Tujina

Boko Haram s spremembo imena še bolj poglobil zavezništvo z IS

Abuja, 26. 04. 2015 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nigerijska skrajna islamistična skupina Boko Haram se je preimenovala v Zahodnoafriško provinco Islamske države, s čimer je še bolj potrdila svojo pripadnost IS. S tem pa je IS pridobila močno oporo izven meja Bližnjega vzhoda. Okrepitev vezi lahko močno vpliva na vojaško napredovanje Boke Hrama.

Voditelj teroristične skupine Boko Haram Abubakar Šekau.
Voditelj teroristične skupine Boko Haram Abubakar Šekau. FOTO:

Islamska država (IS) se je še okrepila, saj je prvič pridobila močno oporo tudi izven meja Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Nigerijska skrajna islamistična skupina Boko Haram se je namreč preimenovala v Zahodnoafriško provinco Islamske države.

Voditelj nigerijske teroristične skupine Abubakar Šekau je že prejšnji mesec prisegel zvestobo IS, toda skupina je še naprej delovala pod svojim uradnim imenom "Kongregacija ljudi tradicije za spreobračanje in džihad". Boko Haram je sicer vzdevek skupine, ki pomeni "Zahodnjaška izobrazba je greh", in se zanje uporablja od začetka njihovega delovanja leta 2002, ko je bil to njen glavni fokus.

Sedaj pa so družbeni mediji, povezani z IS, v propagandnem materialu prenehali uporabljati obe imeni za to skupino. Na družbenih medijih so se pojavile tudi nove slike pripadnikov Boko Harama, pri katerih je novost ta, da na njih kažejo svoje obraze. Vojaki namreč v preteklosti niso želeli razkrivati svojih identitet, zdaj pa jih očitno ponosno kažejo.

Okrepitev vezi z IS lahko pomembno vpliva na vojaško napredovanje Boke Harama. Skupina, ki po ocenah Amnesty Internationala šteje okrog 15. 000 članov, je v zadnjih tednih utrpela velike izgube, a je v soboto z napadom na nigerijsko vojaško bazo na otoku Čadskega jezera vrnila udarec.

Nigerijski obrambni minister je izjavil, da je njihova vojska v tem napadu utrpela težke izgube.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.