Tujina

Bodo v Srbiji zaradi prisluškovanja aretirali vrh policije?

Beograd, 04. 11. 2012 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski premier Dačić obljublja, da bodo zamenjali in aretirali vodilne v policiji, če se izkaže, da so bili vpleteni v odredbo za prisluškovanje telefonoma predsednika Nikolića in podpredsednika vlade Vučića. Afera naj ne bi imela povezave s strankarsko politiko.

Premier Ivica Dačić se ne boji zamenjati vodstva policije.
Premier Ivica Dačić se ne boji zamenjati vodstva policije. FOTO: Reuters

Po odkritju, da so v policiji na lastno pest prisluškovali predsedniku Tomislavu Nikoliću in podpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, vodilni srbski politiki obljubljajo hitre ukrepe. Srbski premier in notranji minister Ivica Dačić je sporočil, da bo zamenjal celoten policijski vrh, če se bo izkazalo, da so dejansko izdali odredbo o prisluškovanju. Ne bo pa jih samo zamenjal, obljublja Dačić, ampak tudi naročil, da jih aretirajo in jih ovadijo zaradi kaznivih dejanj.

Ob tem je prvi mož srbske vlade opozoril, da policije ne vodi notranji minister, ampak direktor policije. Dačić je tako že napovedal, da bodo zamenjali tudi trenutnega direktorja policije, ki mu je sicer že potekel mandat, ker pa po letošnjih parlamentarnih in predsedniških volitvah še niso objavili novega razpisa, je še naprej opravljal to funkcijo. Dačić državljanom tudi obljublja, da bo zagotovil večji civilni nadzor nad delom policije, obenem pa trdi, da afera nima nobene povezave s strankarsko politiko in da gre za akcijo posameznikov.

Poveljnik kriminalistične policije Rodoljub Milović, ki je podpisan pod dokument, s katerim so odobrili prisluškovanje Vučićovemu telefonu, pravi, da so se nekatere stvari dogajale brez njegove vednosti.

Po pisanju Blica pa naj bi Vučiću, tako kot Nikoliću, prisluškovali že pred meseci.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feels_good_man
06. 11. 2012 08.03
+1
A naj ne bi bila policija neodvisna pri odločitvah, koga bo preiskovala in kako? Saj premier ni nad zakonom
12345cenzurirani54321
05. 11. 2012 12.42
-7
Ah, spet je mel Jankovitch prste vmes....
Dzukela
04. 11. 2012 19.55
+3
Vučo i Dača, dva najjača.....(glumca)
MsPikapiki
04. 11. 2012 16.29
+8
Paravomo JJ na delu.