Tujina

Kdo bo presekal gordijski vozel?

Bruselj/Ljubljana/zagreb, 22. 01. 2009 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
P.J. / D.Š./K.Š./STA
Komentarji
177

Vprašanje meje naj bi po Rehnovem predlogu skušali rešiti trije mediatorji. Slovenija bo skušala doseči, da bo mejno vprašanje rešeno pred vstopom Hrvaške v EU.

"Na nek način je ta čas zdaj tukaj in dejansko je prišel ta trenutek resnice. V naslednjih nekaj tednih bo jasno, kako bodo ti postopki tekli," je dejal Janša.
"Na nek način je ta čas zdaj tukaj in dejansko je prišel ta trenutek resnice. V naslednjih nekaj tednih bo jasno, kako bodo ti postopki tekli," je dejal Janša. FOTO:

Ali bo Sloveniji in Hrvaški ob posredovanju Evropske komisije vendarle uspelo rešiti že 17 let nerešeno vprašanje meje? Slovenska vlada je po obisku komisarja za širitev Ollija Rehna precej optimistična. Ta naj bi predlagal, da v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško posreduje tričlanski svet mediatorjev. Rešitev za sporno mejno vprašanje pa naj bi dobili še pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo, Ljubljana tudi podpira da bi pred hrvaškim članstvom oba parlamenta potrdila sporazum o posredovanju tretjega.

Eden izmed predlogov naj bi bil ustanovitev tričlanskega mediatorskega sveta, ki bi pomagal dokončno zarisati mejo med Slovenijo in Hrvaško. Mediatorski svet bodo sestavljali, Martti Ahtisaari, Robert Batinder, tretja članica pa ni znana, so poročali v oddaji 24UR. Ahtisaari je z Nobelovo nagrado za mir nagrajeni pogajalec, posredoval je v številnih tudi oboroženih konfliktih po svetu in je arhitekt kosovske neodvisnosti.

Badinter, po narodnosti Finec, je 80-letni francoski pravnik in profesor, ki slovensko-hrvaško problematiko že pozna. V začetku 90-ih je vodil arbitražno komisijo prav na ozmelju nekdanje Jugoslavije.

O predlogih je treba biti previden

Na novinarsko vprašanje, ali bo tej vladi uspelo, kar še nobeni ni – rešiti mejni spor s Hrvaško –, pa je premier Borut Pahor dejal: "Za to si bomo prizadevali. Mislim, da je čas, da po 17 letih to vprašanje uredimo." Predsednik SDS Janez Janša je po današnji seji odbora za zunanje zadeve pojasnil, da je Rehn "po službeni dolžnosti naklonjen kandidatkam" in da bo treba njegove predloge "zelo dobro pretehtati".

Na to, ali je vprašanje meje mogoče rešiti pred vstopom Hrvaške v EU, je Ivo Vajgl jasno povedal, da "do takrat, ko bo Hrvaška vstopila v EU, mora biti ta rešitev že tako daleč, da ni nobenega dvoma o tem, da se razbremenita tega bremena".

Opozoril je še, da je treba paziti tudi na časovno dimenzijo, saj bi Hrvaška pobude o mediaciji sprejemala, če bi bile odločitve o tem po vključitvi Hrvaške v EU. Vendar pa je bilo slovensko stališče že od vsega začetka, da se ta proces zaključi prej, preden se sprejemajo ključne odločitve o hrvaškem vključevanju v EU. "Na nek način je ta čas zdaj tukaj in dejansko je prišel ta trenutek resnice. V naslednjih nekaj tednih bo jasno, kako bodo ti postopki tekli," je dejal Janša.

Preden bo Hrvaška stopila v Evropsko unijo, bo Slovenija hotela najmanj to, da je v parlamentu obeh držav potrjen sporazum o posredovanju tretjega pri vprašanju meje. Bolj optimitičen je seveda načrt, da bi mejo med državama že dokončno zarisali pred hrvaškim polnopravim članstvom v Uniji. Glede tega je Pahor dejal naslednje: "Mi si bomo prizadevali, da bo temu tako, vem, da je to zelo zahtevna naloga, mislim, da je čas dozorel, mislim, da je tudi zrelost na obeh straneh meje, da to vprašanje spravimo z dnevnega reda, poglobimo prijateljstvo in napišemo novo poglavje."

Jasni so pa tudi slovenski pogoji za vstop Hrvaške v Evropsko unijo. "Prvič, vrnitev na stanje na dan osamosvojitve, upoštevanje načela pravičnosti, ki je v tem primeru ključno in za morebitno mediacijo, arbitražo ali obvezno pravno presojo. In odločanje mora biti o celotni meji," je poudaril Janša. Omenil je še, da je treba biti pri posredniški vlogi Rehna previden, saj je on po službeni dolžnosti naklonjen kandidatkam. Neuradno v slovenski vladi prevladuje tudi mnenje, da je Evropska komisija zdaj dokončno doumela, zakaj Sloveniji gre in zakaj je Slovenija blokirala Hrvaško.

Rehn: Evropa bo pomagala

"Pri občutljivih političnih vprašanjih so trenutki tihe diplomacije in so trenutki javne diplomacije. Pri tem vprašanju smo sedaj v fazi tihe diplomacije," je pojasnila tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna Krisztina Nagy. Tako je odgovorila na vprašanje, zakaj sta bila komisarjeva obiska v Ljubljani in Zagrebu, sploh tisti v Zagrebu, izvedena v takšni tajnosti. V Ljubljani je sicer komisar imel novinarsko konferenco s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, na Hrvaškem pa dveh srečanj sprva sploh niso želeli uradno potrditi.

Evropski komisar Olli Rehn je v Ljubljano prišel z novimi predlogi za rešitev mejnega vprašanja med Hrvaško in Slovenijo.
Evropski komisar Olli Rehn je v Ljubljano prišel z novimi predlogi za rešitev mejnega vprašanja med Hrvaško in Slovenijo. FOTO: Reuters

Nagyjeva je sicer danes ponovila glavna sporočila, ki jih je Rehn v sredo posredoval Ljubljani in Zagrebu ter so zajeta v njegovi današnji izjavi za javnost.

Evropska komisija je zaskrbljena. To je dvostransko vprašanje, ki pa je postalo evropski problem. Če obe strani presodita, da je to koristno in da jima je v podporo, lahko komisija premisli o neke vrste obliki evropske pomoči. Vendar je še prezgodaj za podrobnosti. Zdaj je bolje delati na podlagi tihe diplomacije kot javne diplomacije. Še naprej smo v stiku, prizadevanja še vedno potekajo in upam, da bodo uspešna. Olli Rehn

Evropski komisar za širitev je na srečanju s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in predsednikom države Stipetom Mesićem v sredo v Zagrebu ponovil, da je Evropska komisija pripravljena pomagati pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško.

Iz urada hrvaškega premiera so danes sporočili, da je premier na srečanju poudaril, da je Hrvaška pripravljena na rešitev v evropskem duhu. Izrazil je tudi odločenost Zagreba, da bo nadaljeval s pripravami na članstvo v uniji s ciljem končati pristopna pogajanja do konca tega leta.

Hrvaški predsednik pa je dejal, da Rehn v sredo ni prispel v Zagreb, da bi prenesel slovenska stališča ali se pogajal, temveč da bi predlagal nadaljevanje pogajanj in iskanje rešitve, ki bo zadovoljila obe strani. Kot je dodal, je Rehnu povedal, da se Hrvaška zaveda, da sta obe strani vkopani in je težko najti izhod. "Predlagamo tisto, kar je edino logično, da dve strani, ko se ne moreta sporazumeti, poiščete tretjega, to pa je Meddržavno sodišče v Haagu. Vsi ga plačujemo, je nepristransko, uveljavlja mednarodne konvencije, Hrvaška pa bo sprejela vsako odločitev omenjenega sodišča," je izjavil Mesić.

Hrvaški premier Ivo Sanader in evropski komisar za širitev Olli Rehn sta se v Zagrebu sestala v sredo zvečer.
Hrvaški premier Ivo Sanader in evropski komisar za širitev Olli Rehn sta se v Zagrebu sestala v sredo zvečer. FOTO: Reuters

Rehn je v sredo v Zagreb odpotoval naravnost iz Ljubljane, kjer se je sestal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in predsednikom države Danilom Türkom. V Ljubljani je predstavil pobude za reševanje vprašanja meje, vendar jih podrobneje ni želel pojasniti, dokler o njih ne govori tudi s hrvaško stranjo.

Rehn je na srečanjih v Ljubljani in Zagrebu prvič jasno nakazal, da je Evropska komisija pripravljena spodbujati dialog med Slovenijo in Hrvaško pri reševanju vprašanja meje, medtem ko je pred tem vztrajno ponavljal, da je to dvostransko vprašanje, ki ga morata državi rešiti sami.

Se je Evropska komisija ponudila za posrednika pri reševanju mejnega spora?

''Skupaj s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom preučujemo poti naprej, možnosti za neke vrste obliko evropske pomoči, a prezgodaj je govoriti o podrobnostih,'' je v Bruslju povedal Rehn.

Rehn je po srečanju s premierjem Pahorjem pojasnil, da želi EU spodbuditi obe državi, da bi problem z mejo rešili, zato so pripravili nekaj iniciativ, o katerih pa še ni želel govoriti, saj se mora o njih pogovoriti še s hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem.

Pahor je po srečanju dejal, da je komisarju povedal, da se stališče Slovenije glede vstopa do Hrvaške v EU ne bo spremenilo. Da bi se proces širitve nadaljeval, "mora priti do sprememb okoliščin, ki so narekovale slovenski vladi, da je sprejela takšno odločitev", je ponovil Pahor. Povedal je, da je komisar Rehn prišel z nekaterimi predlogi, ki bi lahko pomenili korak naprej v reševanju meje. "Za zdaj gre le za iniciative, o katerih pa velja premisliti," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klinik_domovine
24. 01. 2009 10.05
x-man77 Nisem pobegnil, sem moral iti v službo. Nisem rekel Slavonija temveč Medmurje, kar je videno celo v vašem atlasu iz 2003. Naslov je: Hrvatskega povijesnega atlasa izdanega leta 2003, v katerem je zemljevid, ki kaže takratne oblast.i Modre barve je »Mariborska oblast«, južno od nje pa je »Zagrebška oblast«. Naj začnem od začetka. V Kraljevini SHS je dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Okrnjeno Slovenijo znotraj Kraljevine SHS, so s tem zakonom in Uredbo o razdelitvi države na »oblasti in na sreze«, razdelili na dve »oblasti«, Mariborsko in Ljubljansko. S tem zakonom CELOTNO MEDMURJE s središčem Čakovcem (mesto se imenuje Čakovec in ne Čakovac!) sodilo v Mariborsko oblast! Tako je ostalo vse do šestojanuarske diktature leta 1929. To pomeni, da je bilo do takrat območje Medmurja do izliva Mure v Dravo Slovensko in ne Hrvaško. Po uvedbi diktature in vojaške vladavine, je bila ukinjena država Kraljevina SHS, nastala pa je Kraljevina Jugoslavija. Takrat so nastale BANOVINE, (Dravska, Savska banovina, itd) in je bilo celotno Medmurje odtrgano od nekdanje Mariborske oblasti in ni več sodilo v Dravsko, temveč v Savsko banovino. Seveda prebivalstva ni nihče nič vprašal. Kljub temu se je prebivalstvo v občini Štrigova samo izjasnilo, da želi biti v Dravski banovini. Zato so vendarle leta 1931, na izrazito željo krajanov, priključili vso občino Štrigova Dravski banovini. Preostali del Medmurja je še naprej ostal v Savski banovini in je bil podvržen organizirani in sistematični hrvatizaciji. Takšno ravnanje se (štokavščina je tuja tako Prekmurcem, kot Prlekom, kakor sosednjim Medmurcem!) v ničemer ne razlikuje od ravnanja, italijanskih fašistov po letu 1920, na Primorskem, Goriškem, v Benečiji in v Istri. Tudi fašisti so to izvajali na enak način, z namenom, da z asimilacijo Slovencev utrdijo meje kot izhodišče nadaljnje narodnostne ekspanzije. Tako je to. LP
makaronar
24. 01. 2009 08.16
korisnik33840 Dobri sosedje in prijatelji Slovenci, kot ves čas natolcuje Mesić pa ja ne hodijo na sodišče. Dobri prijatelji imajo med seboj čiste račune in poštene odnose. Pa je Hrvaška vlada v Zagrebu sposobna takih poštenih odnosov?.Ali pa bi se radi Hrvatje smejali, češ spet smo nategnili Slovence? verjamem, da globoko v sebi tudi ti misliš tako, saj skoraj drugače ne more biti. Si pač Hrvat.
mobius
23. 01. 2009 22.42
In dati veto za vstop v Nato saj ne moremo biti skupaj z neko državo v vojaško obrambni organizaciji dokler ni rešen problem meje. pz!!!
matej962
23. 01. 2009 22.33
zogby 23.01.2009, 13:07 2 A se že ve kdaj bo Hrvaška podpisala slovenski "predlog"?? *********** Čakajo samo še glasbeno željo Slovenije pa bodo takoj podpisali.
mobius
23. 01. 2009 22.09
Mimigrede to se bo dogajalo ko boste v EU, samo večina ljudi nima denarja za kaj takega, dejansko takšni mastodonti kot so velike države in sistemi odgovarja samo velikim multikompanijam, bankarjem in velekapitalistom. pz!!!
mobius
23. 01. 2009 22.05
Father 23.01.2009, 09:51 1 @ nefretete 23.01.2009, 09:30 možda trebam pojasniti - mislio sam pitati koliko bi bio racionalan zahtjev da - imam pristum do Italije i Austrije bez da da me zaustavi slovenska granična policija jer sam to mogao napraviti do 91' (nasljeđeno pravo iz bivše SFRJ) Po taki logiki torej Juga še obstaja to pomeni da sem na nek način še državljan tudi vseh bivših rešublik in pokrajin in lahko tam delam kar hočem, recimo kupim hišo,stanovanje, zemljo itd. pz!!!
mobius
23. 01. 2009 21.55
secviko 23.01.2009, 00:32 5 NE VEM KDO KOMU POSTAVLJA POGOJE VIDETI JE, DA HRVAŠKA EVROPI IN SLOVENIJI, SAJ IGRA DOMINANTNO VLOGO, DA SE SESTANKI ODVIJAJO V ZAGREBU. ZNANO JE, ČE NE ŽELIŠ, DA SE PROBLEM REŠI, POTEM USTANOVIŠ KOMISIJO IN PRAV TO SE BO VERJETNO ZGODILO S KAKŠNO DEBILNO TROČLANSKO KOMISOJO. KJE BO POTEKALA SLO MEJA JE VELIKO VPRAŠANJE? UPAM, DA SE NE BOMO ZBAL EU IN AGRESIVNIH SOSEDOV Saj se ne bojijo politikom se gre vedno za stolčke, oblast in posredno za denar, raja pa vse to gleda in enkrat nasede enemu drugič drugemu in tretjič spet tistemu ki je že prej bil na oblasti, samo da se sedaj v takoimenovani demokraciji menjajo imena. pz!!!!
mobius
23. 01. 2009 21.46
x-man77 22.01.2009, 21:07 1 prašek: zakaj ne odgovorš? Zakaj ne vzamemo izhodišče za mejo, leto 1930? Pa gremo kakšnih 3000 let nazaj ali pa milijone da bomo pristali v današnji Afriki. pz!!!
priest
23. 01. 2009 21.34
Slovenski pogajalci morajo biti vnaprej zelo pazljivi na predloge tretje strani(vsebina in namen).Za hrvate se pa že dolgo ve da nimajo pokončne drže.Tri hrvata tri tata...
mobius
23. 01. 2009 21.27
Samo teh Evropejcev kot posrednike ne sprejeti ti so si nas podajali skozi vso zgodovino z enim namenom da nas ne bi bilo. pz!!!!
Tonček Balonček
23. 01. 2009 13.34
x-man77, če se pišeš Horvat ali Čeh ali Nemec ali akj podobnega, še nbi rečeno, d apredniki izvirajo od tam, ljudje so tako klicali tudi tiste, kis o tam bili dlje člasa, npe. Amerikanc za koga, ki se je po daljšem bivanju vrnilmiz Amerike, Himalajec, če je bil na kaknii odpravi, nemc pa celo za tiste, ki niso veliko govorili, so bili napol nemi! Nekoga, ki ej npor. len, začnejo klicati Črnogorec itd.
Iwch
23. 01. 2009 13.14
ah POLITIKA in MEDIJI ti so nam čisto zmešal glave
zogby
23. 01. 2009 13.07
A se že ve kdaj bo Hrvaška podpisala slovenski "predlog"??
x-man77
23. 01. 2009 13.07
šala je bila če nisi razumel!
x-man77
23. 01. 2009 13.06
Brez zamere KAN, Horvat je starodavno ime za Hrvat! TO JE DEJSTVO, kot 1 x 1 = 1 Vsak ima svoj priimek in priimek iz nečesa izhaja oz. nekaj pomeni. ( Pečar, Kos, Novak, Mlinar, itd. )
kan777
23. 01. 2009 13.03
x-man77,ne ŽALI.S tem samo pokažeš kakšen si.Enako ostali.
kan777
23. 01. 2009 13.00
A ni brez zveze.Vsi smo čustveno navezani na svojo državo,meje pa ne bomo rešil,ker nas ne bo nihče vprašu.Saj res,zakaj se ne naredi referendum in vpraša ljudi,ki živijo ob meji,kje bi živeli.A je kdo od politikov razmislu o tem.Spoštuje naj se njihovo mnenje.Politiki in mi vsi pa bomo imeli čisto vest,ker jim nismo ničesar vsilili.
x-man77
23. 01. 2009 12.57
kan777 Jaz sem Hrovat,vendar nisem in ne bom Hrvat,niti predniki niso bili. Pa da ti ni bil prednik DŽINGIS KAN ( 777 ) ?
x-man77
23. 01. 2009 12.55
Če ni bilo hravtov,v slavoniji medjimurju, dalmaciji, bosni, istri, liki, itd. ZAKAJ obstajajo BELI HRVATI NA ČEŠKEM, OBSTAJA majšina od ca. 40.000 ljudi v ROMUNIJI? Prdsednik slovašeke Gašparović je po prednikih HRVAT!
korisnik33840
23. 01. 2009 12.53
joj dosta mi je za danas X-men,tlak su mi digli i samo ih vijeđam i idem jer mi ovo ne treba u životu!!!!! budi pozdravljen i možda se vidimo drugi tjedan!aha još samo jedno,netko je tam prije spomenuo UDBU,ti si takva budala da mati tvoja nije kriva što te rodila,ako u međimurju postoji UDBA onda sam ja kineski car "karađođević"! i još si mi rekao da smo mi slovence asimilirali???? strai moj,ovdje je slovenaca na prst jedne ruke bi ih izbrojao!!!!a kolko je međimuraca u sloveniji koji su morali pod prijetnjim otkaza uzeti slovensko državljanstvo i to u ovoj novoj demokratičnoj državi sloveniji,nemoj prijateljuu opče ulaziiiti u to!!!ustvari rekao sam vam svima,ima nas u međimurju 100 000,dođite ovamo i mi ćemo sami protiv vas,i to bude nam pola ljudi spavalo!!,vjeruj mi,i još nešto,u međimurju ti je ostalo pun kup oružja po domovima kaj su ljudi donjeli s ratišta,pa zato molim vas dođite ovamo i probajte si uzeti to vaše slovensko međimurje!!!! idem majko mila jer sam opet počeo