Tujina

Morales: Ugrabili so me za talca

Dunaj, 03. 07. 2013 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letalo z bolivijskim predsednikom Evom Moralesom je moralo zaradi suma, da je na njem tudi Edward Snowden, pristati na Dunaju. Bolivijske oblasti trdijo, da je bil to napad na njihovega predsednika.

Evo Morales je pred vzletom pomahal v pozdrav.
Evo Morales je pred vzletom pomahal v pozdrav. FOTO: Reuters

Francija in Portugalska nista dovolili preleta letalu, s katerim je letel bolivijski predsednik Evo Morales, saj je obstajal sum, da je nekdanji sodelavec ameriških obveščevalnih služb Cia in NSA Edward Snowden na letalu, ki se je vračalo iz Moskve v La Paz.

Letalo je zato moralo najprej pristati v Španiji, kjer so ga želeli pregledati, a Morales tega ni dovolil. Od tam je letalo poletelo na Dunaj, kjer naj bi Morales avstrijski policiji dovolil, da preišče njegovo letalo. Bolivijsko obrambno ministrstvo pa je zanikalo, da je avstrijska policija preiskala predsednikovo letalo.

Ugrabitev predsednika Moralesa je dejanje mednarodnega terorizma! Ivo Vajgl

Morales se je srečal z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, ki je bolivijskega voditelja označil za "dobrega prijatelja Avstrije". Medtem pa so tudi Francija, Portugalska, Italija in Španija odprle svoj zračni prostor.

"Neposreden napad na predsednika"

Bolivijski zunanji minister David Choquehuanca je ostro napadel Francijo in Portugalsko zaradi ogrožanja predsednika Moralesa in zahteval pojasnilo. To, da bi bil na letalu Snowden, pa je označil za navadno laž, ki so jo podtaknili imperialisti.

Tudi Morales je zatrdil, da Snowdna ni na krovu njegovega letala. Iskanega ubežnika ne pozna in niti ne ve, ali pravilno izgovarja njegovo ime, je poudaril.

Avstrijski predsednik Fischer je Moralesa pomiril in mu zagotovil, da je njegov dober prijatelj.
Avstrijski predsednik Fischer je Moralesa pomiril in mu zagotovil, da je njegov dober prijatelj. FOTO: Reuters

Morales se je pritožil, da so ga "ugrabili za talca" in dejal, da so za njegovo zadržanje na dunajskem letališču odgovorne države naredile "zgodovinsko napako" ter da ne razume, zakaj so to storile.

Govorice, da je na njegovem letalu Snowden, je znova kategorično zavrnil in dodal, da je bil njegov prisilni postanek na Dunaju namenjen izključno temu, da bi ustrahovali države, kot je Bolivija. Po njegovih besedah je šlo za provokacijo in to ne samo proti njemu, temveč proti celotni Latinski Ameriki in vsem državam, ki se ne želijo podrediti ZDA.

Med redkimi državami, ki so sporočile, da bi preučile prošnjo za azil nekdanjega sodelavca ameriških obveščevalnih služb Cia in NSA Edwarda Snowdna, je Bolivija.

Bolivijski obrambni minister Ruben Saavedra pa pravi, da je bila zavrnitev "veliko presenečenje", saj je letalo pred vzletom iz Rusije pridobilo vsa potrebna dovoljenja za let. Saavedra, ki je bil prav tako na krovu letala, je incident označil za "neposreden napad na predsednika".

Išče se država, ki bo Snowdnu odobrila azil

Snowden, ki je brez potnega lista, ZDA so mu ga namreč preklicale, je po podatkih WikiLeaksa zaprosil za azil 21 držav. Tako naj bi prošnje za azil naslovil na Avstrijo, Brazilijo, Kitajsko, Kubo, Finsko, Francijo, Nemčijo, Indijo, Italijo, Irsko, Nizozemsko, Nikaragvo, Norveško, Poljsko, Rusijo, Španijo, Švico, Venezuelo, Ekvador in Islandijo. Slovenije ni na seznamu teh držav.

Snowden je medijem posredoval dokumente o programih prisluškovanja telefonskim in spletnim komunikacijam s strani NSA. Potem so bili objavljeni še dokumenti o prisluškovanju ZDA zavezniškim vladam in diplomatskim misijam, v prihodnje pa se obeta še več.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
05. 07. 2013 13.20
+3
Morda veste kdo je Werner Burkat? Kdo je Pierre-François Mourier? Kdo je Andrew Page? Zelo verjetno ne. Prvi je veleposlanik ZR Nemčije v Sloveniji, drugi veleposlanik Republike Francije, tretji veleposlanik Združenega kraljestva. Torej veleposlaniki pomembnih evropskih držav in partneric Slovenije. Ne poznate jih, ker daleč od medijev in cirkuških predstav profesionalno opravljajo diplomatsko misijo v deželi gostiteljici. Ampak vsi, prav vsi vemo, kdo je Joseph Mussomeli. Presegel je vse ostale. On ne samo, da ni skušal razumeti Slovenije, ampak je skušal, nasprotno, prepričati nas, kako se moramo pravilno razumeti. Amerika v mednarodni politiki pač nikoli ni iskala resnice in poštenosti, ampak je zgolj realizirala svoj vsakokratni interes.
Nina Nubia 1
05. 07. 2013 12.43
+3
Zahodna "demokracija" si vse dovoli....
LOPOVI V AREST
05. 07. 2013 01.04
+8
Ameriški terorizem!!!
vesolec1
04. 07. 2013 20.58
+4
ZATO KER EU DELA ISTO SVOJIM DRŽAVLJANOM IN JIM JE OBAMA LEPO REKO, MIR KER VI STE ISTI DO SVOJIH DRŽAVLJANOV KOT MI...
appollyon
04. 07. 2013 18.31
-4
Kva ta druglord misl sda lahko počne kar želi!
ONniON
04. 07. 2013 13.40
+4
avstrija je nevtralna država staatsvertag, državna pogodba (1955)
brsankovi 1
04. 07. 2013 09.02
+13
za te evropske priliznjene politike niso problem zda,ki so prisluškovale njim,ampak človek ki je to razkril. Drugače prisluškovanje ni nič novega in nevarnega za te politike. Nevaren je tisti ki ga zanima resnica.
Dbist
04. 07. 2013 08.24
+14
Pred stoletjem+ je neki francoski kralj izjavil: "Država, to sem jaz"!! Po tem (zastarelem) pravilu se ravna neki slovenski politik (kakršnakoli podobnost z JJ ni zgolj naključna) še danes. ZDA zo šle naprej! Pri nih danes velja SVET, TO SMO Mi !!! Kdor ni z nami, je TERORIST !!!
FCL
04. 07. 2013 08.01
+29
Že dolgo pravim, da so ZDA največji svetovni terorist...
d-pro
04. 07. 2013 08.20
+16
d-pro
04. 07. 2013 08.20
+9
dule100
04. 07. 2013 07.39
-42
Kaj se gre ta rdečkar !? Je vsaj še Dunaj videl !
?enka
04. 07. 2013 07.42
+11
Ja, pa bečki vineršnicl je poskusil .... Ampak to nima veze s tem, kar se je zgodilo. Lahko bi se zgodilo tudi belemu, črnemu, rumenemu, zelenemu ... Ameri ne delajo razlike v takšnih primerih.
User1063544
04. 07. 2013 07.58
+37
dulet100: Se ti vidi da nimaš promile inteligence (oprosti mojemu izrazu). Da so Moralesa prizemljili je dokaz da EU sploh nima suverenega odločanja in da posluša ukaze nekoga tretjega. Tudi če bi na letalu bil Snowden, kaj ima Francija, Portugalska ali Avstrija z njim??? NIČ ker snowden ni kršil NOBENEGA EVROPSEKGA ZAKONA ampak so poslušali ukaze velikega Obame. In se vidi kako je Imperialistigčna roka zatrta globoko v Evropsko politiko. In kaj se gre ta rdečkar?? Prvo bo rdečkar, potem boš pa ti, če ti ne klikne je krov Bolivijskega letala še vedno TUJE OZEMLJE in če ti nekmu na silo skačeš po njegovi lasti si AGRESOR. Toliko o demokraciji ki se ji reče EU.
?enka
04. 07. 2013 07.28
+50
Sramota za EU in njen klečeplazni odnos do ZDA !!! Po eni strani se nekaj napenjajo glede prisluškovanja, po drugi strani pa skočijo še preden ameri rečejo hop .... In to je spoštovanje mednarodnega prava, človekovih pravic itd ... SRAMOTA, da EU nima jajc udariti po mizi. Že zaradi prisluškovanja bi jim morali kontro stisnit in dati azil Snowdenu, ne glede na to, kar je naredil. Saj je vendar naredil človeško stvar in pokazal, kaj počnejo ZDA, EU in še kdo pa še kar tiščijo glavo k tlom. SRAMOTA za takšno politiko. Admin, ti si na vrsti :)
Sputnik
04. 07. 2013 07.30
+27
EU se boji da pride resnica o EU na dan. ni težko za razumet a ne?
?enka
04. 07. 2013 07.34
+18
Saj je resnica o EU jasno razumljiva najmanj 23 milijonom njenih brezposelnih prebivalcev ... Pa še komu. Ampak vsega bo enkrat konec. :)
FCL
04. 07. 2013 08.03
+10
Točno tako, ta kriza je baje umetno sprožena, to sem že nekje bral...in sicer z namenom, da določene korporacije še bolj obogatijo in povečajo vpliv na svetu...za nekoga teorije zarote, verjemite pa, da glede na vse kar se dogaja, so še kako resnične, samo folk še vedno misli, da so to pravljice...kmalu bo prepozno.
d-pro
04. 07. 2013 08.24
+5
ja, a ni temelj demokracije, da si na volitvah svobodno izberemo svoje voditelje, zakaj je potem evropska komisija ena in edina ter nezamenljiva, zanimivo a ne?
Chad Reed
04. 07. 2013 07.16
+1
ta fišer je ku en pjančk...
Rde?a pesa in hren
04. 07. 2013 06.55
+23
Dogodek je potrebno obravnavati kot dejstvo, brez akterjev. Osnovno sporočilo pa je: n le da jim NI MAR ZA VAŠE TEMLJNE PRVAVICE IN SVOBOŠČINE kot NAVADNIM DRŽAVLJANOM, sedaj SE NE SPOŠTUJE niti MEDNARODNO PRAVO tudi, ko gre za predsednika, ki bi moral imeti neko zaščito po mednarodnem pravu. Ali povedano drigače: če bi ga sprejel sam BOG, bi bil tudi on osumljen POMOČI pri IZDAJI tajnost. Torej, POŽVIŽGAJO si na VSE in VSAKOGAR. To je pa res nevarno, res..
terra luna
04. 07. 2013 06.23
-23
vajgl naj bo raje tiho
vzhod
04. 07. 2013 05.47
+1
pa pune ono slovenije ni zaporosil. Slovenija ni ampak je kolonija
Sandi Sterkuš
04. 07. 2013 05.04
+7
Ne bom komentiral... Ampak..naj se policaje gredo doma.
prpa24
04. 07. 2013 02.15
+55
Bravo Vajgl!  Res gre za mednarodni terorizem ZDA, ki so se mu priključile še nekatere evropske države. Zanimivo je kako poroča STA na 24 ur. Na RTV SLO v naslovu poročajo z besedami Iva Vajgla: "Prav bi bilo, da v Sloveniji razmislimo o zatočišču za Snowdna" Sam se s tem strinjam. Pahor bi se ob tej akciji sigurno lahko slikal z Obamo in se pogodil, da s Snowdnom sprejmemo še kašnega zapornika iz Guantanama. Morda bi Pahor za trenutek celo zasenčil Obamo!! Mu predlagal, da je Snowden namesto Mussonelija novi veleposlanik ZDA v SLO, tako kot je Havel predlagal F. Zappo za veleposlanika Češke. A manjka mu nekaj med nogami, kakor tudi mnogim drugim, čeprav vedo, da bi ZDA to zavrnile. Zdaj se vidi moč ZDA, kaj si lahko dovolijo veliki,.. Res bi jim pobrali vso slavo, če bi si v naši politiki upali to izpeljati. A naši politiki vedo kako smo odvisni od ZDA in hodijo k Mussomeliju po instrukcije kaj naj naredijo, zahtevajo, da jim potrdi, da ZDA ne vohunijo proti njim,.. Ha, ha, ha. Je pa tudi res, če bi Slovenija sprejela Snowdena, bi ga nekateri v 48ih urah izdali, kot so 41-ga partizane! Glede ravnanja Avstrije in pregleda letala Moralesa pa nisem presenečen. Roka roko umije. Saj so Američani dovolili, da je bil avstrijski nacist Kurt W. celo predsednik OZN,.. Se pa strinjam z Vajglom, da "škandal" lahko označuje "konec mednarodnega prava in odnosov, na katerih danes počiva svet".  Američani v svoji furijasti ihti delajo napake. Napake za napako, kriza pa se poglablja in poglablja. Rusom to seveda paše zaradi objav depeš o ameriškem vohunjenju, ameriških nediplomatskih posegov v letalo državnika, ameriških izsiljevanj, ustrahovanj, pa hlapčevskih izdajalskih potez raznih evropskih tamponskih (polkolonialnih) državnih tvorb,. Ampak kriminalka zaenkrat še ni končana in nastali bodo tudi postravmatski sindromi. Žal. To pa potrjuje bojazen Vajgla, da"škandal" lahko označuje "konec mednarodnega prava in odnosov, na katerih danes počiva svet". Pod Bush jr. so si v ZDA izmislili vojno proti teroristom, kaj si bodo pod Obamo bomo šele videli. Je pa finančno vse tako zavoženo, da si lahko izmislijo celo novo svetovno vojno. Vprašanje je samo s kakšnimi sredstvi, žarišči,..  V SdS so zgleda dobili informacije Mussomelija in se že pripravljajo, korakajo v domobranskih uniformah s puško na rami,..Štuhec in SŠK že opozarjata na "kristjanofobijo", vse, da se ljudje ščuva proti drugače mislečim, za lov na čarovnice, ki jim kapitalizem (fašizem kapitala) in poslušnost do gospode (tudi cerkvene) ni edina vrednota. Res je nekaj gnilega v naši deželi in to se vidi tudi po komentarjih desnih strahopetcev, "osamosvojiteljev" z dvojnimi merili, sebičnimi lastnimi interesi, ki se iz strahu ameriškega maščevanja klanjajo potezam ZDA. Če bi bili načelni bi ustanovili nov odbor za človekove pravice in reševali Snowdena tako kot so reševali Janšo. Oba sta nekaj izdala,.. No Janša rdečo zvezdo, Snowden ameriškega jastreba. Prvemu je oproščeno, drugi pa je izdajalec, nevaren terorist, ki bi ga poslali v Guantanamo.
prpa24
04. 07. 2013 02.20
+8
Očitno se je spremenila politika 24 ur komentarjev. ni več odstavkov, novih vrstic. Komentarji naj bodo kratki. En stavek, vrstica?
Harigast
04. 07. 2013 06.16
-14
Vajgl je bil v Clevelandu šef UDBE za S. Ameriko in je zalezoval naše rojake-tako ima bogate izkušnje s špijoniranjem.Pozneje je bil pomočnik polpismenega jugoslovanskega zunanjega ministra Budimira Lončarja,še kasneje eden izmed vodilnih v propadli stranki Zares.On je res prava referenca in moralna avtoriteta. Za bruhat,
JE-BI-GA
04. 07. 2013 22.22
+0
Že sama beseda pove o njemu vse, da je ves zveglan, najbolj pa v glavi !!!!!!
Shisui
04. 07. 2013 01.47
+20
Zares škoda, kaj je ostalo od vsemogočne svobodne Amerike.
slophi
04. 07. 2013 00.37
+3
Ko bi človek vedel kaj je res in kaj ne. Na koncu se bo spet izkazalo, da je kompletna zgodba zrežirana za dosego nekih drugih interesov.
LOPOVI V AREST
04. 07. 2013 00.32
+32
Upam da Morales potera in nacionalizira vse tuje korporacije iz njegove države, sedaj ima priliko kot jo ni imel še nikoli (bay, bay, naftne korporacije in drugo zlo)