Tujina

Bodo španske bolnišnice ostale brez zdravil?

Madrid, 11. 10. 2011 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi krize so španske oblasti zaprle nekatere klinike in urgence, saj ni denarja za njihovo obratovanje. Zdravstveni delavci trepetajo za delovna mesta, ljudje, ki nimajo denarja za vsakdanje življenje, pa se bojijo, da bodo ostali brez zdravstvene oskrbe.

Iz španske Katalonije poročajo o katastrofalnem stanju v javnem zdravstvenem sistemu. Tamkajšnje oblasti so zdravnikom zagrozile – če ne sprejmete nižjih plač, bomo odpustili 1.500 zaposlenih v zdravstvu. A to ni edina težava, s katero se soočajo. Bolnišnice in zdravstveni domovi že dve leti niso poplačali dobaviteljev zdravil in druge medicinske opreme, zaradi finančnih težav pa so zaprli kar nekaj klinik in urgenc.

Protest pred špansko bolnišnico: ljudje opozarjajo, da se v zdravstvu ne sme varčevati.
Protest pred špansko bolnišnico: ljudje opozarjajo, da se v zdravstvu ne sme varčevati. FOTO: Reuters

Tako je špansko javno zdravstvo zadnja žrtev evropske dolžniške krize, s seboj v propad pa vleče tudi pogodbenike in dobavitelje medicinske opreme. Ti so se namreč začeli pritoževati, da tudi sami več nimajo denarja za svoje delavce. Farmacevtski velikan Roche teh težav sicer nima, a kljub temu opozarja, da javne zdravstvene ustanove v španski regiji Castilla in Leon s plačili svojih obveznosti zamujajo že 900 dni. Nekateri že opozarjajo, da bi lahko Roche zamrznil dobavo zdravil nekaterim španskim bolnišnicam. Podjetje se je za podoben ukrep odločilo že v grškem primeru.

Španske regije so morale sprejeti določene varčevalne ukrepe, ki jih je odredila socialistična vlada v odhodu, a očitno tudi ti rezi niso dovolj in bo treba še bolj zategniti pas. Kaj se bo zgodilo z zavarovanci? Ljudje, ki se komaj prebijajo skozi mesec, zdaj prestrašeno čakajo, ali bodo lahko uveljavljali svojo osnovno človekovo pravico – pravico do zdravstvene oskrbe in pomoči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trust35
11. 10. 2011 14.47
Slovenske SO ZE brez zdravil!!!!!
Mr.Somebody
11. 10. 2011 14.02
če bi mel privatne zavarovalnice in bolniščnične ustanove, tega problema nebi mel ;)