Tujina

'Boleča preiskava' zaradi dokumentov o vojni v Iraku

Sydney, 24. 10. 2010 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski minister je napovedal 'bolečo preiskavo' zaradi zaupnih dokumentov o vojni v Iraku, ki jih je objavil Wikileaks. Avstralijo naj bi sicer objava manj prizadela kot ZDA in Veliko Britanijo.

V Avstraliji bodo zaradi objavljenih dokumentov sprožili preiskavo.
V Avstraliji bodo zaradi objavljenih dokumentov sprožili preiskavo. FOTO: Reuters

Avstralski obrambni minister Stephen Smith je danes napovedal "bolečo preiskavo" zaupnih dokumentov o vojni v Iraku, ki jih je v soboto objavila spletna stran Wikileaks. Smith je napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki bo pregledala dokumente.

Po besedah obrambnega ministra bo objava dokumentov Avstralijo sicer verjetno manj prizadela kot glavni koalicijski partnerici med vojno v Iraku, ZDA in Veliko Britanijo, vseeno pa "obstaja velika nevarnost, da bo ogrozila varnost naših operacij".

Ta objava "potencialno ogroža ljudi, ki so nam pomagali v preteklosti", je dejal Smith, obenem pa opozoril, da Avstralija v Iraku nima več svojih sil ali vojaškega osebja. Iz države so se namreč umaknili julija 2009.

Smith je še spomnil, da so avstralske oblasti skrbno preučile tudi dokumente o vojni, ki jih je Wikileaks objavil julija, in ugotovile, da "avstralski sodelavci in interesi" takrat niso bili ogroženi.

'Navedbe skrajno resne'

Clegg pravi, da so navedbe skrajno resne.
Clegg pravi, da so navedbe skrajno resne. FOTO: Reuters

Namestnik britanskega premiera Nick Clegg pa je danes dejal, da so obtožbe glede delovanja ameriških sil med vojno v Iraku, ki jih je objavila spletna stran Wikileaks, skrajno resne.

Clegg je za televizijsko hišo BBC dejal, da javnost čaka na uraden ameriški odgovor na pretresljive obtožbe o ravnanju ameriških in koalicijskih vojaških enot, potem ko je spletna stran Wikileaks objavila 400.000 tajnih dokumentov ameriške vojske o vojni v Iraku.

"Obžalovanja vredno je, kako so omenjeni podatki prišli v javnost, vendar menim, da so navedbe v njih skrajno resne. Pričakujem, da bodo ZDA dale svoj odgovor. Vsakršna namigovanja na to, da so bila kršena osnovna pravila vojskovanja, ali na to, da so bile dopuščene kakršne koli oblike mučenja, so zelo resna in morajo biti preiskana," je dejal Clegg.

Kot je še dodal, je bila odločitev Velike Britanije, da se marca 2003 pridruži ameriški invaziji na Irak, po njegovem mnenju nezakonita.

Danci brez komentarja, dokler ne zaključijo svoje preiskave

Tudi danska vojska je sporočila, da bo preučila tajne dokumente ameriške vojske o vojni v Iraku, saj so v njih tudi poročila o kršitvah danskih vojakov. Predstavnik danske vojske Torben Kjedsen je povedal, da želijo dokumente preveriti in jih primerjati s svojimi, do takrat pa jih ne bodo komentirali.

Po poročanju danskih medijev dokumenti razkrivajo, da so danske vojaške enote, ki so v Iraku delovale med letoma 2003 in 2007, iraškim oblastem kljub opozorilom, da bodo ti izpostavljeni mučenju in zlorabam, izročile več kot 60 zapornikov.

Spletna stran Wikileaks je v soboto objavila okoli 400.000, večinoma zaupnih ameriških vojaških dokumentov o vojni v Iraku, ki med drugim razkrivajo nove podrobnosti o številu ubitih Iračanov, zlorabah ujetnikov in vlogi Irana. ZDA so bile nad objavo ogorčene, saj naj bi s tem ogrožali številna življenja, za Iračane pa zgodbe o zlorabah niso nič novega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
25. 10. 2010 14.42
Ne zame skrbet, ne bi vrjel kaj vse počnem pa še tebi zraven kej napišem.
Martian
25. 10. 2010 14.19
janez666a nehaj že jokat pa prosjačit..rajš se kakšnega dela loti
janez6bbb
25. 10. 2010 14.03
pop tv prosim
Martian
25. 10. 2010 13.07
janez666a če dva mislita isto,ni nič narobe...če pa dva pišete isto,se isto izražata..je pa druga fora... tko da..ti si llohk samemu sebi lažeš...ampak s tem resnico o tvojih klonih ne boš spremenil....poznamo take kot si ti,jih je dosti tudi na drugih portalih...ki za svoje zblojene teorije zarote nucajo podporo in si jo kr sami ustvarijo,s kloni.... uživaj,ti mala nwo ovca....in veliko sreče tudi tvojim klonom..
janez6bbb
25. 10. 2010 08.08
Če kdo resnično misli, da je Iraku sedaj bolje, da je bolj svoboden… naj prosim prižge luč, kajti živi v temi! V Iraku je vojna, kruta VOJNA brezdušnih plačancev proti vsemu živemu. Poglejte si spodnji posnetek objavljen na WikiLeaks, eden redkih, ki je prišel v javnost, kljub temu, da je takih dogodkov ogromno. Oblasti pač strogo kaznujejo vsakogar, ki ga uspejo ulovijo pri razkrivanju takih ‘državnih tajnosti ‘ kot je spodnji posnetek. Poglejte to: WIKILEAKS LEAKED VIDEO OF CIVILIANS KILLED IN BAGDAD- zgornji movie
janez6bbb
25. 10. 2010 07.48
Martian še en moj nick Abacus:) hehe a si res nisi sposoben kej druzga se bolj patetičnega spomnit da bi nas očrnu.
janez6bbb
25. 10. 2010 07.46
Martian 24.10.2010, 21:15 0 janez666a24.10.2010, 20:39 0 to kar polifen v zadnjem komentarju piše je pa res. ---- men je ta najbbolš,ko nek lolek pod enim nickom,samega sebe pohvali pod drugim nickom.....hahahha...jst bom počil od smeha Ti pa si model zafrustriran,najdi si psihiatra celoten vikend me tudi blizu ni bilo ti pa sanjaš nekaj da imam dvojne nicke, pol smo pa vsi drugi privrženci teorij zarot, dej poglej sebe model, nisi vreden da bi si človek ustvarju dve uporabniški imeni, ker je škoda 5 minut. Zaenkrat še ni edino moje življenje sedenje pred pc monitorjem in norčevanje iz samega sebe kar počneš ti celotne dneve, eni imamo za razliko od tebe še kakšno drugo življenje. Nekaj si izmišljuješ brez prave podlage, ker dva misliva isto, še ne pomeni da je to ena in ista oseba.Res si prestrašenček otročji, v bistvu veš da je vs to res, sam si zatiskaš oči, ker nisi pripravljen sprejet resnice in dejstva da se svetu ne obeta nič dobrega dokler bodo američani igrali policista, v bistvu se bojiš in zato vse skupaj tajiš. Hvala lepa in adijo.
ljx
24. 10. 2010 23.22
Janez666a,Martianovega komentarja skor nihče ne podpre,tko da nicki niso vredni omembe.
ljx
24. 10. 2010 23.19
Martian,dokler boš ti jas in ceu svet tanku svojega jeklenega konjička na Petrolu ali Shellu indokler bogonilna sila svetovne industrije fosilno gorivo,bojo Američani prisotni na bližnjem vzhodu in tan kjer je nafta bojo mel baze.
Abacus
24. 10. 2010 23.07
polifem 24.10.2010, 20:43 Seveda so ZDA podtalno delovale v Nikaragvi ,pa ne samo tam ,tudi v Cilu ,Argentini ,Braziliji ,Hondurasu , v Panami pa kar aktivno ,poiskusali so tudi na Kubi velikokrat! Potrebno pa je poznati tudi ,da je Sovjetska Zveza in KGB s pomocjo Kube zanetila stevilna revolucionarna gibanja v Lat.Ameriki ,da bi zamajali samo 'dvorisce' ZDA predvsem odposlanec Castra Che Guevara je imel vec latinoameriskih turnej. Torej se to zelo sklada s podoro ZDA diktatorskim rezimom kot je bil Pinochetov in drugi. Tudi v Afriki je Kuba imela aktivno vlogo predvsem v Angoli ,delno tudi v Mozambiku pri tem so ji pomagale SZ ,nasprotovale pa so jim ZDA ,Portugalska ,VB idr. Kitajska je celo menjavala strani. Podobno so imele ZDA podtalne v Iranu v casu 50-70ih 20.stol. in podpirale diktatorja Rezo Pahlavija ,nekaj casa Sadama Huseina ,dokler ni v 80-ih letih prestopil na stran Sovjetske Zveze. Tudi Egipt je bil dolga leta po 2.SV zaveznik SZ ,pa je konec 70ih let postal zveznik ZDA. Libija ,Sirija in Alzirija so ostale ves cas zaveznik SZ. Maroko ,Saudska Arabija ,ZAE so bili vedno pro-ameriski. Tudi takoj po 2.SV in po njej je Sovjetska Zveza pomagala kitajski komunisticni partiji in agentu NKVD Mao ZE Tungu prevzeti oblast na Kitajskem(vec deset milijonov zrtev) in s pomocjo teh pomagati komunistom v Koreji ,Laosu ,Vietnamu ,Kambodzi ,Burmi in na Tajskem ,kjer jim ni uspelo. Sledil je preobrat ko je Mao prenehal biti zvesti sluga Moskvi in vse drzave JV Azije razen Vietnama so sledilie Kitajski. Po drugi strani pa so tudi ZDA pomagale vsem anti-komunisticnim milicam JV-Azije predvsem na sirsem podrocju Vietnama ,Laosa ,Tajske pa tudi v Indoneziji in so s tem le se bolj zanetile spore v tem delu Azije. To so bile proxy vojne ,sicer pa so bile usmerjene na cel svet ,edino Evropa je bila sveta stvar kar se tice ZDA in Sovjetske Zveze ,zato sta obe podpirali le lokalne mafije in frakcije ,ki pa so dolgorocno izginile z izjemo IRE in ETE.
Martian
24. 10. 2010 21.15
janez666a24.10.2010, 20:39 0 to kar polifen v zadnjem komentarju piše je pa res. ---- men je ta najbbolš,ko nek lolek pod enim nickom,samega sebe pohvali pod drugim nickom.....hahahha...jst bom počil od smeha
Martian
24. 10. 2010 21.12
ljx 24.10.2010, 19:54 0 Ja Martian,Severnemu zavezništvu tud ne,ampak bili so neki tipi,eden je bil Hekmatiar ali nekaj tazga. Zakaj je že Sadam napadl Iran,kdo mu je že prodal kemično orožje s katerim je giftal Kurde,zakaj se še vedno tudi sedaj ko je zalivske vojne in vsega niso umaknl iz Savdijske Arabije?Zato ker je vse njihovo maslo! Z bližnjim vzhodom se igrajo kot otrok v peskovniku. ------------ bili so Muahadžedini...oz. pripadniki plemen v severnem afganistanu...bilo je več skupin,eno izmed njih tudi severno zavezništvo...in v tem je vsa fora.ti isti,ki so jih v času vojne proti SZ podpirali Američani,so se pa potem tudi borili v državljanski vojni proti Talibanom in so tudi potem leta 2001 pomagali američanom pri invaziji....in to je to....par jihad borcev iz vojne proti SZ je šlo potem ko so premagali sovjete na svoje...in tako je Mula Omar v Pakistanu ustanovil Talibane,Osama je pa v Sudanu ustanovil al kajdo.... so pa vse te vojne na bližnjem vzhodu tistega časa,pa tudi vietnam,koreja itd...čisti produkt hladne vojne....in vse to nas oz. jih še danes preganja... ja..lahko je sedaj obtoževati kao....američani so podpirali jihad..ja so ga.....ampak če sovjeti ne bi podpirali afganistanske komuniste,tudi američanom ne bi bilo treba podpirati jihada... zakaj so še v savdski arabiji?verjetn zarad tega ker jim savdijci pustijo...ane?a bodo tebe spraševal če so lohk tam?sploh pa...že dolgo časa nimajo pri savdijcih kakšno veliko bazu....imajo bolj take trening baze,kjer ameriški inštruktorji urijo savdijce..
povemvsem
24. 10. 2010 20.43
Informacije temeljijo na "splošno znanem", kar pomeni, temeljijo na tem, kar nam servirajo politiki. Vendarle, v demokratičnem svetu velja, da je nekdo nedolžen dokler se mu krivda ne dokaže pred sodiščem. Državo lahko mednarodnega terorizma obsodi le Mednarodno sodišče in to je do sedaj, terorizma obsodilo le eno državo. Zato je spisek zelo kratek. Edina dokazano teroristčna država na svetu je:ZDA! Ko so v Nikaragvi oblast prevzeli Sandinisti so ZDA proti njim sprožile podtalno vojno, ki je zahtevala več 10.000 življenj. Istočasno je potekala ekonomska vojna. Sandinisti so se na pritiske odzvali civilizirano, niso šli podtikat bombe v ZDA, ampak so se obrnili na Mednarodno sodišče. Le-to je presodilo v njihovo korist ter zahtevalo od ZDA takojšnje prenehanje napadov in povrnitev škode. ZDA so zavrnile razsodbo sodišča in stopnjevale napade. Nikaragva je nato poskušala v Združenih narodih s sprejetjem resolucije, ki bi države zavezala k spoštovanju mednarodnega prava. Resoluciji sta dve leti nasprotovali ZDA in Izrael
janez6bbb
24. 10. 2010 20.39
to kar polifen v zadnjem komentarju piše je pa res.
janez6bbb
24. 10. 2010 20.37
MArtian ti pa si sanjač, kakšni dvojni nicki, mal te že paranoja daje:) pop tv tetke vi pa ne brište. al pa dejte vse
Franc Zabukovec
24. 10. 2010 20.36
ni mi jasno česa se amerikanci bojijo. saj kolikor oni zatrjujejo, oni sam demokracijo širijo in brezplačno delijo povsod po svetu. pa angleži prav tako
janez6bbb
24. 10. 2010 20.31
Martian kaj tebe paranoja zganja? kakšni dvojni nicki:)????ti pa si otrok ej
povemvsem
24. 10. 2010 20.13
ljx;zadeva v ZDA (pa tudi v drugih državah) je takšna,da so v ozadju vedno isti gospodarji,ki odločajo kdo bo na vodilnem položaju.To naredijo čisto preprosto.Za kandidata,ki jim je po volji ,kar pomeni,da bo deloval za njihove interese,enostavno namenijo za kampanjo več sredstev,kot nasprotniku.Malo komu je znano,da so vsi kandidati ,ne glede kateri strani pripadajo, finančno podpri iz istega vira.Pri Goru in Bushu,jih je nekjl uneslo,vendar so na koncu naredili kot so se zamislili,saj je mali Bushek bil vzgajan za vlogo retardiranega predsednika in idealna lutka za dogodke ki so sledili.Treba je vedeti,da je bil 911načrtovan vsaj 2 leti prej kot se je zgodil.Al Gore ni imel nobenih možnosti,ker njegov IQ nekajkrat presega Bushev.Gore verjetno ne bi novico prenesel samo tako kot jo je George,s pogledom telebana.Goru bi tudi verjetno zdelo malo čudno,da so patriotski zakon (več kot 6000 strani),sprejeli v roku samo14 dni.Obama ni nič drugačen,samo na zunaj je zavit v celofan,v ozadju pa uresničuje cilje svojih botrov. Obama izbran že dolgo nazaj, nekaj kar vedo le nekateri znotraj kroga »elite« in kot je značilno za večino ameriških predsednikov, ni naključje da je bil izvoljen prav on. Oseba za Obamo je Zbigniew Brzezinski , povezava obeh sega v osemdeseta, ko se je Obama udeležil Ivy League na Columbijski Univerzi, kjer je bil Brzezinski na čelu Inštituta za komunistične zadeve (Institute for Communist Affairs). Obama o tem obdobju ne želi govoriti, vendar je že takrat dobil vso podporo.Njegov mentor zloglasni Brzezinski, svetovalec Jimmyja Carterja za nacionalno varnost,je v intervjuju za francoski Le Nouvel Observateur javno priznal, da je v sedemdesetih financiral in posredno treniral tiste, ki jim danes pravimo »teroristi« z namenom, da bi se le-ti uprli sovjetskemu režimu, ki je vladal v Kabulu.Tukaj je še židovski bankir, George Soros, multi-milijonar in družabnik Brzezinskega in prav tako vpleteni v financiranje celotne kampanje.Tehnike, ki jih uporabljata naveza Soros-Brzezinski, so bile vidne tudi pri Obama »revoluciji«, ki se je zgodila v Ameriki. Pravzaprav ja vse prepleteno in komplicirano,ti ljudje v ozadju imajo moč,da odločajo o življenju in smrti.To je spoznal tudi JFK,bil zadnji predsednik,ki je premogel vsaj nekaj poštenosti.V svojem znamenitem govoru (je tudi na youtubu),je razkril delček teh temačni sil,nekaj dni zatem je doživel svojo zadnjo vožnjo. O teh stvareh je napisanih veliko knjig,vendar varuhi skrbijo zato,da so dostopna čim manjšemu številu bralcev.
ljx
24. 10. 2010 19.54
Ja Martian,Severnemu zavezništvu tud ne,ampak bili so neki tipi,eden je bil Hekmatiar ali nekaj tazga. Zakaj je že Sadam napadl Iran,kdo mu je že prodal kemično orožje s katerim je giftal Kurde,zakaj se še vedno tudi sedaj ko je zalivske vojne in vsega niso umaknl iz Savdijske Arabije? Zato ker je vse njihovo maslo! Z bližnjim vzhodom se igrajo kot otrok v peskovniku.
Martian
24. 10. 2010 19.39
kolk maš ti nikov?a to na vsake toliko časa pišeš pod drugim nikom? bolj patetični ljudi od tistih,ki se pod raznimi niki pogovarjajo sami s sabo..jih pa ni....res si bogi