Tujina

Bodo krave prerokovale?

Ljubljana, 24. 12. 2009 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekoč so krave na božični večer napovedale prihodnost, vedeževali in čarali pa so tudi najbolj vraževerni. Danes je drugače, stare običaje so nadomestili novi.

Božič je v zadnjem času postal potrošniški praznik. V zadnjih letih je presežena vsaka meja posvetnega, tudi grobega posega v praznik.
Božič je v zadnjem času postal potrošniški praznik. V zadnjih letih je presežena vsaka meja posvetnega, tudi grobega posega v praznik. FOTO: Reuters
Pomen božiča za kristjane določa vsebina Svetega pisma. Po ljudskem občutju pa pomeni spomin na prihod Jezusa kot Božjega sina, ki prinaša mir, katerega svet ne more dati.

Dan pred božičem bodo verniki množično obiskovali polnočnice, kjer se bodo spomnili rojstva Jezusa Kristusa, ki naj bi učlovečil Božjega sina in Odrešenika ter s svojim naukom in kasnejšim žrtvovanjem odrešil človeka. Rojstvo malega Boga so sicer kristjani sprva praznovali ob različnih datumih, dandanes pa je 25. december zlasti simbol družinskega praznika z obdarovanjem.

Največ bo Slovencem prinesel ravno Božiček. Čeprav nam vreme v prihajajočih praznikih ne bo naklonjeno, saj bo vsaj do sobote deževno in oblačno, ni treba ostati doma. Toplo se oblecite in se z družino odpravite na decembrske prireditve!

Poseben pomen zimzelenih rastlin in ognja

25. december so v 4. stoletju določili za dan Jezusovega rojstva in prekrili poganski praznik rojstva nepremaganega Sonca. Dolgo so božič praznovali le v cerkvah, v 14. stoletju tudi v ženskih samostanih, družini pa ga je približala protireformacija. Po slovenskem ljudskem izročilu na sam božični dan ni v navadi hoditi na obiske. Ob prazničnem kosilu se zbere vsa družina, zato božič velja kot izrazito družinski praznik.

Božično-novoletni čas, kot ga praznujemo danes, je prekril predkrščansko praznovanje zimskega kresa. Toda v obredih in šegah je ohranil številne njegove oblike in vero v moč zimzelenega rastlinja.
Božično-novoletni čas, kot ga praznujemo danes, je prekril predkrščansko praznovanje zimskega kresa. Toda v obredih in šegah je ohranil številne njegove oblike in vero v moč zimzelenega rastlinja. FOTO: Špela Zupan
Na božični večer je bilo vsaj do srede 20. stoletja v navadi vedeževanje o prihodnjem letu in čaranje. Po ljudskem verovanju naj bi bilo na božični večer mogoče slišati živino, ki naj bi se med seboj pogovarjala o dogodkih v prihajajočem letu.

V širšem pomenu besede pa pomeni božično obdobje, ki se začne s svetim večerom 24. decembra in traja do svetih treh kraljev. V preteklosti so ljudje v tem času pripisovali poseben pomen zimzelenim rastlinam, pa tudi ognju.

V kmečkih domovih so Bogov kot (kot nad mizo nasproti peči v osrednjem bivalnem prostoru) krasili z zimzelenim rastlinjem ali so pod strop obešali smrečico. Okrašeno božično drevo se je po nemških zgledih začelo uveljavljati konec 19. stoletja v mestnih okoljih, v podeželskih domovih pa po 1. svetovni vojni. Močan je bil tudi pomen ognja, ko so kurili drevesni čok, ki so ga na sveti večer zanetili na ognjišču. Ob njem so peli, molili, mu darovali hrano in pijačo. Pripravljali so obredne jedi in pecivo ter kropili in kadili domove in njive.

Simbolne jaslice

Po slovenskem ljudskem izročilu je v predbožičnem času značilno krašenje doma z zimzelenim rastlinjem, postavljanje jaslic, pripravljanje posebnih jedi in peciva. Na sveti večer pa obredno kadijo in kropijo, značilni so skupna molitev, petje božičnih pesmi in odhod k polnočnici.
Po slovenskem ljudskem izročilu je v predbožičnem času značilno krašenje doma z zimzelenim rastlinjem, postavljanje jaslic, pripravljanje posebnih jedi in peciva. Na sveti večer pa obredno kadijo in kropijo, značilni so skupna molitev, petje božičnih pesmi in odhod k polnočnici. FOTO: Špela Zupan
Kristjani doživljajo Kristusa kot nujno potrebno luč. Da so pokazali na njegovo zmagovito svetlobo, so pred davnimi stoletji njegovo rojstvo postavili v najbolj črno temo. Celjski škof Anton Stres v božični poslanici

To je bil tudi čas, ko so od hiše do hiše hodili koledniki z dobrimi željami in v zameno prejemali darove. Božični čas pa je veljal tudi kot obdobje, zelo primerno za prerokovanja v zvezi z zdravjem, poroko in letino.

Sam božič se je, podobno kot danes, obeleževal še s skupno molitvijo, petjem božičnih pesmi, obiskom polnočnice in prazničnim družinskim kosilom. V vsakem primeru pa božične praznike najbolj obeležujejo jaslice kot dvo- ali tridimenzionalna upodobitev Jezusovega rojstva, poklona pastirjev in Svetih treh kraljev. V meščanskih domovih so se jaslice začele pojavljati v 18. stoletju, v kmečkih pa so jih začeli postavljati v 19. stoletju. Na podeželju so imeli prvotno papirnate jaslice, pozneje pa so jih začele izpodrivati figuralne iz lesa, gline in mavca.

Božiček ali dedek Mraz?

Močan simbol božiča so tudi jaslice.
Močan simbol božiča so tudi jaslice. FOTO: Dare Čekeliš
Letos bo polnočnica v Vatikanu ob 22. uri in ne ob polnoči.

Voščilnice z božičnimi motivi so se začele uveljavljati konec 19. stoletja. Božiček kot obdarovalec se je v mestih pojavil po 1. svetovni vojni in se kasneje ponekod razširil tudi na podeželje. Po 2. svetovni vojni pa je na javnih prostorih in v nekaterih domovih božično drevo za nekaj časa nadomestila novoletna jelka, glavno vlogo obdarovalca pa je prevzel dedek Mraz, božične motive na voščilnicah pa so zamenjali novoletni. Praznovanje božiča je konec 80. let 20. stoletja postalo spet javno. Poleg novoletnih jelk so se spet začela pojavljati tudi božična drevesa, kot obdarovalca pa sta začela nastopati tako dedek Mraz kot Božiček.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
24. 12. 2009 19.40
saj krave še napovedujejo bodočnost, po novem pošiljajo sms-e po mobitelih
skydrol7
24. 12. 2009 12.14
blagoslovljen bozic
.1349
25. 12. 2008 23.53
Ni vprašanje, gdaj bodo živali spregovorile... vprašanje je gdaj jih bomo ljudje razumeli. Saj se pogovarjajo s čivkanjem, lajanjem... mi jih ne razumemo... one pa nas največkrat, ampak ne po besedah ampak po mimimiki.
iron_130dcr
25. 12. 2008 23.46
če bi krave znale govorit bi pa blo
cadillac
25. 12. 2008 12.28
Potem so spretni trgovci delno ukradli božič drugim še bolj spretnim trgovcem, se pravi Cerkvi. Samo pogani ga ne bodo več dobili nazaj.
igicza
25. 12. 2008 11.39
Spet eni, ki načenjajo temo vegetarijanstvo. Kdo zdaj vsiljuje svojo voljo drugim in se nasilno vede? PRVI, ki je načel to temo je sencasrca, predvidevam, da vegetarijanec, ki nima kaj drugega za počet, kot da drugim vsiljuje vegetarijanstvo namesto, da bi normalen komentar dodal.
Debely
25. 12. 2008 10.57
Božič je cerkev ukradla Poganom. SOL INVICTUS
n87
25. 12. 2008 02.56
ja res je lihkar mi je krava prerokovala,obeta se mi dobr dan:) Lepe praznike vseem skupaj
sencasrca
25. 12. 2008 00.19
Zivali govorijo ne ubijajte nas!!!Prasci pobozni nehajte nas jest!!!Vsak po svoje si tolmaci tole vero sam da je njegova rit polhna!!!
Damir Secki
24. 12. 2008 21.03
hm, jaz pa sem mislu, da bo clanek o novih dlosezkih znanstvenikov pri razvoju human-animal interpreterja... in pol nakladanje o bozicu :S
djimi
24. 12. 2008 19.34
1408 ENAKO VSE NAJNAJ.
Bojko Zmaj
24. 12. 2008 15.54
Vsem, ki praznujete zelim vesel in blagoslovljen bozic!
darvil
24. 12. 2008 14.02
živali nam govorijo, že dalj časa , celo nas rotijo da se začnemo odgovorno obnašat ,a vsi se sprenevedamo kot da bi bili gluho nemi,tako kot se recimo norčujemo iz živalskih plastičnih podob izdelanih na kitajskem, češ da nas bodo osrečile.
urskaa3
24. 12. 2008 13.43
božič je lep praznik. komaj čakam
Peter Zupan?i? 1
24. 12. 2008 12.28
kak butast naslov omg!
TISM
24. 12. 2008 09.13