Tujina

Bodo sorodniki žrtev zajetja talcev v Sydneyju dobili odškodnino?

Sydney, 14. 01. 2015 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Avstraliji je tožilec sprožil debato o tem, ali bi morali biti tudi sorodniki žrtev zajetja talcev v sydneyjski kavarni upravičeni do odškodnine, ki jo sicer dobijo le Avstralci, ki so žrtve terorističnih dejanj na tujem. Sam meni, da bi jo morali dobiti.

Ena izmed talk.
Ena izmed talk. FOTO: Reuters

Avstralija bi morala sorodnikom žrtev, ki so bili ubiti med zajetjem talcev sydneyjskem lokalu izplačati odškodnine, je prepričan generalni tožilec avstralske zvezne države Novi Južni Wales Brad Hazzard. Dodal je, da dosedanja izplačila sorodnikom omenjenih žrtev skoraj niso bila vredna omembe.

Pri tem dodaja, da bi morali tudi sorodniki žrtev terorističnih napadov na domačih tleh biti obravnavani na enak način, kot so sorodniki žrtev v tujini. Pri tem meni, da bi morali biti tudi sorodniki napadov na domačih tleh dostop do sredstev sklada, ki je namenjen žrtvam terorističnih dejanj v tujini.

Zato je v pismu pozval vlado, naj ugotovi, ali je mogoče to tudi uresničiti. Ranjene žrtve na tujem oziroma sorodniki ubitih Avstralcev na tujem namreč dobijo enkratno odškodnino v višini do 75.000 avstralskih dolarjev (dobrih 51.000 evrov). To se je do zdaj zgodilo le v treh primerih: ob napadih na newyorški trgovski center WTC 11. septembra leta 2001, in dveh bombnih napadih na Baliju v letih 2002 in 2005.

Nekaterim talcem je uspelo zbežati iz lokala.
Nekaterim talcem je uspelo zbežati iz lokala. FOTO: Reuters

Avstralski premier Tony Abott je sicer ta teden predlagal, da se Katarino Dawson in Torija Johnsona, ki sta bila ubita v omenjenem napadu, odlikuje za njun pogum. Dodal je, da bi morali razmisliti tudi, kako bi nagradilipreživele talce in policiste.

Man Haron Monis, Avstraliji dobro poznan skrajnež, je sredi decembra lani vdrl v Lindtovo kavarno in za talce zajel osem gostov lokala in deset članov osebja. V lokalu je vztrajal 16 ur, med tem pa je več talcem uspelo zbežati. Policisti so zasedbo lokala končali z akcijo, v kateri je bl Monis ubit. Poleg omenjenih žrtev so bili ranjeni še trije talci in en policist.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Explainator
14. 01. 2015 21.47
-1
zakaj pa odškodnino? na podlagi česa?
Ramzess
15. 01. 2015 12.24
Saj, ... na podlagi kakšnih dokazov, še poročilo psihologa mora zadostiti določenim kriterijem. Samo pisanje ni dovolj.
Ramzess
15. 01. 2015 12.26
Dejansko bi morali šteti samo fizični, materialni kriteriji, dokazi, in nobeni drugi, vse drugo so lahko izmišljotine, ki se jih da poljubno oblikovati in nategovati.
brownhorse
14. 01. 2015 17.51
-1
vsakemu miljon pa bo