Tujina

Oboroženi z mavričnimi zastavami

Varšava, 17. 07. 2010 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Varšavi je potekal EuroPride, na katerem se je zbralo nekaj tisoč gejev in lezbijk, ki zahtevajo enakopravnost v družbi. Opozarjajo tudi na nasilje in sovražni govor.

EuroPride v Varšavi
EuroPride v Varšavi FOTO: Reuters

V poljski prestolnici se je zbralo nekaj tisoč ljudi iz cele Evrope. V Varšavi namreč poteka vseevropska parada ponosa. Poljska je tako prva izmed držav nekdanjega vzhodnega bloka, ki gosti vseevropsko srečanje gejev in lezbijk EuroPride. Geji in lezbijke so mahali z značilnimi mavričnimi zastavicami in transparenti, na katerih so zahtevali enakopravnost v družbi.

Dopisnik britanske spletne strani BBC poroča, da so želeli organizatorji parade opozoriti na razmere, v katerih živijo geji in lezbijke v tej državi. Težava je v tem, da veliko politikov in predstavnikov cerkve ne pazi na besede, ko nastopajo v javnosti, saj širijo sovražni govor zoper posameznike, ki niso heteroseksualci. Sicer gre za družbo, ki je tudi zelo verna.

Tako se je danes v Varšavi zbralo tudi kar nekaj nasprotnikov parade ponosa. Večinoma gre za desničarske organizacije, ki so poskušale nasilno obračunati z mirnimi udeleženci parade ponosa. Posredovala je tudi policija. Protestniki so kričali "Bog, čast in domovina" ter "Naš predlog je velika Poljska". Delili so tudi letake, na katerih so žalili tiste, ki niso kot oni, dodali pa so tudi, da družina lahko obstane le na "zdravih temeljih zveze med moškim in žensko". Policisti so morali huligane miriti tudi s prisilnimi sredstvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
24. 07. 2010 20.47
citiram/dr.Klemen Jelinčič Boeta/ Homofobije ni težko opaziti.Izraža se z izkazovanjem sovraštva,nestrpnosti,žaljivega odnosa do vsega,kar je povezano z istospolnimi praksami.Dogaja se tako na osebni ravni,s posameznikovim utrjevanjem predstave o sebi kot o /pravoverni,pravični,naravni,normalni osebi,kot tudi nasplošni družbeni ravni.......................Pri odpravljanju oz. omejevanju homofobije se mora posameznik soočiti z lastnimi strahovi.Vsakdo mora pri sebi razčistiti,kaj je zanj spolnost,kaj ga privlači,kaj ga dela srečnega,kako si želi živeti in v katerih nagnjenjih se najbolj prepozna.posameznik pri kateremu je opaziti homofobijo,bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česar koli,ter razumevanj samega sebe in vzrokov,ki v njemu povzročajo sovraštvo in strah/
letalooo
19. 07. 2010 02.23
zanimivo, kam je izginil moj komentar?
letalooo
19. 07. 2010 02.16
neizobraženi ljudje - so nestrpni in ne tolerirajo nič, sovražijo vse posebno pa še sebe, ker so v sistemu NIČ VREDNI in SO NIČ in nikoli na žalost jim ne uspe iz sebe narediti spoštovanja vredno osebo .... zato zamerijo vsem, ki nekaj so, še posebno pa drugačnim, ki so v življenju uspeli in so na vrhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ...jep to je resnica
User71754
18. 07. 2010 14.17
@zahod Desnico pri gospodarskih vprašanjih podpiram - ker pač libertarno idejo zastopajo. Pri družbeno-socialnih vprašanjij je pač ne, ker se pač zavzemajo za tradicijo (torej za status quo), kar pa je zame za liberalca nazadnjaško in nenapredno. Ker pač sem mnenja, da stvari MORAJO evolvirati in ne obstati na mestu. Desnici tudi zamerim koketiranje s cerkvenimi organizacijami - saj dostikrat zagovarjajo stališča in interese cerkevnih organizacij (ja, imajo podoben pogled na določena družbena vprašanja - in ni tudi skrivnost, da so desničarji povečini, a ne vsi, religiozni ljudje). To je pa zame prav mračnjaško, saj religiozne organizacije z liberalnega stališča pač ne morejo imeti pozitivnega pomena. Vsaj ne v takšni vlogi kot jo igrajo danes in so jo igrale v preteklosti še toliko bolj.
billie_jean
18. 07. 2010 14.06
Na youtubu je zanimiv video če vtipkate "Why Homosexuality should be banned". Prvi video.
RobinHood
18. 07. 2010 13.46
Nestrpnost do gejev in lezb - je boleča?
Hilarij71
18. 07. 2010 13.36
No, multi-kulti tolerancija je prišla tudi v Varšavo. Vojtila je srečen v peklu, - itak je VaKitan prednjačil v homoseksualizmu in pedofiliji že tisočletja.
billie_jean
18. 07. 2010 13.24
Polifem: Nikamor te ne podim, le želim, da bi našla mesto, kjer bo tematika stekla o tem, kar vedno znova omenjaš. To, da me utruja tvoj način kvazi argumentiranja, pa leti predvsem na retorično neorganiziranost tvojih izjav. Samo na to leti. P.S. Polifem, a si dejansko v resni problematiki kot argument oziroma protiargument navedla izjavo neke pop-senzacije? I rest my case, your honour.
povemvsem
18. 07. 2010 13.18
A tukaj se ne gre za zahteve o posvojitvah?Sicer pa te pravice,da me spodiš drugam ne boš mogel izsiliti!
povemvsem
18. 07. 2010 13.16
billie_jean;To pa verjamem,da te utruja!To pa zato,ker misliš,da se homoseksualcev ne dotika,kriminal,alkohol,mamila,nasilje itd.Predstavljate se kot nekakšni nadangeli! Recimo izjava Lady GaGa pri mnogih izvablja slabost in sili na bruhanje! 23-letna zvezdnica, ki kar prekipeva od zamisli, pa je zdaj spet v središču pozornosti, saj je razkrila svoj "veliki" načrt za mir na svetu. "Mislim, da bi bila najboljša motivacija za izboljšanje sveta to, da bi vsi postali homoseksualci. Zelo si želim, da bi se gejevska kultura bolj razširila,"
billie_jean
18. 07. 2010 13.04
Polifem: Poleg tega se ne držiš svojega načelnega nestrinjanja s sposvojitvami, ampak vso svojo pozornost namenjaš istospolnim posvojitvam. Kar je sicer ves čas več kot očitno. Še enkrat, če si proti posvojitvam na splošno, primi svoje argumente in jih nesi nekam, kjer se bo o tem diskutiralo.
billie_jean
18. 07. 2010 13.01
Utruja me tole argumentiranje z nekom, ki dela takšne miselne preskoke, kot ti. Ponavadi je tako, da ko se nekaj zakonsko uredi, je urejeno, pregledno. Če je nekaj legalizirano, običajno ni več potrebe, da bi posegali po nezakonitih poteh, da pridemo do isteka cilja.
zahod.west
18. 07. 2010 12.58
začenjajo brisati.......
povemvsem
18. 07. 2010 12.56
"Poleg tega pa velikokrat gre za posvajanje biološkega otroka svojega partnerja" Koliko pa je treba odšteti za tak skok?In potem še po možnosti vleči alimentacije od biološkega očeta-matere?In le kdo je tako kratkoviden da bi lahko pričakoval,da bodo potem stvari bolj urejene in pregledne?Sicer je pa tako,da ko nekdo nekaj izsili,se ne ustavi pri tem,ampak ker vidi da lahko,si izmišlja nove in nove ideje!
zahod.west
18. 07. 2010 12.54
TineBaline, kaj je kdor ne prenaša konservativcev, kdor nestrpno sovraži desnico? ....samo naši levičarji znate biti tako hinavski in lažnivi......saj res, ti nisi levičar....hahaha
User71754
18. 07. 2010 12.52
@polifem Zakaj se poistovetiš s pijanim očetom v disfunkcionalni tradicionalni družini? Nihče NIKOLI rekel, da so VSE tradicionalne družine takšne. Nekatere pa so - tradicionalni obliki (ata, mama in otroci) navkljub. Ta oblika ne zagotavlja VEDNO in BREZBOGOJNO otroku neke Indije Koromandije. In V TAKEM primeru je pač bolje, da je otrok v funkcionalni in urejeni homo familiji, kot pa v disfunkciionalni neurejeni tradicionalni, kjer ga psihično ali celo fizično trpinčijo. Nihče ne trdi, da so homo družine suho zlato. Trdi se le, da tudi tradicionalne to same po sebi niso - le zato, ker so po obliki tradicionalne. Je pač od primera do primera odvisno. Sama forma še prav nič ne garantira. In v tem je ves point kritike zagovorništva tradicionalne družine. Kritizira se zavajajoče zagovarjanje tradicionalne družine, ne pa same družine in njene tradicionalne oblike. Ta je še vedno najbolj pogosta in običajna - daleč pred vsemi. Ne more in ne sme pa biti edina možna. Zato akcije za priznanje različnih družin: enostarševskih, rejniških, skrbniških, homo itd. Verjetno kdaj v prihodnosti tudi večstarševskih. Zakaj pa ne. Če se za otroka lepo skrbi in se ga vzgaja v osebo, ki bo poštena, delovna, odgovorna, solidarna in bo spoštovala soljudi, je povsem vseeno kdo ga vzgaja. Zaradi mene magari robot. Pomembno je, kako se otrok počuti med vzgojo in kaj ven pride iz te vzgoje: dobra ali slaba oseba. In ne vem od kod insinuacije, da bo otrok svoje starše sovražil. A vsi, ki te insinuacije proizvajate, iz lastnih izkušnj govorite? Večina vas sovraži svoje starše zaradi česa, jim vedno nekaj očita - oz vaši otroci to vam počno? Zakaj zavraga bi otrok sovražil lastne starše - magari posvojitelje - če lepo in dobro zanj skrbijo? Ne glede na to ali so mladi, stari, lepi, grdi, zdravi, bolni, homo, hetero, bi, sami ali v paru, beli ali črni itd. Pa saj niste resni. A res mislite, da bo otrok svoje homo starše sovražil? Da jih bo začel sovraži, ker ga bodoi drugi zbadali zaradi njih? Res? Bolne misli. Koliko otrok je v svojem otroštvi šikiniranihzaradi staršev: otroci muslimanov, Neslovencev, revnih, tistih z "neuglednim" poklicem, zaradi nekonvencionalnega zunanjega videza (debelost, kriv nos, štrleča ušesa, velika dioptrija na očalih, majhna postava), zaradi telesnega hendikepa (invalidnost, gluhonemost, slabovidnost - slepota itd). Še celo šikinirajo, če je starš iz drugega kraja in govori drugo narečje itd. In da bi zato otroci začeli svoje lastne starše sovražiti? Ah, dajte no. Če že kaj, potem začnejo sovražiti te pamže, ki jih šikinirajo, njihove starše - ki jim to ne preprečijo ... in sistem, ki teh izpadov ne sankcionira. Ne pa lastnih staršev ali sebe. Očitno nekateri preveč iz lastne (nebogljene in nesigurne) perspektive gledate na zadevo.
billie_jean
18. 07. 2010 12.49
Polifem: Torej pravilno razumem, da si načeloma proti posvojitvam in da bi posvojitve, takšne ali drugačne, bilo treba prepovedati, ker se posvojeni otroci pač zaradi maldoletnosti ne morejo sami odločiti za to, v kakšno družino jih bodo vzeli? Če je temu tako, razumem, sprejmem tvoje mnenje in upam, da boš nekoč našla ustrezen članek, ki o tem govori in da ga boš ustrezno komentirala ter argumentirala. Se pa v tem primeru vprašam, kdo otroke vpraša, v katero družino se želijo roditi...
povemvsem
18. 07. 2010 12.42
billie_jean: Ti lahko dvomiš v kar hočeš! Ali sem mogoče z eno samo besedo kje omenil,da sem proti istosplnim porokam.To je čisto privatna zadeva.Posvajanje tujiih otrok je pa čisto nekaj drugega!Ali bo kdo vprašal te otroke,če si sploh želijo živeti v istospolni družini.Seveda ne,ker so itak premajhni,da bi sami odločali.Torej lahko,da bodo posvojeni proti svoji volji.Ali to ne spada pod človekove ali otrokove pravice?Popolnoma isto velja za hetro pare! Tisti par (eni ali drugi)i,ki ni sam sposoben lastne reprodukcije,se mora stem tudi sprijazniti!
billie_jean
18. 07. 2010 12.40
Polifem: Ne ne, nisem želel povedati, da je odvzem otrok obsojanja vredno, sama posvojitev na silo odvzetih otrok pa junaško dejanje. S tem si le ti "oplemenitila" moje besede. Ko sem rekel, da je to stvar tretjega sveta, sem mislil predvsem na to, da je to tema, ki ne zadeva aktualni članek, ki ga vsi tukaj komentiramo. Črni trg z otroki je po moje nekaj, kar nima blage veze z uzakonitvijo posvajanja s strani istospolnih oseb. Če bo stvar pač uzakonjena, bi bilo pričakovati, da bodo stvari bolj urejene in s tem pregledne. Poleg tega pa velikokrat gre za posvajanje biološkega otroka svojega partnerja.
User71754
18. 07. 2010 12.35
@zahod Ja, res je. V Sloveniji prave liberalne stranke ni. Pri nas so vse - vključno z desnico - nekakšne neosocialistične himere. Le da ene podpirajo partizane, druge pa domobrance. Liberalci ne volijo ne levice in ne desnice. Ampak liberalne stranke. Če obstajajo. Je pa res, da se ponavadi liberalne stranke v vladi pridružijo sredinsko-desnim strankam - ker imajo podoben pogled na gospodarsko politiko. In potem izposlujejo od sredinske desnice nekaj liberalističnih socialnih (družbenih) zadev. Npr. glede migrantske politike, manjšin, večje avtonomije kakih podsistemov itd. Levičar jaz nisem. Razen v tvojih očeh. Tam verjetno še ogenj bruham in imam rožičke na glavi ter vile v rokah ter z ostrim jezikom sikam.