Tujina

Na Kitajskem podjetja umikajo svoje izdelke

Peking, 22. 09. 2008 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število kitajskih dojenčkov, ki so zboleli zaradi okuženega mleka v prahu, se je povečalo na skoraj 53 tisoč, štirje so umrli. Svoje izdelke je umaknilo že 22 podjetij.

Proizvajalci so mleko najprej redčili z vodo, nato pa so mu dodajali melamin, da bi tako povečali vsebnost proteinov, s pomočjo katerih določajo hranilno vredost mleka. Zdravju nevarno kemikalijo uporabljajo pri izdelavi plastike, gnojil in čistil.

Kitajsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je število otrok, ki so zboleli zaradi okuženega mleka v prahu in se zdravijo v bolnišnici, s 6244 naraslo na 12.892. Še 39.965 otrok je, preden so jih odpustili iz bolnišnice v domačo oskrbo, prejelo zdravila. Več kot 80 odstotkov bolnih otrok je mlajših od dveh let. Kot je znano, so po do zdaj znanih podatkih štirje otroci umrli, med njimi tudi triletna deklica iz Hongkonga. Vzrok so bili ledvični kamni in druge komplikacije, ki so nastale zaradi okuženega mleka. Še okoli 100 otrok pa je v kritičnem stanju.

Nezaupanje kupcev v kitajske izdelke se po naraslem številu bolnih otrok le še stopnjuje. Škandali v zvezi s kitajskimi proizvodi v zadnjem času kar ne ponehajo. Spomnimo le na lanskoleten strah zaradi okuženih zobnih past in zdravil pa tudi otroških igrač in hrane za hišne ljubljenčke.

Kitajski premier Ven Džiabao je zato že obiskal pekinško bolnišnico v upanju, da bo umiril prestrašeno javnost. ''Ljudje so zaskrbljeni, zdravniki so zaskrbljeni in tudi mi smo zaskrbljeni,'' je povedal staršem bolnih otrok in osebju bolnišnice. ''Najbolj pomembno je, da po vsej tej katastrofi ne bo več problemov z novimi proizvodi mleka v prahu. Če pa bodo, bodo še bolj strogo kaznovani,'' je zatrdil.

Kitajska zdravstvena organizacija je sporočila, da so melamin našli v skoraj desetih odstotkih vzorcev mleka in jogurtih treh največjih podjetjih. Do sobote so kitajski potrošniki vrnili okoli 304 tone mlečnih izdelkov.

Okuženo mleko v prahu.
Okuženo mleko v prahu. FOTO: Reuters

Škandal je najprej izbruhnil pri največjem kitajskem proizvajalcu mleka v prahu Sanlu, kmalu pa se je izkazalo, da so tudi drugi goljufali na enak način. S trgovskih polic na Kitajskem so tako umaknili izdelke kar 22 podjetij, police pa praznijo tudi drugje. V Tajvanu so s polic izginila majhna pakiranja mleka, ki jih servirajo ob kavi ali čaju, znamenita veriga restavracij Starbucks pa že nekaj dni na Kitajskem streže zgolj črno kavo.

Japonska in Singapur sta iz varnostnih razlogov iz prodaje umaknila mlečne izdelke s Kitajske, njihov uvoz pa sta prepovedala tudi Malezija in sultanat Bruneji, čeprav jih v tamkajšnjih trgovinah ni mogoče najti.

Odstopil vodja za nadzor nad kakovostjo hrane

Vodja kitajskega urada za nadzor nad kakovostjo hrane Li Changjiang je zaradi škandala vladi podal svoj odstop, ta pa ga je že sprejela. Zaradi škandala z mlekom, ki je vsebovalo strupeni melamin, je brez službe ostal tudi Wu Xianguo, vodja komunistične partije v mestu Shijiazhuang, kjer se je najprej pojavilo kontaminirano mleko v prahu. Wu je bil odstavljen, ker je zadrževal objavo informacij o škandalu.

Melamin tudi v izdelku Nestleja

Potem ko so v Nestlejevem mleku v prahu našli izsledke melamina, so iz družbe sporočili, da so omenjeni izdelek že začeli umikati iz prodaje. Ta naj sicer ne bi bil dostopen v maloprodaji, ampak naj bi ga prodajali le organizacijam v Hongkongu, ki se ukvarjajo s cateringom. "Ostali Nestlejevi mlečni izdelki so bili v velikem obsegu testirani in analize so pokazale, da so neoporečni,“ so še sporočili. Ob tem so poudarili, da je bila količina najdenega melamina 25-krat nižja od tiste, ki jo še dovoljujejo standardi Evropske unije.

Slovenija ni ogrožena

Z Zveze potrošnikov Slovenije so nam sporočili, da se omenjeni oporečni izdelki na evropskem trgu ne morejo pojaviti. V EU je namreč toliko mleka, da ni nobene potrebe po uvozu, celo nasprotno – mleko iz EU izvažajo na Kitajsko, kjer ga predelajo in prodajo, so še zapisali.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meribon
22. 09. 2008 17.17
Smo priča, kako zna komunistična drhal skrivati informacije do zadnjega. Ne glede če so žrtve dojenčki in otroci. Žal pa so pri nas nekateri volili te mojstre prevar in groze. Na zunaj se znajo izredno hinaviti o svetli prihodnosti.
Ramzess
22. 09. 2008 15.34
Zanimivo, stara kitajska \'narava\' se potrjuje, namreč, kaže da so ti podatki bolj resnični od prejšnjih, kitajci so skrivali resnico o dejanski škodi in številu žrtvah, itd. Kaj kdo tam sploh še doji naravno, očitno da ne. No sedaj so posledice okuženega mleka in smrti razširili še izven ledvic, se še komu zdi da gre ta \'napredek\' nekam počasen. Še vedno mi ni jasno, kaj ima melamin (umetna smola) skupnega s proteini. Pojavila se težava, v prispevkih na spletu je moč opaziti tako izraz melamin (umetna smola), kot izraz melanin (temen pigment), kaj je zdaj prav, katera varianta.
dr.psiho
22. 09. 2008 14.12
ja to kar so dodajali mleku je SI produkt. melamin-.tudi mi haramo po svetu....dobra reklama......na slab način ...
srecna
22. 09. 2008 09.05
A je to kaksna \"zarota\" samih Kitajcev ali kaj, pa saj ne mores verjet tako ali tako ni vec na svetu nic \"zdravega\". \"Bodite drugi :D\"