Tujina

Avstralija v strahu, Yasi dosegel največjo moč

Caims, 01. 02. 2011 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./N.Š.K./D.L.
Komentarji
60

Ciklon Yasi, pred katerim trepetajo v Queenslandu, se je še okrepil. Take grožnje ni doživela že vrsta generacij, opozarjajo vremenoslovci. Rušil naj bi veter, pa tudi do dva metra visoki valovi.

Yasi naj bi obalo Avstralije zadel v četrtek zjutraj po lokalnem času.
Yasi naj bi obalo Avstralije zadel v četrtek zjutraj po lokalnem času. FOTO: Reuters

Policisti hodijo od vrat do vrat na severu avstralske države Queensland in pozivajo prebivalce obalnih predelov k evakuaciji. Tropski ciklon Yasi, ki se približuje, bi namreč po napovedih vremenoslovcev lahko s seboj prinesel dvometrske valove, ki bi za seboj pustili razdejanje. Opozorila prav tako veljajo zaradi vetra, ki po nekaterih podatkih že zdaj piha s hitrostjo, večjo od 300 kilometrov na uro. To je precej več, kot so napovedovali.

Premierka Queenslanda Anna Bligh je povedala, da so se mestni sveti vseh večjih mest ob obali strinjali, da izvedejo prisilno evakuacijo predvsem zaradi nevarnosti, ki jo ciklon predstavlja.

Yasi se je po poročanju spletne strani časnika Sydney Morning Herald okrepil do ciklona najvišje, pete stopnje. To pa pomeni, da je močnejši od Larryja in Tracy, ki sta se v spomin Avstralcev zapisala kot najbolj uničevalna ciklona.

Yasi
Yasi FOTO: Reuters

Cikloni pete stopnje lahko povzročijo ogromno škode in zahtevajo tudi žrtve. Avstralski meteorološki urad je ljudem poslal jasno opozorilo: Yasi "predstavlja ekstremno veliko nevarnost življenju in lastnini". Za tiste, ki jih to ne prepriča, so dodali, da se v zadnjih desetletjih s čim takšnim še niso soočili.

Po predvidevanjih bo oko ciklona prešlo mesto Cairns v četrtek zjutraj po lokalnem času, možno pa je tudi, da bo spremenil smer in najhuje udaril kjer koli med Cooktownom in Townsvillom, poročajo avstralski mediji. Gre za zelo turistično območje, saj se tod raztega Veliki koralni greben.

Oblasti prebivalce pozivajo, naj varno zatočišče poiščejo pri sorodnikih ali prijateljih, za vse tiste, ki te možnosti nimajo - to so predvsem turisti - pa so odprli posebne telefonske linije. "Pripravljamo zavetišča za vse, ki se nimajo kam umakniti pred prihajajočim ciklonom," je povedala Blightova. Skupaj naj bi na območju evakuirali približno 9000 ljudi. "Ni potrebno delati panike. Predvsem je treba počakati na nove izračune, kako se bo nevihta obnašala," pa pravi koordinator ob naravnih katastrofah Ian Stewart. Hkrati dodaja, da nevarnosti ne smejo prezreti. Prav zato upa, da bodo ljudje pripravljeni zapustiti svoje domove in se ne bodo upirali.

Evakuirali bodo tudi bolnišnice na najbolj izpostavljenih krajih. Iz bolnišnic v mestu Cairns bodo v Brisbane s helikopterji premestili okoli 250 bolnikov. Za to bodo uporabili 11 letal in helikopterjev avstralske vojske, vlade in medicinskih služb.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurc
02. 02. 2011 13.31
Rebula Vodan 01.02.2011, 22:07 -9 PISE SE LETO 2012 DECEMBER KONEC NASE CIVILIZACIJE. kr pripavi si štrik da ne boš trpu tako kot nekatere sekte po svetu leta 2000
Kimberley-Echo
02. 02. 2011 12.35
Kritika sprejeta! Imaš prav, nima smisla dregati v irelevantne stvari. Lep pozdrav iz WA
Aneja Przybylski
02. 02. 2011 12.23
+1
Oprosti kununura...ampak nevem, zakaj si mi že po svojem pisanju antipatičen in zakaj mi je eneas stokrat bolj simpatičen..mogoče zato ker se obregaš v natančno določene informacije, ki niso sad tvoje velepameti, temveč pobrane z neke strani...poleg tega pa odnos-"sinko" pokaže kako zelo se ceniš in podcenjuješ druge....takšni ljudje mi nikoli niso bili všeč...bwh ti pomagej, jst ti nemorm!!
Kimberley-Echo
02. 02. 2011 10.46
Kot da so minusi in plusi važni tukaj na teh postih, Eneas. Povej v katerem kraju živiš, sinko, potem pa lahko začneva debato o tem ali onem.
bingo 1
02. 02. 2011 10.05
Ciklon Yasi al Supernevihta edino naredi, mal je v takem primeru reči nerodno vse enake in tile ki nimajo nič in druge požrešne tajkune in z nekulturnim obnašanjem do revnih pač bo ih skultivirala do enakosti življenja ma gde bili na svetu------bingo x Munchen-----
Kimberley-Echo
02. 02. 2011 08.54
ENEAS- hja, če si 18 let tam, potem bi jaz skoraj moral poznati tvoje starše, če so Slovenci. Ampak, ko si ti še delal potičke iz svojega drekca, sem jaz doživljal prve efekte tajfunov v vzhodni Indokini in Hong Kongu, pozneje pa še v QLD, NT in WA. In če nekaj stvari v tem kontekstu niso ravno po tvoji volji, ni potrebe po arogantnosti. Zelo lepo se da opisati zadeve, ki so gledane s tvojimi očmi, a ne. Poleg tega sem prepričan, da AU poznam precej bolje kot ti, nenazadnje sem jo celo prepotoval v času 5 let z osebnim avtomobilom oz. 4WD. Če bi bilo v tvojem koncu kaj prida več Slovencev in bi držali skupaj, bi vsaj imeli svoj klub. Pustimo zdaj prepir okoli tega, vendar pa bi rad od tebe naslednji podatek. Ali veš morda kje v tvojem koncu (kraj) je "slovenska" farma sladkornega trsa in ananasa? In ali še obstaja Caravelle 77 na Esplanade v Cairnsu?
caps1
02. 02. 2011 08.30
sit, saj je velik kot pol Avstralije!
Jane.d
02. 02. 2011 07.47
Ubogi ljudje no ... Sem pa navdušena nad skrbnostjo države za svoje ljudi. Tako je prav! Da se jih osvešča, obvešča in se jim pomaga, pa magari od vrat do vrat. Res jim želim čim manj hudih posledic in seveda čim manjše število žrtev. Aussiji, držite se!
cirenij
02. 02. 2011 07.47
Grozno je, če se postaviš v kožo teh ljudi, ki jih prizadene. Če bi se mogočniki zavedli, da smo proti naravi popolnoma nemočni in te vsak trenutek lahko zbriše iz obličja zemlje, bi mogoče drugače razmišljali. Ali pa so že tako pokvarjeni in razmišljajo, da bodo bogatvo odnesli s seboj.
eneas
02. 02. 2011 07.46
kununurra niso leta tista, ki te naredijo pametnega, to dokazujes tudi ti s svojimi komentarji. tu zivim 18 let, nisem clan nobenega centra za orkane, vse dogajanje obcutim na lastni kozi in verjemi, da je drugacno, kot si ga ti opisal. naenkrat ti je postalo vseeno koliko slovencev je na tem obmocju, ceprav ves za populacijo petih, ki se ti ne oglasajo na telefon. seveda smes vprasati kje zivim.
goliotok
02. 02. 2011 06.45
orkan, pridi še v ljubljano, imamo veliko (okoli 200) ljudi, ki jih je treba počistiti.Pa še tajkune in direktorje. V slo smo potrebni čistega zraka.
Kimberley-Echo
02. 02. 2011 06.32
ENEAS - podatke dobivam iz centra za orkane katerega član sem skoraj 20 let in imam dostop do podatkov, ti pa najbrž ne. Če je na tem območju namesto 5 celih 6 Slovencev se je neumno obregati. Še posebej, ker si star samo 25 let. Kje pa živiš, če smem vprašati, samo kraj mi povej? Da vidim čigav si, ker si pri teh letih tako pameten?! In koliko časa si v QLD?
_matthew_
02. 02. 2011 03.55
Kaki 2 metrski valovi, prej 20m, al?
HoMpaTeR
02. 02. 2011 02.37
To je pa res nesrečno leto za Avstralijo. Najprej so jih doletele poplave, zdaj pa še ciklon :S
inhabitant
02. 02. 2011 02.01
Se pa res dogaj povsod. Bom že nekako razložil svojim otrokom, da je to vse ok. Hvala vsem.
eneas
02. 02. 2011 01.34
kununurra02.02.2011, 00:52 od kar pomnim sem slovenec, mogoce 6 na tem obmocju, ki ga ti nisi spoznal, pa s svojimi 25 leti se ne pocutim starejsega cloveka. vlada je vse evakuirala in to ze zdavnaj, vse ne le tebi poznanih 5 slovencev. evakuacija je potekala brez zapletov. sedaj se ljudje nahajajo pri sorodnikih ali v posebej za to pripravljenih stavbah dalec od ogrozenega obmocja. ni kaj je bolje pisati o stvareh katere poznas ne pa ugibat in postavljat resevalne ekipe in ljudi, ki si pomagajo med sabo v slabo luc.
veselo-na-delo
02. 02. 2011 01.14
-1
Kot se meni zdi že tu nekaj dobro smrdi zakaj naenkrat toliko naravnih katastrof na enem delu tote države, na drugem pa skoraj ni nič čutiti???Dan danes že tehnika predvladuje in ni vrag da ni kakih človeških prstov vmes.
veselo-na-delo
02. 02. 2011 01.02
Tam se negre za majhne valove, 2 meterski val je že dokaj zelo močan pa ne gre se za taki val kot je naš Jadranski,tam je v tistem valu zelo velika količina vode ki pa prihaja naravnost iz oceana kjer je tako povedano več sto ali pa celo Tisoč kilometrov nobene večje ovire ki bi toti val malo ustavila,zato pa gre vsa njegova količina vode naraunost na obalo ki pa lahko pusti za sabo pravo razdejanje. Toliko o tem! -PA LEP POZDRAV
Kimberley-Echo
02. 02. 2011 00.52
Podatki pol ure nazaj: premer očesa 28km, veter v premeru 110km piha s hitrostjo 300km/h, premer ciklona 870km. Nahaja se 550km vzhodno od Cairnsa in potuje ZJZ proti mestu Innisfail (20.000 prebivalcev), ki leži okoli 90km južno od Cairnsa s 30km/h. Premer ciklona pomeni do točke, kjer veter še vedno dosega 80km/h. Valovi izven grebena dosegajo 3m, a se bodo v kratkem povišali na 8m, po nekih izračunih do 12m. Temperatura morja je 31 st. C, torej perfektna za gorivo ciklona. Kljub temu se prisilna evakuacija še ni začela. Mesto Innisfail in okolica nima industrije, ima pa velike farme banan, ananasa in sladkornega trsa. Poznam, ker sem tam preživel leto in pol ob prihodu v AU. Na tem območju živi 5 Slovencev, starejši ljudje. Verjetno so že odšli na varno, ker nobenega ne dobim na telefon. V tem trenutku lahko rečem le, naj jim bog pomaga, če obstaja. Kajti ta ciklon ima zares veliko rušilno moč.
mona-liza
02. 02. 2011 00.27
Začelo se je!