Tujina

ZDA bo nadaljevala z zračnimi napadi na skrajneže, Slovenija Kurdom orožja še ne bo pošiljala

Washington/Bagdad, 14. 08. 2014 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ker se je število ujetih jazidov na gori Sindžar močno zmanjšalo, se je ameriška vojska odločila, da ne bo posredovala in pomagala pri njihovem reševanju. Bodo pa nadaljevali z zračnimi napadi. Slovenija za zdaj sodelovanja pri oboroževanju ne načrtuje.

Tiskovna predstavnica misije ZN v Iraku (Unami) je danes sporočila, da po množičnem begu pripadnikov etnoverske manjšine jazidov z gore Sindžar na severu Iraka jih tam ostaja ujetih le še kakih tisoč. Po navedbah visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) naj bi v preteklih petih dnevih uspelo z gore pobegniti kar 80.000 ljudem.

Begunci - večinoma jazidi - so sicer, kot so za nemško tiskovno agencijo opozorili pri UNHCR, "ekstremno izčrpani" in močno dehidrirani.

Potem ko je skrajna sunitska Islamska država (IS) pred skoraj dvema tednoma zasedla nadaljnja območja na severu Iraka, so se tamkajšnji pripadniki etničnih in verskih manjšin, večinoma jazidi in tudi kristjani, podali v beg. V Kurdistan naj bi se jih od takrat po podatkih Unamija zateklo kakih 200.000. Še kakih 50.000 jih je zbežalo v sosednjo Sirijo. 2000 jih je sprejela tudi Turčija, 20.000 pa jih še čaka na turški meji.

Američani ocenili, da ni razloga za posredovanje

Predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby je ponoči sporočil, da jazidov, ujetih na gori Sindžar na severu Iraka, očitno ni toliko, kot so sprva ocenjevali, njihovo trpljenje pa ni tako hudo, kot so se bali. Ameriško reševanje jazidov z gore je zato "bistveno manj verjetno". Podobnega mnenja so tudi v Veliki Britaniji, kjer bodo nadaljevali z razdeljevanjem humanitarne pomoči, medtem ko vojaškega posredovanja zaenkrat ne bo. V Irak je sicer v sredo prispelo 130 ameriških vojakov.

Jazidi bežijo z gore
Jazidi bežijo z gore FOTO: Reuters

Pred tem je namreč namestnik ameriške svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes v sredo povedal, da so ZDA v kurdsko prestolnico Erbil na severu Iraka poslale 129 svojih vojakov, ki bodo tam ocenili dejanske razsežnosti humanitarne krize in pripravili predloge za morebitno evakuacijo ujetih ljudi.

Rhodes, ki je govoril le nekaj ur pred Kirbyjem, je tudi razkril, da ameriški predsednik Barack Obama razmišlja o več možnostih glede posredovanja v Iraku - te bi lahko vključevale reševanje beguncev z letali ali celo nasilno odprtje kopenskega koridorja za njihovo evakuacijo.

A za to bi bilo treba poslati na teren ameriške vojake, kar je Obama doslej zavračal. Rhodes je sicer dejal, da bi v tem primeru šlo le za začasno napotitev vojakov, da preselijo ljudi na varno.

Na gori naj bi bilo ujetih nekaj več kot 5000 jazidov. Kot poroča novinarka Sky Newsa, iraška vojska z območja vsako noč reši približno 1000 oseb.
Na gori naj bi bilo ujetih nekaj več kot 5000 jazidov. Kot poroča novinarka Sky Newsa, iraška vojska z območja vsako noč reši približno 1000 oseb. FOTO: Reuters

A kot je nato ponoči pojasnil Kirby, so ameriški vojaški strokovnjaki na terenu, na sami gori Sindžar, ugotovili, da situacija vendarle ni tako pereča, kot so sprva ocenjevali. "Ekipa je ugotovila, da je na gori Sindžar veliko manj jazidov, kot smo se pred tem bali - deloma zaradi uspeha dostav humanitarne pomoči z letali, letalskih napadov na cilje IS, prizadevanj kurdskih pešmerg in pa zmožnosti na tisoče jazidov, da se v zadnjih dneh preko noči sami evakuirajo z gore," je pojasnil. Kot je še nadaljeval, "so tisti jazidi, ki ostajajo, v veliko boljšem stanju, kot so prvotno mislili, ter imajo dostop do hrane in vode, ki so jim ju odvrgli".

Zračni napadi na sunitske skrajneže se bodo nadaljevali

"Položaj na gori se je zelo izboljšal. Zlomili smo obroč Isila in ljudem pomagali priti na varno," je dejal Obama, a ob tem dodal, da se ameriško posredovanje še ni končalo. "Nadaljevali bomo zračne napade, kjer bo potrebno zaščititi ameriško osebje in objekte v Iraku. Skupaj s partnerji pa bomo zagotovili humanitarno pomoč na severu Iraka, kjerkoli bomo lahko," je dejal.

Predsednik ZDA je ponovil, da ne bo več pošiljal vojakov v boj v Irak. Dodal je, da so beguncem na gori Sindžar z letali dostavili več kot 114.000 obrokov in več kot 120.000 litrov vode. Na gori naj bi bilo le še okrog 4500 jazidov, od katerih je polovica lokalnih pastirjev, ki bodo tam tudi ostali.

EU v petek o podpori Kurdom; Slovenija za zdaj sodelovanja pri oboroževanju ne načrtuje

Zunanji ministri EU bodo v petek na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o podpori Bagdadu in iraškim Kurdom v boju proti sunitskim skrajnežem. Za Slovenijo je začasno oboroževanje Kurdov v kontekstu ohranitve enotnosti Iraka politična nujnost, a v tem trenutku sodelovanja pri oboroževanju ne načrtuje, so sporočili z MZZ.

Jazidi bežijo z gore
Jazidi bežijo z gore FOTO: Reuters

K oboroževanju Kurdov v boju proti sunitskim skrajnežem Islamske države, ki so v zadnjih mesecih zavzeli dele severnega Iraka, je mednarodno skupnost v nedeljo pozval predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani. O tem pozivu so v torek razpravljali predstavniki članic EU na izrednem sestanku Politično-varnostnega odbora (PSC) v Bruslju. O skupni podpori kurdskim silam pešmergam se niso dogovorili, so se pa strinjali, da lahko članice same oborožujejo Kurde v dogovoru z iraškimi oblastmi.

Slovenija je po navedbah zunanjega ministrstva zaskrbljena zaradi težkega varnostno-političnega položaja v Iraku: Med drugim jo skrbi napredovanje skrajnežev proti ozemlju pod nadzorom iraških Kurdov na severu Iraka, kamor se je zateklo več sto tisoč oseb, ki so pobegnile z ozemelj, ki jih sedaj nadzoruje Islamska država.

V prizadevanjih za preprečitev humanitarne katastrofe in ohranitve enotnega Iraka je začasno oboroževanje Kurdov politična nujnost, zato se Slovenija strinja z začasnim oboroževanjem Kurdov s strani posameznih članic EU, ki imajo možnost za to. Slovenija v tem trenutku ne načrtuje sodelovanja pri oboroževanju iraških Kurdov, so še pojasnili na MZZ.

V skladu s sklepi zasedanja PSC Slovenija pričakuje, da bodo odločitve posameznih članic o vojaški pomoči iraškim Kurdom sprejete skladno s Kodeksom obnašanja EU na področju izvoza orožja ter v sodelovanju z iraško vlado in drugimi mednarodnimi partnerji.

Slovenijo bo na izrednem zasedanju v petek zastopal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdan Benko.

Ministri bodo sicer v petek razpravljali o vseh vidikih reševanja iraške krize - poleg varnostnega tudi o humanitarnem ter političnem in diplomatskem. V sklopu slednjega se načrtuje oblikovanje posebne mednarodne podporne skupine, v kateri naj bi sodelovale tudi države, kot so Savdska Arabija, Jordanija, Turčija in Egipt.

Pomembno je namreč, da ukrepanje mednarodne skupnosti ni razumljeno kot spor med t. i. Islamsko državo in Zahodom, temveč da se jasno sporoči, da delovanju skrajnežev nasprotuje ves preostali svet, so danes pojasnili viri.

Humanitarna kriza na severu Iraka se poglablja

Zaradi humanitarne krize na severu Iraka so ZN razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti. Kurdski predstavniki so sporočili, da so razmere v provinci Dohuk kritične, saj se je tja zateklo že okoli 150.000 beguncev.

Kirby je sicer zatrdil, da bodo ZDA nadaljeval z dostavljanjem pomoči civilistom z letali in letalskimi napadi na cilje IS. ZDA poleg tega dostavljajo orožje kurdskim silam pešmergam, pri čemer se jim je pridružila tudi Francija, o tem pa razmišljajo še v več drugih evropskih državah.

ZDA so se pred dvema letoma in pol vojaško povsem umaknile iz Iraka in Obama, ki je predsedniški položaj leta 2008 osvojil predvsem po zaslugi svojega nasprotovanja vojni v Iraku, se v vojno tam ne namerava znova zaplesti.
Kljub temu je v boju proti IS doslej v Irak poslal kakih 250 vojaških svetovalcev in drugih vojakov, ki so nameščeni v Bagdadu in Erbilu. Slednjim so se sedaj pridružili še vojaki, ki bodo ocenili humanitarne razmere in Obami predlagali opcije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
15. 08. 2014 11.13
+2
"Slovenija za zdaj sodelovanja pri oboroževanju ne načrtuje". Ni čudno da smo vedno bolj zaplankani.. Amerikanci in CO orožje pošiljajo že preden so oznanili da lahko. Slovenija haloo zbudi se.. Orožje to je ja biznis. Amerićani naredijo vojno tam , kjer je drugače nemogoče, samo da bi lahko prodajali orožje. ( Slovenija, pa za koga se delaš FINa tam ., kjer so ostali pervezni kot največji Casanove. Krasti svojemu in svojega ropat to pa znaš kaj???? Piševka to je najlažje.. Pokradi Američana , to je izziv))
Venividivici1
15. 08. 2014 08.50
+2
Jazidi se bojijo morilcev, tako kot so se naši domobrani. Zgodovina se nadaljuje.Anglija je ugotovilla, da je naredila leta 45 napako.
antiXfashizmXeuXgso
15. 08. 2014 09.55
-2
Ja, če bi prej Jazidi kolaboriral s tujim okupatorjem pri okupaciji Iraka, mu pomagali pobijat Iračane in bi bila ISIL iraška osvbodilna armada. Angleži so točn vedel, kaj bo za nacipajdaši in domačimi izdajalci; tko k povsod.
kapljač1
15. 08. 2014 11.19
-2
Če je Anglija po toliko letih ugotovila, da je leta 45 naredila napako.. je to čiist ok. Sam da leta 45 ni naredila napake , ker to v resnici šteje še danes.
komunjara 1
15. 08. 2014 08.30
+1
hehehe......"""Slovenija Kurdom orožja še ne bo pošiljala""""". seva ne ce pa je glavni trgovec na dobu in zveze ne morejo vzpostavit
walter2
15. 08. 2014 07.00
Ukrajinska vojska je v teh mesecih ofenzive na "uporniški separatistični vzhod-Slovenija pisala popolnoma enako zgodovino"pobila že približno 2000 civilistov,a "24 kur pod zanimivimi novicami iz sveta piše o cenah stanovanj na Hrvaškem,o zaspanem pilotu in drugih za nas popolnoma nepomembnih novicah.Kje je objektivnost?
glej ovega
15. 08. 2014 00.24
+2
amerika se ne vtikuje če ni profita..za ljudi je njim malo mar...pač američani so zame popolni teroristi kateri si zaslužijo najstrožjo kazen in osamitev celotne njihove regije...če bi bila kakšna vojna v katero bi nas pošiljali se raje vstrelim kot da stojim z američanom ob boku..lp
deadzone
15. 08. 2014 00.40
-2
preberi si še enkrat kaj ni napisal, resno preberi.
nsiirhilnil
15. 08. 2014 03.27
+2
pravjo da dobr a merican je mrto america...
Roman Hren
14. 08. 2014 23.21
+5
Proizvajalci in prodajalci orožja ustvarjajo krizna žarišča za svoje tržišče! Pri tem so ljudje le kolateralna škoda in propagandno sredstvo!
FailNation
14. 08. 2014 22.03
+8
WTFFF slovenija...ne ukvarjajte se z drugimi, doma mate take probleme da je joj...tle jih začnite reševat
LockheedMartin
14. 08. 2014 21.41
+2
kakšni dvoličneži... nikoli vam ni prav.. če Američani pošljejo vojsko, je vse narobe, če se odločijo da ne bodo posredovali, pa tud ni vredu... čeprav velik delež prispevajo s humanitarno pomočjo ter bombnimi napadi na ISIS... Rusijo in Kitajsko boli k.. za jazide, pa čez njih noben nič ne reče....
antiXfashizmXeuXgso
14. 08. 2014 21.59
+8
Eno je reševanje nedolžnih civilistov v kaosu, drugo je pa ustvarjanje kaosa. Amerika žal povečini počne slednje.
antiXfashizmXeuXgso
14. 08. 2014 22.09
+6
Treba se je zavedati, da do pojava ISIL verjetno sploh ne bi prišlo, če ne bi zahod sponzoriral, načrtoval in podpiral t.i. arabsko pomlad, iz katere se je razvilo klanje v Libiji, Siriji,.....
LockheedMartin
15. 08. 2014 09.36
ti se raje zavedaj, da ni vse tako črno na belem kot ti misliš... za vse krivit samo Ameriko je čisti nesmisel... npr. posredovanje v Libiji bi Rusi in Kitajci lahko preprečili z vetom (kot so napovedali), pa ga niso... zakaj le? ...ZDA se res povsod vmešajo, zato tudi krivda vedno pade na njih... v ozadju pa je mnogo več...
antiXfashizmXeuXgso
14. 08. 2014 19.48
+9
Dejstvo je, da če se zahod ne bi vtikal v Libijo, Sirijo,... vseg tega klanja zdaj ne bi bilo.
Handschar
14. 08. 2014 19.10
-8
@www123 dobro novico imam zate. IS je vceraj razbila FSA v mestih Ahtarin, Turkman, Barih, Mesadija, Eršaf, Dabiq. IS trenutno napada Mari, Azzaz, Tel Rifat in severni del mesta Alep.
Handschar
14. 08. 2014 19.22
-5
Ocitno Ameriske sanje niso dovolj proti IS.
www123
14. 08. 2014 20.31
+3
Handschar
14. 08. 2014 21.20
-1
"Nemški statistični urad opozarja, da rodnost v Nemčiji še naprej upada. Vsaka tretja ženska je brez otrok, leta 2020 grozi drastičen padec natalitete."
Avatar38
14. 08. 2014 18.50
+12
Slovenija itak ne more oboroževat Kurdov, če je pa Janez Janša v zaporu....
www123
14. 08. 2014 17.19
-9
Američani niso oboroževali ISISa-oboroževali so FSA(free syrian army)(oz.sirske upornike),in pa iraško vojsko,ISIS oborožujejo države kot so Katar,Sudska arabija...Ker pa je Iraška vojska tako strahopetna se je ISIS razširil,in so se še vojaki FSA ja in drugih uporniških skupin v siriji pridružili ISISU in zdaj terorizirajo ljudi po Siriji in Iraku.Nevem zakaj se Slovensko vojsko in ostale NATO vojake ne pošlje v Irak,v misiji ki bi imela namen uničenje isisa bi bilo dovolj cca. 70.000 NATO vojakov,z podporo Ameriških,Fancoskih,Britanskih lovcev in še kakšnim Slovenskim pilotom in pilatusom (Slovenski piloti so nenazadnje vedno veljali za ene izmed boljših v JNA je bilo največ pilotv Slovencov,in tudi danes so zelo spoštovani) bi bilo z ISISOM hitro konec,glede na to da so neizurjeni.Res pa je da se boj nebi smel preveč zavleči ,ker bi to pomenilo vedno več žrtev.
Handschar
14. 08. 2014 17.46
+4
Tudi v Afganistanu so mislili da bo hitro konec in doziveli poraz.
www123
14. 08. 2014 18.05
+5
Mhm seveda v afganistanu je umrlo mogoče 100 NATOVIH vojakov in pa 20.000 talibanov in ti to smatraš zmago,sprijazni se muslimani se nikoli niste znali borit Andrej Turjaški vas je z 3x manjšo vojsko premagal pri Sisku.Znate pa civilistom glave rezat.
dreko123
14. 08. 2014 18.17
+1
www123 - ja čez 5000 ameriških vojakov je umrlo v afganistanu in iraku od 2001 naprej ko so invazirali in napadli te suverene države! - ja ubili so 19.000 civilistov in mogoče 1000 talibanov! res super doseg!
dreko123
14. 08. 2014 18.18
+5
drugače pa McCaina vprašaj ko se je slikal z vodjo ISIS-a če jih res niso oboroževali - Amerika je oboroževala vse po spisku od A-Ž vse teroristične skupine... samo da so se borili proti suvereni Sriji in Assadu
Handschar
14. 08. 2014 18.33
-2
Cilj je bil uniciti Talibane in ta cilj ni izpolnjen. 200 miljard $ za 2000 Talibanov letno ni uspeh.
www123
14. 08. 2014 18.38
+1
Cilj v Afganistanu je bil predvsem da se izuri Afganistansko vojsko in da potem oni poskrbijo za mir.Dreko,seveda ne mešaj iraka in afganistana po tvoje so talibani pobili 5000 NATOVIH vojakov in izgubili samo 1000 svojih,wau zgleda da so te talibani pravi komandosi ,realnost pa taka da še strelat neznajo,tako da ne seri.Zgleda da niti neveš da se je ISIS boril proti Iraški vojski ki so jo podpirali američani,ne pa proti Assadu.Pa da nebo pomote ne podpiram Američanov in njihovega oboroževanja sirskih islamističnih skupin.
Handschar
14. 08. 2014 18.39
-2
Si ze dobil odgovor. Halid ibn Valid in Salahuddin el Ejubi.
Madcitizen
14. 08. 2014 14.42
+24
Tam kamor se vmeša ameriška demokracija zavlada čudovito življenje
rissp1
14. 08. 2014 13.43
+15
Bolj enostavno povedano v enem stavku : Pustili jih bodo da jim njihovi plačanci odrežejo glave ter jih križajo (kot so že toliko ljudi prej, tudi otroke - na stotine video posnetkov takšnih in drugačnih grozot, v HD kvaliteti na netu)...
me987
14. 08. 2014 13.35
+22
saj ni treba Jazidov evakuirati.. postrojite "svoje" ISIL-ovce.. čisto enostavno.
dreko123
14. 08. 2014 14.51
+10
problem je ker nimajo več kontrole na svojimi ISILovci...
enoh
14. 08. 2014 13.28
+8
redkokdaj je napotitev vojske kam upravičena.. in v tem primeru bi bila: PREDLAGAM DA POŠLJEMO MI KAK SVOJ BATALJION DOL.. 50PATRIJ. 500 VOJAKOV...?
ULTRA PLUS
14. 08. 2014 16.46
+5
www123
14. 08. 2014 16.51
+3
Kaj pa bo 500 vojakov proti 200.000 isisovih "vojakov"?Mogoče bi pobili 2000 isisovih "vojakov" za kaj več bi bilo pa potrebno tja poslat še ostale NATO vojake .
Ferdo Crni
14. 08. 2014 13.18
-5
Naslov so pa le spremenili na 24ur. USA dostavlja humanitarno pomoč, pomaga kurdom v boju proti isis, pošilja dol opazovalce.... 24ur pa napiše v bombastičnem naslovu da jih puščajo umreti. KATASTROFA.
dreko123
14. 08. 2014 14.52
+6
imaš smisel za sarkazem nimam kaj rečt... :)
ficfiric 1
14. 08. 2014 13.07
+8
Evo vam...taksne izjave bi prej pricakoval od zlobnih levakov rusov kot pa od pravicnih demokraticnih kapitalistov cez luzo..."Njihovo trpljenje ni tako hudo"....hahaha...crk....je na soncu brez vode zaradi obstreljevanja fanatikov ni tako hudo...ja top so tile ameri....naj raje se malo zalagajo IS z orozjem pa naj jih se mal urijo...da bojo lazje sirijo zavzel in potegnil svoj plinovod od katarcev...itk se gre sam za to...
Ferdo Crni
14. 08. 2014 13.16
-5
Torej spet demagogija. Iztrgano iz konteksta. ZDA in tudi VB še naprej dostavljajo humanitarno pomoč, bombardirajo ISIS in pomagajo Kurdom. Očitno menijo da lahko samo s tem rešijo tamkajšne ljudi. Torej "ne dajejo ribe laćnemu ampak ga učijo loviti".
alenexxx
14. 08. 2014 12.58
+24
kera je to prverznost amerike orožje prodajajo istim proti katerim se zdej borijo
Ferdo Crni
14. 08. 2014 13.14
-9
pa dajte že navedite vir teh nebuloz. od kje vam ideja da isis oborožuje amerika?
dreko123
14. 08. 2014 13.26
+13
iz uradnih virov - to so dejstva... še Ron Paul obtužuje administracijo kako v siriji oborožujejo isis v iraku pa se borijo proti njim! isis je nastal pod ameriškim pokroviteljstvom cio in sponozoriranjem... pa jim je mogoč malo ušlo izpod nadzora...
Ferdo Crni
14. 08. 2014 14.31
-10
Lažeš. Da se oborožuje ISIS nihče ne trdi.
Komandant Stane
14. 08. 2014 12.53
+23
Seveda bodo obrnili hrbet, saj ni v njihovem interesu reševanje. Ker oni skrbijo samo za svoje interese, so prijazni ko te rabijo, ali pa z izsiljevanjem dosežejo svoje, ali pa s praznimi obljubami. Ko pa te ne rabijo, te pa zavržejo kot staro prostituko. Vse pravljice o demokraciji in kako skrbijo za svet, kot policaji, so točno to, samo pravljice. . . . ZDA so največji hinavci na tem planetu, dvolično sociopatska družba.