Tujina

Bodo sončne nevihte povzročile kaos na Zemlji?

Berlin, 03. 12. 2011 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prihodnjih dveh letih se obeta povečanje aktivnosti Sonca, to pa lahko povzroči težave tudi na Zemlji. Velika nemška zavarovalna družba svari, da bi lahko brez elektrike ostali tudi celo leto.

Trenutno ni dovolj blizu Soncu noben satelit, ki bi lahko na Zemljo dovolj zgodaj poslal opozorilno sporočilo.
Trenutno ni dovolj blizu Soncu noben satelit, ki bi lahko na Zemljo dovolj zgodaj poslal opozorilno sporočilo. FOTO: Reuters

Za Sonce se izteka 11-letni ciklus normalnih aktivnosti, v letih 2012 in 2013 pa prihaja obdobje močnih solarnih aktivnosti. Nemška zavarovalna hiša Allianz opozarja, da te aktivnosti na Soncu lahko povzročijo množične izpade električne energije na Zemlji in posledično velike finančne izgube, najbolj pesimističen scenarij pa bi lahko imel še hujše posledice.

Zaradi velike eksplozije na površini Sonca bi se lahko namreč s hitrostjo milijon kilometrov na uro sprostilo več milijard ton vrelega plina, ko pa bi ta plin zadel v Zemljino magnetno polje, bi sprožil veliko solarno nevihto.

Razsežnosti posledic, ki lahko temu sledijo, so pritegnile pozornost tako zavarovalnih družb kot tudi institucij, ki so zadolžene za varnost posameznih držav. "Če si predstavljate, da nekateri deli držav ali kar kontinentov več tednov ali celo mesecev ne bi imeli električne energije, potem bi bila to resna zadeva," pojasnjuje Jim Wild z britanske univerze Lancaster.

Problem je predvsem v tem, da je to težko predvideti. Dodaten problem je tudi kratek čas, ki ga imajo sateliti za odkrivanje takih aktivnosti Sonca. V tem trenutku ni dovolj blizu Soncu noben satelit, ki bi lahko Zemljo opozoril prej kot največ eno uro pred sončno nevihto. Modernizacija satelita, ki bi to omogočil, pa bi stala okoli milijardo dolarjev, dodaja Wild.

Drzne misije agencije ESA
Drzne misije agencije ESA FOTO: Reuters

Sledil bi kaos kot v filmih

V primeru električnega mrka bi verjetno zelo hitro nehali delovati bankomati in drugi aparati. V prihodnjih šestih urah bi se ustavile tudi bencinske črpalke in rafinerije. Pomožni generatorji, s katerimi bi se napajale bolnišnice, borze in službe za izredne razmere, pa bi lahko brez goriva ostali v nekaj dneh.

Gospodinjstva bi tako ostala brez hrane, vode in ogrevanja, družine pa bi zimo preživljale ob tabornih ognjih. Allianz predvideva, da bi bilo za vnovično vzpostavitev generatorjev potrebno eno leto. Škoda bi lahko znašala tisoč milijard dolarjev, kronično pomanjkanje elektrike pa bi se lahko vleklo celo desetletje.

"Tradicionalni scenariji predvidevajo le nekajdnevne izpade, pri čemer bi bile izgube vzdržne, če pa v obzir vzamemo dalj časa trajajoče izpade, pa bi lahko bile posledice za družbo in gospodarstvo znatne," so zapisali v poročilu. Električni izpad kot posledica aktivnosti na Soncu se je zgodil leta 1989 v Kanadi, kjer je brez elektrike ostalo kar šest milijonov ljudi. Leta 2003 je v ameriški zvezni državi Ohio odpovedala ena elektrarna, to pa je povzročilo težave še na sto drugih elektrarnah, zaradi česar je bilo štiri dni brez elektrike 50 milijonov ljudi, škoda pa je znašala med štiri in šest milijard evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KRAMP9121997
05. 12. 2011 16.48
Zaznavam neverjetne količine bullshita tako v članku kot v komentarjih
KRAMP9121997
05. 12. 2011 16.52
npr. ...Nemška !!zavarovalna hiša!! Allianz opozarja, da te aktivnosti na Soncu lahko povzročijo množične izpade električne energije na Zemlji in ... lepa reklama ;)
Jimi1
05. 12. 2011 01.08
+10
Za začetek "napredka" pod Zoranom bomo za par let ostali brez štroma.... Skratka TEMA !
izi11
04. 12. 2011 22.54
+9
ni panike, bo Zoki u Stožcah postavu jedrsko elektrarno pa bomo štrom izvažal
haarpo
04. 12. 2011 20.07
+1
štroma bo kolkor hočeš.......
T_one
04. 12. 2011 19.47
+8
Dobro jutro; končno so si drznili napisati resnico o vesem tem \"mitu o 2012\" , ki ni nič drugega kot naravni sončni cikel, ki se ponovi vsakih 5160 let, kar pa v bistvu tudi predstavlja Majevski koledar, ki ima prav zaradi tega obliko Kalkuna - sonca! Vsekih 5160 let nastopi poseben Sončni Maksimus, ki lahko ima škodljiv vpliv na naš planet, predvsem, če je magnetno polje našega planeta, ki v normalnem stanju ščiti naš planet pred takšnimi pojaćanimi in škodljivimi sončnimi radiacijami, oslabljeno, kaj je primer prav v tem obdobju v katerem smo, predvsem zaradi zlorabe planeta s strani človeštva; v tem primeru pa so posledice lahko strašanske, kar bomo pa imeli priložnost tudi videti ... vsaj nekateri .... Še slabše pa bo v tem obdobju zaradi tega, kar bo človeštvo še dodatno storilo samo; HAARP, jedrski holokaust, tretja svetovna, umetno ustvarjene pandemije, GMO, gospodarska kriza, anarhija, .....
indal
05. 12. 2011 07.58
+0
Se pravi kar koli naredijo iluminati v prihajajočem letu bodo krivili sonce??
Geronemo
04. 12. 2011 19.27
+11
Oni že vedo, čemu se prodaja ta drama... Pa kaj, mene zanima kdo bo štel škodo ko ne bo elektrike? Samo vroči zrak, zmanjkalo bo štroma in ljudje bodo brez televizij končno prišli k sebi in začeli razmišljat s svoji glavo.. pomeni, konec vojn, konec politike, konec denarja.. Komaj čakam na to.. Tisti ujetniki pakirane hrane ki pa so že zdaj odvisni on sms-ov, facebooka, televizije in reklam??? Bog pomagaj, se bojo med sabo požrli, ker se bodo počutili največje žrtve na tem planetu... Vse je odvisno iz kakšnega vidika gledaš na to ... Al bo katastrofa ali pa osvoboditev. Jaz ki tak nimam kaj izgubit bom najmanj čutil ta "pekel".. :)
indal
05. 12. 2011 08.23
+2
Sotošek Branko
04. 12. 2011 17.28
+14
Ja ni kej, če eno leto ne bo električne energije, nas bo na planetu sigurno za eno miljardo več. Bo že držalo\"noč ima svojo moč\" :)
S...O.E
04. 12. 2011 16.31
+3
ja to je pa huj k recesija tle pa keš ne pomaga
Sputnik
04. 12. 2011 16.30
-1
a bodo zdaj še kar govorili kako je za podnebne spremembe kriv človek? dejte svoje glave iz riti tisti ki vrjamete v pravljico o podnebnih spremembah
Janez Malovrh 1
04. 12. 2011 16.25
+1
narave se ne da preobrniti, lahko jo le izkoriščamo---
Ramzess
05. 12. 2011 01.05
+1
Pro75
04. 12. 2011 15.18
+1
ne bi bilo prijetno.
roxerc
04. 12. 2011 15.15
+6
ljudje o temle sem sam delal predstavitev in je možnost da nas kakšen tak izbruh doseže minimalna;spet neko napihovanje 24 ur;naj že enkrat nehajo s tem;se prej zgodi da bomo sami sebe uničl s temi bombami in onesnaževanjem itd.
xj12
04. 12. 2011 14.32
+3
vsak dvajseti članek na tem portalu govori o koncu sveta. kaj nam to pove? mogoče ve najpametnejši portal na svetu - 24ur
mastaflash
04. 12. 2011 14.10
+3
ne! vse bo ok, dejte se mal izobrazt folk pa se pozanimejte na guglu, ne požirejte vsazga dre.ka k vam ga tule servirajo ;)
Odpri.oci
04. 12. 2011 14.09
+10
"Zaradi velike eksplozije na površini Sonca bi se lahko namreč s hitrostjo milijon kilometrov na uro sprostilo več milijard ton vrelega plina," . Vi pa plačujte Lažnjivi Lućki dodatne davke zaradi nekega neškodljivega CO2....
Ramzess
04. 12. 2011 12.37
+5
Taka nevihta, če se naslonimo na filme, upoštevaje da gre tam za fikcijo, ima lahko velike posledice, izpad vsega kar je odvisno od ti. elektrike, ...posledice se lahko ublažijo praktično z izklopom vsega kar je v domeni elektrike, od elektrarn do porabnikov, ...hja odvisnost od nečesa je škodljiva, to je žal dobro znano. Njihovi meseci lahko postanejo leta. Hkrati je ironično da obstaja tehnologija za vir energije, ki ne utrpi škode v takih okoliščinah, oz, bila zelo uporabna, po tem, govorimo o orgonski energiji, energiji etra ali kvantnega polja, ...seveda je neomejena in brezplačna. Nekateri mislite, da nas Zemljin ščit lahko zavaruje, ...očitno ne vidite celotne slike, ...magnetno polje je nestabilno, drugi naravno ščiti, vključno z ozonom, so zaradi človekovega vpliva (glavni vzrok je jedrska energija, jedrske bombe), močno načeti in luknjasti, ...ni prave naravne zaščite v tem kontekstu. Drugo je, da se bo okolje toliko spremenilo, in magnetno polje planeta, plus višja frekvenca, da je vprašanje, ali bo stara tehnologija, odvisna od klasične elektrike in fosilnih goriv, v novih naravnih fizikalnih pogojih sploh delovala. Praktično bi morali predelati staro tehnologijo ali zgraditi novo, ki deluje po novih pravilih, zakonih, in na nove vire energije, tj. orgon, kvantno polje, ipd. Cledato je treba celo, širšo sliko, ne zgolj, kot večina, njene dele, ne glede s katere strani, ...
Ramzess
04. 12. 2011 12.39
+0
Nevihto lahko spremljajo tudi kakšni drugi naravni pojavi, in celo vplivajo nanjo, tako da ...naj ne bo spet na koncu izgovorov, v stilu: 'jaz nisem vedela, ...jaz sem mislila ...'.
Raztezje
04. 12. 2011 13.18
-5
Res je, zaradi krize je orgonu padla cena ;)))
Raztezje
04. 12. 2011 11.44
+0
Govorijo o "običajnih" 11 letnih ciklusih, med katerimi se na površini pojavljajo ogromne hladnejše pege, v velikosti par zemlj in potem spet izginejo, potem se pa še kaj dogaja, sonček pa bruha razžarjeno plazmo na našo okroglo deželico. Te ideje so mi všeč, ker so lepe, kot kataklizme v Wagnerjvih operah in usodne za kraljestva in posameznike kot v Shakespearjevih dramah. Spektakularno, čeprav se pravzaprav nič ne vidi, razen mogoče nekaj nebesnih sijev. Zakaj sonce to počne, se ne ve natančno, zgleda se nabere pozitivne energije ali pa preprosto tako počasi diha. Mislim dobesedno, z notranjo dinamiko ustvarja različne tlake in podtlake, ki premikajo materijo v prostoru. Menda lahko za hip ustvari tudi ogromno polarizirano magnetno polje in se celo razlije v eno tako zares veliko kapljo, skupaj z njim nihamo namreč tudi po robu galaksije. Ker pa so razdalje ogromne in gracitacija naj ne bi potovala hitreje od svetlobe, karkoli nas drži na tej orbiti prihaja z neko hitrostjo, ki je drugačna od tistega, kar vidijo računalniki. Ni le posledica newtonovske gracvitacijske mehanike, očitno tudi neke zelo obskurne stvari vplivajo na dogajanje. Energija je masa, ta pa je nosilec gravitacije, ki pomeni ukrivljenost prostora in časa, pravijo znanstveniki. Če se torej spremeni distribucija energije v nekem lokalnem prostoru, čas teče drugače. Sonce si predstavljamo kot naravno uro, čeprav je ravno nasprotno od tega, nihče ne rabi ure, ki naenkrat kaže čisto drug prostor čas. In še nekaj, ura vpliva tudi na kemične procese. Ubogi dinozavri, mogoče so se zato stisnli skupaj v izolirane kotline ter tam dočakali svoj konec, ker se drugje ni dalo več dihati. Tisti, ki so preživeli, imajo še danes modro kri.
viros
04. 12. 2011 10.18
-1
Jimi1
04. 12. 2011 08.20
+10
Odlično.... Vrnemo se lahko v leto gospodovo 1870. Kar se mene tiče, bi nam oddih kar dobro del, če odmislimo lakoto, nemire, padec monetarnega sistema in plastičnega denarja (delovala bi samo naturalna menjava doma pridelanih izdelkov).... Komaj čakam, da podoživimo te eksotične čase...
Slo.pogreb
04. 12. 2011 09.02
+4
hud-k-pajk
04. 12. 2011 09.05
+3
mi reveži 90% nebi veliko izgubili dokler bi imeli kaj jest in pa če bi bilo poletje...
yarrick
04. 12. 2011 11.10
+3
če so včasih preživeli, ni hudič da se nebi pobrali še tokrat.V končnem bi sedalo zgraditi veterne lektrarne relativno poceni in lahko pa tudi druge vire energije znamo precej bolje izkoriščati.Je pa res, da bi vsaj petin ali četrtina RAZVITEGA sveta umrla, preden bi se prilagodili na "novo" življenje.
Raztezje
04. 12. 2011 11.17
+5
Še dobro, da so iznašli elektriko in se je tako razvila tehnologija, da lahko šele v zadnjih sto letih napovedujemo in spremljamo konec sveta.
wreight
04. 12. 2011 14.51
+0
Raztezje
04. 12. 2011 08.17
+2
Tole sonce je popolnoma neprilagojeno in se z njim ne da pogovarjat. Saj je sposobno in naredi svoje, še preveč, ampak če noče poslušat. Kaj čemo s takimi, to so sami problemi, treba bo nastavit neko drugo sonce, tako ki bo naredilo vse, kar se mu reče in pridno ubogalo, to rabimo.
Raztezje
04. 12. 2011 11.56
+1
Zakaj pa s polno luno nimamo takih težav?