Tujina

Boeingovo letalo dreamliner zajel manjši požar

Boston, 08. 01. 2013 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Boeingov dreamliner japonske letalske družbe Japan Airlines je na letališču v Bostonu zajel manjši požar. Po prvih ugotovitvah je zagorela baterija v enoti za pomožno energijo, ki je v zadnjem delu letala. Ranjen ni bil nihče.

Gasilci so manjši požar ukrotili hitro. Gre za novo težavo dreamlinerja, ki je veljal kot Boeingov novi veliki up.
Gasilci so manjši požar ukrotili hitro. Gre za novo težavo dreamlinerja, ki je veljal kot Boeingov novi veliki up. FOTO: Reuters

Boeingov dreamliner japonske letalske družbe Japan Airlines je v ponedeljek na letališču v ameriškem mestu Boston zajel požar. Ranjen ni bil nihče. 183 ljudi na krovu letala so namreč izkrcali, še preden so opazili požar.

Dim so na letalu, ki je priletelo iz Tokia, opazili v eni izmed kabin v zadnjem delu letala. Po prvih ugotovitvah je zagorela baterija v enoti za pomožno energijo, ki je v zadnjem delu letala.

Dreamliner so v preteklosti hvalili kot veliki novi up ameriškega proizvajalca letal Boeing, saj gre za letalo, ki ima, zahvaljujoč novi generaciji vlaken, bistveno manjšo težo, s tem pa tudi učinkovitejšo rabo goriva. A dogodek na letališču v Bostonu je le eden v vrsti težav dreamlinerja v preteklosti, vključno s težavami testnega motorja julija lani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
08. 01. 2013 12.49
+6
Pozar je bil v APU (Aux.Power Unit) ki vzdrzuje klimatske sisteme,vse elektricne funkcije na letalu ko je letalo prizemljeno.Problem pa (,kod porocajo lokalni mediji v Bostonu) naj bi bil z baterijami (thermal runaway) Boeing B787 je eno prvih letal ki ima lithium-ion baterije (isto Airbus A380)samo daB787 poganja vec sistemov kot pa A380. Glavno pa je to ,da se je to zgodilo ko je bilo na zemlji brez potnikov na letalu tako da ni prislo do vecje katastrofe. FAA,NTSB in Boeing imajo zdaj veliko dela da najdejo napako in vzrok tega pozara.