Tujina

Bogati vedno bogatejši, ostalih 99 odstotkov pa ...

Washington, 27. 10. 2011 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihodki najbogatejšega odstotka Američanov so se v zadnjih treh desetletjih povečali za 275 odstotkov, medtem ko so se najrevnejšim 20 odstotkom prihodki povečali za manj kot 20 odstotkov.

Američani spoznavajo, da je 'ameriški sen' vedno bolj oddaljen.
Američani spoznavajo, da je 'ameriški sen' vedno bolj oddaljen. FOTO: Reuters

Študija kongresnega proračunskega urada je pokazala, da so se najbogatejšemu odstotku Američanov v letih od 1979 do 2007 prihodki povečali za 275 odstotkov, medtem ko je slika pri najrevnejših 20 odstotkih precej drugačna – prihodke so v tem obdobju povečali za skromnih 18 odstotkov. Strokovnjaki na vprašanje, zakaj je tako, odgovora ne najdejo, ugibajo pa, da bi bile lahko odločilne tehnične inovacije, ki so 'ustvarile' superzvezdnike, kot so športniki, glasbeniki in igralci. Domnevajo pa tudi, da bi stanje lahko bilo posledica sprememb pri plačevanju direktorjev in velike rasti sektorja finančnih dejavnosti.

A veliko Američanov je vedno bolj prepričanih, da je za trenutno ekonomsko neenakost kriv nebrzdan pohlep finančne industrije v povezavi s politiki v Washingtonu in na lokalni ravni. In prav to je Američane, ki nikoli niso bili posebej nevoščljivi bogatim in se niso pritoževali zaradi razlik v premoženju, pognalo v akcijo. Iz malodušja in razočaranja nad spoznanjem, da je "ameriški sen" vse bolj oddaljen, se je najprej porodilo gibanje čajanke, ki razloge za težave išče v preveliki porabi državne uprave, kot protiutež pa je nastalo gibanje Okupiraj Wall Street.

Tehnične inovacije so omogočile nastanek zvezd, ki sodijo med največje zaslužkarje v državi. Angelina Jolie naj bi v letu 2010 tako samo s filmi zaslužila vrtoglavih 30 milijonov dolarjev.
Tehnične inovacije so omogočile nastanek zvezd, ki sodijo med največje zaslužkarje v državi. Angelina Jolie naj bi v letu 2010 tako samo s filmi zaslužila vrtoglavih 30 milijonov dolarjev. FOTO: Reuters

Geto posojila, 400-odstotne obresti, milijonske plače in odpravnine vodilnih

Razlogov za jezo nad bankami je veliko in med drugimi jih je zbral spletni medij Daily Beast. Banka JP Morgan Chase je metala iz hiš vojake, ki so na bojišču, ker niso redno odplačali hipoteke, čeprav je to z zakonom prepovedano. Banka Wells Fargo je dajala nagrade posojilnim uradnikom, ki so vsilili drugorazredne hipoteke z najprej nizkimi in nato čez nekaj časa astronomskimi obrestmi temnopoltim in drugim manjšinam. Temu so rekli "geto posojila". JP Morgan Chase, Wells Fargo in Bank of America finančno podpirajo posojilnice, ki odirajo ljudi, ki ne zmorejo počakati do naslednje plače. Podjetja, kot so Ace Cash Express, Cash America in Advance America, ponujajo ljudem kratkoročna posojila z obrestmi do 400 odstotkov, kar morajo poravnati ob naslednji plači.

Direktor banke Bank of America je doslej dobil milijon dolarjev plače in 9,1 milijona dolarjev kompenzacije v delnicah, čeprav so delnice banke doživele 60-odstotni padec na borzi.
Direktor banke Bank of America je doslej dobil milijon dolarjev plače in 9,1 milijona dolarjev kompenzacije v delnicah, čeprav so delnice banke doživele 60-odstotni padec na borzi. FOTO: Reuters

Banka Goldman Sachs je po pisanju revije Spiegel med drugim pomagala Grčiji prikrivati resnico o dejanskem stanju njenih dolgov. Banke Citigroup, Bank of America in Goldman Sachs ter tudi druge so plačale visoke kazni zaradi zavajanja lastnih strank v času razcveta drugorazrednih hipotek in vrednostnih papirjev na njihovi osnovi, kar je pripeljalo svet na rob finančnega propada. JP Morgan Chase je dobila iz proračuna 25 milijard dolarjev za rešitev v času finančne krize. Nato je porabila milijone dolarjev za lobiranje proti finančni reformi. Direktor Jamie Dimon dobi 20 milijonov dolarjev na leto, povprečen uslužbenec za okencem pa 23.000 dolarjev.

Wells Fargo je prav tako dobila 25 milijard dolarjev od države in začela zapravljati milijone za lobiranje proti reformi. Nekdanji direktor banke Citigroup Sandy Weill je bil ključen pri lobiranju za odpravo zakona Glass-Steagall, ki je med drugim prepovedoval bančno lastništvo zavarovalnic, njegova odprava pa je dala podlago za krizo leta 2008. Za izdajanje roparskih hipotek je banka plačala skoraj 300 milijonov kazni, vendar krivde ni priznala, dobiček je šel v milijarde, pred propadom pa jo je rešila država.

Zaradi ekonomske neenakosti so šli Američani na ulice.
Zaradi ekonomske neenakosti so šli Američani na ulice. FOTO: Reuters

Bank of America je za rešitev od države dobila 45 milijard dolarjev, za lobiranje proti reformi pa jih je nemudoma porabila devet milijonov. Nekdanji direktor Ken Lewis, ki je v začetku krize kupil investicijsko banko Merrill Lynch, zaradi česar zdaj potekajo številne tožbe, se je upokojil s 64 milijoni dolarjev. Njegov naslednik Brian Moynihan je za 60-odstoten padec vrednosti delnic banke doslej dobil milijon dolarjev plače in 9,1 milijona dolarjev kompenzacije v delnicah. Goldman Sachs je dobil od države deset milijard, leto 2008 je končal z 2,3 milijarde dolarjev dobička, plačal pa je le 14 milijonov dolarjev davka. Davčna stopnja za korporacije je 35 odstotkov in Goldman bi moral tako plačati 800 milijonov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
28. 10. 2011 16.42
*.človek ima pravico izrazit svoje mnenje in to bi lahko vedel, sicer pa ljudje pogooglajte nevidni imperij, mate s slovenskimi podnapisi že na youtubu, sploh tisti, katerim so se teoretiki zarot zdeli noro smešni, se boste po tem dokumentarci, ki je podprt z raznoraznimi dokazi, zdeli smešni le sami sebi oziroma svoji naivnosti. Upam da ne bom spet med izbrisanimi. Hvala
indal
28. 10. 2011 10.17
+1
@CharlieChaplin To kar si ti prilepil je drobiž ;) Ti je scipo napisal Biljon je po naše MILJARDA! Sedaj ti jaz lepim najbogatejše samo po "bloodline": Astor, Bundy, Collins, DuPonts, Freeman, Kennedy, Li, Onassis, Reynolds,Rockefeller, Rothschild, Russell, Van Duyn, Merovingian, Disney, McDonald... Kar izda Forbs so samo otroci, ki prodajajo limonado proti zgoraj napisanim...
indigokid
28. 10. 2011 06.52
Popravek: "Problematično je, da lahko pravila igre postavlja samo tisti, ki najbolj goljufa in nikoli tisti, ki sam teče najhitreje brez škodovanja drugim. Pa tudi tak se lahko sčasoma osmradi, ker mu drugi mečejo polena pod noge IN ZATO IZGUBI VOLJO, DA BI ŠE NAPREJ BIL POŠTEN."
indigokid
28. 10. 2011 06.47
Hmmm, folk, ki dela in s svojim delom doseže neko nadpovprečno bogastvo nikoli ni bil problematičen, vsaj kar se mene tiče. Tudi folk, ki nič ne dela in si ne more privoščit luksuza, ni problematičen, čeprav protestniki na žalost dostikrat izhajajo iz teh. Problematično je ogroženo dostojanstvo poštenega človeka, delavca, kreativneža, kulturnika. Ravno te ljudi eni in drugi najbolj izžemajo in držijo v šahu. Kapitalizem (v osnovi, preden se je izrodil) je kot šport. Vsak tekmuje ker vsak lahko tekmuje. Zmaga najboljši ali najhitrejši. Ostali pridejo na cilj za njim. Tak je naraven, zdrav način. Zdaj se pa dogaja, da ta šport izgleda kot tek, v katerem nekateri tekmujejo bosi, drugi pa z raketo. Tisti, ki smo vmes, pa nekako premagujemo en drugega in se tepemo med sabo, da bi prišli vsaj do kolesa in žugamo ljudem, ki so se prerinili do skuterja. V zgodovini se je vsaka tekma prekinila, ko je postala preveč bizarna. Ljudje so se ustavili in začeli na novo. Zdaj se pa prvič dogaja, da se nihče več ne more ustavit, ker nas masa poriva od zadaj in ker smo v svojih malih svetovih odkrili neke svoje individualne fetiše, zaradi katerih lahko vsak zase nekako teče dalje in mu ni mar za druge. Kdor se spotakne, ne preživi. Govorimo o napačnem sistemu, ampak problematičen ni sistem sam po sebi. Problematično je, da lahko pravila igre postavlja samo tisti, ki najbolj goljufa in nikoli tisti, ki sam teče najhitreje brez škodovanja drugim. Pa tudi tak se lahko sčasoma osmradi, ker mu drugi mečejo polena pod noge. Ljudje, ki zdaj tečejo pošteno in hitro, so v vsem kaosu postali neopazni ali celo zasmehovani. Problematično je, kako slepo izkoriščamo pravila igre in smo s tem slab zgled zanamcem. Včasih smo si rekli: hej, človek, preveč razmišljaš, sprosti se in uživaj. Zdaj smo prišli do točke, ko bi se moral vsak zamislit nad svetom in nad sabo in se začeti spraševati zares: *
Nimivseeno
28. 10. 2011 03.47
Platon bravo. Za mene ste vi nadpovprečni ljudje, ki ste spoznali igro privatnih centralnih bank tiskanja monopoli denarja in posojanja na obresti. Ta sistem lepo deluje v času rasti, v času prihajajoče depresije (posledica manjše dnevno načrpane nafte) pa sistemu grozi sesutje. Pričakujem povečano tiskanje denarja zaradi želje po izhodu iz depresije. Več denarja v obtoku (njegova vrednost sloni na ničemur) sledi njegovo razvrednotenje. Kissinger je javno povedal, da je njihov načrt inflation za zmanjšanje javnega dolga, ki je trenutno 15 000 miljard dolarjev.
Nimivseeno
28. 10. 2011 03.31
Antikapitalista me veseli, da si izobražen. Glede družine Rothschild se ne strinjam, da je najmogočnejša familija. V krizi leta 1929 je J.P.Morgan pokupil ogromno konkurentskih bank. Rothschild je druga najbogatejša familija. :) Itak pa delujejo enotno. Leta 2000 je Rockefeller priznal Aaronu Russoju, da bo kmalu "event" in po njem bojo ljudje iskali Binladna po jamah in se je smejal. :)
Nimivseeno
28. 10. 2011 03.23
Federal Reserve bank ima ekskluzivno pravico tiskanja denarja. Federal Reserve bank je v privatni lasti. Ona posoja natisnjeni dolar (papir) na obresti vladi. Vlada pa pobira preko IRS nezakoniti in neustavni INCOME TAX. Torej najbogatejši američani niso na lestvici FORBES. Najbogatejši američani si natisnejo svoj denar v svoji privatni tiskarni, oni dobivajo od vlade denar in trenutno dolg vlade znaša 15 triljonov dolorjev, to je 15 000 miljard ali 15000 000 miljonov dolorjev.
Google_Chemtrails
28. 10. 2011 01.39
Ja rocky247, zasebni bankirji, sploh tisti, ki pustošijo iz roda v rod že desetletja, stoletja, so največje zlo tega planeta, zaradi njih živimo vedno slabše in bomo še slabše, a le do takrat, dokler se ne prebudimo in rečemo konec je vladavine, dovolj je bilo, sedaj smo pametnejši in se zavedamo, da smo mi gospodarji tega planeta, mi ljudje, mi smo 99%, mi imamo neizmerno moč, a le enotni zmoremo vse, prav imaš;)
tekavcminka56
28. 10. 2011 01.25
indal 27.10.2011, 13:31 13 Wikipedija...Rockefeller...po Forbsu ima premoženje ocenjeno na 600miljard drage dame in gospodje! možakar na nafti pa farmaciji dnevno pridela kakšen miljonček, tko da je to pomoje samo na grobo ocenjeno
tekavcminka56
28. 10. 2011 00.50
in dobim minus...kaksne paciente to najdes kle pr nas...
Google_Chemtrails
27. 10. 2011 23.23
V letu 2000 je bilo 7 držav, kjer ni bilo Rothschildove centralne banke: Afghanistan Iraq Sudan Libya Cuba North Korea Iran Za tiste, ki ne vejo v Sudan se že odpravljajo oziroma so že tam, lahko pa trikrat ugibate katere države bodo še napadli in vse trikrat boste imeli prav.;)
djdj
27. 10. 2011 23.14
In potem večina pljuva socializem.
sejmir
27. 10. 2011 22.02
Pollux006 ti si beda#, proti komu se boš pa boril? Morda vetrnicam :-)
Caterpillar
27. 10. 2011 21.26
Še enkrat, za vse nevedneze: v ZDA: 1.000.000.000 $ (1000 x mio) = one billion dollars v EU (tudi SLO): 1.000.000.000 (1000 x mio) € = ena milijarda eurov v EU je 1 bilijon € = 1000 x (1000 x mio) Torej, cifra je ista, ime pa je drugo. Vem, za nekatere ljudi je to prevec zapleteno...
Pollux006
27. 10. 2011 20.52
3. svetovna vojna, edina rešitev
kukac
27. 10. 2011 20.25
Bogati vedno bogatejši, ostalih 99 odstotkov pa skoraj da lacni
Raztezje
27. 10. 2011 18.36
Neverjetno je, da lahko nekdo posoja denar za 400% obresti, že 10-20% je precej. Denar je gorivo, ki poganja čedalje bolj kompliciran človeški razvoj, vse je prepleteno in na splošno se ljudem zi, da se še najbolje razvijamo, če se organiziramo v piramide(o), kjer je seveda nekdo na vrhu. Bolj problematično je, da ta elita vzdržuje tudi sociološki konstrukt, ki mu naivno pravimo realnost oziroma si ljudje vse bolj predstavljamo svet tako kot oni hočejo. jasno je, da nihče nima pojma, kdo smo in zakaj se sploh gre ampak temu zdaj pravimo življenje, pa vesolje, planet in podobno, lahko pa bi se šli in si zamislili tudi vse kaj drugega. Ampak kdo smo mi, kaj smo mi, da bi govorili, ko pa nimamo denarja.
WhiteF
27. 10. 2011 18.29
Pa še namig... Po najnovejši Forbesovi lestvici imajo vsi miljarderji na svetu skupaj 4,5 triljonov dolarjev oziroma 4500 miljard evrov. Če to delimo s 7 miljardami prebivalstva ugotovimo, da bi vsak slovenc dobil eno ekstra minimalno plačo, potem pa nobene več, ker bi zaradi tako neumne poteze itak propadla vsa podjetja na svetu. Še dobro da imamo politike da odločajo namesto neumnežev.
WhiteF
27. 10. 2011 18.25
Lahko pa si vzameš nekaj sekund časa in v Google vtipkaš "najbogatejši zemljani" pa boš v slovenskem prevodu kaj hito videl, da govorijo o miljardah...
WhiteF
27. 10. 2011 18.21
V ZDA biljon pomeni to, kar pri nas pomeni miljarda, to kar v ZDA pomeni triljon, pa je pri nas biljon... Če še ne veš imajo oni pač svojo sistematizacijo enot, tako kot imamo mi litre in centimetre, oni pa galone in inče