Tujina

VIDEO: Bolgarija razdeljena: so 'domoljubi' ali ne?

Sofija, 12. 04. 2016 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu se je pojavil posnetek, ki je razburkal svetovno javnost. Kaže bolgarske "domoljube", ki so ob meji s Turčijo prijeli tri moške. Šlo naj bi za afganistanske državljane, ki so želeli prečkati državo. Roke so jim zvezali na hrbtu, en "domoljub" ima mačeto v roki in pravi, naj gredo nazaj v Turčijo.

Včeraj se je na družbenih omrežjih pojavil posnetek, na katerem so zvezani moški, okoli njih pa krožijo moški v uniformah. Posnetek je nastal na bolgarskem ozemlju, zvezani moški pa naj bi bili afganistanski državljani, ki so v državo vstopili nezakonito, želeli pa so jo prečkati in nadaljevati pot do zahodne Evrope.

Po zagotovilih bolgarskih oblasti na posnetku niso uradni predstavniki obmejnih organov, temveč samoorganizirani civilisti. Gre za t.i. vaške straže, njeni pripadniki pa so do zob oboroženi moški, ki se igrajo oblasti. Sami pravijo, da so domoljubi, ki branijo svojo domovino.

Na posnetku je slišati, da en "domoljub" zvezanim moškim v polomljenem angleškem jeziku reče "Ne, Bolgarija. Pojdite nazaj v Turčijo." Spet drug pa ima v rokah mačeto. Zvezani moški se ne upirajo in so vidno prestrašeni. Posnetek naj bi nastal na območju Strandja, ki je gorato območje na meji s Turčijo.

Vodja bolgarske obmejne policije Antonio Angelov je komentiral posnetek in dejal, da je bila aretacija tujcev nezakonita.

Posnetek je v Bolgariji in širše sprožil razpravo o delovanju "domoljubov". Kdo so uniformiranci na posnetku ni jasno. Oglasil se je sicer 30-letni Peter Nizamov, ki pravi, da je vodja tamkajšnje "domoljubne" skupine in da je na svoja dejanja ponosen. Bolgarski novinarji poročajo, da je Nizamov stari znanec policije.

V Bolgariji je zelo znan Dinko Valev, ki velja za lovca na begunce in migrante. "Bolgarija potrebuje ljudi, kot sem jaz. Ponosne Bolgare, ki so pripravljeni braniti svojo domovino," je že večkrat dejal Valev.

A ne strinjajo se vsi, da gre za dejanja domoljubja. Po rezultatih ankete bolgarske državne televizije je 16 odstotkov vprašanih dejalo, da tovrstnih akcij ne podpira. Kar 84 odstotkov pa meni, da bi morali "lovce na glave" podpreti in bi jih morale oblasti podpreti.

Nasprotniki menijo, da "lovci na glave" sramotijo Bolgarijo in delujejo zoper človečnost.

Veliko je poročil, da so v Bolgariji begunci in migranti tarča ropov, napadov, pretepanj ... Še posebej je hudo za ženske, dekleta in otroke – veliko je poročil o posilstvih, ugrabitvah, izginotjih ... Aktivisti opozarjajo begunce in migrante, naj ne hodijo v Bolgarijo, saj je tam izredno nevarno. Za zločini naj ne bi stali le kriminalci in člani "domoljubov", temveč tudi pripadniki oblasti.

Premier Bojko Borisov je najprej pohvalil dejanja "domoljubov", nato pa je ob valu kritik razložil, da so ga narobe razumeli. Dobro je, meni, da javnost sodeluje z oblastmi, a da pri tem ne sme prekoračiti zakona in kršiti človekovih pravic drugih.

Posnetek, ki je razdelil javnost:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3