Tujina

Samos: Slovenski turisti na varnem

Atene, 03. 08. 2010 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi močnega požara na grškem otoku Samos so evakuirali 400 gostov iz Skandinavije. Okoli 150 slovenskih turistov, ki počitnikuje na tem otoku, ni bilo v nevarnosti. Ogenj so medtem že pogasili.

Na grškem otoku Samos je gasilcem uspelo pogasiti požar, ki je ogrožal predvsem provinci Marathokambos in Karlovasi na zahodu otoka. Že drugi največji požar je izbruhnil v globeli.

Simbolična fotografija
Simbolična fotografija FOTO: Reuters

Grške oblasti so v ponedeljek zaradi požara razglasile izredne razmere in evakuirale ljudi iz hotelov. Lokalni predstavniki oblasti so potrdili, da ogenj sicer ni ogrožal naseljenih območij, so pa iz varnostnih razlogov v ponedeljek evakuirali okoli 400 gostov iz Skandinavije.

Informacij o višini škode in poškodovanih stavbah zaenkrat še ni. Z ognjem so se borili s šestimi letali, ki so na različna območja odvrgla vodo, ter s štirimi helikopterji. “Ogenj se je čez noč približal nekaterim vasem, toda na srečo ni bil nihče poškodovan,” je dejal predstavnik grških gasilcev Apostolos Gerokostas.

Požari na Portugalskem - 3
Požari na Portugalskem - 3 FOTO: Reuters

Medtem so aretirali tudi tri pastirje, ki naj bi bili krivi za štiri izbruhe požarov prejšnji teden. Ogenj je takrat uničil okoli tisoč hektarov gozda in obdelovalnih površin na drugi strani otoka.

To je že drugič to poletje, da je otok zajel požar. Grčijo v poletnem času in v suhih mesecih pogosto prizadenejo požari, ki uničijo na tisoče hektarjev gozda.

Slovenski gostje na varnem

Med dopustniki na Samosu so tudi Slovenci, ki pa jih ogenj ni ogrožal. Direktor turistične agencije Intelekta Boris Faraš je za 24ur.com potrdil, da so gasilci uspešno pogasili požar, na otoku pa je trenutno okoli 150 slovenskih turistov. Dejal je, da je v stiku z lokalnimi predstavniki na otoku, zaenkrat ni bilo nobenih težav, evakuirali pa tudi niso nikogar.

Na turistični agenciji Kompas so za 24ur. com potrdili, da je v okviru njihove agencije na otoku le peščica gostov. Poudarjajo, da se vsi dobro počutijo, bivajo pa na delu otoka, ki ga ni prizadel požar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tim Ravnjak
03. 08. 2010 15.40
najlepši otok v grčiji =D ko smo mi bli tam prejšni teden smo bli v glavnem mestu pa je celo sosednje pobočje gorelo
Tonček Balonček
03. 08. 2010 13.58
Zakaj pa niso raje šli na Hrvaško!
matheos
03. 08. 2010 12.57
In kaj češ potem počet na ožganem otoku? Faraš že pravi, da je vse ok, ko se mu gre za prodajo !
Fukofakic
03. 08. 2010 10.32
sm pršu prejšni teden z samosa in bil priča 3 požarom k so jih zanetil tile pastirji kokr pravjo... Vseen samos enden iz med najlepših otokov :P
peruzzi
03. 08. 2010 10.24
midva sva z atlasom pa sva OK :P itak nam pa nc ne more bit k smo 50m od letališča :(
presno
03. 08. 2010 10.23
Upam, da bodo pastirčki dobili hudo kazen.