Tujina

Mogherinijeva ob dnevu miru: Vojne se lahko končajo, mir je mogoč

Ljubljana, 21. 09. 2016 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZN na mednarodni dan miru vsako leto pozovejo sprte strani, naj položijo orožje in upoštevajo 24-urno globalno premirje, kar pa je malo verjetno. Papež Frančišek pa je dejal, da v imenu Boga ni mogoče upravičiti nasilja.

Mir
Mir FOTO: Thinkstock

Danes je mednarodni dan miru. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v svoji poslanici opozoril, da se letos ta dan osredinja na 17 ciljev trajnostnega razvoja kot gradnikov miru, saj se konflikt pogosto začne, ko ljudje tekmujejo za omejene vire. 

Ban Ki Mun je pozval ljudi, naj letos ob mednarodnem dnevu miru izrazijo svojo zavezanost miru tako, da postanejo aktiven zagovornik ciljev trajnostnega razvoja.

"Trajnostni razvoj je bistven za trajen mir, pri čemer sta oba odvisna od spoštovanja človekovih pravic. Naš planet moramo zaščititi. Uspemo lahko le s skupnimi močmi. Stremimo k skupnemu domu, ki bo varen za prihodnje rodove," je pozval Ban. Pozval je še k skupnim prizadevanjem, da bi vsi ljudje živeli dostojanstveno in enakopravno, ohranitvi planeta ter skrbi, da "nihče ne ostane zadaj".

ZN na mednarodni dan miru vsako leto pozovejo sprte strani, naj položijo orožje in upoštevajo 24-urno globalno premirje. "Simbolika dneva brez spopadov je pomembno sporočilo, da spore lahko in moramo rešiti," je poudaril Ban.

Generalna skupščina ZN je leta 1981 razglasila, da bo prvi dan septembrskega rednega zasedanja uradno mednarodni dan miru. Leta 2001 pa se je odločila, da se bo mednarodni dan miru vsako leto praznoval 21. septembra.

Dodal je, da je mir veliko več, kot le odložiti orožje. Gre za izgradnjo globalne družbe, v kateri ljudje živijo brez revščine in v blaginji. Gre tudi za skupen napredek in medsebojno pomoč med ljudmi, saj smo vsi del univerzalne družine.

'Vojne se lahko končajo'

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je spomnila, da ne smemo pozabiti, da se vse vojne lahko končajo in da je mir mogoč. Kot je poudarila v videonagovoru, si je mir treba prizadevati, včasih tudi več let, a upanja ne smemo izgubiti. "Evropska unija, ki je tudi sama dokaz za to, da lahko države po dolgotrajnih obdobjih vojn uspešno sodelujejo, si bo še naprej prizadevala za mir po vsem svetu," je še dejala.

'V imenu Boga ni mogoče upravičiti nasilja'

Papež Frančišek je v torek v italijanskem Assisiju, kjer je od nedelje potekalo globalno srečanje verskih dostojanstvenikov za mir, objavil poziv k miru ter pozval k skupnim prizadevanjem vseh regij za končanje vojne in nasilja. "V imenu Boga ni mogoče upravičiti nasilja. Samo mir je svet in ne vojna," je dejal papež.

V Ljubljani pohod

V Ljubljani so mednarodni dan miru med drugim obeležili s pohodom za mir, ki ga organizirajo slovenske veteranske in domoljubne organizacije. Udeleženci so se sprehodili skozi središče prestolnice, prebrali poslanico generalnega sekretarja ZN in se z minuto molka ob 12. uri poklonili padlim v vseh vojnah. 

Mednarodni dan miru je obeležil tudi državni zbor, ki se je točno ob 12. uri z minuto molka poklonil prizadevanjem za mir.

Ob mednarodnem dnevu miru se je letos začela tudi svetovna kampanja mreže mladinskih hotelov Hostelling International z naslovom Sleep for Peace (Spi za mir), ki bo trajala do 27. septembra in se ji bo pridružilo tudi 13 hostlov v Sloveniji.

Kot so sporočili iz popotniškega društva Slovenije, je cilj kampanje osvestiti ljudi o pomenu miru ter da je v interesu miru in preprečevanja konfliktov treba razumeti tudi potrebe drugih in ne le lastnih.

MZZ: Slovenija poziva k prekinitvi sovražnosti

Z MZZ so sporočili, da tudi Slovenija ob mednarodnem dnevu miru poziva k doslednemu spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, k prekinitvi sovražnosti in spopadov ter k spoštovanju 24-urnega premirja, h kateremu so na ta dan pozvane sprte strani.

"Za izgradnjo mednarodnega miru sta poleg varnosti bistvenega pomena tudi spoštovanje človekovih pravic in trajnostni razvoj. Letošnji mednarodni dan miru se zato osredotoča na cilje trajnostnega razvoja kot gradnike miru," so zapisali na MZZ, kjer pravijo, da si Slovenija kot odgovorna članica mednarodne skupnosti prizadeva za mednarodni mir in varnost ter prispeva k globalnemu razvoju. V tej luči zagovarja dosledno spoštovanje človekovih pravic in svoboščin – tudi v okviru aktualnega članstva v Svetu OZN za človekove pravice. Kot donatorica mednarodne razvojne pomoči pa podpira trajnostni razvoj v manj razvitih državah ter nudi humanitarno pomoč prizadetim v oboroženih konfliktih, zlasti otrokom. V skladu s svojimi zmožnostmi sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah za zagotavljanje miru in varnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
21. 09. 2016 10.54
+4
Tisti norci od kalifata za vsak dan vedo kateri mednarodni dan česa je. Prejšnji teden je bil mednarodni dan pitja piva. Tisti, ki tam pijejo pivo (naskrivaj) so imeli prosti dan, ostali so morali pa na fronto. Danes bo ziher isto.
kemuri
21. 09. 2016 18.43
Frane Šajn
21. 09. 2016 08.38
+2
Papeža Frančiška spoštujem kot osebnost ampak ali je kdaj pomislil koliko klanj in morije je šlo skozi zgodovino ravno v imenu boga in vere. Samo križarske vojne če začnemo pri njih papa Frane in vse do danes. In v drugi vojni ozko pri nas tista "za boga in domovino". Kot, da se bog ne zna sam braniti, če že vodi vse na tej zemljici ja neumno vprašanje vem toda v tem je poanta!
Ramzess
21. 09. 2016 13.32
+2
Najprej je treba pomesti pred lastnim pragom.
Nightyfly
21. 09. 2016 15.37
+0
Samos ,,,, res je .Francisek bo moral precej pomesti v Vatikanu. Ogroooooomno ima za pocistiti , kar sta papeza pred njim pometla pod preprogo .Predvsem poljak woytila .Pedofilijo je kompletno zamolcal .
kemuri
21. 09. 2016 18.44
+1
frane...mi imamo s pobijanjem v imenu vere probleme predvsem danes, paopobija nekdo drug, ne katoliki, samo za info.
frako
21. 09. 2016 08.13
+6
Mislm da more mau staro zavezo prebrat, se not skoz v imenu boga pobija.
WilliamCooper
21. 09. 2016 13.24
+3
Koliko tisočletij nazaj je bilo to, v drugih časih in pod drugimi pogoji. Religija miru pa to še danes izvaja.
frako
21. 09. 2016 17.34
+1
Jah v jugi so tud župniki blagosljavljal orožje da bo lažje ubilo partizana s super deluxe 7000 močmi bradača na nebu.