaško vojno" v Iraku. Danes je tako v središču Damaska, v bližini hotela, kjer so nastanjeni predstavniki opazovalne misije Združenih narodov v Siriji, eksplodirala bomba. Ranjene so bile tri osebe, a ne opazovalci ZN. Bomba je bila po poročanju televizije nameščena na cisterni z gorivom v četrti Abu Remanih v bližini vojaškega skladišča in sedeža delavskih sindikatov.

Vozilo opazovalcev ZN
Vozilo opazovalcev ZN FOTO: Reuters

Odgovornost za napad je po navedbah arabske televizije Al Arabija prevzela uporniška ali teroristična (odvisno od zornega kota vpletenih) skupina, imenovana Svobodna sirska vojska. Po navedbah aktivistov je v vsem mestu slišati močne eksplozije.

Razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija bombe.
Razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija bombe. FOTO: Reuters

Opazovalni misiji ZN se bo mandat iztekel 19. avgusta, potem ko ji je Varnostni svet ZN minuli mesec mandat podaljšal za zadnjih 30 dni. Takrat je VS ZN tudi odločil, da bodo o nadaljnjem podaljšanju misije razmislili samo v primeru, če se bosta bistveno zmanjšala nasilje in uporaba težkega orožja v državi.

VS ZN naj bi o prihodnosti opazovalne misije razpravljal v četrtek, vendar med članicami ni soglasja. ZDA so skeptične do nadaljevanja misije, Rusija pa ga podpira. Francija, ki trenutno predseduje VS ZN, meni, da bodo opazovalci po koncu mandata odšli iz države.

Vojska z letali napadla mesto Azaz

V letalskem napadu na uporniško utrdbo Azaz na severu Sirije pa je bilo danes po navedbah aktivistov in prič ubitih in ranjenih nekaj deset ljudi. Izpod ruševin približno desetih hiš, ki so bile v napadu porušene do tal, so potegnili najmanj pet trupel, številni naj bi bili še ujeti pod njimi. Nek sirski zdravnik je celo poročal o 80 žrtvah napada.

Azaz se nahaja severno od največjega sirskega mesta Alep blizu meje s Turčijo in velja za oporišče borcev Svobodne sirske vojske.

V Libanonu zaradi sirskega konflikta več kot 20 ugrabljenih

V Libanonu pa je šiitski klan Mekdad zajel več kot 20 ljudi, vključno s Tuskom, Savdijcem in več Sircev. S tem so se maščevali za prijetje enega izmed njihovih sorodnikov v sirski prestolnici. Incident se je zgodil v četrti mesta, ki je pod nadzorom šiitske milice Hezbolah, hkrati pa je vzbudil bojazen pred sektaškim nasiljem. Savdska Arabija je svojim državljanom že svetovala, naj nemudoma zapustijo Libanon, takšno obvestilo pa je kasneje prišlo tudi iz Združenih arabskih emiratov.

Omenjeni klan je sporočil, da so zajeli turškega poslovneža ter Savdijca in več Sircev. Slednji naj bi bili uporniški bojevniki. S tem so maščevali zajetje člana njihovega klana Hasana al Mekdada, ki so ga pred dvema dnevoma v Damasku ugrabili sirski uporniki. Brat v Damasku ugrabljenega al Mekdada Hatem al Makedad je dejal, da bo snežna kepa začela rasti, ob tem pa je opozoril državljane Katarja, Savdske Arabije in Turčije.

Sirska vstaja je namreč razdelila Libanon, saj suniti večinoma podpirajo sirske upornike, šiiti, vključno z vplivno milico Hezbolah pa po večini podpirajo al Asada in njegovo odcepljeno šiitsko ločino alavite.

Francoski minister na pogovorih s sirskimi sosedami

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes začel turnejo, posvečeno krizi v Siriji, v sklopu katere bo obiskal Jordanijo, Libanon in Turčijo. Obisk v državah, kamor se je zateklo veliko število sirskih beguncev, bo zato namenjen zlasti humanitarnim posledicam kriz. Najprej se bo ustavil v Jordaniji, kjer se bo sestal z jordanskim kraljem Abdulahom II. in obiskal begunsko taborišče Zatari ob meji s Sirijo, kjer francoski zdravniki pomagajo pri zdravljenju žrtev bojev med silami sirskega režima in uporniki.

Sicer se je Fabius na turnejo odpravil ob kritikah opozicije, da se predsednik Francois Hollande ni dejavno vključil v reševanje sirske krize, ki je doslej zahtevala že več kot 20.000 žrtev. Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je minuli teden objavil skupno izjavo z vodjo opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta Abdelom Basetom Sajdo, v kateri je pozval k "hitremu posredovanju" mednarodne skupnosti, da bi preprečila nove pokole v Siriji.

Razmeram v Siriji je posvečen tudi dvodnevni vrh voditeljev Organizacije islamske konference, ki so se na poziv Savdske Arabije zbrali v Meki. Po napovedih naj bi zaradi nastalih razmer Sirijo začasno izključili iz organizacije, vendar pa temu ukrepu ostro nasprotuje Iran, ki velja za tesnega zaveznika režima v Damasku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
16. 08. 2012 13.34
+9
Ljudje ki mečejo poštarje s strehe poštnih stavb, koljejo otroke ter ženske, izvedejo bombni napad na misijo ZN (ki je na njihovi strani), uničujejo državo ter izvajajo masovne pokole = "pravični borci za svobodo" Ljudje ki gredo na ulice v Franciji ker jim vsakodnevno klestijo socijalne ter druge pravice (brez orožja) = "terorirsti, banditi, huligani" Človek ki razkrije resnico preko spletne strani in jih podkrepi z dokazi = "terorist,izdajalec, ki ga je treba zapreti" (ter kaznovati državo ki mu hoče nuditi azilI LOOOL kam je prišel ta svet... War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength. - vam je kaj znano?
mes
16. 08. 2012 12.57
+7
V prvi vrsti bi morala za pokole prevzeti odgovornost predvsem zahodnjaška politika !!!
sweetnes
16. 08. 2012 12.05
+8
če bi srečal infidel no 1 bi ga na gobec
Helmuth
16. 08. 2012 12.35
+4
enako , sam mislim da bi bilo dost da bi samo pihnu ...pa bi padu
Nina Nubia 1
16. 08. 2012 14.05
+1
kim llsung
16. 08. 2012 20.01
+1
kaj vam tale infadel pride do zivega? to je dete,ki obozuje ameriske filme,koka-kolo,hamburger...
martin_riggs
16. 08. 2012 08.09
+17
Kritično je,ko nobeden od bralcev ne verjame temu članku...umm,24ur,to je zelo resna zadeva,širjenje lažne propagande,sodelujete v laži za ekstra $....današnji ljudje si poiščejo resnico na internetu in drugod....24 ur lahko vas je sram neobjektivnega copy-paste poročanja....
rissp
16. 08. 2012 07.30
+11
Ne upajo se niti podpisovati več pod svoje laži... Mislijo da jih bo to rešilo odgovornosti sodelovanja pri pokolu otrok,žena...Naši dragi "novinarji"...
Infadel_no1
16. 08. 2012 10.18
-9
Odgovornost predvsem leži nad muslimani, opozicijo ali koalicijo, zbiraš lahko sam!
Infadel_no1
16. 08. 2012 10.18
-9
zame je to isti kup fanatikov ki jim je islam spral možgane!
KisloZelje333
16. 08. 2012 13.19
+6
seveda, ti edini nisi spran, ker verjameš vsemu kar piše tu gor in na cnnu, oboji so pa v židovski lasti, ti si res en kekec, ni kaj
Nina Nubia 1
16. 08. 2012 14.05
+2
Costa10
16. 08. 2012 00.31
+9
Zanimivo, da vse te večje(proameriške) tv postaje, nikoli ne komentirajo in pišejo člankov o teh diktaturah na vzhodu dokler teh držav ne napade Amerika...potem pa se naenkrat vsujejo vsakodnevni članki, naenkrat se tam dogajajo poboji vsak dan, nedolžne žrtve, hudobni diktatorji, ni demokracije...
melly261
15. 08. 2012 22.58
+7
Lepo so povedal v filmu sniper. UN prodaja orožje na obe strani, ker nevejo kdo bo zmagal. Nato pa pomagajo tistim ki zmagujejo!
Mohandas
15. 08. 2012 23.57
+10
Ne ravno UN, ampak ja. Pomagajo pa ne nobenim. Kupijo jih.
fas231
15. 08. 2012 22.46
-27
Ali morate res skos neki ZDA napadat .....ZDA je kar v redu država. Pa tudi veliiiiiiko ljudi so tudi rešili !
melly261
15. 08. 2012 22.59
+21
ZDA je vredu država, ampak politika ni ''v redu''
Mohandas
15. 08. 2012 23.42
+10
Njihova politika je tako kot naša v rokah oligarhov, ki itak sponzorirajo ali drugače financirajo tako republikance kot tudi demokrate. Malo pogooglajte glavne sponzorje volilnih kampanj vodilnih kandidatov (večinoma so pravne osebe) in potem poiščite povezave v lastništvih teh korporacij (follow the money). Prišli boste do tistega zgornjega "1%" populacije, ki dejansko upravlja z državo. Politika bolj kot ne samo izvršuje ukaze. Iz tega razloga je, tako kot pri nas, popolnoma irelevantno kdo je zmagovalec volitev. Pozapreti (da ne grem v ekstreme) je treba tisti zgornji 1%, ki se ponaša s sociopatskimi vzorci. Ustreznejša politika bo posledica tega dejanja.
izkušena Polonca
16. 08. 2012 01.25
+11
Helmuth
15. 08. 2012 22.34
+14
mimogrede mednarodna skupnost ni nikoli nicesar preprecila temvec nasprotno samo poslabsala je stanje .. poglejte si drzave v kaksnem stanju so po posredovanju NATA in zlocinske amerike ... (koliko je umrlo nedolznih otrok in ljudi ) to se 24ur nikoli ne vprasa ...to ni vazno ...to je cena demokracije .... kaj bi jst vas novinarje polomu vse banda ....
Infadel_no1
16. 08. 2012 10.14
-6
Samo poglej Hrvaško, Bosno, kjer je življenje steklo, če pa nebi bilo NATA pa bi še danes divljala vojna!
Helmuth
16. 08. 2012 11.13
+5
samo pogelj afganistan irak libijo ....ljudje zivijo v pravljici...cedi se med in mleko ...
bostjan_safaric
15. 08. 2012 22.31
+11
100x ponovi laž.
bre11
15. 08. 2012 22.27
+16
se mal pa nebo vec kaj dost novic iz sirije ker jih bo asad porihtal sam mal se mu fali
tali?ni tom
15. 08. 2012 21.54
+12
sej je JNA tut maltretirala janeza pa tiste tri zraven ! pa je sesul jugo ! iste fore od jugoslavije,libije,egipta kjer se je zakidalo mal , tunizije da ne govorimo o iraku kjer bojda še zdej iščejo nekaj kar ni in še in še ! hecno , če bi tolk kot o oblasti folk razmišljal o delu bi ble resnično same švice , kjer pa sploh ni tako lepo kot govoričijo , le na sliki mogoče tista brda za kogar so ostalo je pa suženjstvo ! kakorkoli se obrnemo po sistemu kot smo ga meli v Jugoslaviji se nam bo še kolcalo , ker od demokracije niso glih polni želodčki ne !
rissp
15. 08. 2012 21.37
+15
Spet zavajate ljudi. Ta kvazinovica NI nobena novica, sploh pa ne nova. Enostavno je treba napisati nekaj slabega o sirski vladi, da najbolj važna današnja novica (TERORIST IZVEDLI BOMBNI NAPAD NA MISIJO ZN) vsaj malo zgubi veljavo... Težko je braniti teroriste, ki napadajo celo roko ki jih hrani ne?
Helmuth
15. 08. 2012 21.36
+21
24 ur najboljsi ste v zavajanju in laganju ....sram vas je lahko .... enostransko propagando sopate 100 na uro ...
bre11
15. 08. 2012 21.25
+14
slabi ste slabi niimate virov sam copy paste zahodnih medijev
HAWX
15. 08. 2012 21.23
+11
Pokole v Siriji izvajajo vojska in varnostne sile" Ampak demonkratični zahod bo raje pomagal teroristom čeprav ne pregovarjajo z teroristi (sodelujejo ja) in čeprav so teroristi nekaj najhujšega sploh ampak ko je... doslednost in enaka merila glejte teroristi so če napadajo zide ali americane pa zveste hlapce če pa napadajo in morijo tiste, ki ne sluzijo zionistom ja glejte pol so pa freedom fighters a ne! Tako da podpora bo sla bogim neoborozenim civilistom ali freedom fighters! Vi ovcke pa ne prevec naprezat mozgancke in razmisljat kaj je prav in kaj ne kaj je doslednost in moralnost kaj so enaka pravila za vse itd.. eh pustite raje to kupite kaki hamburger in kaki novi cool izdelek in pocakajte na uro 19.00 da vam sporočijo vaše mnenje!
yarrick
15. 08. 2012 23.05
+2
Nikjer pša nič ne piše da je saudi arabija dala AMERIŠKE Stingerje preko turčije tem teroristom !
KisloZelje333
16. 08. 2012 01.24
+4
infadel, kaj razmišlja ko prebere denimo ta komentar od HAWXa, takšne verjetno namerno preskoči, da ne bi še resnice spoznal, to res ne veš a človek res v vsem vidi islamske skrajneže in raje podpira največje zlo na tem planetu, al kaj se res dogaja s tem revežem.
Infadel_no1
16. 08. 2012 10.15
-5
Zame so oboji fanatiki, jst samo navijam, da se ne konča kmalu, da se destabilizira ta islamski fanatični svet, ki grozi Izraelu, in zahodu na vsakem shodu!
Infadel_no1
16. 08. 2012 10.16
-3
In o teh mislicah sem jst že pisal Shabiha oz. Ghost killers, na internetku pa imate posnetke kako streljajo in režejo vratove, tudi otrokom! ne niso na proislamskem youtubu!
Jimi1
15. 08. 2012 18.23
-3
Ali se še kdo spomni kako je Miloševič svetovne medije "farbal" kar nekaj let. Na koncu pač moraš iti, ko ti ljudi zmanjka ali jih pa proti sebi obrneš....
hellbastard666
15. 08. 2012 20.55
+6
hellbastard666
15. 08. 2012 20.55
+5
hellbastard666
15. 08. 2012 17.48
+11
24ur na vsakem članku zavaja
kim llsung
15. 08. 2012 17.32
+15
vprasanje ali obstaja kaki posnetek,ko ta sabiha izvaja poboje????
Infadel_no1
15. 08. 2012 19.17
-12
Nina Nubia 1
15. 08. 2012 22.25
+8
infadel smo vtipali in ne bos vrjel nic nismo nasli!!!!!
DavidxXx
15. 08. 2012 16.40
+20
Spet zavajate 24ur ... spletke v odzadju so popolnoma drugačne ... kdo jim je dal orožje in bombe? To pa ne upate poročat kaj? Saj sploh niste slovensko podjetje ... time warner (ZDA) vas ima v lasti!