Tujina

Boj med protestniki in policijo

Atene, 30. 03. 2008 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepalska policija je prijela okrog 200 protikitajskih protestnikov, ki so želeli vdreti v kitajski konzulat.

Kakih 200 pripadnikov tibetanske skupnosti in budističnih menihov je v nepalski prestolnici Katmandu skušalo vdreti v kitajski konzulat. Policija jim je nameno preprečila z udarci s palicami. Pri tem je prijela več kot sto protestnikov, nekaj je bilo ranjenih.

Tibetanski protestniki so skušali vdreti v kitajski konzulat.
Tibetanski protestniki so skušali vdreti v kitajski konzulat. FOTO: Reuters

Sicer v Katmanduju že od 10. marca skoraj vsak dan pripravljajo proteste z zahtevo po odpravi kitajske vladavine v Tibetu. Nasilje policije do protestnikov so doslej obsodile že številne mednarodne organizacije za človekove pravice.

Protesti tudi na predaji bakle

Grški predstavniki so medtem danes na slovesnosti v Atenah izročili olimpijski ogenj kitajskim organizatorjem letošnjih poletnih olimpijskih iger v Pekingu.

Svečana prireditev predaje bakle je potekala na stadionu Panathinaiko v Atenah. Protestniki, ki se zavzemajo za človeške in tibetanske pravice, so želeli pred stadionom prestreči zadnjega nosilca bakle, a jim je policija to preprečila. Hkrati je zaradi protesta pridržala 21 Grkov in tujcev, a je napovedala, da jih bo v kratkem izpustila.

Predaja olimpijske bakle.
Predaja olimpijske bakle. FOTO: Reuters

Majhna skupina aktivistov je že od 24. marca, ko je bila olimpijska bakla prižgana, želela preprečiti, da bi dosegla Atene. Policija je na poti od gore Olimp do Aten poostrila nadzor, nosilce bakle so spremljala varnostna vozila, prisotno pa je bilo tudi varovanje s helikopterji. Dodatno so se protestnikom želeli izogniti, tako da so spremenili načrt poti. Takih varnostnih ukrepov ni bilo že od berlinskih olimpijskih iger leta 1936.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznan13@gmail.com
31. 03. 2008 01.34
porka.malorka tibet je bil okupiran in ni bil nikoli kitajski.
savo77@gmail.com
30. 03. 2008 21.15
ZAKAJ PA AMERIČANI ZDAJ NE BOMBARDIRAJO KITAJCEV PA ODCEPIJO TIBET AHA,KER SO MERILA RAZLIČNA ZA ENE DRŽAVE SO ENA MERILA ZA DRUGE DRUGA.
porka.malorka
30. 03. 2008 19.29
Kva se pa grejo te tibetanci Tibet je od kitajske. Jaz bi tud hotu met svobodno notranjsko pa ne gre je.. ga DONT FREE TIBET