Tujina

Bodo zavarovanja kupovali na tržnici?

Washington, 10. 09. 2009 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama za Američane, ki imajo zdravstveno zavarovanje, načrtuje izboljšanje le-tega, za tiste, ki ga nimajo, pa namerava uvesti zavarovalno tržnico, kjer bi lahko kupovali zavarovanja po konkurenčnih cenah.

Ameriški predsednik Barack Obama je imel enega najpomembnejših govorov v svojem mandatu, potem ko je kongres soočil s svojimi načrti glede zdravstvene reforme. Kot je povedal, je neuspeh pri uvedbi reforme vodil državo k prelomni točki in zdaj je čas za ukrepanje. Rekel je, da načrtuje izboljšanje zdravstvenega zavarovanja za tiste, ki ga imajo in uvedbo zavarovalne izmenjave za tiste, ki ga nimajo.

Obama pred kongresom
Obama pred kongresom FOTO: Reuters

Obama je pred kongresom povedal, da so ZDA edina razvita država, ki milijonom prebivalcev dovoljuje prenašati stisko, ker so brez zdravstvenega varstva. ''Vsak razume izredne stiske ljudi, ki niso zavarovani, ki živijo vsak dan le eno bolezen ali nesrečo od bankrota,'' je povedal. ''To niso le ljudje, ki živijo od pomoči države. To so Američani srednjega razreda.'' Obama je tudi povedal, da sedanji sistem prav tako ni dobro služil tistim Američanom, ki imajo zdravstveno zavarovanje.

''Tisti, ki so zavarovani, niso nikoli imeli manj varnosti in stabilnosti, kot je imajo zdaj. Vse več Američanov namreč skrbi, da če se bodo preselili, izgubili ali zamenjali službo, bodo izgubili tudi zdravstveno zavarovanje,'' je povedal Obama in dodal, da ZDA porabijo enkrat in pol več za zdravstvena zavarovanja kot katera koli druga država, vendar Američani niso nič bolj zdravi od drugih ljudi.

Obama je izdal tudi določene podrobnosti o načrtu za reformo sistema. Povedal je, da nič v njegovem predlogu od Američanov, ki že imajo zdravstveno zavarovanje, ne bi zahtevalo, da spremenijo svojega zdravnika ali zdravstveno polico. Je pa poudaril, da bo naredil tako, da bo zavarovanje za posameznike boljše. Prepovedal bo zavarovalnicam, da bi prekinili polico za bolne ljudi in zahteval, da zavarovalnice krijejo stroške rutinskih pregledov in preventivne nege.

Predstavniki ameriškega kongresa
Predstavniki ameriškega kongresa FOTO: Reuters

Za milijone nezavarovanih Američanov bi ustvaril zavarovalno izmenjavo – tržnico, kjer bi posamezniki in majhna podjetja lahko kupovali zdravstvena zavarovanja po konkurenčnih cenah. Obama je še dejal, da bi javna možnost zdravstva lahko pripomogla k temu, da bi zasebne zdravstvene družbe ostale konkurenčne in iskrene. Je pa povedal, da jih vlada ne bo subvencionirala, tako da ne bi povzročili nelojalne konkurence v zasebnem sektorju. Dodal je, da je javna možnost zavarovanja le sredstvo za dosego cilja, za vse ostale ideje pa ostaja odprt, če bi imele enak učinek.

Na predsednikov govor so se že odzvali republikanci. Charles Boustany, srčni kururg, je pozval k novemu začetku in pameti. ''Zamenjava vašega trenutnega družinskega zavarovanja z vladnim vodenim zdravstvenim varstvom ni odgovor. Pravzaprav bi zdravstveno varstvo naredilo veliko dražje.''

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
10. 09. 2009 13.40
Se mi zdi da bi se problem zavarovalnic rešil tako. Da bi jih klasificiral kot neprofitne dejavnosti. Pa bi ble zavarovalnine ceneje in storitve bolj pregledne.